Nejste přihlášen/a.
Jsem měsíc nezaměstnaný na ÚP.Byl jsem propuštěn z firmy kvůli snižovaní stavu zaměstnanců a málo zakázek.Moji pracovní náplní bylo místo technologa a běžný plat můj neklesal pod 30ti.Kč.čistého. Mám rodinu, 2 malé děti, hypotéku na dům a manželka je v jiném stavu a čekáme přírůstek.ÚP. mi dal doporučenku na práci operátora výroby za 9.200Kč.hrubého.Mladá slečna zprostředkovatelka mi řekla, že z minimální mzdy se dá slušně vyžít a není to málo.Sama prý žije v domku s rodičema a bere to samé.Prosím o Váš názor, jak se dá vyžít s touto částkou, prý většina z nás má tento příjem.Nezkoušel jsem ještě z toho žít sám natož živit rodinu jako chlap, tak se ptám Vás co na to řeknete? díky
Vetsina z nas tento prijem rozhodne nema. Ze ho ma slecna zprostredkovatelka Vam muze byt tak nejak putna.
Otazka je, co delate nebo co jste ochotny udelat proto, abyste sehnal praci lepe ohodnocenou.
Deti male, manzelka brzo na materske, idealni cas na vycestovani i s celou rodinou za praci kamkoliv, kam bude potreba.
Slečna je s prominutím slepice. Problém je v tom, že se z toho sice dá vyžít, ale musíte mít takto nastaven rodinný koloběh. Jakmile máte jisté závazky a životní situace se ubírá jistým směrem, dá se to sice řešit, ale rozhodně ne ze dne na den. Což vy musíte. Například dost těžko půjdete, prodáte dnes nemovitost a hned zítra si koupíte něco menšího. Takže argumentovat tím, že mnoho lidí musí takto žít, je naprosto zcestné. Navíc to rozhodně není většina.
Když jsem byl v podobné situaci, zaměstnal jsem se v takové chvíli sám, nicméně já se vždy snažím mít náhradní variantu pro takové případy. Těžko radit, co dělat. Snad jedině hledat sám a snažit se využít vlastních schopností. Což se bude dát těžko, když vám bude brát spoustu času práce. Přeji hodně štěstí.
No poslouchat ty slepice na ÚP, které si myslí, že spasí svět? To snad nemyslíte vážně? Slečna si sedí v domku rodičů, náklady nula. O pár km bude mít nějakého nabíječe, který bere něco jako vy, kolem 30k a bude udělovat rozumy, jak snadno vycházi s penězi... Hledejte si praci sám, pochopitelně. S žádankou zajděte do firmy ať vám dají razítko, že jste tam byl a hotovo.
Tak slečna má ten svůj plat nejspíš jako kapesné... Vy jste někde jinde, teď musíte pořádně "zapnout". Vzít tu práci, abyste neustále byl v pohybu a deprese na Vás nedopadla příliš silně, btw nikdy nevíte, jak to tam vypadá, dokud nezkusíte, třeba se osvědčíte a porostete, je klidně možné, že se tam "najdete". Přitom dál hledat práci, odpovídající Vaší kvalifikaci a schopnostem, případně uvažovat o podnikání. Samozřejmě to vše probírat s manželkou, aby byla v obraze, určitě dokáže ušetřit, uskromnit se a podpořit Vás. Je to těžké, ale život není peříčko , držím palce.
Máte hypotéku na dům a kolik splácíte? Plus energie a na chod domácnosti, tak si to spočítejte. Tu práci vzít můžete, pokud Vás budou dotovat rodiče, než si najdete práci s větším příjmem. Myslím, že se všemi poplatky to nezvládnete, ale to víte jistě sám. Slečně bych nevěřila, že má takový příjem, to snad někdy před 20 lety, ale určitě ne dnes, nechápu, proč vůbec o svém platu mluví s klientem. To víte, místo nelze odmítnout, jinak Vás vyřadí z evidence. Jedině od lékaře potvrzení, že tu práci nezvládnete psychicky. Zřejmě jde o operátora u nějaké telefonní společnosti a na to každý nemá povahu ani schopnosti, mluvit, mluvit a mluvit. Jinak se musíte snažit sám, obcházet firmy osobně, aby viděli koho mají před sebou a s jakými schopnosti. Tak ať se zadaří práce s větším příjmem.
Když už né plat, tak alespoň honosné pojmenování.
Operátor výroby je nádeník
Recepční je vrátný
"operator", nevím, zda jste jmenovaná povolání vykonával, ale mohu Vás ujistit, že dělat recepční v hotelu vážně není o tom dělat vrátného. Pracovala jsem, jako recepční v hotelu, jako mé druhé zaměstnání, jen o víkendech a skutečně jsem nikomu neotevírala dveře. Ale musela jsem se umět domluvit s cizinci a vyřizovat různé věci se zahraničím po telefonu. Musela jsem umět ovládat PC systém pro hotel, abych mohla pracovat s účtem hosta a účet a pak správně vyinkasovat. Musela jsem umět používat směnárnu a vše, co k tomu patří. Musela jsem vždy zůčtovat můj víkend v práci a předat směnu dalšímu. Mimo to, spoustu věcí, o kterých nemáte představu. Práce s lidmi je vždy náročná. - pt
Tak tak, kamarádka dělá recepční v lepším hotelu na hranicích a nezastaví se. Objednávky, písemná i ústní komunikace ve dvou jazycích, vyřizování wellnes, veškerých ob masakr. Představa některých "občanů" je vskutku scestná, stejně jako úředník pijící kafíčko a učitelka koukající se, jak si děti hrají. .
Řekl bych, že jste si s vaším předřečníkem trochu nerozuměli - recepční v hotelu byl vždycky recepční.
Předřečník myslel pozici dnes honosně nazývanou "recepční" ve firmách, vykonávající to, co dříve dělal vrátný, většinou to byl buď nějaký starobní důchodce nebo invalidní důchodce. Náplní takové práce bylo zastavit toho, kdo do firmy za nějkým účelem přišel, zjistit, kam jde a co tam chce a pak buď zavolat příslušného pracovníka nebo návštěvu za tím dotyčným poslat na pracoviště. Při odchodu vrátný zkontroloval návštěvu, že nic nelegálně nevynáší z firmy. Dnes přesně tohle dělají tzv. recepční, jen to změnilo název a důležitost - kdo si vzpomene na scénky z estrád s Hlustvisihákem (hrál ho Lipský), tak ví, o čem mluvím. Vrátný byla "nejdůležitější" osoba ve firmě hned po uklízečce. Ale přes vrátného se dalo při troše slušnosti do firmy dostat, přes dnešního recepčního se nedostanete, protože jeho "důležitost" a sebevědomí dosahuje nebetyčných výšin
Zdravím,
záleží na tom, kde bydlíte, ale pokud to vezmu podle svého okolí, tak 30.000+ - tom si tady může nechat 95% lidí tak akorát zdát. Pro představu - koukal jsem loni, kde nechal tesař díru a šel se podívat na jeden celkem lákavý inzerát (osluha a programování CNC frézy, 3 směny). Po prohlídce pracoviště a zjištění vedoucího dílny, že jsem vyučený klasický soustružník a že bych byl ochotný klidně vypomoci i na normálním soustruhu v případě potřeby to vypadalo docela nadějně, že do toho půjdu. Šok ale přišel po návštěvě osobního, kde jsem se dozvěděl, že by mi nabídli 66,-Kč na hodinu + 30% premií (ale ty nikdo dát nemusí, takže to je jako kdyby to v platu nebylo). To mi spadla čelist, protože při 170 hodinách měsíčně je to cca 11.000,-Kč hrubého, navíc bych si musel odečíst dojíždění, takže nějakých 9.000 čistého - 1.400 na dojíždění a jsme na nějakých cca 7.500 - 8.000 čistého No někdo se asi docela zbláznil, když tuhle mzdu nabízí a druhý by se musel zbláznit, aby za tohle šel pracovat, protože za tohle se nedá žít ani při hodně skromném žití (úplně základní náklady na nájem, elektřinu, vodu, za to se dá tak akorát bydlet pod mostem.
K vašemu problému - viděl bych to následovně - s hypotékou vám to nezávidím (ale to, že vzít si hypotéku je potenciální sebevražda jste si rozhodl sám), nicméně celý problém řešení má. Máte odstupné, pak budete mít nějakou podporu v nezaměstnanosti, při tom samozřejmě budete žádat o veškeré sociální dávky (příspěvek na bydlení, příspěvek na děti, pravděpodobně spadnete do tzv. hmotné nouze, takže i žádat o tyto dávky. Žádat nejlépe ihned, protože některé věci nejdou zpětně. No a to podstatné - co nejdřív (včera už bylo pozdě) odchod do šedé ekonomiky a dělat něco (cokoliv) na černo. Tak totiž na tom budete líp než vzít tuhle práci a při troše štěstí zvládnete platit i tu hypotéku. A při tom samozřejěm koukat po nějaké lépe placené práci. Vydržet se takhle dá celkem neomezeně - ty dávky jsou sice celkem o ničem (žít se za to nedá), ale korunka ke korunce...a za mzdy, které naši zaměstnavatelé nabízejí ať si klidně pracují sami.
Pozor na jednu věc - spousta lidí, kteří nabizejí práci na černo ale pak nerado platí, protože ví, že dovolání mít nikde nebudete, takže hodně opatrně a chtít za práci platit nejlépe ihned, případně v co nejkratších možných termínech, ideálně hned pěkně na ruku (měsíc je hodně dlouhá doba a pak nezaplacených může být tak dost tisíc). Takže raději práci třeba za 60,-Kč/hodina, ale každý den na ruku výplata, než za 100,-Kč/hod a pak na peníze marně čekat.
Co se týká nabízené práce a jak odmítnout - nijak netřeba nic odmítat, stačí mít šikovný úraz (zánět šlach a pod.) a i když na nabídku půjdete, nevezmou vás, protože co s člověkem, který má ruku v ortéze, chodí o berlích atd. i když jen dočasně...Jo a pokud jste na pracáku, tak i když máte takový úraz, tak neschopenku nepotřebujete, stačí mít papír o návštěvě doktora, že jste byl vyšetřen, případně ošetřen.
Hmm no nevím nevím. Já mám čistého 20500Kč a také mám dvě malé děti a hypotéku na krku. Manželka je na rodičovské dovolené, bere 8000Kč. Když zaplatím hypotéku, internet, elektřinu, pojištění, dobrého anděla, penzijní, tak mě moc nezbyde. 8 tisíc co má manželka, to se většinou rozhází za jídlo a dětské potřeby, takže já osobně si nedovedu představit, kdybych měl najednou v téhle době 9 tisíc hrubého. Kdybych neměl děti a hypotéku, tak proč ne.
Nevím, proč řešíte nabídku práce přes ÚP. Vy jste inteligentní člověk, který něco umí. Mylím, že si vhodnou a lépe placenou práci najdete zcela sám. Operátor výroby je dělnická pozice, máte zkušenosti zcela z jiné pozice.
Pokud jen na prace.cz zadáte ,,technolog,, tak Vám dnes vyjede 601 nabídek. Samozřejmě, nevíme oblast Vašeho bydliště.
Jsou tam technologové a podobné nabídky, platy o hodně vyšší, než co nabízí ÚP.
Vytvořte si životopisy na různých pracovních portálech i přímo na ÚP a nechávejte je k nahlédnutí, firmy Vám budou samy nabízet práci, nabídky na e.mail. Vy se budete také snažit obesílat svoje životopisy na inzerované pozice. Poohlídněte se firmách v okolí, vzpomeňte na svoje známé, oslovte je. Někdy je místo právě v tu chvíli volné a můžete k němu přijít, ani nebudete vědět jak.
Poohlídněte se i mimo obor, základ znáte a mimooborové se krásně naučíte.
Úřad a firmy, které si tam zadávají požadavky, Vám nabídne většinou tu minimální mzdu, ale Vy máte na víc.
Vždyť všude píší, že firmy zoufale hledají pracovníky a budou zaměstnávat i muslimy. To chci vidět, až jim nabídnou práci ve třísměnném provozu za tuto mzdu. Otec rodiny od třeba 4 dětí, manželka stále na mateřské, to bych opravdu chtěla vidět. Tím nechci nikoho urážet, ale je to pravdivé vyjádření možné nastalé situace. Prostě tomu nevěřím, že to bude takto fungovat. Jak za 9 200 korun uživí a poplatí vše člověk, který má včetně sebe 6ti člennou rodinu?
No je relevantní kdo z čeho vyžije, podle toho co píšete máte měsíční výdaje celkem vysoké - jen vy sám si musíte spočítat zda-li a pokud ano tak jak a na jaké urovni s pěnezi vyžijete, asi se budete muset uskromnit.
Stále určitě platí že NĚCO je pořád lepší než NIC tedy z 9.200K vyžijete pochopitelně o dost lépe než z 0K
Osobně, z praxe ze zkušenostní ostatních lidí úřad práce vám nabídne ty nejhorší a nejhůře placené pracovní pozice - opravdu až poslední možnosti / zkuste hledat sám internetové inzeráty tam zaměstnavatelé hází desítky nabídek práce denně, známí, vaše okolí - musíte hledat.
Vím že se lehce radí ale hůře se to dělá ale nedá se nic dělat jen zkoušet, spousta firem bere pořád.
Podstatné je, že pokud odmítneš práci zprostředkovanou Úřadem Práce tak s tebou nejspíš zahájí správní řízení pro nespolupráci s ÚP a skončí to tím že tě sankčně vyřadí. Opět zaregistrovat se můžeš myslím po 1/2 roce. Takže nejspíš nemáš na výběr. Jde jen o to dostavit se na pohovor, nemusí tě vzít. Zaměstnavatel může mít taky obavy že by si mu utekl, což bys nejspíš brzo udělal jakmile by sis našel lépe placenou práci.
Druhá možnost je hledat si práci na vlastní pěst. Telefonujte na místa technologa a urgujte rychlý pohovor a rychlé vyřízení vaší žádosti. Normálně na ně tlačte, aby viděli, že máte o práci zájem a myslíte to vážně. Když máte zkušenosti tak určitě vás neodmítnou. Nevím jaký je plat technologa, ale jen při letmém zadání do vyhledávače vyjelo 30-40 tisíc, takže nezoufejte máte dost slušnou šanci že si práci najdete, podepíšete smlouvu s novým zaměstnavatelem a tu z ÚP pak na základě již existující smlouvy můžete odmítnout.
Zdravím tady opět, tak jsem s doporučenkou přišel do té fabričky a šéf mi řekl, že jdou do konkurzu, bude propuštět lidi a vypadá to, že fabriku zavře.Napsal mi na doporučenku"Nepřijat z důvodu nepříznivé ekonomické situace firmy" Tak jsem to obratem donesl slečně na ÚP.a ta mi řekla, že si majitel snad dělá srandu,když před měsícem dával požadavek,že nabírá lidi.Nemohla mne vyřadit. Dala mi informativní nabídky vytištěné z počítače(ne doporučenku) někam do jiné fabriky a tammi sdělili, že nemají volné místo.Zavolal jsem to hned moji zprostředkovatelce a ta mi vyčetla, že jsem se lehko nechal odbejt.Dělá se to většinou tak podle ni,že se musím na to místo vnutit a vychválit,že jsem nejlepší a pokuď se jedná o výběrové řízení,kde mi napíšou větu "Bohužel jsme na tuto pozici vybrali vhodnějšího kandidáta"Tak ty kecy neposlouchat a svévolně nastoupit do zaměstnání, říct chci pracovat tak jsem tady a začít makat a říct jim vaše nepřijetí neakceptuji.Pokuď se nebudu tvrdě bránit a ustoupím,tak nemám zájem pracovat a je to moje vina,že nemám práci !Prý v kapitalismu není žádná tolerance a chodí se jak se říká lidově přes mrtvoly.To mi řekla mladá slečna zprostředkovatelka. Kdo chce práci si najde,že si ji její nástup vynutí, jinak je sociálně nepřizpůsobivý občan,který nechce makat.
To je snad sranda. Takový hovor nahrát, a stěžovat si u nadřízeného. O co jí jde? Vždyť si práci hledáte. Doporučuji si na kus papíru vždy na psat kdy, kam, jak, s kým a s jakým výsledkem jste jednal o zaměstnání. A tento popsaný soupis jí vždy předložit, že se práci nevyhýbáte a že se snažíte. Její postup nechápu. Většinou se nechává nezaměstnaný chvilku rozkoukat, aby si vše osahal, a takový tlak, jakým na Vás působí se vyvíjí až po půl roce. Je evidentní, že Vás chce vyřadit.
Stěžujte si u nadřízené, že Vám řekla, že u zaměstnavetele se máte do práce vetřít a tam prohlásit, že jejich nepřijetí neakceptujete. Bože to je na hlavu a snad i trestný. Nebuďte ponížený a bojujte za slušné jednání a právo slušnécho jednání. Je to již šikana.
Stěžujte si písemně.
Její postup je divný. Není tvoje vina že tě nepřijali. Kašli na ni. Nemusíš ji tam volat že tě nepřijali, nepřeháněj to s tou snahou. Od úřednic si zachovej formální odstup, moc o sobě nemluv a neotvírej se. Pozor, co řekneš může být použito proti tobě! Dej si bacha na hubu abys kvůli svému otevřenému a rovnému přistupu neskončil špatně. Říkej jen to co je třeba sdělit. Na nabídku práce si reagoval a odmítli tě. Úřednice pokud nevěří může zavolat. Práci si aktivně hledáš, takže z tvé strany se jedná o spolěnní podmínek k evidenci na Úřadu práce. Ničeho se neboj. Co se týče toho rozhovoru, svým způsobem má pravdu ale jen poloviční. Musíš být tvrdý. Často se dostaneš na pohovor, kde ti sdělí nějakou negativní zprávu nebo s tebou jednají neuctivě jenom aby otestovali jak budeš reagovat. Tohle není lehké odhadnout, ale je fakt že chtějí vidět jestli o tu práci máš zájem. Ne každý na to má žaludek. Pokud např. nemáš nervy na to dělat v zákaznickém servisu tak se tam nehlas. Z lékařského hlediska můžeš i nevhodnou práci zprostředkovanou ÚP odmítnout pokud na to máš příslušný papíry o tvém zdravotním stavu (tělesném nebo duševním). U toho ÚP je problém v tom, že oni neberou vůbec ohled na to jestli ta práce je pro tebe vhodná z psychologického hlediska. Třeba práci u linky nemůže dělat každý, ne každý je rychlý a manuálně zručný. Ale oni tě tam klidně pošlou. Takže ideální je mít na všechno papíry od doktora pokud se chceš něčemu vyhnout.
U pohovoru je pro tebe negativní pokud příjdeš s doporučenkou od ÚP a chceš razítko... Ty musíš přijít sám do té firmy a ne přes ÚP. Chtěj vidět lidi co se zajímají o jejich firmu. Zjisti si všechno možný o té firmě na netu abys byl v obraze, zjisti, kdy byla založená, jaké má webové stránky, kolik mají eshopů, kolik mají zaměstnanců atd. To všechno se dá zjistit třeba i přes ARES.
Není divný,některé ty ... čerstvě po škole umí jen nohy do praku ,ale o životě nic neví a ani kvalitní sekretářku neumí neboť ani neuvaří kafe,ale buzerovat nezaměstnané budou! Unás jedna,již tam nepracuje,na chlapa co celý život pracoval na uranu a pak různě po stavbách asi 2 roky před důchodem byl propuštěn a ona frajle na něj ,že nechce pracovat!Jiná na mne osobně skoušela ohromit mne tím že spustí nabídku práce z internetu-tak jsem ji sdělil,že to co mi říká jsem prohledal několikrát na intenetu, s tím,že mne neohromí-pak tím že jsem trochu usadil kde všude jsem volal ,mejloval a osobně byl,že mi napsala další sezení až za 1/4roku-nekonalo se a ona si asi mohla udělat čárku za umístění jednoho člověka-našel jsem si práci sám (resp.nynější šéf si našel mne! a za asi 5 měsíců mi dal na neurčito!)
Kamile je blbý že máte takové nároky č potřeby,ale nevzdávat se a hledat,volat mejlovat,při návštěvě UP ji uzemnit kde všude...atd!
Slečně byste měl doporučit, aby se probudila. Když svévolně nastoupíte do zaměstnání, tzn. že asi vlezete do cizího podniku, vyvede Vás ochranka a zavolají policii. Ačkoliv spíš se dovnitř vůbec nedostanete.
Jednoduchá odpověď, NE, z toho platu se sotva dá žít ale rozhodně se z něj nedá živit rodina. Mladou slečnu živí rodiče a její plat je asi velmi slušné kapesné a znám dost pracovníků ÚP ale ani jeden nemá 9.200, slečna lže. Hledejte lépe placenou práci a na jednání slečny si stěžujte (ne, že by to pomohlo). L
No ano, já bych řekla, že pán počítat umí.
Během prvních dvou měsíců vám bude úřad práce vyplácet šedesát pět procent průměrného měsíčního čistého výdělku v posledním zaměstnání. Další dva měsíce budete dostávat padesát procent z téhož. A pak až do konce podpůrčí doby čtyřicet pět procent dřívějšího výdělku.
Zdroj: penize.cz/...
Jestli bral pán 30tis.čistého, byl by blázen nastoupit za minimální mzdu. Připravil by se o peníze, o hodně peněz. Takhle může v klidu sedět 5 měsídů doma a mít víc, než kdyby šel do práce. Když k tomu přidá nějakou brigánu "na černo", bude na svých penězích a může si během těch měsíců najít odpovídající práci.
A já si myslím, že ne. Jako technolog by musel mít dobrou představivost pro výrobní postupy atd. Tady píše kolik bral, že má děti, hypotéku a ptá se tady, jesli by někdo přijal nabídku, které na první pohled nepokryje jeho náklady.
Tak to se nezlobte ale to vám asi uteklo.
V současnosti se rozjíždí řada firem a zkušeného člověka berou hned. U tohoto tazatele mi něco nesedí. Asi nepíše pravdu!
Je to strasne malo.. Takovy prijem mit muj chlap, tak jsme cela rodina i s detma v haji..Museli bychom se vzdat baraku a vseho.. Slecne zprostredkovatelce to nejspis staci, ale vy tahnete celou rodinu, takze neco o cem ona nema ani tucha..
Zdravím, pokud jste pracoval a byl důchodově odpojištěný 12 měsíců ve dvou letech zpětně, nemáte nárok na podporu?
Jinak odpověď - máte povinnost vzít jakoukoli práci, kterou Vám UP nabídne. Přijde mi to lepší, než sedět doma zadarmo. A samozřejmě nemáte povinnost na UP být.
Krom toho má každý, kdo na UP zadá, že hledá zaměstnance, a tento post se zruší, do 5 dnů povinnost informovat UP, že už pozice není aktuální. Celé mi to nějak nesedí...
Já si myslím, že takový plat je holý nesmysl. Slečna v Mamahotelu pěkně výjde, protože většinu svého platu má jako kapesné. Ale vy musíte uživit nejen sebe, ale i svou rodinu. Nejen tento týden a měsíc, neříkám navždy, ale na hodně dlouhou dobu. Dojdou zásoby ve špajzu i v koupelně, všichni budete potřebovat, vlastně to nemá ani cenu vyjmenovávat. co všechno Ani kdybyste bydlel naprosto zadarmo a měl enerie a vodu zdarma, nemůžete vyjít. To prostě nejde! Za ty peníze opravdu ne!
A jak byste si to představoval z pohledu té slečny zprostředkovatelky? Je to její práce, Vám najít nějaké zaměstnání. A pokud v systému není nějaká nabídka odpovídající vašemu vzdělání, zkušenostem, požadavkům zaměstnavatele a zároveň odpovídající Vašemu životnímu standardu, tak Vám nějakou nabídku zaměstnání dát musí. Nemůžete přeci jen tak být zaevidován na ÚP věčnost, brát podporu a čekat, až se tam náhodou objeví nabídka na operátora za 30 000 čistého...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.