Nejste přihlášen/a.
Přemýšlím nad tím z čeho se vyrábí čokoládové výrobky. Hlavně mléčná čokoláda. Říkám si, mohl bych si vyrábět vlastní. Proč kupovat předraženou čokoládu když jde si vyrobit vlastní a méně sladkou než jsou ty levné čokolády z běžných obchodů? Chci tedy do tuku kakao, sušené mléko a cukr. Jenže v některých výrobcích je ještě (sušená) syrovátka. A mně právě není jasné proč tam ta syrovátka je? Proč tam prostě nedávají levnější sušené mléko? Má to jinou chuť? Nebo to dává čokoládě nějaké specifické vlastnosti? Dočetl jsem se že běžná syrovátka obsahuje 70% sacharidů čili cukrů a 15% bílkovin. Neobsahuje žádné tuky. Tak si říkám, proč vlastně dávat do čokolády cukr? Proč tam nedat tu syrovátku? Jak by se změnila chuť? A hlavně dá se někde levně sehnat ta syrovátka na vyzkoušení? Nechci kupovat nějaké předražené výrobky které jsou určeny na odtučňovací dietu. To by se ta čokoláda hodně prodražila.
A ještě jedna věc. Chtěl bych si doma vyrobit něco jako jsou tyčinky bounty. Kdo to nejedl - jsou to dva ovály kokosového "těsta"polyté čokoládou. Složení je cukr, sušené mléko, kokos, tuk, sušená syrovátka (předpokládám že ten tuk je nejen v čokoládě ale i v té vnitřní kokosové části). A zase jsme u té syrovátky. Proč to tam je a jaké to dává vlastnosti tomu kokosu? Bounty je sice dobrá, ale strašně sladká, tak bych chtěl právě vyrobit vlastní s polovičním množstvím cukru. Hledal jsem na netu a našel tento recept tyčinky bounty, je to ale něco jiného, není tam sušené mléko a syrovátka. Předpokládám, že je to nahrazeno tou smetanou. Co si tedy myslíte o tý syrovátce?
A co ten tuk nedal by se nahradit něčím jiným? Nejsem si jistý jestli v originálních bounty je tuk. Moc to tak nevypadá že by to bylo tučné. Je to docela lehké.
Ještě jsem našel tyčinky Bounty se/... (Mléko kondenzované Salko Tatra - 397 g - cena kolem 30kč). Tj. vlastně náhrada Cukru a smetany za Salko, ale není tam máslo. Nevím co myslíte že je lepší? Salko bude asi moc sladké, co? Ale dalo by se zase použít víc kokosu na to. No je to vlastně 2x200g kokosu takže cena mezi 44-60kč+30kč+2 čokolády, možná trochu moc drahé...
Je nějaký rozdíl v kvalitě mléka když koupíte obyčejné mléko z krabice a sušené mléko, které smícháte s vodou? Dá se normálně použít na vaření a pečení? Kolik dát sušeného mléka na jeden litr vody, pokud bych z toho chtěl zase udělat obyčené mléko?
a podívej se tady,jak se vyrábí čokoláda,a pak trochu dotaz přehodnotíš,je zde vysvětleno.proč se používá a co,a o kakau tam není řeč,čokolda se děla z kakaového másla,nebo z bobů: Malá čokoládovna a Studentská pečeť
To jsem už viděl. Boby = kakaové máslo (45%) + kakao. Ale kakaové máslo je drahé. Proto tuk.
V souvislosti s tím pořadem mě dneska napadlo vyrobit si Studentskou směs s čokoládou figaro Na vaření. Kdysi se vyráběli takové "bonbóny", byly tam rozinky, arašidy a kousky něčeho zabalené v mléčné čokoládě.
Myslíš že na to mohu použít pražené arašidy nebo se dají sehnat obyčejné arašidy (neochucené)? Na netu totiž nacházím jen ty pražené. Dále bych tam dal rozinky. A třetí složku, želatinové kousky (polotovar) nevím kde sehnat.
Něco takového.
Je nějaký rozdíl v kvalitě mléka když koupíte obyčejné mléko z krabice a sušené mléko, které smícháte s vodou? Dá se normálně použít na vaření a pečení? Na krabici sušeného mléka je napsáno Po otevření zpotřebujte do dvou týdnů, tak si říkám - za účelem vyrobení mléčné čokolády (např. z čokolády na vaření, která není mléčná) bych to nespotřeoval a většina suš. mléka by přišla v niveč. V kauflandu u nás stojí 80 kč takže není nejlevnější. Takže můj dotaz - kolik dát sušeného mléka na jeden litr vody, pokud bych z toho chtěl zase udělat obyčené mléko?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.