Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v hospodě jsem zaslechl že dříve používaly sedláci na poli k chlazení piva vlastní moč. Mělo to fungovat tak že lahve zabalily do trávy (sena) a poté se na něj vymočily. Je možné že se takto pivo uchladí? A o kolik cca stupňů?
Děkuji za odpovědi
No, nevím co je na tom pravdy a jestli to naní tak trochu bajka. Je ovšem založená na fyzikálních zákonech. Odpařováním se odebírá teplo (proto se v hicech potíme například). Stačí prostě lahev zabalit do něčeho, co absorbuje hodně vody a nechat odpařovat, čím rychlejší odpařování, tím lépe chladí.. Chladící proces by se dal vypočítat, ale na to opravdu nemám. Lze to vyzkoušet prakticky.
moc proto, neb je v ni sul vas dotaz se resil v jednom dile Mythbusters, jinak tohle je fajn video k tematu
Mythbusters je komerční projekt, kde si závěry naprogramují tak, aby vyvrátili pověry a nesmysly. Často mají pravdu, ale fakt, že obsah soli brání ve vypařování vody nikdy nedokázali. Ani nemohli. Oceány se vypařují a máme díky tomu na pevnině vodu. Těžíme sůl odparem z mořské vody. Co ještě není jasné? Rád vysvětlím.
To je známá věc - voda se odpařuje a bere si teplo z toho piva. Na poli vodu neměli tak načůrali. Na košili se jim čůrat nechtělo, tak místo hadru použili trávu. Netahali zbetečnosti.
Moderní verze je mokrý hadr. Ve stínu v průvanu to jde ochladit ca o 10°, tj. místo 25 má 15...
Sůl s tím nemá co dělat... Spíš těkavost kpaliny, pokud to budete polévat třeba éterem tak se ochladí víc než vodou. Ostatně stejně tak funguje chladivo v ledničce, jen tam je po odpaření kompresor a kondenzátor a chladivo běhá dokolečka...
To co popisujete jsem sice neslyšela ale plechovky nebo skleněné lahve s pivem či limonádou, zabalené do vrstvy novin, ponořené do kbelíku s obyčejnou vodou, vytažené a položené pod auto se krásně vychladí. Mnohokrát vyzkoušeno v teple Chorvatska.
Principem to možné NENÍ.
Ve stínu má pivo např. 20 stupňů. Zabalíte do slámy, pořád v pohodě. Moč má tělesnou teplotu 36 st.. 20 stupňů ohříváte 36 stupni a sláma namočnená 36 stupňovou močí tuto teplotu ještě chvíli podrží. Čili nesmyslné žvásty u piva.
Něco jiného je ochlazování něčeho horkého odpařenou vodou. Na prodávají přímo chladící věže, kde proudící voda odeber chlazené části tepelnou energii, vede se čerpadlem do chladící věže, kde se rozlévá na lamely o veklé ploše. Částečne se odpaří s touto odpařenou vodou odchází značná část tepla. Ve spodní části chladící věže je jímka a proces se opakuje.
Prosím vás, moč má sice 36°, ale dovolím si tvrdit, že v řádu minut po opuštění těla její teplota klesne ta teplotu okolí.
No samozřejmě, ale dotaz byl na chlazení nápojů. Ne na teplotu okolí. Průvan není chladivý. Má pořád jen teplotu okolí.
Subjektivní pocit chladu pohybem ruky je vyvolán strháváním tepelného obalu např. kolem ruky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.