Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2. pád slova mozaiky

Od: blesik® odpovědí: 17 změna:

Dohadujeme se a tvrdím, že správně je mozaiek a ne mozaik. Ale jsou proti mně dva! Podpoříte koho? Blešík

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

PČP mlčí, Wikislovník ne: cs.wiktionary.org/... Ačkoliv bych se po přečtení dotazu přikláněla k "mozaik", v řeči bych určitě vyslovila "mozaiek"...

doplněno 27.11.15 13:17:

Vzor žena má v 2. pádě č. mn. nulovou koncovku (bez žen-0), ale při dvou souhláskách se mezi ně vkládá "e": bez lišek, bez koček, ne lišk-0 a kočk-0. Tam patrně vzniká problém. "j"v [mozajka] je technicky souhláska, ale mnoho odborníku ji řadí mezi polohlásky - je svým způsobem vzniku podobná samohláskám...

hodnocení

Kdybyste napsaly něco jiného, tak si myslím, že jsem Tatar. Díky

pohanka*
hodnocení

0x

Mozaika - ta mozaika, bez mozaiky - žena bez ženy

Ty mozaiky, bez mozaiek

Napsala jsem, jak bych to napsla já, podle ucha.

hodnocení

0x

mozaika ... vzor žena správně je mozaik

Dej si na google: skloňování mozaika

Žel, vždycky nemusí být pravda to, co si myslíme.

hodnocení

0x

Bez váhání píšu i říkám mozaik.

Když jsem pracovala v galerii, všichni jsme psali i říkali, že výtvarník vytvořil několik mozaik.

doplněno 27.11.15 13:39:

Možná je důležité, jak vyslovujeme slovo mozaika. Vím, že někdo říká mozajka. Ale už ve výslovnosti má být i. Pak není problém vyslovit mozaik.

bruno*
hodnocení

0x

Různé domněnky, názory...jedinou správnou odpověď najdete vždy na prirucka.ujc.cas.cz/...

SSJČ není domněnka.

hodnocení

Tak jsem Tatar a ne jazykovědec! Děkuji všem, i těm, co si nevšimli, že jde o2. pád množného čísla. Chybička se vloudí. Správná odpověď mne překvapila, byla jsem si fakt jistá, jak ošidné... Na googlu jsem hledala a nějak nenašla. Nezbývá než prohru přiznat.

bruno*

Ale je, přizpůsobuje se dnešní mluvě a připouští různé patvary. Brzo tam budeme mít třeba pokazit se = rozbít. Jako bychom měli vše z porcelánu, nebo skla. *bzum*

hodnocení

0x

Podle SSJČ jednoznačně mozaik.

buss
hodnocení

0x

Mozaiek mi rve uši!

hodnocení

0x

rozhodndě mozaiek taky neřeknete fialik ale fialek

rd*
hodnocení

0x

Přidávám se k buss. Taky mi to rve uši.

doplněno 27.11.15 17:36:

Omlouvám se, neumím číst. Takže oprava. Mně zase rve uši ten správný tvar. Každý to máme nějak.

hm*
hodnocení

0x

prirucka.ujc.cas.cz skutečně uvádí jako jediné správné "mozaik". Tak to asi bude pravda.

Zde je, podle mě, zřejmě trošku matoucí právě výslovnost. Kdo říká mozaika jako trafika (lepší mě nenapadlo), tak 2. p. je mozaik jako trafik. Kdo říká mozajka jako Andrejka, tak to svádí ve 2. p. ke tvaru mozaiek jako Andrejek.

2p. mnž.č. (bez koho čeho) mozaik

U přejatých slov vkladné -e- nebývá (např.bank, elips, burz, salv), v tomto případě by navíc v písmu vznikla skupina -aie-.Proto je správně mozaik.;)

pohanka*

Jenom doplním - již jsem si zvykla, že je správně hodně mozaik /jakoby to bylo nesklonné/.Dnes opět zajímavé slovo /tedy ne ryze české/ a jeho skloňování s několika samohláskami za sebou: Český soud poprvé uznal adopci dětí gayi.../Eurozprávy/.

hodnocení

0x

Na google jsi hledala ale nenašla? Ale ano! Zadej: skloňování mozaika a vyskočí ti tam několik odkazů. Mimo jiné i toto:

aztekium.pl/... Úplná fantazie v mnoha jazycích. Mozaika, nebo mozaiky a jedním kliknutím to máš! Určitě použijete i všichni ostatní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]