Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Není vám někdy líto starších uživatelů PC?

Od: hm* odpovědí: 81 změna:

Když někdy čtu, jak se perou s tou technikou, jak se jim něco rozhodilo a nechce se to vrátit, jak něco chtějí (co vždycky šlo), ale nevědí, proč to teď nejde, jak se jim to "samo" rozesr... něco se s tím stalo, ... a přitom je jasné, že o PC nevědí ani ň, nemají ani představu o tom, že ve skutečnosti je všechno mnohem složitější, než si kdy dokázali představit, jak se bojí, že něco rozbili (nebo teprve rozbijou), jak je pak servis pěkně osolí (ale je jasné, že zadarmo sloužit nemohou), jak jim ještě kdekdo navěsí kýbl bulíků na nos atd. atd. Ale ty situace v zásadě nejsou univerzálně řešitelné, protože PC a jeho příslušenství prostě umožňuje třistatisíc variant, možností, způsobů. Ježiš, skoro se bojím zestárnout. Teď jsem přesvědčen, že pro své potřeby do PC a všeho v něm vidím dostatečně, ale asi to jednou skončí a co pak?

A to jsem nezmínil telefony, televize, ...

81 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mcmerkurion*
hodnocení

0x

no,když sleduju dnešní mladý,kteří by se bez FB ani netento,tak ono to vyjde nastejno...

hm*
hodnocení

Jenže ti mladí to mají na háku. Sice o PC zpravidla taky houby vědí, ale je jim to fuk. Zatím.

culdabulda1*
hodnocení

0x

nebojte - technika se stále fofrem vyvíjí - za chvíli nebudete stíhat ani Vy - třeba ...

doplněno 14.12.15 20:06:

- navíc, vzhledem k tomu, že za našich mladých let nebyly ani televize - tak jsme se toho přece jenom i tak dost naučili, ne?

hm*
hodnocení

Se toho právě i skoro bojím (že nebudu stíhat).

Jasně že jste se naučili dost. Však všechna čest. Když jsem já byl malej, nebyly PC, a taky je zvládám. Teď. Ale za X let něco nového už pro mě třeba bude jen kouzelná krabička u které si budu muset napsat, jak se zapne, něco konkrétního tam udělá a jak se vypne. A běda mi, když se to nepovede.

hodnocení

0x

Moje řeč. Mně jě někdy nejvíc líto mě samotné. 35 let pracuju, vytřepala jsem dvě děcka, a pořád je to málo... na stará kolena mi přidali ještě 7 let práce, a přitom jsem zaplavovaná tisíci termínů, kterým nerozumím, správce sítě se na mě dívá s neskrývaným pohrdáním a kolegové ve věku mých dětí stejně... teď se mi roztento jakýsi certifikát, správce mi to sice s hromadou xichtů spravil, ale ztratila se mi volba pdf ve wordu. Když mi spravil i to, hlásí mi word neustále cosi o globálních šablonách a nedaří se mi otevírat a ukládat. Když jsem mu to zkusila říct, odbyl mě, že SNAD vím, že musím mít při vypínání zavřený vokna... jo, vím, nemám nic otevřeného a přesto mi to hlásí, že word brání vypnutí... Jsem holt starší uživatel PC, a budu ještě starší a bude to ještě hroznější. Stýská se mi po čtverečkovaném papíru a inkoustové tužce a večer, když usínám, konejším se tím, že já UMÍM násobit a dělit na papíře velký čísla, ale mlaďoši jsou bez kalkulačky ztracení.

alten*

pro inzinyrka. když čtu váš příspěvek, vzpomněl jsem si na situaci v nejmenovaném podniku, kde jsem pracoval. Když byla provozní a personální agenda převáděna výhradně na PC ( jednalo se o řízení strojů a personálu v dopravní firmě ), byl počítač "postrachem". Možná si umíte sama představit, jaký permanentní stres prožíval člověk, který musel rozhodovat ( prostřednictvím PC ) v řádu minut a grafické prostředí tehdy užívaného programového vybavení neumožňovalo použití myši - vše jen kombinací kláves.

A přitom v mých cca 26 letech jsem byla ve firmě, kde se "přecházelo na počítač". Protože jsem byla mladá a myslelo mi to, jezdila jsem na školení a pak to všechny učila. Po roce jsem odešla jinam, kde se během pár měsíců "přecházelo na počítač" a historie se opakovala, samozřejmě programy a aplikace úplně jiné. A po dalším roce jsem s tím sekla a zakotvila na 14 let u dalšího zaměstnavatele, kde se (překvapivě) "přecházelo na počítač". Pamatuji si, jak jsem tenkrát byla za hvězdu. Program na mzdy nám udělala firma Elanor. Všechny jsem tam milovala, byla to skvělá parta ochotných nadšenců, příjemní a komunikativní lidi. Po čase se přešlo na SAP, tenkrát jsem začala dělat metodičku.

Ale v mých 47 letech tohle všechno skončilo a já jsem si začala hledat novou práci, a tady je to chaos, chaos, chaos. Školení naprosto nedostatečné, pokud vůbec nějaké, většinou dostaneme jenom příčurku v elektronické podobě (tisknout nesmíme) a testovací verzi aplikace. A pomož si sám. Někomu to může připadat skvělé, ale já bych potřebovala dalších 5 - 6 hodin denně, abych stíhala svoje pracovní úkoly a k tomu tohle samostudium.

Omlouvám se, přijela jsem z porady a potřebovala jsem se trochu vyventilovat. Jsem na to fakt stará.

beri49*
hodnocení

0x

Jsem jeden z těch starších, který rovněž využívá IT (mobil,PC - na něm FB, tablet a co vím co ještě) a jsem schopen základní problémy IT bez pomocí předražených servisů.

Ale velice rád vzpomínám na dobu, kdy jsme přepínaly TV mezi dvěma programy a bylo to krásné *slunce*

Rozhodně dnešním mlaďochům ani trochu nezávidím, za pár roků budou mít velkou prdel od sezení (možná i hemoroidy), krátké nohy od nechození, brejle - lupy, karpální tunely od myši a klávesnice, noční debky z magorních her - to je opravdu super budoucnost *tuc*

Jsem rád, že mi je tolik, kolik mi právě je *ua*

beri, zdravím...

Ale velice rád vzpomínám na dobu, kdy jsme přepínaly TV mezi dvěma programy a bylo to krásné
Pro některé, to přepínání muselo být odpoledne až večer, páč ty dva programy nevysílali celý den..

Přeji hezký den

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Ano, je mě mě líto. Technicky snad není až takovej problém. Nějaká pomoc je vždycky po ruce. Spíš mi vadí, když jsem nechutně konzervativní, že mi pomalu odchází funkce mých iX Péček. Synek by mohl být poněkud blížejc. Takhle to musím oddrátovat a dovézt mu to na stůl. To se zatím děje jen maximálně jednou do roka.

pt®
hodnocení

0x

"hm", ale nikdo nezná a neumí všechno. Někdo se orientuje v PC a technice, jiný se orientuje v matematice, jiný v gramatice, jiný v cizím jazyce, jiný v zákonech, jiný ve vaření, jiný zase v jiném. Když mám něco s PC, nebo se potřebuji zeptat, mohu se obrátit na odborníka z bývalého zaměstnání. Když přijede, mohu mu něco dobrého připravit na zub a jsme spokojeni oba. Každého nás baví něco jiného, někdy se to i věkem mění. Tak si s tím nelamte hlavu a mějte se. - pt

hm*
hodnocení

No jo, jenže když někdo neumí cizí jazyk (a nepotřebuje ho k práci), nevadí to. Když blbě vaří, nikdo k němu nechodí na oběd. Z matematiky v běžném životě stačí + - * / a kdo si v sámošce nespočítá, že mu vrátili o 10 Kč méně, o moc nepřijde.

Ale PC dneska zasahuje do života stále víc a používají ho už skoro všichni. Obvykle obsahuje důležitá data, často ho potřebujete pro zajištění běžného provozu domácnosti (třeba jeho prostřednictvím platíte) a tak. Když ho nedokážete pořádně ovládnout a sama si určit, co a jak, stojí vás to nervy, peníze, starosti, přijdete třeba o cenné rodinné fotky, o kontakty, ...

hodnocení

0x

hm, prosím,

kdo je podle Vás ten starší uživatel? Myslíte věkem, nebo znalostmi?

Páč když se občas dostavím na sraz CB a vidím tam daleko starší, jak si poradí s počem, tabletem, tak žasnu. Já sice nerozumím tomu, jak ty trpaslíci uvnitř přenáší informace, ale dokážu plno jiných technických věcí. Proto zavolám malinko mladšího kámoše, a přijede, odveze poč, druhý den je zpět. Já výměným obchodem pro něj udělám něco jiného, čemu rozumím..

Nemusí každý umět všechno..

Přeji krásný předvánoční čas.

hm*
hodnocení

Myslím spíš věkem, aniž bych chtěl diskriminovat. Protože ti mladší si prostě ještě dokážou lépe poradit.

K tomuto tématu mě přivedl teď probíhající dotaz jednoho uživatele na zablokovaný počítač. On nedokáže popsat co má za počítač, nedaří se mu postupovat podle univerzální rady a bude zřejmě odkázán na servis, kde před nedávnem PC měl a zrovna nadšen z výsledku nebyl. Někdo mu něco prodá (a kdo ví, zda to je to, co by uživatel chtěl), jiný mu zas něco udělá (to, co teď "frčí"), uživatel platí. Pak se něco stane, možná naprostá drobnost, a zas do servisu, protože to prostě není v silách neznalého.

Sám ze zkušenosti vím, že v PC se může přihodit tolik událostí, že za současného stavu se situace něšťastných uživatelů těžko zlepší. Stačí se někde ukliknout a - zmizí všechny ikony z plochy. Nebo se odpojí internet a už nejde připojit, nebo ..., nebo ... A co teď chudák uživatel s tím?

culdabulda1*

- možná už ty starší prostě taky nebaví se pořád něco nového učit? .. ve stáří by se měl člověk už jenom bavit a dělat to, co ho těší, dokud ještě může..

Tak, tak. Zlatá slova.

alten*

pro hm - k tomuto tématu mě přivedl ,stejně jako vás, dotaz na "zablokovaný počítač". To, že někdo nedokáže popsat svůj počítač je naprosto běžné a dovolím si tvrdit, že 90 procent uživatelů, včetně těch, kteří počítač používají jak v soukromí, tak při své profesi. Přesně popsat svůj PC umí ten , kdo se tím zabývá ("profík") , a pak ještě ten, kdo si sám počítač sestaví - amatér, kterého to "baví", je to jeho koníček, nebo mladí, kteří svůj hardware ( čili "železo" ) stále udržují na úrovni doby. Jinak téměř vše , co se zde popisuje se v podstatě netýká počítače ( computeru, hardware), ale operačního systému, aplikací - jednoduše "programů" , instalovaných a užívaných v počítači ( počítač je převážně velmi spolehlivé, bezporuchové téměř "blbu odolné" zařízení). Jinak uživatel , který pracuje se systémem, jehož základy jsou mu cizí, je trochu chudák, odkázaný na někoho blízkého, kdo je alespoň trochu znalý, nebo v horším případě na komerční služby, v tom s vámi naprosto souhasím.

Hm, z plného srdce s tím co píšete souhlasím, do posledního puntíku. Ono se to lehko řekne, tak když tomu nerozumím tak si někoho zavolám. Ale koho toho "někoho"? V tomto případě je dosti sobecké říkat, já mám kamaráda, mně se to netýká, já jemu to a on mně zase ono. Všichni nemáme kamarády, kteří za kus buchty a za pokec pomohou právě s počítačem. Já třeba také mám jednoho mladého kluka, který mi pomůže, ale on je zaměstnán a plně vytížen i ve své rodině, nebudu ho přece otravovat s každou prkotinou, kvůli které on musí nasednout do auta a jet kus cesty ke mně. Tedy prkotinou z jeho úhlu pohledu, pro mne je ta prkotina obrovský a stresující problém. On to sice chápe, ale já jsem soudná a vím, že ho to obtěžuje, tak se snažím jeho pomoci využívat co nejméně.

A co mi je asi platné kolika jazyky vládnu, co mi je platné, že jsem dost dobrá kuchařka, co mi je platné, že dokážu i spoustu jiných věcí, které většina ostatních neovládá, když se mi stane nějaká ta "prkotina" s počítačem?! No přece není mi to platné vůbec NIC! Mám prostě problém s počítačem a nevím si s ním rady. Přece to nevyřeším tím, že půjdu a upeču si výtečný štrůdl a budu si u toho francouzsky povídat s kocourem.

A je to přesně jak to píšeš, když jdu s takovou prkotinou do servisu, tak okamžitě vědí koho že to mají před sebou a bezostyšně toho využijí. A není se čemu divit, v dnešní době by to bylo dokonce snad i hříchem, kdyby takové příležitosti, lehce se obohatit, nevyužili. Takže za mne ano. Je mi líto všech lidí mně podobných a myslím, že nás je hodně. Ale co s tím nadělám, nic...

Suzy,,a co uděláte s pokaženou televizí,,také musí do opravy,nejsem mladice ,ale dokáži na PC dost,vlastně vše -co potřebuju. A jak jsem psala,tak televizi ,či něco jiného si odvezu do opravny. Pokud se mi opravdu něco přihodí -přijde vnuk a opraví mi to.Dneska mladí pracují hodně na PC tak jin tedy dá se předpokládat rozumí.Starší lidé nepotřebují to-co mladí. Každý má své.Až tazatel bude mít věk,tak si myslím,že bude tápat zrovna jako jiní.A mladí ho budou litovat.Technika jde rychle dopředu ,,,

culdabulda1*
hodnocení

0x

- moment - Vy chcete říct, že mladí umějí dnes běžně programovat, opravovat PC-čka, nepotřebují servis, poradí si s viry - a tak podobně? Podle některých dotazů zde na Poradně mám naopak dojem, že mnohdy ani neumějí vyhledat si nějakou informaci na netu..

hm*
hodnocení

Ne, to si rozhodně nemyslím, píšu to i v reakci na první odpověď k tématu

On nám ten vlak ujede, to je bez debat. Byly doby, kdy jsem věděl která deska má jaký socket, Jaký se do ní dá dát procesor a jaký ne, která hra půjde spustit a která ne a hlavně jsem věděl i PROČ. Na stránkách jednoho z našich největších warez fór jsem dělal poradce. A dneska... Dneska když mi někdo řekne že paří wowko tak ani nevím o co v té hře jde, natož abych věděl jaké má požadavky na systém. Prostě člověk zná jen to, co používá a do novot se mu chce čím dál miň. A to nejsem věkem ještě žádný dinosaurus. Nechci vidět čo mě čeká v tomhle směru za deset let.

hodnocení

0x

Každá doba má své. Mám rok do důchodu a nemyslím, že dnešní mladí nějak zvlášť té technice rozumí. Ano, naučili se moderní techniku uživatelsky ovládat (což skutečně dělá některým seniorům problém), ale většinou ani netuší, proč to je právě tak, jak to je. Já se s výpočetní technikou setkal poprvé někdy v 70 letech, kdy jsem montoval sálové počítače, zabírající půl patra Škodova paláce v Praze. Procesor měl rozměry velké šatní skříně. Po čase jsem provoz takového počítače hlídal v nepřetržitém provozu 24 hodin denně. Musel jsem znát základní ovládání (a to nebylo vůbec jednoduché, ten počítač neuměl ani DOS, takže žádná okna, žádné ikony, všechny příkazi pěkně písmenko po písmenku do příkazového řádku, na pouhé provedení restartu jsem musel mít napsaný návod). Opravy se prováděly výměnou jednotlivých součástek (odpory, tranzistory...). Pak jsem přešel na SW PC (procesory 286, OS DOS a Windows 3.1). Krok jsem držel do doby, než byla v rámci "administrativních opatření"předána údržba PC outsorcingu. Od té doby se ze mě stal běžný uživatel (skoro). Možná díky minulosti stále celkem držím krok, i když už se nesnažím všechno pochopit.

Mimochodem, dokázal byste opravit třeba procesor u sálového počítače SMEP 52/11?

hm*
hodnocení

Samozřejmě, že jen tak z fleku bych ho neopravil. :) Ale ta střeva (ty součástky) mi nijak cizí nejsou. Byl jsem kdysi i na brigádě, kde jsem se dostal k počítači, který se startoval děrnou páskou, točením mnohopolohového kola a mačkáním knoflíků, nastartovat ho dovedl málokdo (já samozřejmě ne).

Máte na mysli tenhle? ;)

Není vám někdy líto starších uživatelů PC?
hm*
hodnocení

Ne ne ne, to je přece jen silný kalibr. :)

Ten "můj" byl taková skoro holá plechová almara, kolik jejích dílů patřilo procesoru a kolik něčemu jinému, to nevím. Startovací kolo bylo na chycení/obejmutí jednou rukou, Ale počítač už pracoval s disky. Ty měly obrovskou kapacitu snad až 10 MB a byly to válce asi půl metru v průměru a na výšku asi 10 cm, nebo kolik. A vkládaly se do takových třesoucích se (za provozu) stojanů. Ale rychlotiskárna byla fajn, to se ozvala kanonáda a vyletěly 2 metry papíru. Ovšem kvalita tisku teda nic moc. :)

Jo ty disky byly složené z několika takovýchhle kotoučů nad sebou. Kapacitu si už nepamatuju. A v těch rychlotiskárnách byl rychle se otáčející válec, na kterém byla spousta řádků se znaky (celý řádek vždy stejný znak). Nad válcem běžela inkoustová páska (jako v psacím stroji, akorát 1/2 metru široká), nad páskou pak byla sada jakýchsi kladívek. Mezi válcem a páskou běžel traktorový papír. Příslušné kladívko vždy když byl na válci ten správný znak na správném místě přirazilo pásku k papíru, čímž se písmeno vytisklo. Dělalo to neskutečný kravál, ale bylo to fakt rychlé. Ta tiskárna vážila kolem metráku. *smich*

Není vám někdy líto starších uživatelů PC? #2

pohanka*
hodnocení

0x

Ne, naopak nám můžete, a hlavně Vy mladší, závidět. Umíme se totiž o sebe postarat. Umíme nakoupit a uvařit si, na chlebu vypéci krásnou střídku, vyprat i spravit ponožky na hříbku, udělat třísky, zatopit v kamnech, ohřát vodu a vyprat na valše, vyvařit a naškrobit prádlo, v případě nouze rozdělat ohníček a upéci si brambory, to je potom žrádlo. Ohníček dělám stále a ekoteroristi mě můžou být ukradení. Vím, jak si pořídit malá kuřátka a jak se starat o slepice, králiky.

Na zahradě si umím porýt záhon a vysadit a vysít vše, co je potřeba a také vím, kdy to vpravit do půdy, umíme si poradit s vypěstovanou zeleninou i ovocem, naložíme, zavaříme, usušíme, umíme si vypěstovat brambory. Umíme vyškvařit sádlo. Vím, co se kdy v lese a na loukách sbírá, k čemu to v nouzi pomůže, z čeho si udělám čaj, a z volně rostoucích rostlin salát, nebo polívku. Umíme vymalovat, přibít prkýnka, opravit to i to, natřít to a zase ono, uplést rukavice, ponožky, uháčkovat čepice.

O vztazích bychom mohli vyprávět a ne se tady ptát, jak na sebe koukat, co si říkat, co si psát, co dělat, co si kdo o nás myslí, jak napravit chyby, stále nějaké kydy. Naivní představy naivních mladíčků a děvčátek. My si už dokážeme většinou vše vyříkat a poprat se se svým svědomím a co zkazíme, dokážeme napravit a omluvit se. Co nedokážeme, jak budou přicházet roky a nemoce, se o sebe kvalitně postarat, to jedině můžeme mladým závidět, protože oni budou v té nejlepší kondici středního věku. Pokud nebudou neustále sedět v té virtuální realitě. Takže až jim blackout ukáže vztyčený prostředníček, tak my se uvelebíme na břehu rybníka a chytneme si kapříka, nebo si půjdeme natrhat šípky na čaj.

culdabulda1*

strakatypes -

dobrý !

pt®

"strakatý pes" úplně jsi mi vzala slova z pera. Nám netekla teď po dva dny voda, byla havárka a museli jsme pro vodu do cisterny. Sice mně to vzalo na dva dny pohodlí, či rozmazlenost, ale okamžitě jsem si věděla rady, protože jsem to tak měla v mládí. Jsme příliž zvyklí na pohodlí a na energie, možná z toho vyplývá více volného času a pro mnohé nuda. Zatím také zavářím, sázím na zahrádce a dělám to ráda. Takže, kdyby něco, tak se sejdem u rybníka u šípkového čaje. Tak ahoj. - pt

hm*
hodnocení

Krásně jsi to napsala, ačkoliv jsem se ptal na něco jiného. :)

Nejsem zas, myslím, o tolik mladší a ledacos z vyjmenovaného umím (nebo se aspoň snažím to umět) a jsem tomu taky rád.

mcmerkurion*

...naprostý souhlas...

--- za mě palec ---

Strakatýpes, ale podle mne byla otázka o něčem úplně jiném. To co jsi napsala je sice pravda a souhlasím s tebou, ale nemá to co dělat s otázkou, která se konkrétně týká problému s počítačem. Když se mi s ním něco stane, tak mi přece nepomůže vědomí, že si umím rozdělat ohníček, nebo uvařit šípkový čaj a jiné jmenované dovednosti. Když mám problém s počítačem, tak jsem prostě v čudu a všechny tyto mé umy a dovednosti si mohu strčit za klobouk, protože mi ten počítač do provozu neuvedou...

jurda
hodnocení

0x

zdravím, nějak jsem nepochopil pořádně otázku...Možná by to chtělo trošku úcty :)

pohanka*

Jurdo, je to volná diskuze, takže můžete napsat cokoliv.

Pt: tak u toho hrnku s čajem a kouskem vánočky*vtip*.

Jurdo, já patřím přesně mezi ty lidi o kterých je v otázce řeč. A vůbec, teda ani trochu nerozumím, co Vy v ní vidíte nepochopitelného, nebo dokonce neuctivého. *sok* Doporučuji přečíst ještě jednou a třeba trochu zapřemýšlet...

jurda,,,to máte pravu-souhlasím s vámí.Je mi líto tazatele .že se bojí ze stáří kvůli PC,,jak ubohé.

buss
hodnocení

0x

A o co jde, o práskání o zem, nebo o obsluhu? Dnes je dost kurzů, i zadarmiko, zde knihovna. Proč by počitadlo rozbíjeli, proč by s něm vrtali? Zásadně neznalým říkám, nic se neděje, nesahejte na disk C, nebo kde máte systém (určité složky). Jinak restartujte. Potřebují znát systém, jak to pracuje? Zbytečné obavy. Kolik je jich osamocených? Hroutit se předem. Je rodina, známí..,

dam®

Zem se neotevřela, lidí uzřeli i svítící slunce, na obličejích úsměv, hdd když dopracovalo, tak se pořídilo nové, Desdemóna opět pracuje. Toť pc. Občas bestie, vetšinou kamarád. Stroj jenž nás baví, živí a taky umí šlak trefení. Jen tak Desdemóna, bestie.

doplněno 14.12.15 22:21:

Pokud zapomenete na F8, tak si dělejte nač si jen vzpomenete, ten stroj to dá a Vy s ním, jen se nebojte.Vědění co kde je uloženo a hlubší specifika neumí a ani nepotřebují znát lidé jenž jsou závislí na používání pc jako pracovního nástroje. F8 je pro specifikum. Samotné programy nepokazíte, jsou nastaveny na princip pokus omyl a většinou jste schopni přepnout na původní nastavení, nebo je jednoduše přeinstalujete do původního módu.

proč ne F8? To je k čemu?

doplněno 15.12.15 09:51:

dam, nechápu, ale díky..

dam®

V textových, grafických, v programech pro správu pc se F8 používá k mazání což občas způsobuje nevratné problémy, mnohdy až k přeinstalaci. Koš není vždy spasitelný a v dřevěných dobách DOSu to byl docela mazec, obnovovalo se zapsáním prvního písmena programu v adresáři / to je hóóódně vzebrubný popis/. Vždy bylo první se naučit zálohovat a pak mazat, to platí dodnes.

doplněno 15.12.15 09:58:

Vidíš, to podstatné slůvko tam chybí - mazání SOUBORŮ

roman68*

pro mě bývala často záchrana smrtelná kombinace CTRL +ALT + DELETE :)

F8 jsme mívali v dřevních dobách přísně zakázané, neb to mohlo cosi podstatného smazat.

hodnocení

0x

Tak trochu mimo otázku.

Techniký pokrok je dobrá věc, ale nemělo by se to s ním přehánět. Myslím, že lidstvo jednou (a nebude to tak dlouho trvat) na elektroniku vyhyne. Ono je to hezké, když všechno funguje, ale je to strašně zranitelné. Stačí málo a je problém. Jen malý příklad, ve kterém vlastně o nic velkého nešlo: Onehdy jsem kupoval v jednom řetězci komodu. Bohužel jsem zaplatil kartou. Pak se jim sekl počítač... Zaplacené (a tedy už moje) zboží nedokázali vydat ze skladu. Vrátit peníze v hotovosti nešlo, protože jsem platil kartou. Platbu nešlo zrušit, protože nešel počítač. Byla neděle večer, technik v nedohlednu... Musel jsem tam čekat skoro hodinu na příjezd pohotovosti. A to šlo o drobnost. Jak to bude vypadat při případném blackoutu, který je jen otázkou času? Dneska si bez Internetu pomalu ani nekoupíte rohlík. Mladí se bez Internetu nedokážou seznámit, řidiči pomalu neumí bez elektronických udělátek zaparkovat. Není proč chodit do společnosti, pobavit se přece můžu po síti. Proč cestovat? Krásy vzdálených míst si přece můžu prohlédnout doma v křesle. Až jednou ta geniální technika selže, nikdo už bez ní nebude schopen žít. Jenže ono už to bez IT prakticky nejde. Bez ní se nedostanete ke svým penězům, neotevřete dveře od domu, nenastartujete auto, doma si nezatopíte, neuvaříte oběd... To všechno má za následek, že lidstvo díky technice pomalu blbne.

Přiznám, že ani já se moc neliším. Tahle doba má vliv i na mě a marně se tomu bráním. Bez kalkulačky si pomalu neumím spočítat, kolik mi mají v krámě vrátit na stokorunu. Když jdu do hospody a před domem zjistím, že jsem doma zapoměl mobil, musím se vrátit, protože by mi to pivo nechutnalo. Bez navigace skoro netrfím ani na záchod. Přitom to není zas tak dlouho, kdy jsem měl nejblišší telefon v budce ve vedlejší ulici (a bývala tam fronta), kdy jsem se dokázal orientovat v prostoru podle slunce a lišejníku, kdy jsem dokázal spočítat ústřední topení v rodinném domku jen s papírem a tužkou. Tehdy mi to přišlo normální a nenapadlo mě, že by to mohlo být jinak. A asi jsem byl spokojenější. Kam to povede? Docela z toho mrazí.

dam®

Neboj. pokud se bude vyrábět papír a tužky, přežijem a ti jenž jsou dnes závislí na tabletech apod. budou chodit pro rady. Pro normálmí myšlení, už proto že 1 a 1 jsou 2, nebo že 1+1=2 a na binární soustavu nám stačí jednoduchý nákres abychom věděli co po sobě chceme a že R je taky někdy Radius a né Replay.

soucet

Když už se bavíte o počítačích tak 1+1 je 10

pohanka*

Kam to povede? Ti mladší budou v Matrixu a my starší na Planetě opic, ale na té druhé straně, v přírodě.

dam®

Mladší si nebudou moci najít návod na "G" jak udělat oheň, a nám nebude dělat problém je pozvat se ohřát...

hodnocení

0x

Hm, to je pěkné, že někdo konečně pochopil, jak to pro nás je obtížné. Je to totiž ještě obtížnější, než odhadujete. Každý z vás příjde do práce a kolegům řekne, co včera počítač vyvedl. Ostatní poradí a najdou řešení. Senior sedí doma, má kamarády třeba takové, že mají problém s tlačítkovým mobilem, takže neporadí vůbec nic. Zeptat se? Asi bychom mohli, ale nevíme jak. Neznáme správné názvy. A nějaké doplňovací otázky typu: V čem to máš, jakou to má koncovku? no, to nám zní jako japonština, která nás uvede do paniky a podeptá zbytky sebevědomí. A když se vzpamatujeme a odpovíme: nevím, ale vím, že za to může ta žlutá ikonka nahoře vpravo, je to pak na lískanec. *plac*Vím, že existují slovníčky, také je mám v oblíbených, ale to je něco, co jde mimo mě. *zed* Chodím do kroužku pc, je nás asi 10 dědečků a babiček. Vpředu je mlaďoch, který mluví pouze česky a vysvětluje něco, co mám problém pochopit. Myslela jsem si, že jsem fakt debilní, že stále nic nechápu. Pak jsem si uvědomila, že já vlastně na nic nenavazuji, z ničeho nevycházím. Klikám, protože mladá řekla, ať to udělám. Jooo, ono to funguje, ale když se objeví něco správně, ale v jiné formě, jsem zase bezradná, nevím kudy kam. V učebně se zeptám, ale doma *plac**zed* Vím naprosto jistě, že v open office nebudu nic dělat! Ne a ne a ne *plac*Škoda, už se nedožiju toho, až budou mé vnuky vytáčet jejich děti a jejich vnuci. Kdopak ví, čím.

doplněno 15.12.15 15:32:

Rio, to by bylo úžasné. Ale jedno dvě sezení je k ničemu. Já bych vás potřebovala za sousedku, abych si mohla přijít na radu kdykoliv, když si nevím rady. Ale děkuji vám za to, že jste takhle dokázala uvažovat *pusa* Já umím internet, ale neumím počítač. Už jsem ale udělala pokrok, už si nenadávám, že jsem blbá, už jsem přijala myšlenku, že jsem uživatel. Slabý uživatel, který se naučil to, co potřebuje. Ale ani ťuk navíc. :-D

Babko, naprostý souhlas! Podle všeho jsme asi jenom dvě, které otázku kterou položil Hm, správně pochopily. Takže hlavu vzhůru, protože podle toho jsme na tom oproti některým lépe, než by to na první pohled vypadalo. :-D

A ano, je mi nás všech, co jsme v tom jednom pytli, hodně líto *plac*. Mám to jako Ty, a ty jejich odborné výrazy jsou pro mne řečí mimozemského tuleně...

ria*
hodnocení

0x

Dobrý den, můžu se jen zeptat, uvítali by jste někoho, kdo by k Vám přišel a vysvětlil Vám nějaké funkce, jak co pracuje, fungjue, programy? Docela tomu rozumím, neříkám, že jsem expert, ale pracovat, i opravit - po softwarové stránce - počítač umím.. Tak na nějakou lekci - za pár korun..? :) Průzkum trhu :)

Samozřejmě. A to s radostí. Přece je to čas a své vědomosti, o které se podělíte, tak to určitě rád každý ocení. Já bych tomu svému známému ráda zaplatila, ale on nechce, je tak trochu z rodiny a tak je mu to asi trapné. Jenomže tím mne uvádí do rozpaků mu zavolat, protože vím, že si nic nevezme. Tak se napřed snažím se s tím vypořádat v prvé řadě za velké pmoci rádců tady na poradně. Ale raději bych zaplatila, aby mi to někdo ukázal naostro, než tady celá vystresovaná sedět a váhat na co to mám vlastně kliknout...

lidus*

Suzy i moje PC má svého "lékaře" příjde když potřebuji, udělá zadarmo, sáhne sem, sáhne tam a je hotovo ale když chci něco vysvětlit mám pocit, že si své vědomosti chrání a mluví na mě neznámým jazykem. Roky mi natahoval avast, jednou jsem se zeptala zde a ten nejhodnější rádce mi popsal vše krok za krokem, tak , že jsem to pochopila i já a od té doby to dělám sama.

iz*

Rio, to je podle mne úžasný nápad.

Spousta (nejen) starších uživatelů se do nějakého kurzu nevypraví, někteří se bojí,

že by se zesměšnili, jiným dělá problém doprava nebo obsah kurzu.

_____

Pokud byste lidem u nich doma (ve známém prostředí) předvedla to, co právě potřebují (přizpůsobila byste jim svou nabídku "na míru") a nebrala 500 Kč za hodinu, mělo by to podle mne šanci na úspěch.

lidus*

Rio, je to služba co mi chybí a nejen u počítače. Zrovna mi volal technik z UPC jak mám zapojit-odpojit-zapojit-restartovat settobox, jak mám připojit jnakýsi ethernetový kabel co ani netuším co to je, byl tak laskav, že mi to poslal emailem ale přečíst to bude muset až manžel, já ani po přečtení nejsem moudřejší. Kdyby někdo přišel a udělal to, tak bych to i zaplatila a při té příležitosti by mi to vysvětlil a příště už bych to uměla.

ronyx*

Zdravím,
dovolím si tvrdit, že za určitých podmínek byste měla velkou šanci na úspěch. Důraz kladu především na to "za určitých podmínek". Vím, o čem píšu, protože sám jsem počítačový samouk, kterému kdysi (to už mi bylo skoro 40) pouze ukázali, kde se pc zapíná a pak už sem se učil sám metodou pokus - omyl. Nebylo to lehké, byly to spousty hodin u pc. x-krát doslova zbouraný pc atd. Když dnes někomu vypravuju, že první tabulku ve Wordu velikosti A4 jsem dělal, tak jsem ji celou vytečkovával pomocí souřadnic bodů (jsem strojař, takže pro mne tenkrát logické řešení) víc jak týden po večerech. Pak přišel na řadu Excell - potřeboval jsem tabulku, která sama spočítala komplet cenu podle zadávaných údajů. Excelu jsem se dlouho bál, matematika není ani moje silná stránka, ani můj koníček. Po 3 týdnech učení a zkoušení vznikla tabulka, na kterou pak na FÚ při kontrole koukali a prý kdo to programoval (bylo tam všechno - vstupy materiálu, slevy zálohy, daň atd. A takhel jsem postupoval dál a dál - Corel, Photoshop, AutoCAD, programování CNC stroje v práci atd. Zasekl jsem se až na 3D kreslení - to je taky to jediné, na co mám dnes papír, že na to mám školení) a stejně se v tom plácám.
Proč to všechno píšu? Zkoušel jsem v minulosti pomoc lidí znalých počítačů - nechytal jsem se. Jako na neznalého na mne totiž to jejich "´tuk, ťuk, ´ťuk a koukejte, tohle takhle a je to" nefungovalo - než sem se stačil rozkoukat, bylo hotovo a já zase věděl prd. Takže tohle se neosvědčilo. Časem jsem objevil jak na to, abych se orientoval. Specifický přístup. Že funguje jsem si ověřil na své mamince, která ve svých 72 projevila přání naučit se na pc. Nejdřív jsme si se synem, který u vyslovení jejího přání byl, mysleli, že si z nás dělá srandu. Nedělala. Ovšem nastal problém - maminka bydlí 40km od nás. Takže sem musel vymyslet systém, jak ji vést a učit na dálku. Asi se to povedlo, protože dnes (v 81 letech) si maminka mailuje po světě se známýma,, skypuje, courá po netu a na moje snahy o rady mne s klidem odbývá " to už sem si dávno taky našla"...
Nebudu to tady rozepisovat co a jak, nemá to cenu, pro laiky by to bylo k ničemu a profíkům dávat rozumy, aby oni z toho pak těžili, se mi nechce - ti ať si namáhají své hlavičky sami.
Ale speciálně pro vás (protože jsem tady od vás o vás a vaší situaci už něco četl), milá @ria, mám takový návrh - pokud chcete, ozvěte se mi vnitřní poštou a nějak se domluvíme (domluva nebude o nějaké odměně za případné rady, ale o způsobu komunikace - tel, skype a pod.), jak probrat zkušenosti, které by vám případně mohly pomoci při startu vašeho řekněme, podnikání.

roman68*
hodnocení

0x

a já když někdy vidím ty mladé počítačové nadšence, kteří jsou na PC závislí a nemají ani základní fyzickou kondici , pak je zase smutno mně...a nějaká fyzická práce-rytí zahrady, kácení stromů, sekání trávy..jim nějak smrdí..Místo , aby vyrazili do přírody s partou jako třeba skauti , pak raději hrajou hry on-line ..kdo koho pak vlastně má litovat?

PC: když si nevím rady s PC, zavolám kamarádovi nebo mi poradí syn, v horším případě existuje servis PC...takže taková obyčejná záležitost jako když se vám třeba rozbije pračka. stále jsem ještě ve věku, kdy se naučím , co pro život a práci potřebuji a dnes je software vcelku uživatelsky přívětivý .

lidus*
hodnocení

0x

55 let to už jsem asi starší uživatel, že? Ano, já mám v paměti kolik ten počítač stál peněz a jeho stáří 10 let pro mě není stáří a tak se bojím na něco sahat aby se věcička nepokazila. Občas se něčeho dotknu, vyskočí cosi co jsem nechtěla a když je tu zrovna vnučka, řekne babi ukaž já to spravím a vůbec ji nevadí co ta hračka stála a kliká na kde co. Pamatuji si první počítač v práci, veliká místnost kam se mohlo jen v bílém plášti a s pokrývkou hlavy, možná jsem praštěná ale já svůj počítač na noc přikreju aby se na něj neprášilo.

buss
hodnocení

0x

No a představtre si konflikt, nebude elektrika, nafta, plyn co všechno kiksne, boj o holý život. K čemu pak ty hračky?

lidus*

Až to všechno "spadne" , začneme svítit svíčkou a vařit na ohništi a konečně budeme žít zdravě, jíst budeme to co si vypěstujeme, budeme chodit pěšky nebo jezdit na kole a lidé spolu začnou normálně mluvit z očí do očí. Ti "staří" spoustu věcí ještě umí a ti mladí co jen sedí u PC se to budou muset naučit. Nestrašte, snad to nebude tak brzy abych se toho dožila.

Dříve nebo později nastane o něco větší erupce na slunci než jsme zvyklí a odvaří to satelity. Totalní blackout dříve nebo později příjde. Je to jen otázka času. Naši politici na to nejsou připoravení, nikdo to nechce řešit. Přitom by stačilo vymyslet aspoň nějaký způsob jak odpojit rozvody elektřiny protože "sluneční erupce"* (resp. stupeň závažnosti) se dá předpovědět až na několik hodin dopředu.

Pozn.

* - nemyslím sluneční erupci jako takovou ale ten mrak čehosi, který se dostane do atmosféry země a způsobí tím indukci v elektrických rozvodech.

mp*
hodnocení

0x

Zásadně nesouhlasím s položenou otázkou. To prostě není otázka věku, ale schopností každého konkrétního člověka. To by se taky mohl pak každý druhý vymlouvat, že když je starý, tak už je blbý. Něco umět fakt není otázka věku, ale vzdělání, a touhy něco do toho svého mozku přijmout. Osobně znám několik mladých lidí, kteří nejsou ani schopní pochopit smysl podpisu růžového prohlášení a zase pár důchodců, kteří řídí firmu a nebo jí už prodali, a užívají si důchodu (svého). Takže fakt to není věkem.

Mp, v principu máte pravdu. Ale tady jsem si opravdu všimla, že nás je jen pár, co máme tyhle problémy a jsme toho staršího data. Ale je fakt, že i já znám ve svém okolí mladší, mnohem mladší a neumí s počítačem ani to, co umím já. Ale ti trochu pokulhávají s tou inteligencí ve všech směrech...

Takže si myslím, že měl Hm na mysli nás a ne všechny uživatele PC.

Paní kolegyně Suzy, máte pravdu, i mne dělá dobře, když můžu svýmu kamarádovi ukázat, jak se co dělá v poči, ale jen to co umím. Zase ale trpím, když vidím u mladších, jak složitě dělají některé věci, které jsou jednoduše, ale nechtějí měnit svoje postupy.

hodnocení

0x

Mě to příjde všechno stejný apoň co se týká oken. Všechny ty principy jsou stejný, voni je jen nechtěj pochopit. Jejich smůla.

hodnocení

0x

Myslím si.že to je generační otázka.Pamatuji si kdy kolem roko 1960 Televize jen jediný program. vysílání jen pár hodin denně.Rodiče měli poznámky ,,ležíš jen u televize,televize kazí oči atd..." Večér pak na obrazovce hvězdička tak honem spát.

cechacek*
hodnocení

0x

Pokud bude napadeno Rusko a ruský mužík se svoji technikou, kterou již částečně předvedl v Černém moři a zlikviduje komunikaci moderní technologie, budou i mladí koukat jako jo-jo a netrefí bez GPS možná z výletu ani domů

nickys
hodnocení

0x

Přidám jen názor ze strany "profíka".

Ty "prkotiny", které vám řeším, mě stály stovky hodin studování, instalací, vztekání, frustrací, čerpání informací v anglickém jazyce. Nákup techniky a její obměna, musím se k vám někdy něčím dopravit, musím platit slušnější internet, absolvovat drahá školení, stojí to čas, platím pronájem provozovny, účetní. Jsem stále v kolotoči nových technologií, kontrol z živnosťáku, ČTÚ a ostatních darmožroutů, kteří chtejí své desátky. Zákazníci bývají arogantní, své chyby neuznávají. Váš problém vyřeším třeba za deset minut, mnohdy ale jen proto, že jsem nad ním strávil kdysi deset hodin. Vzhledem k vývoji systémů mi ta zkušenost ale bude za dva roky k ničemu. Začínáme stále znova.

Tolik a ještě více tedy ze strany prý předraženého odborníka. Nevidíte totiž ten čas a práci, která se skrývá za tím vším.

Nickys, tak v tomhle máte naprostou pravdu. Ano. To co dnes opravíte během deseti minut, jste se kdysi učil třeba tři měsíce, tomu dobře rozumím. Vybral jste si toto povolání, jako si jiní vyberou zase to svoje. A pokud se jedná o profesi, tak všichni musí projít učební dobou, ať se jedná o jakoukoliv profesi a každý má nárok na honorování své práce. To je neoddiskutovatelné. Ale když je pak ta cena opravdu přemrštěná, třeba co se stalo mně, přinesla jsem počítač do opravny, protože byla vadná klávesnice. Používala jsem tu přenosnou velkou klávesnici, připojenou k notebooku šňůrou a něco se na ní pokazilo. Rozhodla jsem se, že si raději nechám vyměnit tu klávesnici v notebooku, jenomže technik zjistil že klávesnice vyndat nejde. Takže mu nejvíce času zabralo to snažení jak vyndat klávesnici. Nakonec to zase zašrouboval na něco tam několikrát kliknul a řekl mi, abych dál používala tu velkou přenosnou klávesnici, kterou jsem si sebou přinesla. Už si přesně nevzpomenu co to bylo za problém, ale způsobil mi ho můj kocour, který se po té přenosné klávesnici prošel a nějaké tlačítko zablokoval, nebo co. Takže to šroubování trvalo asi deset minut, minulo se se zdárným výsledkem, pak tři kliknutí a já zaplatila 200Kč. Možná to je ta správná cena, já nevím, ale spokojená jsem nebyla.

tomas11*
hodnocení

0x

Za mne -myslím že to není o tom staří / mladí , ale o tom koho a co zajímá a jak na to má čas atd.

Na druhou stranu staří kteří ještě neztratili paměť , tak tím že se o PC začali zajímat a vystáli frontu za raního kuropění aby si koupili na Václaváku tenkrát třeba jedno z prvních volně prodávaných PC Didaktik , tak mají skoro 40let náskok , a sem tam něco vědí i o dnešních technologiích. A nikdo nemůže umět vše .

Na můj vkus jsem se tedy dost rozkecal.Zdarec.

doplněno 15.12.15 21:23:

humbucker -souhlas

Jo ještě doplním neměli jsme se tehdy koho moc zeptat a většinu problémů jsme řešili 1000krát pokus -omyl.No na to už teď není čas.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

U tohohle tématu jsem si vzpomněl na některé věci. U mých počítačových začátků mi občas pomáhali různí pomocníci. Třeba jeden synek od známých. Objevil se problém, tak jsem ho zavolal. Bohužel mu ruce jely rychlejc než mozek. I jeho mozek se všem mozkům v okolí nějak vzdaloval. Těžké bylo využití jeho pomoci. Nestíhal jsem ani koukat co dělá, natož to dál nějak pobrat a to mi bylo asi 35 let. Pak přišel na řadu synek s vědomostmi od jeho počítačově vybavenějších kamarádů. To už šlo.

Jednou jsme byli na návštěvě u kámoše, který jezdil po českých i slovenských atomkách po kontrolách a měřeních. Tihle hoši z Tanvaldskýho výzkumáku měli technologický náskok asi 10 let před námi všemi. Tak jsme spolu řešili nějakou věc ohledně počítačů a on mi říkal, že nikdy nesmím vlízt do ,,BIOSU,,a něco cokoliv tam bezmyšlenkovitě měnit. Že se tím může zničit celý počítač. Jednou jsme u nich zase byli se synkem a on odborník se nějak zmínil o nějakém problému. Synek mu řekl, že by to šlo vyřešit a než se strejda dokázal rozkoukat, tak mu vlítnul právě do toho Biosu a několik věcí v angličtině mu tam přenastavil. Enable a disable tam lítaly jak šílený. A strejda jen vytřeštěně lapal po dechu.

Dnešní ovládání počítačů pomocí českých woken je o moc jednodušší, než tehdy, kdy se musely HDD parkovat a pro mizerné ,,znalce,, pouhé ruštiny byla anglina v PC neprostupná. A zábava na IQ 151 nebo PMD 85 za moc nestála.

Základní opravářský postup při konání s PC je RESTART. Bývá to i to první, co kdo poradí při potížích se strojky. Ahoj.

hm*
hodnocení

Maličko bych poopravil předposlední větu na "základní opravářský postup při konání s PC s Windows je RESTART". Kdyby se něco nečekaného stalo s PC mně doma, rozhodně bych jako první nerestartoval (pokud by to nebylo evidentní jediné řešení), ale nejdřív bych se pokusil zjistit, co se stalo, pak případně proč a pak už by nejspíš ani ten restart nebyl nutný. Možná po opravě chyby jen pro kontrolu, že příště už ke stejné nekalosti nedojde.

karlos*
hodnocení

0x

Co te znamená starších uživatelů? Jestli používají pro svou potřebu běžný Software, tak se nic neděje. Nikdo neví všechno a co neví se doučí. Není to potřeba tako hrotit a znevažovat věk. A není vám líto těch maldých lemplů, kteří nedokáží vyměnit píchlé kolo na autě, protože se při pokusu o zvednutí rezervy zlomí? Ale mají přehled o nové PC technice a boží grafickou kartou. No pane, to jsou borci.

culdabulda1*

- no tazatel zřejmě myslí takové ty stařečky, kteří se vyděsí už při zapnutí PC... - ale těch už dneska ubývá, běžně dnes používá počítač skoro každej - já obdivuju takové, kteří umí vytvářet programy - a takoví se běžně nevyskytují ještě ani mezi těmi mladými.

hm*
hodnocení

Nemyslím "stařečky, kteří se vyděsí už při zapnutí PC". Myslím lidi, co to PC celkem běžně používají, ale musí jim fungovat obvyklé postupy. Jakmile se něco stane a PC nefunguje "tak, jako vždycky", je většinou konec, přestože se zpravidla jedná o "prkotinu". A když se různé prkotiny přihodí několikrát v kratším odstupu, nakonec jim třeba servisák při 5. návštěvě navrhne pořízení celého nového PC (ačkoliv i ten současný by výkonem hravě zvládnul 10 podobných uživatelů naráz). A co má uživatel udělat, když ne "dát na radu odborníka"?

esme111
hodnocení

0x

Vždyť to není o tom věku. Kdo chce, umí číst a psát a má nainstalovaný internet a Google, dokáže i ovládat PC, když se dostatečně snaží. Dokázala to i moje mamina důchodového věku. Spíš je to o celkové inteligenci.

Úsměvné mi připadá spíše to jak dnes je každý "ajťák" téměř stavěn na piedestal, "bo rozumí počítačům". Kdo z nás ví přesně jak funguje auto, pračka, varná deska, mobil... a dokázal by je opravit? A v čem je PC jiné? Jen další nástroj pro snadnější život.

Esme, nikdo netvrdí, že nelze. Většina z nás, seniorů, kteří s pc v zaměstnání nepracovali, ovládáme internet. Spíše se ti, kteří umí číst, jak píšete, nechají vést. To zase jo! Ale počítač, počítač neumíme vůbec. Je rozdíl mezi internetem a počítačem. Je rozdíl mezi listováním novinami, kterým se říká internet a prací na počítači. Culda tohle potvrzuje. Obdivuje lidi, kteří na počítačí umějí vytvářet. A to v zaměstnání na počítači pracovala, počítač má mnoho let a přesto neumí programovat a vytvářet, vlastně ani neumím jmenovat co všecko by měla umět a neumí. A to je hodně šikovná!

doplněno 21.12.15 07:50:

hm, problém je v tom, že my tu potíž, ten problém neumíme pojmenovat a když někdo znalý, chce náš dotaz upřesnit, nevíme, o čem mluví, na co se vlastně ptá. A když nám odpoví, nerozumíme tomu. Nedáme to do souvislosti. Těžko se to vysvětluje. Ale je to tak, kako bychom mluvili různými jazyky.

hm*
hodnocení

V čem je PC jiné? No, kdyby v ničem jiné nebylo, vyskytovaly by se tu prosby o pomoc s PC stejně často, jako prosby o pomoc s pračkou, varnou deskou apod. Evidentně to tak ale není.

pt®
hodnocení

0x

Tak jsem dnes četla zprávy a polský Jaroslaw Kaczyński, vystudovaný právník:

"Nemá však ani řidičák, nepoužívá počítač a mobil jen zřídka, stejně jako televizi."

a kam to až dotáhl...

novinky.cz/...

Na velitele nenávisti ... nic moc ...

hodnocení

0x

No, mě je spíš líto dnešních mladých. My jsme na začátku věku počítačového přesně věděli, co se v počítači děje. Dnes to jen tušíme.

Ale většina dnešních mladých to ani netuší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]