Nejste přihlášen/a.
Čtu to v popisu výroby kakaa:
"Kakaové máslo je získávané z kakaové kaše (pražená, rozemletá a ohřátá hmota kakaových bobů) prostřednictvím lisování a centrifugální sílou respektivě filtrací tuků a následujícímu rafinování."
Roziumím tomu tak, že mají centrifugu, tedy válec se sítem, kterým projdou tuky a uvnitř zůstane kakao. A co s tím kakaem pak dělají aby bylo čísté?
Lisováním kakaových bobů získáme směs másla (tuků obsažených v bobech) a "plev", tedy pevných zbytků. Princip centrifugy (odstředivky) využívá rozdílů specifické hmotnosti obou složek a vytvoří se dvě vrstvy. Jak je to s tou filtrací nevím, ale je pravděpodobné, že je součástí toho odstřeďování, tedy protlačováním přes jemné síto, které tvoří stěnu odstředivky. Jak probíhá další rafinace nevím, ale může jít o další jemnější filtraci, obecně rafinace znamená eliminaci nežádoucích složek. Ten pevný podíl se jenom jemně rozemele a máme kakao. Cennější složkou je ovšem kakaové máslo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.