Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude ještě někdy sníh?

Od: hanesz* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

mám takový filosofický dotaz. Myslíte, že ještě někdy napadne větší množství sněhu? Pamatuju si, že jako dítě jsem na náměstí vždy "blbnul" na hroudách sněhu, co tam nahrnuli silničáři. Nyní není sníh pořádně ani na horách. Skoro jsem se zhrozil, když jsem viděl předpověď a na Vánoce má být kolem 6° (ještě nedávno hlásili sníh). Já jako člověk co miluje hory a sníh doufám, že vyjde prognóza o "době ledové" mezi lety 2030 - 2040 a sněhu a zimy si ještě užiju.

Jak jste na tom Vy?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mp*
hodnocení

0x

Už taky klesám na mysli. Poslední poctivý prašan jsem zažil na sjezdovkách před několika lety (to mám na mysli Rakouské Alpy). Umělé zasněžování je sice "super", ale na ledě se mě moc dobře nelyžuje, chytám stresík z velké rychlosti a začínám plužit. Na běžkách je to podobné. Letos jsme čekali až do poloviny února a stejně jsme na Modravě dřeli občas trávu. Nevím v jakém městě žijete (třeba ve Vrchlabí v.r. 1996 byly ty hroudy snad třímetrové), ale třeba v Praze nikdy moc sněhu nebylo. Je zase fakt, že se zase v zimních měsících spíše dostanu na kolo. A je to jak na jaře.

hanesz*
hodnocení

Jako dítě jsem žil v Mohelnici, což je asi 30 km severně od Olomouce. Nyní mám chatu v Hynčicíh pod Sušinou, což je severozápadně od Šumperka pod Kralickým sněžníkem a tady bylo sněhu vždy hodně. Teď jsem tu třetím dnem a budu tu až do Silvestra, myslel jsem, že si zalyžuju, ale spíše to vypadá na procházku po louce. Bez zimy a sněhu mě ani ty Vánoce nějak neberou, nemá to tu správnou atmosféru. Mám takový špatný pocit, že jednou až budu mít vnoučata, tak se mě budou ptát "Dědo a co to vlastně byl ten sníh? "

hodnocení

0x

Mám chalupu na Horní Bečvě, a zatím každá zima byla na sníh bohatá. Ano, někdy v prosinci, někdy v únoru, někdy půl metru, někdy metr, někdy tři měsíce, někdy měsíc. Ale sníh byl a užít se ho dalo dosyta vždycky.

pt®

"jethro", až pojedete na Horní Bečvu, na Valašsko, pozdravujte to tam ode mně. Tam byly zimy vždy a závěje větší než my děti...*placni*

mp*
hodnocení

0x

Tak v Beskydech jsem ještě nebyl (což považuji za osobní chybu, ale je to dost daleko). Sleduju hlavně Krkonoše a Šumavu. A tam to na běžky bylo v posledních letech bída. Možná ze dne na den něco napadlo, ale naplánovat něco dopředu spíše nešlo.

hodnocení

0x

Obávám se, že v roce 2030 si sněhu už moc neužiju :( . Pokud se ho ještě dočkám, asi si už nevzpomenu, k čemu to bílé na zemi vlastně je *nevi*.

doplněno 14.12.15 15:29:

h4ever - "Pojďme hlasovat o přesunutí Vánoc na leden"
No jo, ale kterýho roku?

sebod*

magdon. Dobrýýý, dost dobrýýý *palec*

hodnocení

0x

Planeta se otepluje. Taky mi to nedělá radost, raději bych byl kdyby byl sníh a já mohl chodit v teplé zimní bundě jak není sníh tak to vypadá tak divně. A bude hůř. Pojďme hlasovat o přesunutí Vánoc na leden.

buss
hodnocení

0x

Z právě schválené klimatické dohody z Paříže vyplývá, že se má lidstvo v tomto století zbavit závislosti na fosilních palivech, směřovat k zastavení růstu globální teploty optimálně na hranici 1,5 stupně Celsia a nepřekročit hranici 2 stupňů.
A pak prý neporučíme..., ale sníh neslibují. No co, Afričané se v něm též nebrodí.

Krásné sliby, 1,5°C. Za rok?

Před dvěma tisíci roky pěstovali vikingové v Grónsku pšenici a Hanibal se svými slony mohl překročit Alpy, protože průsmyky byly bez sněhu. To by mě zajímalo, jak tehdy to oteplování zastavili, když ještě nebyla EU.
hanesz*
hodnocení

Ono je dokázané, že se různá období na zemi točí v nějakých cyklech. Tak je možné, že nyní jsme opět v bodě, který byl za Hannibala a třeba za 500 let bude tuhá zima a špatné léto. Tohle bude asi pravda. Jenže svými činny tyhle cykly určitě prodlužujeme nebo měníme. Jenže je otázka jestli se náhodou z cyklů "chladněji - tepleji" neřítíme do cyklu tepleji - ještě více tepleji". Za svůj život jsem zažil několik tuhých zim, ale posledních cca 5 let, je každá zima horší a horší (myšleno teplejší)

hanesz*
hodnocení

To je sice pěkné, ale sliby jsou jedna věc a činny druhá. Nějak jim nevěřím. Už tuplem ne po skandálu Wolkswagenu, kteří taky "kázali vodu, pili víno". A i kdyby se to podařilo, čemuž nevěřím, tak planetu a její klima stejně do původního stavu nevrátíme. Nebo to minimálně bude trvat stvoky let. Nejsem odborník, ale bohužel to vidím až takhle černě.

hodnocení

0x

Tak tak, v nových qvótách EU, se sněhem pro ČR moc nepočítá. Nám sem připadne jen pár megatun, a ty si už rozebrali vlekaři n horách. :)

osel59
hodnocení

0x

nad Bůh dá a už nikdy ta hrůznost u nás nebude !

lidus*
hodnocení

0x

Na horách snad bude a jinak jsem ráda, že není a nemrzne. Na chalupu se dá jet i nyní, slepicím nezamrzá voda a kuřata jsou spokojená ve své boudě a já nemusí na inv. vozíku být nabalená a stejně mrznout. Trocha sněhu v Brně to znamená, spousta sračky a špíny. Doba ledová tak brzy? No snad se pán Bůh smiluje a doby ledové se nedožiju.

roman68*
hodnocení

0x

prostě si zvykejme na jiné podnebí..změna je život ! ..nebo se kvůli sněhu budete stěhovat?

ale pokud se týká všech klimatických změn a jejich příčin doporučuji konsultavce u profesora Václava Klause

..nevadí že má jisté slabosti pro protokolární pera...je velmi inteligentní a vzdělaný !

jistě vám rád vysvětlí , že za vše může mocná příroda a je to zcela přirozené a člověk v tom vůbec žádnou roli nehraje ..

je tedy jedno jestli létáme letadly nebo jezdíme na koni..vše je dáno zhůry...a člověk na tom nic změnit nemůže-natož , aby dokázal ovlivnit emise skleníkových plynů...!

Jak jsem psal výše, v historii byly doby, kdy bylo tepleji i chladněji. Myslím, že takzvané globální oteplování je (a vždycky byl) přírodní jev, a současný povyk je jen způsob, jak na něm vydělat.

hodnocení

0x

hanes, "mám takový filosofický dotaz"

Já okopíruji filosofickou odpověď:

"dneska nebude tolika sněhu, jako bylo včera.."

pt®
hodnocení

0x

Letos se zatím počasí vymyká zimě. Jen mám obavy, aby v létě nebylo 50 st. vedra, to bych přežila léto asi jenom ve sklepě...*cteni*

ronyx*
hodnocení

0x

Doufám, že sníh nebude (teda kromě hor, tam ať si klidně je) a že vydrží současné počasí (aktuálně mám na teploměru +10°C), jen by ještě nemuselo tolik pršet.
Když jsme byli děti sněhu bylo sice mraky, ale z pohledu dospělého má pro mne teplá zima beze sněhu víc výhod než nevýhod
+ nemusím odhazovat sníh
+ nemusím tolik topit
+ nemusím čistit auto od sněhu, když chci někam jet
+ mohu dělat téměř cokoli i venku (práce a údržbu okolo domu a v práci) a nejsem omezen hlavně sněhem
a našlo by se toho ještě víc, tohle je to první, co mne napadlo
minusy jsou asi jen dva (ostatní mne zatím žádné další nenapadly)
- přijdu o zábavu, protože se nebudu moct aspoň občas, když čerstvě nasněží a než vyhrnou a posolí, jet "sklouznout"s autem (protože zadokolka bez asistentů)
- ubude srandy na silnicích
A) protože s teplem bude méně nenastartovavších aut ( o zábavu v podobě škemrajících majitelů moderních aut o roztažení už sem ale stejně přišel, protože ta už roztahovat nejdou)
B) ubude "řidičů"končících po příkopech, kteří ani přes supermoderní výbavu svých aut neumí jezdit po ničem jiném než po suchých, maximálně mokrých silnicích a jsou zoufalí jen z toho, když to, nedejbože, maličko klouže
Takže za mne ano - teplá zima beze sněhu - víc výhod než nevýhod (trochu srandy ač nerad oželím, když bude méně zbytečné práce).

doplněno 19.12.15 18:00:

Tak asi zima nebude

nikdo*
hodnocení

0x

Někdy bude, někdy nebude. Někde bude, někde nebude. Vzhledem k mým skoro 60 rokům, doufám, že si "dobu ledovou", mezi roky 2030 - 2040 taky užiju. :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]