Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Zajímalo by mě jak je možné ze slané vody vyrobit sladkou pitnou vodu.
Nedávnou jsem se díval na jeden dokument z tropů a tam obyvatele ostrova nevypadalo to že by tam byl vodovod tak si říkám, že přece něco pít musí.
Když jsem se díval na internetu jak vytvořit ze slané vody sladkou přišli mi tam návody opravdu dost složité.
Tak by mě zajímalo jak by se dala pitná voda vytvořit jednodušeji
Jednoduše to skutečně nejde. Kdyby to šlo, nebyl by na světě nedostatek pitné vody.
doplněno 21.05.13 16:28:"nevypadalo to že by tam byl vodovod..."
Na pitnou vodu přece nepotřebuju vodovod. Stačí malý pramen. Pokud je ostrov zalesněný, dostatečně velký a není zcela placatý, pravděpodobně na něm pramen sladké vody bude.
doplněno 21.05.13 16:31:Některé kmeny (například Křováci) dokážou vodu získat i tam, kde by jí nikdo nečekal. Například uprostřed pouště Kalahari.
Domorodci jednak mohou najít pramen neslané vody (to je nejpravděpodobnější, prameny na ostrovech bývají) a jednak mohou využít i vodu dešťovou (chytat ji třeba nějakými vhodnými listy do nádob). Jinak lze zřejmě vodu "snadno" odsolit i odpařením a opětovnou kondenzací, ale na to už jsou potřeba umělé materiály (igelit apod.), bez nich by to asi šlo taky, ale hodně špatně.
Ze slane nejlepe kondenzaci, jak bylo zmineno. Pak se pouzivaji i ruzne zpusoby sofistikovane filtrace. Oboje ma ale obrovskou nevyhodu v tom, ze ziskat velke (dostatecne) mnozstvi v kratkem case je vysoce energeticky narocne = drahe.
Pokud tedy prijdes na nejaky revolucni zpusob, ktery zaroven bude levny a bude poskytovat dostatecne mnozstvi dostatecne rychle, tak napr. v UAE budes vitanym hostem.
Nejspíš to bude sběrem vody při děšti.Díval jsem se pak na google mapy do míst, kde se to odehrávalo a nepřišli mi ta místa, že by tam mohla být studánka nebo nějaký zdroj vody. Jednalo se o Atoly. Kde je sice velké množství ostrůvku kde je vegetace ale moc se mi nezdá že by na každém znich byla studánka jelikož jsou dost malé. Ale něktré mi zase přijdou že je tam vetší osada a tam mi zase nesedí sběr vody jelikož tam bude žít vetší množstí lidí a nikdo jsem tam neviděl nějaké nádraž na spracování slané vody na sladkou.
Mas pravdu. Ale jak se rika, nic netrva vecne. A oni to moc dobre vi. Navic, kdo by nechtel usetrit, kdyz by mohl...
Jasně, že nic netrvá dlouho a oni a ušetřit? Asi nikde na světě nelze najít plně osvětlené dálnice po obou stranách lemované širokým pruhem bohaté zeleně neustále zalévané sladkou vodou uprostřed pouště v celé jejich délce. Těm může už dnes dojít všechna ropa a nic se nestane
Jde to i tak že vemeš 1 velkou nádobu a druhou malou .Tu velkou nádobu zaliješ treba do 1/4 tim slanym roztokem a do prostřed položíš tu menčí misku.Poté na tu většáí misku nátáhneš folii pruhlednou potravinářskou.A na to položíš něco těžšího aby se ta folie prohnula.Potom misku dáš na slunce a necháš to třeba 1 den až se ta voda odpaří a steče do té menší misky =D
Zajimavý způsob zkusím. Dost by mě zajímalo jak dlouho to bude trvat a jestli voda bude k pití.
doplněno 21.05.13 19:48:Jen by mě ještě zajímalo. Když jsem četl o přeměně vody slané na sladkou pomoci nákladný způsobů tak bylo uvedeno že vodě chyběl jod a další prvky, které jsou potřeba je tak to získaná pistná voda k pití v delším čase (rok) nebo je to jenom krátkodobé řešení?
Dovolte mi, abych do této debaty vnesl následující myšlenku:
Odpařená voda se přece dá považovat za destilovanou a ta není pitná (tedy aspoň ne dlouhodobě nebo ve velkém množství). Nebo se snad mýlím?
Destilovaná voda nejenže není pitná, ale ve větším množství je dokonce jedovatá. A není to výmysl prodejců filtrů. Něco si o tom přečtěte.
... co by z tohohle prosímvás prodejci filtrů měli? Přecijen lidé nemají doma běžně mraky destilované vody, aby jí pili místo vody balené nebo filtrované. Nepletete si to s něčím?
No to je zase pěkná 3,14čovina, samozřejmě že destilka pitná není a je nebezpečná a s prodejci filtrů to opravdu nemá nic společného
Jak píší nade mnou...
Samozřejmě je řada způsobů,jak vyrobit z nepitné vody vodu pitnou.Především destilací.Je známo že slunce v tropech je velice účinné.Na kanárských ostrovech se využívá k výrobě energie,doplňuje energií větrnou a odpařují mořskou vodu.Ta se využívá na mytí a praní a na pití se kupuje balená.-
Ten způsob,jak je výše na nákresu,je vhodný tak na kořalku nejhorší kvality.Nádoba se musí ohřívat na vařiči.Slunce u nás vodu do varu nepřivede.
JABRAKA
jabraka:
ten výše uvedený způsob normálně funguje, pomalu ale funguje a voda vůbec nemusí být ve varu
Žádní domorodci nikdy nezískávali pitnou vodu z vody mořské. Taky by se neusídlili nikde, kde nemají možnost pitnou vodu získat. Takže sídlí většinou tam, kde je pramen vody, třeba i podzemní. Ale dostatek pitné vody se v některých oblastech dá získat i z rostlin.
Mám ještě dotaz k obrázku. Jak zamezit tomu, aby se nádoba do které bude stékat pitná voda v nádobě vetší pohybovala. Ve větší nadobá bude slaná voda a bude jí tam více tím bude menší nádobu nadnášet a je možný předpoklad, že nebude na jednom míste tedy v bodě kde bude kámen, který má funkci kouhout a místa kde má voda stékat do té menší misky.
Pokud by skutečná situace odpovídala obrázku, pak lze nádobu na jímanou vodu zatížit (např. kameny, pískem...) tak, aby se vůči ´větší´ nádobě nepohybovala.
Nejčastější případ takového jímání (když pominu výrobu ´lavórovice´) je z jámy, do které prosakuje voda, ale v tak malém množství, že ji nelze odebírat přímo (stačí i vlhká jáma).
Přečti si něco od E.T.Setona - třeba knihu Dva divoši nebo Knihu lesní moudrosti - mnohé ti bude jasnější...
K pitnosti destilované vody: říká se, že je pro pití škodlivá. No, něco na tom asi bude, ale zas bych se jí tak nebál. Koneckonců dešťová voda je vlastně taky destilovaná (po chvíli silnějšího deště, první kapky většinu bordelu ze vzduchu spláchnou a pak padá - asi destilka). Na dlouhodobé velké pití destilka nebude, na to přece jen nejsme (jako živočichové) připraveni. Ale už kdybychom pili destilku k jídlu, tak ji vlastně hned dostatečně "znečistíme" a doplníme vším možným, takže by to už žádná destilka nebyla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.