Nejste přihlášen/a.
Áááá - pán je krajan! V Kromclu jsem se narodil a čtvrrtstoletí žil. Když přišel rok 89 bylo mě stejně jako Vám nyní. Ale k otázce - tohle není ani budova KSČ, natož VB. Byl to Okresní národní výbor. A jak se mě kolem toho chodilo - v pohodě. Dokonce se dá říct, že mé vzpomínky na tohle místo jsou hodně pozitivní - za barákem je Bezručův park, kde se dělalo spoustu akcí pro děti, na ONV jsem párkrát taky zašel, ale že bych z toho měl nějaký špatný pocit - to ne.
Ksč v KM měli sídlo na Náměstí Míru, byl to tenhle barák:
Ono je dnes velká móda socík démonizovat. Pravda je však taková, že v mnoha ohledech se žilo lépe než dnes. Bývá často tvrzeno, že to byla doba nesvobody, kdy lidé byli stíháni za své názory, nebo za to, co řekli. No, zkuste dnes vyjádřit svobodně vyjádřit svůj názor třeba na utiskované menšiny, nebo na muslimy.
Haló, vstávat, od začátku do konce kecy. Nesmíš věřit všemu,co říká propaganda. Ona to říkat musí, protože komunisté jsou kapitálu a církvi úhlavní nepřátelé. Koukni na Čínu a kde je. A s tím kriminálem - dnes má ČR bez Slověnska více zavřenejch než v 89 mělá celá republika i se Slovenskem. A tahle budova byla postavna před válkou.
Evidentně jste řádění bolševika nezažil, ale vyprávíte. Přijeďte se podívat na bývalé bolševické budovy nebo budovy VB v mnoha městech naší země a budete možná překvapený jejich zrůdností (architektonickou).
Další otázkou je činnost tehdejší KSČ a VB, potažmo STB. Byl jsem např. "veřejně" vyšetřován (hlášení do školy, otevřené písemné pozvání k výslechu bez udání důvodů...) za to, že jsem odpověděl na inzerát a zakoupil jednu gramofonovou desku původem ze SRN. Prodejce se totiž dopouštěl nezákonného podnikání, ale díky tomu jsem měl já černý puntík.
Můj bratr se nedostal na vysokou. Měli jsme na západě příbuzné, kteří nás dvakrát ročně navštěvovali. Udavači pod pokličkou "Uličního výboru" ve službách bolševika se vyskytovali naprosto běžně. Vzpomínám na s...ě s páskou PSVB (pomocná stráž) a jeden z nich z mého okolí je dodnes velmi neoblíbený.
Je to na román a fakta jsou snadno dohledatelná. Tím myslím doložitelná fakta. Opravdu stačilo, aby vás někdo viděl vycházet z budovy VB a byl jste podezřelý i u kamarádů. Nikdo nevěřil nikomu.
Ernie, o čem pak to mluvíte? O KSČ? Po pročtení většiny vašich příspěvku, byste těm debilům, jak píšete, mohl šéfovat!
Dnes je to zatraceně jinak. Dnes se nemusím bát o vzdělání dětí, nemusím se bát říci svůj názor kdekoliv beze strachu z represí, dnes nademnou nemá moc idiot z uličního výboru, není nikomu vyhrožováno, že nedokončí školu pokud nevstoupí do SSM, mohu s čistým svědomím volit kohokoliv chci, zajet si na nákupy do Německa, na dovolenou kamkoliv si vzpomenu, koupit si na co mám chuť a potomci si mohou budovat kariéru v činnosti, která je baví a uspokojuje... Dokonce si mohu dovolit takový luxus, jako je právo. Pod veřejným tlakem jde dokonce zastavit stavbu obludárií, jaká se stavěla v zájmu lidu a především strany, kde se dokonce mučilo a vraždilo jen pro názor.
Svoboda slova sice je, ale také existuje tajné sledování, u nás ještě ne tak běžné, ale k nám to přijde taky. Monitorovat se bude všechno, kudy jdeš, kam jdeš, komu voláš, s kým mluvíš, nejspíš budou analyzovat i to co říkáš. S pokračující technikou. Moderní válka si vyžaduje moderní prostředky. Však to vidíte dnes jak zpravodajské službynejsopu schopny předcházet terorismu protože nemají dostatek informací. Bude třeba posilovat tyto služby aby byl dostatek lidí na sledování, i když většinu práce za vás odvede počítač. V tomto smyslu to bude připomínat komunismus, ti taky sledovali všechno a všechny. Hlavně kdo se s kým stýká. Dnešní terminologií, Havla a podobné "živly" by nazvali teroristou. Zvrácenost je v tom jak všechno obraceli. To by nikdo z nás znovu zažít nechtěl. Zbavit svět kapitalistů je hezká myšlenka, ale problém je v tom, že by to nejspíš znamenalo i zabavení mého nebo tvého majetku, hlavně pokud by šlo o nemovitosti. Oni takhle občas lidem zabavovali baráky a následně je použili třeba pro sledovačku... Nebezpečí které kdysi bylo - že se s stýkáš s někým kdo jim byl nepohodlný - tak oni tě nejdříve varovali a pokud si nepřestal tak si měl problémy. To se dneska neuplatňuje, ale bylo by dobré v době terorismu uplatňovat podobná pravidla. Že kdo se stýká s náboženskými radikály by ho zavřeli a musel by donášet. Stal by se zněho zprostředkovatel informací nebo ...! By mu ukázali...
Když je někdo u moci , preferuje to , co jeho moc podpořilo. Vedoucí úloha KSČ nesla s sebou na tu dobu honosné komunistické stavby, pomníky a vrtání se do soukromí všech.To ale dělá každé uskupení , které je u moci. Prožil jsem tuto dobu od padesátých let, neříkám, že to co komouši dělali bylo všechno ok,ale jak se to dneska prezentuje to také nebylo. Jsem z rodiny skoro kulaka, v 50létech měl s nimi otec problémy, chtěli ho i zavřít. Potom ale, krom toho , že ve fabrice lidé s červenou knížkou měli vždy vyšší hodnotu, se mi nežilo až tak špatně. Moje dvě děti mohli dle svých schopností vystudovat co chtěli, na západ jsme sice nejezdily, ale těch dovolených v tuzemsku-i Slovensku-a k moři do Bulharska i Jugoslávie jsme si užili dost a za pár korun.Byli různé přízpěvky - na dovolenou , na pořízení bytu , vybavení domácnosti, rodičovský přízpěvek při narození dítěte atd. Vymývali se mozky tím, že byla prakticky jediná pravda , ale dneska to není? Co vy o té době víte ,krom toho ,že se zavíralo? V mém okolí to nebylo dobré v 50 tých létech, jednoho souseda vystěhovali, strejdu v jiné vsi také-byli velcí sedláci a vadili by znárodnění a potom zavřeli jednoho za to,že přechovával zbraně z války a jeho malý syn to někde řekl.Potom už o nikom nevím. A nějaký teror? Nemohu sloužit, kdo žil normálním životem, hleděl si své práce , rodiny ,neměl se špatně. Co se bude jednou psát o této době?Co zbylo z národního bohatství, pracující se třesou ,že přijdou o práci,protože jinou neseženou, astronomické částky za bydlení, nevinní lidé pod mostem atd. atd.Tím bychom se měli zabývat především a potom teprve poukazovat na to ,že někdo, někdy byl horší. Strch s těchto budov jsem neměl. Dneska by tuto roli mohli plnit úřady práce, kdo tudy prošel, ví. Ke spolupráci mne nikdy nezvali, v tomhe jsem u nich měl asi čmoužku.
Ono je fakt vidět, že jsi v té době nežil. Zavřeli i za nevřelý Dobrý den, křivý pohled. Na VB se chodilo pro občanky, řidičáky, registr vozidel, pasy, jako dnes oznamovat trestnou činnost, tedy i z vlastní vůle. Okresní oddělení budovy, ale obvoďáci, nezřídka si topit v kamnech, tenkrát se chodilo, ne vozilo zadek ... Budovy nemohou za to, co v nich je, ony byly myslím všechny tehdy šedivé. Strana, tedy myslím tři strany? budova byla jedna, dnes je stran, velké budovy byly jen na okrese. Jít kolem nich, tak se člověk potil studeně.
Takže tady bylo téměř 2 mil. prasat, a co v rodině, rodiče? Ale každá doba má něco zlého i dobrého. Bylo tady tehdy 15 mil. lidí. 20 let, už by jsi mohl být kritický a ne naivní.
Moje stará teta-důchodkyně v budově KSČ uklízela, chodila jsem tam za ni a rozhodně to nebyla stará, škaredá budova ale ani to nebyl žádný luxus, tajemníkova dcera semnou chodila do školy a tak pro mě vždy měl nějaký bombon nebo čokoládu, já se tam nijak špatně necítila. Na VB jsem předvolaná nikdy nebyla ale dodnes PČR v té budově (starý zámek) sídlí. V KSČ jsem sice nebyla a ani nikdo s rodiny ale byla jsem v Jiskrách, Pionýru a v SSM až v krajském výboru, pro mě to byla hlavně zábava, takové dvoudenní zasedání SSM bylo o tom co se vypije a kde se bude tancovat,pro mnohé i o tom kdo s kým, jo jistě, nějaký dopolední projev byl ale nemyslím si, že by to někdo s účastníků prožíval. V práci na to bylo placené volno. Spolužačka Elena s rodiči v osmé třídě, utekla do Kanady a ještě předtím, mi dali piáno (mám ho dodnes) nikdo mi ho nepřišel odebrat a ani se nikdo ze soudruhů nepřišel vyptávat. Jestli se zavíralo za všechno?, za spoustu věcí za které se dnes nezavíra, ano. ale nejde jen o věci politické, třeba lichva, prostituce, vexl. Dnes si můžete říkat, že vláda je parta debilů a za to by jste seděl jako mourovatý. Ten kdo nevybočoval si žil v podstatě v klidu normální život, akorát jste jezdil na dovolenou do Bulharska, SSSR a NDR-no co ono i tam nakonec bylo krásně.
Obchody zeli proti dnešku prázdnotou ale hlad jsme nikdy neměli a bosky také nechodili.
Vy jste se právě vzbudil, že jo. V každém městě mají strany své budovy a věřte mi, že jsou mnohem luxusnější než byly ty budovy KSČ, chce to se lépe koukat kolem sebe, na vrcholku budovy už není ta hvězda ale ani tam nesedí modrý pták, obyčejně je malá cedulka někde u vstupu.
Včera jsem shlédl reportáž z Havířova,hornického města.To bylo vybudováno komunistickým státem pro HORNÍKY,ne pro developery.Podle hodnocení odborníků je tato architektura v duchu soc. realizmu vyhlášena národní památkou.Dnes byly domy prodány developerům a ti se snaží okrást obyvatele,jinak je o obydlí připraví.Tak jak dál?
JB
Ani, jsem prase, protože jsem byl několik let po listopadu členem KSČ.
Stejně jako několik stávajících rektorů našich univerzit, kteří teď bojují za "ukradený" 17 listopad proti prezidentu Zemanovi.
ať už bylo, co bylo, myslet si o tom můžu co chci, ale dnešní svět už není můj, ani nemám možnost ho změnit - a pokud se v něm mladí cítí dobře .. - tak ať si o "komunismu" myslí, co chtějí - já bych jim jen přála, aby dnes opravdu už konečně bylo "líp" a aby se jim ta jejich "svoboda" zase nějak "nezvrtla" ...
Jen je mi líto, že dnešní propaganda zase lže stejně, jako propaganda minulá - ale my pamětníci "vychcípáme" - a nová společnost bude muset řešit zase jiné problémy - takže, proč se pořád dokola dohadovat, co bylo horší - v každé době je něco dobré a něco "zhůvěřilé" a nikdy se nebudou mít dobře všichni - zvláště, pokud jsou lidi čím dál víc "rozežranější", rozmazlenější a sobečtější.
- jenom k té propagandě - někde v nějaké diskuzi jsem např. četla, že za komunistů se slavily Vánoce za zavřenými okny a staženými roletami a že za jejich "slavení" mohl hrozit i trest smrti ! - Taky si vůbec nepamatuju, že by byly prázdné krámy - alespoň ne v letech 60-90-tých. Vím, že už tenkrát jsem si na škole (1964-70) v kantýně běžně kupovala chlebíčky, vlašský salát, jogurty.. atd.
Představ si, že hraješ na kytaru a chceš mít kapelu. Najdeš další podobně postižené muzikanty, těžce vyděláš na nástroje a vzápětí musíš žádat o povolení za podmínek, které jsou zcela na libovůli úředníka. Úředníkovi jsou tvoje touhy a sny zcela ukradené. Úředník se bojí rozhodnout, protože když povolí něco závadného, tak bude mít průšvih. Proto všechno jen potenciálně závadné prostě zakáže a co povolí, to bude kontrolovat další úředník a tak dokola ad nauseam. Při porušení (tj. když hraješ muziku, na kterou nemáš povolení) úředník pošle papír a ty dostaneš pokutu, zákaz hraní a/nebo do držky od fízla. Nepomůže odstěhovat se jinam a zkusit to znova, papíry jdou všude za tebou.
Jak by se ti chodilo kolem baráku, kde ti tvůj sen nějaká úřednická nula s povahou zkaženého čokla prostě zakázala?
- nevyskytly se zde dnes nějaké oficiální protesty proti činnosti skupiny Ortel? - a "úřednické nuly " jsou nebezpečné v každé době.
lidus -
- holt jsou ti naši mladí "nějací" ! radikálové - hlavně, že mají ve všem jasno -
sunset -
"zlomení a ponížení" občané se Vám povedli ! - klobouk dolů... - jen bych se "nasmála" (pokud bych se toho dožila) - kdyby si následující generace vydobyly nějakou tu sociální "spravedlnost" zase zpět - a historie by se opakovala !
? cože? Oficiálně nikdo Ortelovi hrát nezakázal, na rozdíl od tisíců muzikantů za totáče. Nula je mnohem nebezpečnější, pokud má v ruce gumový zákon, za zády vybudovaný fízlí aparát a před sebou většinou zlomené a ponížené občany.
Srovnávat tohle je hodně špinavá manipulace, fuj.
Doprčic, nemůže aspoň jedno vlákno být bez toho aby se používali názvy (prasata) aby se řešilo zda bylo líp tehdy nebo teď aby se lidé s jiným názorem uráželi? Raděj kdybyste sem dávali fotky stranických budov z vašeho města. L
Ale ono vlastně není možné srovnání, zda bylo lépe tehdy či dnes. Kamarád na škole také nadával na systém a režim. Byli jsme trempové a VB nás zcela legálně okrádala o nože (platil údajně jakýsi zákon o maximální délce nože v držení civilních osob), sekyrky, zavírali na 24 hodin za "kecy", pokutovali, atd... Dnes kamarád tvrdí, že se měl lépe. Má dva mrazáky plné masa, v přístavku několik bas piva, každé dítě auto už v 18 letech, zrekonstruovaný dům, grilovačky co 14 dní pro 15 lidí... Tehdy jsme se skládali na láhev rumu a počítali, zda si můžeme dovolit Luncheon meat nebo lečo. Stačí se podívat, co se děje v supermarketech. Tehdy jsem šel se síťovkou a měl ji poloprázdnou. Kdybych dnes nakupoval jen tolik, co za bolševika, jsem boháč. Nerad vzpomínám na nasupené prodavačky, fronty u lékaře, který se choval i k dětem jako ke strojům ve fabrice. Brrr...pro mě je volba jednoznačná a pro mého kamaráda zase zcela opačná. Podle jakého měřítka srovnávat? Asi nemožné.
Tak 1) "všudy se dočítam že komunisté ..." - čteš špatné materiály. Proč si vůbec čteš o komunistech? Čteš si i o ostatních stranících? Místo svého "komunisté" si dosaď "úředníci" a bude ledacos platit i dnes. Ale samozřejmě to bude platit (a platilo i tenkrát) jen o *několika* osobách, drtivá většina komunistů (a dnes úředníků) byli normální lidé.
2) "šedé nevkusné budovy ..." byly to normální funkční budovy navržené pro provoz úřadu. Za 1. republiky byly budovy asi taky většinou tak nějak šedé, prostě se tak stavělo. A ne jen státní budovy, ale i soukromé domy. Na horách jsou chalupy ze dřevěných trámů a mezi nimi bláto (nebo co to je), tam se prostě zase stavělo takhle a taky se nad tím nikdo nepozastavuje.
3) Za všechno se rozhodně nezavíralo, nikoho zavřeného ani neznám. Zavírali se zloději, násilníci a další lumpové. No, pravděpodobně taky disidenti, ale ... no nic, zas by tu někdo vykřikoval.
4) Na VB si nikoho jen tak nepředvolávali. Zato se tam chodilo třeba pro některé doklady. Bylo normální tam jít. Zas - jednalo se obvykle o běžné úřednické budovy.
5) Jinak když jsem šel kolem státně významné budovy, cítil jsem se asi stejně, jako kdybych dnes šel kolem ministerstva, budovy vlády, ČNB apod. Takový ten pocit, že je to zřejmě více sledovaný prostor a že za dveřmi jsou ti, co rozhodují.
hm. To nemyslíte vážně, že? cituji :" Zavírali se zloději, násilníci a další lumpové". ! V rodině jsme asi podle Vás měli několik lumpů. Nebudu raději více Váš příspěvek komentovat, protože to, co jste napsal , mluví o všem ! Jedno si neodpustím: Víte vůbec, co se dělo třeba na Ruzyni? Můj švagr tam byl krátce před revolucí. Chlap dva metry, 120 kg váhy. Jen tak se něčeho nezalekl. Z vazby v Ruzyni se vrátil v takovém stavu, že si to vůbec neumíte představit. jen proto, že nesouhlasil s režimem. To je podle Vás LUMP nebo ZLODËJ? Sakra, Vy jste mi teda pokazil dnešní večer !
Nevím, "co se dělo třeba na Ruzyni". Neznám ani Vašeho švagra. Možná patřil k disidentům, o nichž jsem se taky ve svém příspěvku zmínil a dočetla byste se to i Vy, kdyby se Vám předčasně nedělalo rudo před očima.
Hm, jo udělala se mi "rudo" před očima. Ale stačila jsem dočíst Váš příspěvek až do konce. Třeba Vaše bludy o komunistické architektuře, kterou srovnáváte s arch 1. republiky. No, asi ani o tomto moc nevíte, že?
Ne, nepatřil k disidentům. To nebylo nutné proto, aby člověk skončil ve vězení. Ač jste v té době asi žil, tak o ní moc nevíte. Asi jste byl jedním z těch, co v průvodu vykřikovali hesla poplatná době. To nikomu neberu, nakonec někdy byl na průvod hezký pohled... jestliže jste v té době "kráčel s davem", tak se, prosím, zdržte komentářů k věcem, o kterých nic nevíte
Na VB se hned tak nepředvolávalo? No, tak to byste se divil, za co vše jste tam byl předvolaný! Za klukovinu, kterou v té době udělali spolužáci ze školy, byli odvezeni nejdříve na místní VB a potom na kraj. Pochopitelně následoval vyhazov ze školy. O udávání mezi dospělými ani nemluvím.
Ono asi vyjde na stejno !
Dřívější diskriminace odpůrců režimu (což potvrzujete) a nebo dnešní diskriminace existenční - ekonomická. Rozdíl je jen v tom, že máte jasno, že nalézáte a pojmenováváte tehdejší viníky. Naproti tomu to, kdo a co se skrývá za dnešní existenční diskriminací je prostě anonymní - ukryté . Nikdo za to neodpovídá, snad jen neviditelná ruka trhu.V tom mají dnešní aktéři nezpochybnitelnou výhodu. zdravím -miro
- co je to za dobu ! - člověk, aby se dnes vlastně styděl - že nebyl pronásledovanej a diskriminovanej ! - a že si dovolil ! normálně žít a dokonce nedejbože spokojeně ! - to už je snad zločin největší, že?
Nemůžu za to, že jsem se do takového režimu narodila a nemůžu za to, že jsem necítila potřebu proti němu bojovat ! - a obětovat se v zájmu nějakých ideí - co mi bylo do toho, že byly zakázány nějaké kapely - bylo tady dost jiných "kapel" , které hrát mohly a které byly dobré a mým "požadavkům" na kulturu zcela vyhovovaly.
Nechápu, proč bych měla bojovat proti režimu, který mi nijak neubližoval - nechávat se věznit a vyhazovat z práce ! - dalo by se říct, že se moje životní cesty s tehdejším režimem nijak nekřížily - a nechápu, proč bych se za to měla stydět, zvlášť, když jsem nikomu nikdy neublížila !
Každý režim se proti svým nepřátelům brání - pokud někdo proti němu vystupuje, tak se nemůže divit, že dostane "na hubu" . A dokud se nezhroutil režim v Rusku, tak byl stejně jakýkoliv odpor zbytečný.
V r.89 jsem se bála jedině nárůstu zločinnosti, netušila jsem ovšem, že po sametu to bude právě zločinnost, která se k moci dostane jako první (ať už to byli převlečení komunisti, nebo disidenti).
Culdo. Ne, není nutné se stydět za to, že jsi nebyla pronásledována. A že jsi žila spokojeně. To je naprosto v pořádku. V každém režimu budou lidé spokojeni a nespokojeni. V každém. Ale jestliže jsem byla spokojená, tak nemohu popírat to, že se tam děly špatné věci. Ano, můžu napsat, mě se netýkaly, páč jsem se do ničeho nepletla. Domnívám se, že se na dobu nynější u minulou dívám dost objektivně. V té minulé bylo dost lidí spokojených, protože měly JISTOTU. V dnešní době je hodně lidí spokojených, protože mají MOŽNOSTI. Co je lepší? Pochopitelně pro každého něco jiného. Ale proto, že fandím jedné době, tak ji nemohu slepě vyzdvihovat. Nemohu přehlížet nedostatky, které má. To je špatné, moc špatné.
Já žádnou diskriminaci nepociťovala, ale do p...e, když někdo neměl problémy, tak nebudu stále vandrovat do lidí, kteří problémy měli a jak se zde píše i za blbiny, protože záleželo, jak byl někdo aktivní až fanatik a chtěl si prostě šplhnout. To by se mohlo psát, jak byli lidi blbí, že se nechali zavřít do koncentráku, tam se kolikrát lidi také ocitli díky aktivním fanatikům. Vidím, že není mezi lidmi schopnost pochopit jeden druhého a to je smutné, každý vidí jen sebe a asi to jiné nebude, proto to vypadá, jak to vypadá, vzorek společnosti je i na poradně.
pt -
Pavlínko - a to je právě to - mně vadí jedině a hlavně to, že dnes lidi ještě pořád mají potřebu "vandrovat" do komunistů hlava nehlava - a jakákoliv blbost je jim ke kritice režimu dobrá, ať je jakkoliv nesmyslná.
Proč už je nemůžou nechat na pokoji? - zvlášť, když dnešní společnost má taky hory "másla na hlavě" ! - a dávno máme jiné problémy, které s "komunismem" vůbec nesouvisí? Přinejmenším mi to připadá divné, když už pominu to, že mi odjakživa vadí lži ! - pokud by byl dnešní režim tak správný a silný v kramflecích, tak by je přece nepotřeboval, ne?
- přinejmenším mi tato kampaň připadá stejně blbá, jako v minulosti komunistická kampaň proti imperialismu (potažmo třeba mandelince bramborové) - myslela jsem, že by lidi už mohli dnes v době internetu myslet objektivněji - protože mají více informací - ale asi ne.
"Culdo", ale to je velký omyl, nikdo do komunistů nevandruje, jen lidé píší své osobní zkušenosti a to je rozdíl. Vidíš ten rozdíl nebo ne? Naopak se vandruje do lidí, kteří svou zkušenost sdělí. Prostě každá nespravedlnost by se měla chápat, odsoudit a ne přehlížet, či zlehčovat. Co je na tom složitého? Přeji krásnou druhou Adventní neděli. - pt
pt ,
k "nas..*štvání" mi docela stačila úvodní otázka tohoto vlákna cituji :
Otázka zejména na ty, kteří to zažili. Jelikož je mi 20 tak jsem to bohužel nezažil. Všudy se dočítam že komunisté byli prasata.
- myslím, že pak taky není tak složité pochopit moji a nejen moji reakci ...
culdo. Vidíš to, to je o čem mluvím. Ten klučina čte někde, kde se o komunismu tak píše. Když půjde na jiné stránky, dočte se tam, jak vše bylo fajn. Oba tábory překrucují pravdu, bohužel.
Culdo, to je poslední, co k tomu napíšu. Mně jde o to, že se vandruje do lidí, kteří píší svou zkušenost. Když někdo něco nezažil, měl by se alespoň zamyslet, než k tomu napíše komentář. Ale to se prostě nestane, protože by musel začít každý u sebe.
Culdo. Ale takto to bude stále. Až padne dosavadní režim a bude tady jiný ismus, tak zase bude plno lidí, kteří budou vzpomínat s láskou a plno, kteří budou vzpomínat s nenávistí. Tak to je. A co se týká internetu a informací. podívej, to je strašně těžké. Je tam vždy několik táborů - přívrženci a odpůrci. A pak plno dalších, kteří jsou mezi tím... A každý si informace přizpůsobuje k obrazu svému. To je ta chyba. Takže ten, kdo to čte jen zprávy z jednoho tábora, tak musí tleskat tady. No jo, ale když si přečte zprávy z druhého tábora? Vždyť i to je jenom to nejlepší na světě! Teď odskočím od politiky a vrátím se k panu Gottovi. Za třicet let si někdo o něm bude chtít něco přečíst. Najde si letošní Slavíky. A několik názoru: 1) Je to starý zpěvák, bůhví kde ho vyhrabali, nikdo ho neposlouchá, jeho ocenění je podvod. 2) Je to PAN MISTR. Zaslouží si ocenění, protože je fakt nejlepší. 3) Je mi to šumafuk... Tak a teď to vezmi tak, že obrázek na pana Gotta si každý může udělat. Není nám nic utajováno, slyšíme jak zpívá, vidíme jak se chová. A přesto není jednotný názor. No a teď si představ politiku a vše kolem ní. My nic nevíme, neznáme souvislosti, ač v té době žijeme. Důležité je, poučit se jako národ. Ale je tu zase to JENŽE. Každý režim si musí projít vývojovými etapami. Jako malé dítě. A tomu také můžeme říkat, nesahej na žehličku... Stejně se spálí. Zrovna tak všechny ty ismy.
sebod -
s tím nemůžu než souhlasit - kdyby každý mluvil v tomto duchu - nebylo by proč se "čertit" ! - naopak, docela ráda bych se i něco dozvěděla, pokud by byla možná objektivní diskuze.
- mimochodem - k tomu Gottovi - doufám, že se svým posledním Slavíkem s námi neloučil - bylo by mi to moc líto - ale nikdo není bohužel nesmrtelný... Tak ahoj.
Culdo. Víš, tyhle diskuze opravdu k ničemu nevedou. NENÍ JEDNA JEDINÁ PRAVDA ! Podívej na příznivce třeba fotbalu. Opět dva tábory. Oba milují jeden jediný sport, který má daný pravidla... A přesto se fanoušci nenávidí a dokáží si dát i přes držku . Takže všem lidem DOBRÉ VŮLE přeji hezkou sváteční neděli.
Na te fotce je napsáno Národní výbor, čemuž se později říkalo Radnice, potom Magistrát, potom Městský úřad. Nápis STB tam nevidím. Ale pokud tam opravdu sídlili, nikdo si neukazoval prstem, všichni museli držet hubu a dělali že nic nevidí. Všichni měli strach. Nikdo se nemohl ozvat nebo protestovat. Nedávno jsem viděl v TV český film, který tu dobu krásně, ale humorně a zároveň romanticky popisoval, na název si nevzpomenu ale bylo to o pánovi, který se mohl v čase vrátit do minulosti a on si vybral své studentská léta, kdy byl zamilovaný do spolužačky a chtěl ji vyznat city... Tak se vrátil do doby kdy vládli komunisti. Jestli si to neviděl, tak se podívej. Je to nadsázka, ale je fakt, že kdyby někdo začal ve třídě říkat to co říkal on a tak se chovat, měl by dost velký problémy, asi by ho przo vyhodili. Ale já v té době byl malý, takže SŠ a VŠ jsem za komoušů nezažil. Nechtěl bych. Povinná vojenská služba, když ses vrátil z vojny šel si třeba rovnou makat do dolů a neměl si na výběr. Teda záleželo na tvém vzdělání jistě. Ale ta představa, že si nemůžeš vybrat nebo že nebudeš moci studovat kvůli tomu, že tvůj otec je umělec či spisovatel, je docela hrozná, ne?
h4ever. Já jsem se narodila v roce 1960. Takže jsem vyrůstala v době, kdy to docela "vřelo". Nedostala jsem se na školy, na které jsem chtěla jen proto, že rodiče podepsali nesouhlas se vstupem vojsk na naše území. Byla jsem jako čerstvě 18tiletá kontaktována STB s tím, že když budu bonzovat, na školu mě pustí. To samé moji rodiče. Stačilo říct " jo" a bylo po problému. Volili jsme jinou cestu a nikdy jsem toho zatím nelitovala. Ale nemysli si, že to bylo jenom hrozné. Víš, mezi podobně smyšlejícími lidmi byla obrovská soudružnost. Byli jsme důležítí , protože jsme například vytiskli "načerno" Černé barony a četli je pod lavicí. Fakt jsme se scházeli jak nějací agenti světové tajné služby a poslouchali "zakázanou" muziku. A bylo to krásnýýýý. A pamatuj si, že vše zlé, je pro něco dobré. Třeba ti spolužáci, co byli vyhozeni jen proto, že na plakátě namalovali knír politikovi. Ten jeden krátce na to emigroval, pár let hledal zemi, kde se usadit. Nakonec to bylo Švýcarsko, kde má dodnes hodně velkou firmu. Další z těch LUMPŮ (
), začal "podnikat" sám na sebe ač se psal teprve rok 1980. Také je na tom dost dobře. Takže pro mě to byla krásná doba, i když jsem měla velké problémy. A dnešní doba je pro mě také krásná, protože v ní žiju, jsem relativně zdravá, mám zdravá vnoučata a vůbec...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.