Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
občas mě udiví, že někdo v dnešní době kouká na 14" monitor a vrní blahem. V tuto chvíli nemyslím notebooky, tablety a telefony.
Jak velký máte monitor/y na běžnou práci/zábavu doma?
Osobně mám 24" jako hlavní a 22" jako vedlejší monitor. Začínám uvažovat o 27".
27" a víc
Měl jsem uplně ze začátku myslím 14-15" crt monitor. Bylo to normální a vpohodě.
Pak už 19" lcd monitor. Bylo to už lepší a pak normální a vpohodě.
Pak 22".
Ted mám nějakou delší dobu 27" a do menšího bych opravdu už nešel. Když třeba koukám u někoho na 19" monitor..je to dílo Ale pro něj je to normální a kdybych se vrátil zpět k 19", zvykl bych si.
Bál jsem se, jestli těch 27" nebude už moc, jestli nebudu muset hýbat už moc hlavou z jednoho rohu na druhý, když sedím kousek od něj, ale zbytečné obavy Spíš až budou ty větší monitory s ucházejícím rozlišením levnější, pak přejdu určitě na větší. Já TV nemám a monitor mi defakto slouží i na sledování filmů místo televize.
Do ankety jsem chtěl dát 17 a 19, ale vzalo to jen jeden. 17 mám doma a 19 v práci. Už jsem i uvažoval o jiném, ale ony se žádné rozumné monitory neprodávají, tak tu svou 17 nemám, čím nahradit.
Proč píšu, že se nic lepšího nevyrábí? Moje 17 má obraz 1280*1024. Uvažoval jsem tak o řekněme 22" a očekávám, že bude svislé rozlišení alespoň odpovídajících 1300-1400 bodů. A pak se kouknu k prodejcům a on 24" monitor (větší, než chci) má svisle jen 1080 bodů, tzn. obraz (prakticky) stejný. Přitom je to kráva velká, že už by se mi na stůl nevešla. Tak s takovýmito monitory ať se jdou vyfotit! Až začnou vyrábět monitory, na které se něco vejde a ne, aby měly jen dlouhou úhlopříčku (čím je hubenější monitor, tím delší může mít úhlopříčku a přitom plocha obrazu se může i zmenšit), tak si pořídím něco lepšího. Do té doby mě to nijak neláká. Přece si nebudu kupovat to samé, co mám.
není potřeba se bát širokoúhlých... taky jsem k tomu přistupoval s určitou averzií a nakonec bych opravdu už nikdy nechtěl "čtvercový". Zvyknete si tak rychle, že vám to bude připat ještě více přirozené. Teď máte svisle 1024 a měl byste 1080px. Žádný velký posun vertikálně, ovšem horizontálně... je pravda, že zvyknout si na webové stránky, které mají po stranách mraky volného místa mi trvalo nejdéle, ale už to nevnímám.
Pokud bych si vzpomněl na první monitor, tak to byla 13", později 14", pak 15" a s velkou slávou tuším 17" z německého bazaru, CRT, velká kráva, která měla snad 20kg a do hloubky přes půl metru.
Já se širokoúhlého monitoru nebojím (přece jen jsem silnější), ale je mi k prdu. Když si zobrazím fotku, k čemu mi bude třetina obrazu vyplněná prázdnou plochou? A když si obrázek zvětším, rád bych viděl a na výšku víc, než málo. Text zdejší poradny zabírá už teď jen snad necelé 2/3 šířky, k čemu potom 2/3 ničeho? A menu, hlavičky, rámečky, patičky, ... to všechno je vodorovné a zabírá místo z vrchu a ze spoda a uprostřed budu mít nudli zleva doprava metr dlouhou, která bude využitá jen uprostřed? Ne, děkuji, nechci.
A kromě toho např. 24" širokoúhlou by byl už možná problém dostat na stůl do určeného místa, zatímco 24" normální by se tam nejspíš vešla celkem dobře.
Jako první monitor jsem měl 19" BENQ a strašně jsem si přál "pořádný" 24" a tak časem koupil iiyama 24". Jak šel čas a dělal s fotografií a videem zjistil jsem, že kvalita monitorů je prachbídná. Našetřil na EIZO CS230 23" a nestačil se divit, že jsem mohl předchozi pro foto a video vůbec používat. Pro mne není velikost zásadní, ale od určité doby kvalita.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.