Nejste přihlášen/a.
Několik otázek do diskuze:
- Proč jsou naši studenti tak nesoběstační?
- Proč by stát měl platit školné uprchlíkům nebo našim občanům, kteří odejdou do zahraničí?
- Proč by dělník bez maturity měl odvádět školní daň ze které bude sponzorovaný student v maturitním oboru
- Proč by zaměstnanec s maturitou, měl odvádět daň na studenta na VŠ?
Můj názor: ani uprchlíkům, ani nikomu jinému by se neměla sponzorovat výuka zcela zdarma. Je to nezodpovědné a vede to k nezodpovědnému chování (lidi cestují za prací do jiné země, takže neodvádí daně do našeho systému).
Návh řešení pro ZŠ:
Občan by od státu dostal půjčku na školné (symbolických 10.000 kč na rok), přičemž chodit do základní školy je povinné; komu se to nelíbí může se odstěhovat do jiné země. Půjčka by byla bezúročná a je jedno kdo ji dotyčnému zaplatí, dotpovědný je ale každý sám za sebe! Na zplacení půjčky by měl prakticky měl život. Kdyby však chtěl žádat důchod, výše důchodu by se posuzovala podle toho kolik má odpracovaných roků a jestli zplatil půjčku. Jinými slovy: kdo nezplatil půjčku, ačkoliv během života prokazatelně pracoval, tomu by se ta půjčka ztrhávala z důchodu. Kdo nepracoval tomu se nic ztrhávat nebude stejně nemá důchod, jinými slovy pokud má někdo příliš malý důchod tomu se solidárně nic neodečte (dal bych nějaké existenční minimum na 4200 kč).
Návh řešení pro SŠ:
Občan by od státu dostal půjčku na školné (20.000 kč na rok). Pokud dotyčný nastoupí do práce, měl by se vytvořit harmonogram zplácení, ale až od určité výše platu. Kdo má plat na minimu by musel zplácet max. 100kč za měsíc. Možná by se to mohlo rovnou ztrhávat z účtu pokud ho má. Další věc, že čím máš větší plat, tím více se ti bude ztrhávat, tedy např. z čistého příjmu 14.000 se ti odečte 400 kč. Z 18.000 se ti odečte 800. Atd. Pokud nebude celý život pracovat tak řešení s důchodem stejné jak u ZŠ.
Návh řešení pro VŠ:
Občan by od státu dostal půjčku na školné. např.
bakalářské obory 22.500,- Kč za semestr, magisterské obory 25.000,- Kč za semestr..
Řešení zplácení podobné jako u SŠ, s tím, že kdo má plat 18.000 čistého a více, už se mu bude odečítat o něco větší částka např. při 20.000 čistého se odečte 2.000.
Dodávám, že harmonogram by bylo možné upravit při jednání s úředníkem, prostě pokud by třeba nevycházel s penězma musel by doložit své výdaje.
Podobně by to bylo i s uprchlíky a lidma co dostanou azyl. Prostě, mohou se upsat k půjčce a za tu půjčku ji bude poskytnuta výuka jazyka nebo školení, vyučení, apod. Nevidím důvod proč by měli mít nějaké výhody před ostatními občany.
Další věc je že bych určil několik stupňů daně školného. Tak jak máme dvě daně na sociální a zdravotní, tak by mohli existovat 3 daně na školné, s tím že podle toho jestli dotyčný má SŠ, SŠ s maturitou, nebo VŠ, podle toho se mu bude vyměřovat výše daně. Vyšší titul, vyšší daň. Mám za to že ty částky školného výše jsou jen symbolické a nepokryje všechny náklady na školství - část stále hradí stát. Výhodu by měl třeba takový uprchlík, který sem přicestuje a jeho děti mají ZŠ vzdělání dosažení v jiném státě, takže nemá dluh vůči našemu státu, který by musel zplácet.
Třetí věc by měla být větší zodpovědnost studentů za sebe sama co se týče výživného, protože aktuálně se v praxi děje to, že rodič který má dítě do 26let na VŠ má právo na výživné na dítě (což má správně být pro toho studenta). Což pokud má dotyčný maturitu a je schopen pracovat by se vlastně nemělo dít. Zkrátka student který úspěšně dokončil SŠ a je schopen práce by měl vydělávat sám na sebe a ne že rodiče budou ještě na něj pobírat výživné.
"neměl by se stát spíš snažit, aby vytvořil takové podmínky, aby vystudovaní lidé neměli potřebu odcházet do zahraničí?"
Myslíte např. zvyšování platů? To není tak jednoduché. Se zvyšováním platů porostou životní náklady. Každý podnikatel, který má zvýšené náklady zdvihne ceny, takže ve výsledku by byly zvýšené náklady i pro důchodce, kteří by už neutáhli své živobití z již tak malých důchodů. Bez státem regulovaného nájemníého a případně jiných státních regulací ... by to nešlo. Problém je v tom, že platy neustále rostou, což zdá se mi v kapitalismus znamená, že i když máš v mládí plat uspokojivý, tvůj důchod bude nakonec stejně mizerný protože se kvůli vyšším cenám nebudeš moci žít na úrovni na jaké si byl zvyklý.
"
Proč by člověk pracující v oboru, kde nikdy nebude bez práce, měl ve svých daních platit podporu lidem, kteří stráví polovinu života bez práce?"
Máte pravdu jsem pro zrušení jakýchkoliv podpor. Ale i člověk, který je práce schopný a dobře kvalifikovaný, má hypotéku a případně rodinu se občas ocitne bez práce a bez prostředků. Bez podpory by se rychle dostal do dluhů, následovala by exekute a nakonec by skončil bez domova, tedy bez šance najít si práci (bezdomovci a zadluženému člověku nikdo nedá práci). Tímto způsobem by vznikly min. dva problémy. 1) kvalifikovaní lidé by byly bez práce a nebyly by využiti. 2) třeba matky které žijí sami a dostaly by se do podobné situace by to neutáhly - sociálka by jim odebrala dítě a ony se ocitly na dlažbě - ve výsledku by se naše sociální péče možná podobala norskému systému, kde se děti odebírají rodičům kvůli malichernostem. Když polovina občanů skončí pod mostem nebo spáchá sebevraždu, systém zkolabuje.
Z toho vyplývá že nějaká míra solidarity je nutná, ale je třeba správně nastavit hranice.
"Proč by člověk, který dbá na své zdraví, měl platit nemocenskou těm, kdo pijí, kouří, jedí nezdravé věci atd.?"
To zní víc než demagogicky. Jak souvisí třeba nakažení infekční nemocí nebo chřipkou s pitím alkoholu, kouřením, apod? Jak dokážete, že rakovina žaludku byla způsobena kouřením a ne městským či průmyslovým životním prostředím?
"Proč by člověk, který nejezdí autem, měl přispívat na stavbu dálnic?"
Autem sice nejezdí, ale jezdí třeba MHD. A i když nejezdí MHD, přesto je na dopravě nepřímo závislí, protože chce-li jíst, vzdělávat se nebo pracovat všechny tyhle činnosti jsou závislé na tom že daný podnikatel či instituce potřebuje silnice. Čili bez silnic by nebyl žádný městský život. Ještě odpovím dodatkem, nemám rád moc dlouhé příspěvky.
Takže vlastně chcete, aby stát půjčil peníze lidem, ti pak ty peníze dali státu na školném, potom, aby ty peníze spláceli a ještě na to školné platili daň...
S těmi azylanty souhlasím.
Nesoběstačný je jak kdo...nevím, jestli máte k dispozici nějaké statistiky, ale aspoň z mého pohledu, většina mých spolužáků na VŠ kromě studia ještě pracuje a vážně to není sranda...
Sranda to určitě není. Je vcelku jasné že to školné pokrývá jen školné, nejsou v tom jídlo a ubytování, ale na druhou stranu, kdo dá dneska nezaměstnanému peníze na jídlo a na ubytování, pokud žije s rodinou? Taky nikdo. Nezaměstantní se nemohou postavit na vlastní mohy tím že by je stát nějak finančně podporoval, to nejde, tak funguje rodina, ta podporuje. Pokud tě rodina nepodporuje tak hold smůla. Někdo končí na ulici, jiný hold musí jít makat.
@ Proč jsou naši studenti tak nesoběstační
ČR není Amerika. Student v ČR pokud pracuje třeba někde v supermarketu dostane minimální mzdu 55kč za hodinu. S tímhle přijmem nepokryje školné ani životní náklady. Ne každá VŠ je v Praze nebo Brně, kde je dost prac. nabídek.
Jsem proti školnému, protože do dovolí i chudším rodinám zajistit dětem VŠ vzdělání. Podle mě je to i zájem státu mít vzdělané lidi. Chápu ale, že tím můžou zabírat pracovní místa i dětem z bohatých rodin.
Je třeba si uvědomit, že ČR je postkomunistická země a nejsme na úrovni západních zemí. Proč asi stejná pozice v Německu má 3x větší plat než v ČR?
Já ale nepsal o tom že by to ten student měl zplácet hned. On by to školné měl proplacené ale jako půjčku, kteoru by měl splatit až dostuduje. Tím pádem se nemůžeš vymlouvat na nízký plat na brigádě. Pokud máš dokončené vzdělání (maturita) tak by si měl jít dělat (do práce, ne na brigádu), pokud nemáš štědré rodiče, kteří by ti zaplatili třeba to ubytování. Tys to vůbec nepochopil. To není o tom jestli jsi z chudé rodiny nebo ne, to je o tom že pokud jsi z chudé rodiny a máš dokončené vzdělání na SŠ, tak by si měl jít pracovat a vydělat si na tu školu sám. Je to krajně nezodpovědné chtít aby za tebe cizí lidi platili VŠ. Já když byl v nouzi a potřeboval jsem půjčit peníze na vlak abych se dostal domů tak se málem nenašel nikdo kdo by mi půjčil a to jsem byl vážně nemocný. Byl velký problém sehnat někoho kdo mi těch pár korun (asi 60) dal. Když mě (téměř) nikdo nebyl ochoten pomoc (těch lidí co jsem oslovil bylo dost) tak proč bych já měl chtít platit cizím lidem vysokoškolské vzdělání? Kor když vysokoškolsky vzdělaní jedinci mají hodně vysoké ego a nad SŠ dělníky se povyšují. Je to humus v jaké společnosti žijeme, máte VŠ vzdělání zadarmo, dávaj vám to dělníci s nižší kvalifikací a ještě jimi pohradají a vysmívaj se jim ... Já bych je všechny nakopal dopr...
Ve tvém příspěvku vidím jen výmluvy. Nedělej ze sebe chudinku (ty a ostatní VŠ studenti). Je to spíš lenost pracovat. Hele, ber to tak, dneska je problém dostat hmotnou podporu, každý musí kopat sám za sebe a studenti by měli taky.
@proč bych já měl chtít platit cizím lidem vysokoškolské vzdělání
To jako SŠ student se zájmem o medicínu by měl jít pracovat, aby si vydělal na 6 let studia VŠ + 6 let životní náklady?
Vzdělávání v ČR je placeno státem stejně jako spousta dalších věcí, které se nám můžou líbit nebo ne. Já taky nechodím např. na hokej a na fotbal, přesto do toho lije stát hromadu peněz. Chápeš tu souvislost?
Co na tom nechápeš? Řekl jsem že dostane půjčku od státu. Půjde studovat a až dostuduje, půjde pracovat. Nevím co na tom nechápeš? Z pěněz které pak vydělá bude zplácet půjčku. Ty úroky nejsou velký. No ano, daň na sport by taky mohla existovat jako dobrovolná... Kdo má rád sport a chce ho podporovat tak si dobrovolně připlatí... Já nechodím na fotbal a tak a stejně tyhle organizace jako fotbalové kluby a tak by měly být samostatné. Myslíš že stát dává nějaké příspěvky třeba do herny bowlingu? Nevím proto se ptám? Považuje se to za sport nebo za zábavu? A fotbal je vlastně zábava. Takže jsem pro osamostatnění. Jediný důvod proč je stát podporuje je nejspíš ten že mu to vynáší, podporuje tím byznys.
Takže počítám dle tvého prvního příspěvku:
ZŠ 9 let x 10k = 90k
SŠ 4 roky x 20k = 80k
VŠ 6 let=12 semestrů x 25k =300k
------------------
dohromady: 470.000 dluh při startu mladého člověka do života
S touhle motivací by moc lidí nestudovalo.
Nevím jak by jsi potom sehnal v okresním městě nějakého zubaře. Zámečníků by ale bylo pravděpodobně dostatek.
PS1. S tou ZŠ jsi přestřelil. Pokud je něco povinného, tak proč za to ještě platit? Tohle mi moc demokratické nepřijde...
PS2. Nevím jestli se uživí fotbal bez dotací, ale např. hokej je superdrahý sport. Tam kdyby stát nesypal, tak se v ČR nehraje.
Za zdravotní pojištění taky musíš platit (pokud nejsi vedený v evidenci na ÚP a nepracuješ) a přitom to je povinné.
Když to vezmeš prakticky, tak stát by ušetřil spoustu peněz, které by zase mohl vrazit někam jinam kde jsou třeba.
Když se nad tím zamyslíš hlouběji tak to má určitou hloubku a logiku. Proč by ZŠ měla být povinná? Vždyť abys dělal uklízečku, nebo dělníka u pásu v továrně apod. na to nepotřebuješ ani tu ZŠ. Tam vemou každého. Tím spíš pokud by ZŠ byla nepovinná. Navíc - jsou ženy které sice absolvují ZŠ i SŠ, ale pak hned otěhotní a nechají se živit partnerem nebo manželem a chtěj mít více dětí. Takové přece vůbec školu nepotřebují. Na to aby se žena dokázala postarat o dítě nepotřebuje základku.
Pokud rodič chce, aby z dítěte něco vyrostlo tak ho tam přihlásí (na určité období řekněme rok, dva nebo víc) a od tohoto přihlášení by platila povinnost chodit do školy (a zodpovědní za to jsou rodiče). Úvazek na jak dlouho to chtěj by byl na nich a prodloužit by to mohli kdykoliv. Zase, je logické, že rodič, který by nepřihlásil dítě na ZŠ, by s největší pravděpodobností mohl o dítě přijít (sociálka) (měl by to ale posoudit soud, neříkám - automaticky odebrat). Proč by rodič nemohl to dítě poslat do školy? Pokud ho tam nepošle, je to lhostejnost o osud toho dítěte? Nebo prostě nemá na cestu do školy? Předpokládám že rodič dostává výživné na dítě, takže by měl mít peníze na cestu do školy...
Pokud nebude ZŠ povinná, tak ty děti, které tam nebudou chodit budou v nevýhodě. Budou dvě kategorie a hádej, která na tom bude se sháněním práce hůř. Takové skupiny lidí jsou i dnes, podívej se na ně. Většinou zbytek života žijí na soc. dávkách a jako přivýdělek kriminalita.
ČR má historii jako industriální země, stejně jako náš soused Německo. Aby jsi vyráběl kvalitně, musíš mít dost odborníků s dobrým vzděláním. Proto se státu vyplatí vzdělávat své vlastní občany.
Chytré státy investují do vzdělávání ZŠ, SŠ, VŠ. Podívej se např. na Singapore. Nezaměstnanost 1.8%
Co se týká školného, počkej až budeš mít vlastní děti, pochopíš
Tak proč není SŠ povinná? ZŠ nehraje roli. Když jdeš na pohovor kvůli práci nikdo se tě neptá jaké si měl známky na ZŠ. Rozhodující je SŠ. Tak by potom podle tvé logiky SŠ měla být povinná. Vždyť SŠ je příprava na budoucí povolání ...
"Takové skupiny lidí jsou i dnes, podívej se na ně. Většinou zbytek života žijí na soc. dávkách a jako přivýdělek kriminalita."
Jestli myslíš cikány, tak to je něco jiného. Je tam rasová diskriminace. ZŠ je povinná takže každý cikán by měl mít ZŠ. Ale právě proto že SŠ povinné není, tak asi to vzdělání někteří nemaj. Ne všichni cikáni jsou stejní, ale ten problém o kterém píšeš se týká výchovy - rodičů. Tam u těch cikánů často selhávaj rodiče. Další věc je, že cikáni často pracují víc než bílí. Taky mají početné rodiny a dokážou zabezpečit svou rodinu i když při tom těžce pracují a dělaj kopáčské nebo bouračské práce, ale to jen dokazuje, že kdo chce, se bez SŠ obejde. A stejně by to bylo i s ZŠ. Kdo chce si práci najde i bez SŠ, VŠ. Tedy pokud je zdraví a nebrání mu v tom zdravotní handicap.
Vidím to tak, že většina rodičů chce vychovat své děti tak aby měli ZŠ i SŠ někdy i VŠ. Navíc z pohledu bílích rodičů, kteří se o své děti většinou starají - poslat dítě do ZŠ je pro ně úleva. Každá matka je ráda, když její dítě konečně začne chodit do školy, protože být doma pořád s dítětem na krku je jako být přivázaná ke psí boudě. Proto si nemyslím že by s tím byl větší problém.
Tvůj argument o nezaměstnanosti v Singapuru se nedá srovnávat s ČR. Dyď ta zemička to je 44km x (7 až 23km). Čím je země menší tím snáž se spravuje. Čím je větší tím je to horší. Podívej se na EU z kolika zemí se skládá a jaký tu funguje chaos. O Singapuru nic nevím ani jaký tam maj režim. Snad komunismus? Je to městký stát, větší město. Je logické že lidé se v městě domluví snáz než na úrovni celého státu který se skládá z mnoha regionů a měst...
Fajn, takže vystuduji chci založit rodinu ale už mám dluhy, děkuji nechci. U nás je tolik volných míst, že student na VŠ místo sežene? Pokud nestudujete práva v Plzni, musíte se i učit a chodit na přednášky. K uprchlíkům se nebudu vyjadřovat a doufám, že nebude dluho trvat a začneme střežit hranice.
Než začneš vymýšlet "převratná řešení"pro vzdělávání v ČR, prosím aby jsi se nejdříve podíval jak to mají zařízené v civilizovaných zemích.
Např. v Německu většina dětí jde do státní ZŠ, která je zdarma. Kdo chce, může posílat děti do placených škol. Nevím, že by někde v Evropě byla ZŠ zpoplatněná.
Podobnou chybu dělá pan Babiš. Se svým EET se snaží udělat z ČR něco výjmečného, co nemá v okolí obdoby. Pokud to projde, dojedou na to živnostníci. Babiš, živnostníků se zbavíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.