Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Socha v Drahaňském údolí

Od: bimbam® odpovědí: 18 změna:

Syn chodí nepravidelně běhat do Drahaňského údolí v Praze. Dnes tam učinil překvapivý objev a zahrnul mě otázkami.

Fotky sochy (plas/...

Co znamená exponát v lese? Na jednu stranu velmi odlehlé místo, na druhou dost blízko turistické značky. Pokud je to nepovedené dílo, proč to není na skládce?

Dílo je údajně v životní, možná lehce nadživotní velikosti. Materiál jsem na dálku určila jako nějakou syntetickou pryskyřici. Téma díla - snad Ikarus? Tedy pokud mají ty kovové pláty naznačovat zbytky perutí. Déle než dva měsíce prý to na místě není. Můj osobní dojem je, že to není sochařsky marné. Ale proč by se sochař takto zbavoval díla? Nebo jde o nějakou pražskou akci? Nebo se takto zbavují překážejících prací pražské výtvarné školy? Setkal jste se někdo s něčím podobným v jiném pražském lese?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je to zajímavé a vysvětlení nemám, resp. ta socha je na paletě, tak tam není určitě umístěná trvale. Takže, nepovedené dílo, které někdo odvezl do lesa?

Nebo se někdo zbavil ukradené sochy, kterou nevzala sběrna kovů? Pokud je to na paletě, tak to bude těžší - možná bronz. No, tolik jenom spekulace. Zdravím!

doplněno 29.11.15 19:19:

bimbam - ono to bude asi nějaké trvalé provizórium .

doplněno 29.11.15 19:43:

Ona ta socha možná může někde chybět, tak by to snad měla vědět (městská) policie. Třeba bude i nálezné.

doplněno 29.11.15 22:20:

bimbam - určitě to nějakému úřadu oznamte a pokud budete znát výsledek, tak nám ho zde napište.

Zvědavost je velká .

hodnocení

Není to kov. Materiál je asi nějaká pryskyřice, nebo epoxyd, plast. Nevyznám se v těch nových sochařských materiálech (jsou relativně levné a vypadají někdy jako kov, jindy jako kámen...). Ale kov prý to není.

(Kdysi dávno stával v Třeboni plastový Lenin. Nevědělo se, jestli to dílo má být uctíváno, protože Lenin je Lenin, nebo vysmíváno, protože plastový Lenin přece jen vzbuzoval úsměv. Ale každý se zařídil podle svého :) )

saman47*
hodnocení

0x

Je možné, že si kikáni mysleli podle patiny že se jedná o bronz a po uloupení a následném zjištění, že materiál není pro ně atraktivní, lupu se zbavili. Ale to je pouze moje možná mylná doměnka.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Tak ten tip na naše hnědoobčany, kterým se někdy říká magneti by možná mohl sednout. Jen se mi nechce moc věřit tomu, že by to odváželi najak moc daleko. Třeba to byli větší poserové než jsou oni.

hodnocení

Děkuji za další zamyšlení nad záhadou :).

O možnosti vyhození syn také uvažoval, ale prý je to na přenášení opravdu daleko. Věci se odhazují, ale ne uprostřed lesa. Když se věci schovávají, tak ne hned u cesty.

Asi mu poradím, ať pošle fotky na příslušný městský úřad.

hodnocení

Pro zvědavé :) :

Syn si zjistil mailovou adresu epodatelny obce Zdiby, protože objekt je pár metrů od potoka už na katastru obce Zdiby, vzal si kvalitní foťák a vydal se tam znovu. Na místě se setkal s hlídkou pražské městské policie na koních. Prý mu lhostejně odpověděli, že už je to tam dlouho. Tak se rozhodl, že Zdiby už informovat nebude.

Přístup strážníků se mi zdá ještě podivnější než sama socha. Ale co...?

ben®

Dobrý den, odeslal jsem dotaz a informaci na obec Zdiby, tak uvidíme, jestli bude nějaká odezva. Přístup městské policie nebudu komentovat, ale možná už sestup z oře by je nějak obtěžoval nebo by byl problém s následným vstupením na oře v těžko přístupném terénu.

Jestli budu něco vědět, tak Vás budu informovat. Zdravím!

doplněno 02.12.15 20:30:

bimbam - ona je to spíše zvědavost. A když už tu sochu někdo "uplácal", tak to dalo jistě práci a třeba mu nyní chybí. Navíc - socha je to zajímavá a svým způsobem hezká (i když asi tragická a zobrazující nějaké utrpení). Je to škoda, aby se jen tak povalovala v lese.

hodnocení

Bene, jste pravdu akční...

lidus*
hodnocení

0x

Bimbam, co vás vede k tomu, že to není záměr mistra sochaře? Na brněnské přehradě se "jen tak povaluje" několik plastik, rovněž i v bystrckém "údolí oddechu", některé tam jsou se souhlasem obce, některé se objeví nečekaně a zůstanou.

doplněno 03.12.15 11:16:

Zdravím vás Bene, ne na paletách nejsou ale co když i ta paleta je součástí díla a záměr mistra.

ben®

Dobrý den, a ty sochy v Brně jsou také umístěné na dřevěných paletách? Zdravím!

doplněno 03.12.15 11:21:

lidus - tak to uznávám, že takto jsem to nedomyslel. No, možné je všechno. Uvidíme.

hodnocení

Liduš - nevede mě k ničemu nic. Proto se ptám :).

Myslím, že sochy na brněnské přehradě budou něco úplně jiného. Ty jsou výsledkem sochařských sympozií. A díla vzniklá na sympoziích se většinou nechávají na místě, případě v nejbližším okolí setkání výtvarníků.

Samozřejmě to může být záměr autora, vím, že výtvarníci někdy mají posunuté myšlení i chování. Ale když opravdu hodně popustím uzdu fantazii, tak mě napadá, že postava by klidně mohla představovat padlého anděla. A pak by tu byla i jistá souvislost s nepříliš vzdáleným tajemným bohnickým hřbitovem. Údajmě místem s temnou energií a místem setkávání satanistů. Ale zrovna sem nechci své myšlenky směrovat. (Mimochodem, na tom hřbitově jsem byla a nic tam na mě nepůsobilo :).)

lidus*

Náhodou, mě se to líbí a vůbec by mi nevadilo, kdybych na procházce lesem našla takových děl víc. Houby nerostou a tak aspoň něco bych našla. Umělci mají někdy moc divné nápady, každopádně pokud to byl záměr, tak vyšel, už se o dílu mluví, fotka koluje internetem, možná se za čas dozvíme i něco o autorovi.

xy

tedy, já bych se jí asi v lese lekla na první pohled...

terezah
hodnocení

0x

Dobrý den,

stejnými otázkami si lámu hlavu již půl roku a při hledání odpovědi jsem narazila i na tuto debatu. A právě dnes jsem tudy opět šla, místo kolem sochy bylo upravenější, socha otočená čelem k cestě, takže si jí bylo možné lépe povšimnout, a na stromě u sochy byla cedule s nápisem Padlý anděl - Anděl hněvu, 2010, Kristýna Kužvartová. Soukromý pozemek, vstup jen pro odvážné. Tedy je to záměr. Jako důkaz posílám i ceduli a celkový pohled na okolí sochy. :) Na jednu stranu jsem ráda, že se záhada vyřešila, na druhou už to teď není tak zajímavé. I když stále zbývá otázka, proč bylo vybráno zrovna tohle místo, jestli pozemek patřil autorce předem, nebo si pro účel umístění exponátu místo, kde socha stojí, pronajala, dříve na tom místě totiž asi byl plot a nejspíš to k nějakému domu patřilo... Teď se zase dějí nějaké povinnosti na dolním toku Drahanského potoka, jsem zvědavá, co z toho vyleze. :)

Socha v Drahaňském údolí
Socha v Drahaňském údolí #2

hodnocení

Děkuji za upozornění.

Nejdřívě mě zaujalo, že kovové pláty (perutě) někdo zohýbal. Pak jsem hledala více informací o Kristýně Kužvartové. Zajímavé jsou fotografie dalších jejích děl:

kriku.cz/...

Informaci předám synovi, příležitostně se tam jistě znovu podívá.

terezah

S těmi perutěmi je to vážně zajímavé. Koukala jsem se na fotku, kterou jsem pořídila začátkem roku a to měl část perutí dolů jako v portfoliu autorky a část už nahoru jako má teď. Možná to také souvisí s autorským záměrem. Doufám, že teď se socha nestane, když je víc na očích a nevypadá už z dálky jako samorost bez kůry, terčem nějakých vandalů...

ben®

Dobrý den, i já se přidávám s díky za informaci, která je zásadní. Já jsem na své dva dotazy učiněné písemně na obecní úřad ve Zdibech nedostal žádnou odpověď, To jsem rád, že už je to jasnější. Je to tedy záměr, má to i své jméno (které vlastně již autorka tohoto dotazu později odhadla správně) - a mohu to pustit z hlavy (neb to tam stále bylo). A když jsem si prohlédl i další díla sochařky, tak už se není čemu divit, protože se zdá, že její záměr je vyvolávat otázky a na ně nedostávat jasné odpovědi. Zdravím!

marketa

Tak bohužel někomu asi anděl hodně vadil a "přiložil" ruku k dílu...

My kolemjdoucí ho máme rádi ...

Draháňský padlý anděl.

Dlý v rozkladu, tone v touze

A přitom gesto jeho paže, jako by ochranou bylo.

Znám ho roky, přesto teď projektoval jsem si do něj dlouze, věci které rodí se v mysli aby zakusili taky rozkladu kus, a z nich brousili se příští květy.

Dlí v rozkladu,a tak trochu stranou, všímavý si zaostří zrak, a zbytek prostě zmizne z proudem řeky.

A mě napadne, že paže trčí věky , při vší té marnosti.

Prostě v hrůze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]