Nejste přihlášen/a.
Je na naši Zěměkouli více věřících lidí, či nevěřících a proč? Od historie do dnešní přetechnizované doby, jsou zde vždy věřící lidé. Když se podíváme na nějaký kmen z pralesa, vždy je tam nějaký šaman a celé skupiny kmenů věřících. Když se podíváme i do té nejmenší vesničky u nás, vždy je tam kostel, nebo kaplička.
Kde se v člověku bere svědomí, které nám říká, co ještě ano a co už ne? Kde se v nás bere láska? Kde se v nás berou morální hodnoty? Proč si lidé neodhlasují, co je mravné a co ne, ale naopak máme v sobě, že například vražda je špatně? Jak to, že lidé touží po spiritualitě a mystice? Přijde mi, že v dnešní době je úplný "hlad" po duchovních věcech nebo hodnotách? Jak to vidíte vy?
Já teda kolem sebe žádný velký "hlad po duchovních věcech nebo hodnotách" nevidím. Rovněž tak po "spiritualitě a mystice" nikdo z mého okolí nijak zvlášť netouží. Proč si lidé neodhlasují, co je mravné a co ne? O to se lidi pokoušejí, co je lidstvo lidstvem. Jenže v každé kultůře to mají jinak a každý tvrdí, že jen ten jeho názor je spávný a každý jiný se musí definitivně vymýtit. Z toho vzniklo nejvíce válečných konfliktů. Nebýt rozdílných náboženství a kultur, nebyla by ani většina válek. V minulosti, ani v současnosti.
Možná z Vašeho oklí přímo nikdo, ale když se podíváme do diskuzí, tak hodně mladých dělá pokusy o návázání s duchovnem a pak se ptají, cože se to děje, je spousta inzerátů na věštby, všude horoskopy. Plné kostely lidí, takže mně přijde, že lidé duchovní věci hledají, jako když jim spiritualita a mystika chybí. Mimoto se mi zdá, že válčily vždy jen dvě náboženské kultury. Přijde mně, i když pominu válečné konflikty, že vždy bylo více lidí věřících, než nevěřících.
Magdone a Suzy. V jednom s Vámi zásadně nesouhlasím. Války a boje mezi náboženstvími, nikdy nebyly vyvolány samotnými věřícími, ale lidmi v pozadí, ať už ze "světských" nebo "církevních" kruhů, kteří těch rozporů uměli šikovně využít ve svůj prospěch. Nepohádá se křesťan s židem nebo arabem, protože je křesťan, ale protože mu někdo "šikovně" nastaví nohu, a ten křesťan upadne židovi do polívky, a při pádu kopne toho araba. Blbej příklad, vím, ale snad natolik čistej, aby šel zobecnit a pochopit. Obyčejní lidé nemají důvod válčit. Do toho okamžiku, než přijde "osel, co nás hlasitě osloví". Ale to už není o víře. Ale o tom, jestli "osla" chceme poslouchat.
- já nedokážu pochopit jak je možné, že dnes lidé ještě mohou věřit v jakéhokoliv boha - snad ještě více nežli dříve - a jímá mne naprostá hrůza, čeho všeho jsou lidi ve jménu náboženství schopni.
Já jsem ochotna přijmout jedině to, že člověk s veškerou svojí technikou nikdy nebude schopen pochopit sílu, která řídí vesmír, nebo vytváří život - ale nikdo mne nepřinutí věřit, že je to síla nadpřirozená - ve smyslu božská, jak to chápou lidé . - Mimochodem - docela bych se vyděsila ! - kdybych po smrti zjistila, že fakt nějakej pánbůh existuje - protože možné je všechno - ale to bych už bohužel nemohla zde na Poradně svůj názor opravit. Zdravím.
pt,
Pavlínko, asi máš pravdu, taky bych to tak řekla - ale žádné duchovno, spiritualita, nebo víra v Boha lidi nespasí ... jak já bych chtěla "věřit" ! - ale prostě to nejde.
culdo, myslíš, že je možné, aby se lidé spasili sami? A kde se vzalo slovo "spása"? Lidé si zřejmě jsou vědomi, že sami spásy nedojdou, ale to pak lidstvo zanikne, dnes už by to bylo s technikou možné. Možná proto lidé hledejí spiritualitu, protože hledají spásu jinde, pravděpodobně u té síly, která řídí vesmír.
přišlo mi mejlem: - to má být řízené letadlo od PC, tak na to jsme krátcí...
t.co/7y4mTryb7d
Svědomím nás geneticky vybavil Stvořitel, Bůh; tím se odlišujeme od zvířat. Sice je to nepochopitelné, spolehlivě to však vyvrací Darwinovu teorii – neumím si představit, jak by se z bahenní řasy nebo trilobita vyvinula rozmnožovací schopnost, pohlavní pud a láska. Její průběh lidstvo prokázalo, jako chemický proces, ale původ je v genetice od Stvořitele. Touhu po Bohu (duchovnu, chcete-li), jak se píše v Bibli, nám Bůh vložil do srdce.
"Touhu po Bohu (duchovnu, chcete-li), jak se píše v Bibli, nám Bůh vložil do srdce."
Sákryš, a že mě nějak vynechal...
Pt - Tady ale je řeč o touze po Bohu, nikoliv po někom bližním.
Láska nemá se srdcem nic společného, je to záležitost mozku a jeho chemie. Ať chcete, nebo nechcete, je to pud, který má zajistit rozmnožování. Tenhle pud se jen na rozdíl od zvířat vyvynul do dokonalejší formy. A to není pravda vždycky. Některým zvířatům by lidi mohli závidět.
magdon, a co touha po lásce? Jen tak přemýšlím. Proč každý touží po lásce, po spřízněné duši? Jak to, že srdce ovlivní mysl? Jak to, že láska zakalí rozum? Láska je něco nehmatatelného a tolik ovlivňuje životy lidí. Stále jsou zde diskuze o tom, že je v rodinách zle, jeden křičí na druhého, děti utíkají od rodičů, rodiče se rozvádějí, proč? Podle mně je to nedostatkem lásky, protože láska nevyčítá, nezávidí, je trpělivá a to lidem ve vztazích chybí. Láska je velké a silné duchovno. Tak to vidím já.
magdon, asi je to trochu jinak s tou láskou. Láska má více podob, je láska mateřská a rodičovská, je láska mezi přáteli, je láska erotická, a je láska, která upřednostní před sebou druhé. Koukla jsem na wiki:
druhy lásky - cs.wikipedia.org/...
jeden citát říká:
Srdce je moudřejší než hlava, mimo jiné i proto, že tlouklo dávno před tím, než hlava začala myslet.
Zdravím,
podle mého názoru není něják možné určit přesný počet věřících/nevěřících, ale jedno by určit šlo a to počet studentů na planetě ( teoreticky). Tato má teorie vychází z jednoduchého faktu> před písemkou každý věří i v Poseidona :D- já to zkouším na každý test a celkem to i vychází :D
Jinak hezký přeji den
Otázkou je, kdo je to věřící a nevěřící.Myslím si, že věřících je převaha, ale každý věřící věří tomu svému věření...Je hrozné, jak je víra a náboženství zneužitelné, po celou dobu existence lidstva...
ivik, proto také vidím rozdíl mezi vírou a náboženstvím. Náboženství, politika a peníze hýbou světem, ale víra člověka s tím nesouvisí. Myslím si, že víra je pro věřícího, osobní vztah s Bohem.
Nevím, zda je víc věřících nebo nevěřících.
Vím ale, že většina věřících jsou nevěřící.
Soudím tak z jejich chování ...
pokud to vidíte jako "jakell", když píše ve škole testy, pak ano...
ra252, a jak by se měli chovat věřící a jak nevěřící, v čem je ten do očí bijící rozdíl?
Zdravím, věřící nejsem, přesto vyznávám hodně tradičních a konzervativních hodnot. Proč? Protože mě tak vychovali rodiče. Hlad po duchovních věcech nemám, zato mám hlad po normální výchově dětí a nezletilých. Když rodiče vychovávají své děti v přesvědčení, že oni jsou jedineční, úžasní, nic nemusí dělat, před nikým a ničím se nemusí sklonit, všichni jim uhnout z cesty... tak to bohužel dnes vypadá, jak vypadá. Žádná úcta, žádné ohledy, minimum pomoci, minimum zájmu o něco krom sebe sama. A špatnou výchovu nespraví ani tisíc kapliček a kostelů, v nichž se budou lidé falešně modlit.
Ano, láska k výchově patří. Ale bohužel dnešním trendem je vychovávat osobnost, která neumí nic dávat, jen brát. Neumí v drtivé většině řešit potíže, při prvním náznaku utíká (častá rozvodovost), protože je odmalička vedená za ručičku a čeká, že za ni všechno "někdo" vyřeší. Sleduje jen vlastní zájmy a neumí se konfrontovat, natož dohodnout, s člověkem, který má zájem a názor jiný. Není to teda spíš opičí a škodící láska, která z tabula rasa udělá dalšího sobeckého, sebestředného a nezajímajícího se jedince?
Taky mám touhu. Ale až se moje touha vyroste, doufám, že bude vychovaná takovými pravidly a hodnotami, jakými jsem byla vychovaná já.
Martino, vždyť to je pěkná touha, pěkný hlad, vychovávat mladé a nezletilé. Učit je úctě, ohleduplnosti, pomoci, zájmu o druhé před svými sobeckými zájmy. Tomu se říká láska k bližním a láska je velké duchovno, tak to vidím já.
Martino, to určitě tak je, že opičí láska je škodlivá, protože to není pravá láska, tak se jí říká "opičí". Pravá láska, která je trpělivá, umí pomáhat, učí úctě, není sebestředá ani sobecká, je láskou člověka s osobností, který se dokáže ovládat. Takový člověk je duchovně silný, to si myslím já.
Slyšel jsem, že všichni lidé jsou věřící. Někteří věří, že je Bůh (nějaký), jiní věří, že není.
Jinak v podstatě souhlasím s @magdon.
A morální hodnoty? Ty jsou vesměs dané výchovou. Třeba lidojedi na svém jednání nic zvráceného nevidí a ani nejedí lidi z nějaké msty apod., prostě to tak mají.
@pt: Tady u nás platí to, co píšete. Ale zkuste vysvětlit domorodým kmenům kdesi támhle (těm, které lidojedství praktikují), že jsou patologicky vyšinutí a dopouštějí se těžkých zločinů. Podle nich prostě pravdu nemáte (tedy podle toho, co jsem o nich slyšel).
Třeba lidojedství se považuje za duševní patalogii u vyšinutých jedinců, ještě se objevuje v dobách hladomoru. Jinak se jedná spíše o rituály, kdy se sní srdce z nepřítele pro získání síly nebo jako takzvaný léčebný prostředek, což je vražda a závažný trestní čin. Ale nikdy se nejednalo o běžnou stravu.
"hm", ale to přesně popisuji, že lidojedství bylo rituální nebo jako léčebný prostředek, ale nebyla to běžná strava. Ani lidojedi nejedí jen výlučně lidské části těla, ale živí se i jiným, co jim příroda nabízí.
Já jsem věřící, věřím v úžasnou Matku přírodu a její zákonitosti .. Určitě si nemyslím, že nad náma někdo stojí, pomáhá nám... Vše je to jen evoluce, vývoj, a pudy.. Omlouvám se jestli si někdo myslí něco jiného..
Pěkný den, myslíte? mě to dává naopak všechno smysl..
ria:
já také věřím v úžasnou a silnou Matku přírodu, ale rozhodně to není jen evoluce a pudy, už jenom proto, že evoluce má vážné mezery a je to pořád jen teorie a je obdivuhodné jak vše dokonale funguje i v neživém světě, v celém vesmíru...
Takže na první otázku je moje odpověď - určitě naprostá většina je věřících. Tam je pak otázka, jak se tady taky píše, čemu kdo věří (vzpomeňme slavný film Věry Chytilové Kurva, hoši ...). A nezdá se mě, že lidé by alespoň u nás většinově toužili po spiritualitě a mystice. Totiž v tom případě by nákupní centra v našich městech zela prázdnotou a jejich otravná vánoční výzdoba a hudba (která má určitě svůj čas, ale né v polovině listopadu) by přišla vniveč. A, kdo jste byl třeba v tuto dobu na vrcholcích Brd, těsně před setměním, s lehkým mlhovým oparem, tak pak se o spiritualitě může mluvit. A těch dalších hor a údolí je u nás požehnaně.
V dnešní uspěchané době, která nese s sebou samý stres, si lidské podvědomí přímo říká o relaxaci, rehabilitaci nervů. Čím byli a pořád jsou duchovní?Velkou měrou zastávají funkci psychologa. Jestli to neznáte , vyzkoušejte to .Sedněte v kostele někam třeba do koutku a nechte se unášet působením klidu, jakéhosi opaku toho co je venku. Prostě balzám na nervy.A při tom posledním , co člověk má? Pohřeb. Já nevím , jak to vidíte vy, ale obřadní sín 20min.a dost.Dost často jsem si tam říkal,-šup tam s ním. V kostele mi to připadá daleko důstojnější, obřad rozloučení. Na druhé straně -křest-přivítání do života.Tento obřad v kostele, když je pěkně udělaný, je něco krásného.Jak hezky měla udělanou svatbu moje dcera na LOMCI, na to se nezapomíná.
Jestli si někdo myslí, že tenhle styl života někomu něco přinese , mýlí se.Vzejdou s toho jen samí duševně narušení jedinci, kteří ve většině případů v 60ti.létech budou zralí tak na léčení a né na plnohodnotný život.Proto se lidé obracejí víc k duchovnu , kde nachází svůj ztracený klid.
"mecik", pěkně jste to vystihl. Takový psycholog a duchovní v jedné osobě je Max. Kašparů. Líbí se mi jeho povídání "Stavy a vztahy" na YT. - pt
Netroufnu si tvrdit, zda je věřících více, či méně, ale osobně si myslím, že více. Někteří o tom ani nevědí a probudí se to v nich později, třeba v různých těžkých situacích. Spousta lidí mi přiznala, že se v nejtěžších situacích k Bohu přeci jen nakonec obrátila, když jim bylo nejhůře. Výchova do nás vloží jakýsi model hodnot - ale ani nemusí být vždy správné. Budu - li mluvit o sobě, mí rodiče byli standardní a přesto mi něco uvnitř našeptalo, že mé hodnoty budou z větší části úplně jiné. Co to bylo, když mne vychovávali podle svých představ? Mj., jsou nevěřící a já v Boha věřím, svým způsobem. Být věřící neznamená být organizován nutně v nějaké církvi, to se mi vždy příčilo a myslím, že mnoho lidí je v ní ze strachu a ne z tak velké lásky k Bohu. Jednou za čas zajdou do kostela, mají "splníno" a leckdy se zase mohou chovat "bezbožně". Jako by jim to dávalo alibistický pocit, že od teď jsou zase "hájení", protože požádali o očištění a jede se dál. To z lidí dělá náboženství. Ale láska k Bohu je něco jiného. Je to o neustálém vztahu s ním a práci na sobě. Pro mne je Bůh láska a energie, která má vše pod kontrolou, jakási řídící jednotka, která vše stvořila a my jsme zodpovědní sami za své činy. Vytváříme si svůj další osud energiemi, které šíříme svými skutky a jednou, až se opravdu zdokonalíme, se vrátíme zpět ke Stvořiteli, jako dokonalé duše. Je jen na našem vývoji, kdy to bude. To je moje víra. Lidé, kteří nejsou v církvi, často o své víře nemluví, někdy v duchu se tím zaobírají, ale podle mne to má každý v sobě, jen se to musí probudit. Co je svědomí? Co nám říká, že něco jsme udělali špatně, když to bylo v náš prospěch? Morálka? I když nás okolí ujišťuje, že o nic nejde, nemáme dobrý pocit. Věřím, že záležitosti se nám dějí pro náš os. růst, na základě energ. hladiny, kterou jsme si sami vytvořili. Duchovní úroveň lidí se , podle ,mne zvyšuje, hlad pozvolna narůstá a stále více lidí se probouzí. Jsou unaveni z komerč. způsobu života a začínají toužit po hlubších hodnotách. po něčem pravdivějším, po čem podvědomě víc a víc touží. Ale ještě zdaleka ne všichni. U mnoha k tomu dojde v pozdějším věku, přirozene, až posbírají v životě spoustu zkušeností a pak jim to začne docházet.
"blesik", moc se mně líbí, jak jste to popsal a takto to vidím i já. - pt
"blešík", jééé to jsem nevěděla, pardon...
Je "věřící" a věřící...Já mám třeba kamaráda, co celou svojí duší upřímně věří v Boha a taky podle toho, jak ho znám, se chová morálně, jakoby na vyšším levelu než třeba já a ostatní nevěřící...No, pak jsou věřící, kteří to berou jako nějakou formalitu- sex až po svatbě, ale ostatní je povoleno. Účastnila jsem se jednou v našem městě párty s místními katolíky, u kostela jsme si balili trávu a chlastali; kazili mě, oficiálně odsouzenou k tomu, hořet v pekle, za svoje hříchy. Počítají se mezi tu věřící menšinu...ale pochybuju o tom, že by to brali nějak upřímně. Ještě horší pocit mám z těch starších dam, sházejících se v kostelích a pokrytecky nadávajících na lidi, co se ještě nechystají do hrobu...
Lidé určitě touží po spiritualitě...protože jsou věci, které se zkrátka nedají logicky vysvětlit/zatím nedají. Dřív nikdo netušil, jak funguje třeba počasí...jak vzniká zemětřesení, bouřky, povodně. Tak to připisovali bohům...dneska i po tom obrovském pokroku máme věci, na které neznáme odpovědi a ani možná nikdy nebudeme znát. Třeba kde se vzal vesmír? Jestli musel z něčeho vzniknout, co bylo úplně na začátku? Mohl vzniknout z ničeho? Stejně tak, kde se vzal život...čím to je, že si uvědomujeme sami sebe? Jestli je to jenom proto, jak moc dokonalé přístroje jsme, tak by bylo možné, abysme sami vyrobili inteligentní bytost, která by si sama sebe uvědomovala...až se tohle stane, tak přestane většina náboženství dávat smysl.
Nějaké ty morální zásady a láska by se daly připsat naším základním pudům- jako snaha zachovat rod (proto se navzájem podporujeme a vražda je něco špatného). A tyto instinkty se přenáší z potomka na potomka pomocí DNA. Ale zase je otázka, kde se tu ty instinkty vzaly...jestli je možné, aby tohle všechno vzniklo z náhodné bakterie. A i kdyby, neřeší to tu otázku, co bylo na začátku.
A když to vezmu ještě o jeden stupeň výš, tak jediné, co by konečně dávalo smysl, je neexistence času a nějaký další rozměr- třeba právě ten stvořitel, ale to si člověk už nedokáže představit...je to jakoby si postavičky ze hry měly uvědomovat svého programátora. Ale mohly by si vymyslet teorii o programátorovi a vytvořit náboženství a trestat postavičky, které by té teorii nevěřily a vést válku s postavičkami s jinou teorií...no, to už jsem se dostala trochu mimo téma.
" klera", sama vidíte rozdíl mezi kamarádem, který je "na vyšším levelu", než ti, co u kostela kouří trávu a chlastají, ti přece nejsou věřící. Zřejmě se nacházejí ve stádiu vývoje, kdy se teprve hledají, zrovna, jako ti ostatní, které jste vypsala. Stádia vývoje, jak jsem koukla na wiki: cs.wikipedia.org/... Nevinnost, Vzpoura, Rozhodnutí, Normalita, Kreativita.
Nedávala bych rovnítko mezi morálkou a pudy, morálka, či mravnost, je něco jiného než pudy. Společnost lidí se od společenství zvířat velice liší a to tím, že vytváří hodnoty, kulturu a má svou historii. Lidé jsou uvažujicí bytosti, narozdíl od zvířat, která se řídí svým instinktem a pudy.
Přikláním se více k tomu, co zmínil "mecik"a "blesik", než k Vašemu poslednímu příměru postaviček ze hry, což nejsou ani zvířata natož bytosti.
To poslední bylo opravdu jenom přirovnání...Kdybychom totiž vzali v úvahu, že nějaký ten bůh existuje a kdyby si ty postavičky uvědomovaly samy sebe, tak se to na tom dá docela dobře představit...Jinak i odborníci pracují s teorií, že čas jako veličina neexistuje; a pak je vidět, jak my, žijící v určitých "umělých" rozměrech, nedokážeme, ani kdybysme sebevíc chtěli, dohlédnout všech souvislostí (jako ty postavičky by si neuvědomovaly, že existuje něco víc než svět v monitoru).
Dobře...asi s vámi souhlasím s těmi hodnotami a kulturou. Na druhou stranu, většina zvířat se taky jen tak nevraždí, pomáhají si, udržují svoje společenství. Jak se to liší od lidské morálky?
Klera, odlišnost mezi zvířetem a člověkem je ta, že člověk má navíc svobodnou vůli, jak se rozhodne, ale zvíře má jen instinkt a pudy. Když se díváme na oblohu, nebo s dalekohledem do vesmíru, tak se vlastně díváme do minulosti. Podle mně je čas opravdu relativní, podle toho v jakém prostoru se ocitáme. Ten příklad postaviček s programátorem by se dal uznat, pokud by si sebe uvědomovaly a pokud by s nimi programátor nějakým způsobem komunikoval a měli vzájemný vztah. Pak by se to dalo připodobnit k tomu, jak věřící (v tom vyšším levelu) mají svůj osobní vztah s Bohem.
Upřímně, nevěřím tomu, že by jakýkoliv věřící měl nějaký osobní zážitek s Bohem. To jsem tím vyšším levelem nemyslela. Spíš, že si uvědomuje svoji nepatrnost a malichernost všedního života...
S tou svobodnou vůlí asi souhlasím...ale stejně se pořád spíš přikláním k tomu, že jsme prostě díky náhodě tak inteligentní, že už si uvědomujeme sami sebe, ne díky nějaké vyšší síle. (a že třeba takový delfín se nám docela blíží...)
Klera, četla jste knihy od Moodyho, "Život po životě"? Tam má spousta lidí podobných zážitků a jsou to i lidé nevěřící a nakonec se vyjádří v tom smyslu, že to byl zážitek s Bohem, či duchovnem, či se spiritualitou. Myslíte, že ti lidé jsou lháři, přestože vyprávějí nezávisle na sobě, aniž by se znali? Četla jste některé knihy od docenta Miloslava Krále? Jen přemýšlím. Jsem v důchodu a mám čas uvažovat nad tím, na co jsem neměla v životě čas.
Přemýšlím i o náhodné existenci života. Pokud bylo na počátku, než vznikla jakákoliv forma života, jen sterilní prostředí, pak to popírá sterilní prostředí ve zdravotnictví, kde je předpoklad, že co je sterilní nepřenese živé bakterie. Co je tedy pravda?
úplně v přátelském smyslu - myslím že je to taková laskavost od mozku - že se snaží nějak ulehčit to odcházení, smrt - tím, že nám dá naději, že jdeme na lepší místo.. Nikdy jsem nepochybovala, že by bylo na začátku úplně sterilní prostředí.. už od začátku všude jsou bakterie, na každé planetě můžou být jiné.. A u doktorů? tak tam je minimálně ten nesterilní doktor, ať se mydlí jak chce, může spadnou kousek kůže, chloupek..
ale ono není a nebylo nikdy sterilní prostředí.. jestli najdu zkusím poslat dokument (jasně že je to jen předpoklad) před 4mi milardy lety tady nikdo nebyl.. ale povídají tam, že všechny prkvy se nacházely už při velkém třesku v bodě menším než atom.., třeba takhle můžete přemýšlet i kde se vzala voda
..
"ria", ale kde se vzaly ve sterilním prostředí, ty bakterie? Kde se vůbec vzala první forma života? Jděte pozpátku až za ty bakterie. Zmínila jsem také knihy docenta Krále, který má několik vysokých škol. Popisuje svůj zážitek v naprosto bdělém stavu a ne jeden, vůbec v žádné klinické smrti a opět není sám. Takové zážitky měl i lékař Gustav Jung, S. Freud, A. Adler. To přece nelze říci takovým lidem, že jsou lháři, oni mají mystickou zkušenost se spiritualitou. Chápu, že je mnohdy těžké se přiklonit a připustit myšlenku, "co když je to všechno jinak", jak si doposud myslím?
"ria", dobře, takže jinak. Kde se vzaly ty prvky? Kde se vzala ta neživá hmota, kde se vzala ta energie, která běžela od velkého třesku? prostě mně to zajímá a snažím se to pochopit.
Tak tuto otázku jsem také čekala. Prostě nikdo. Pochopila bych to tak, že v něm bylo všechno, obsahuje všechno, od něj plánovitě vznikl prvotní třesk, kdy se rozběhla energie, která se pak měnila plánovitě v hmotu, z kterého běželo všechno plánovitě až k člověku. Že Bůh není ani hmota ani energie, spíše něco, jako informace, která obsahuje všechno, má svoje uvědomělé já a paměť, v které se pohybuje, jak dopředu, tak dozadu. Myslím si, že představa Boha se vymyká lidské představivosti a představit se nedá.
Vy se to pořád snažíte napasovat na Boha a přitom Vás vlastně zajímá to samé, jako fyziky. Abych nepsal dlouze, uvedu jen body:
- prvky údajně vznikly ve hvězdách syntézou z helia
- helium snad vzniklo sprsknutím subatomárních částic nějakou dobu po velkém třesku
- kde se vzaly ty částice, no asi vznikly z ... a to se pořád zkoumá, jak ta naše hmota vlastně vypadá a z čeho je, objevuje se stále další a další
- čas je údajně vázán na hmotu, kdyby nebyla hmota, nebyl by čas; nemá smysl se ptát, co bylo před velkým třeskem, protože dokud to neprsklo, nebyl žádný čas
- viry, bakterie apod. vznikly jakýmsi provázáním organických sloučenin, ty už na Zemi byly; jak se to stalo, když je prakticky nulová šance, že se to samo podaří? Však to trvalo snad miliardu let, nebo kolik. To je tak strašně dlouhá doba, že si ji nikdo nedokáže ani vzdáleně představit. A za tu dobu proběhlo tak strašně strašně strašně moc pokusů, že i ta praktická nula podlehla.
- lidi po požití třeba halucinogenních drog mají podobné zážitky, protože jsme prostě svou podstatou prakticky stejní. Proč by tedy klinickou smrt a podobné stavy lidé taky neprožívali podobně? A vzhledem k tomu, že se s podobným zážitkem nesetkali, přirovnávají ho k ... nadpřirozenu.
"hm", já chápu, že pouze z přírodní vědy se nic dokázat nedá. Ale co psychologie, co psyché, které je v člověku, to nehmatatelné, co se nedá změřit, zvážit, ohřát, vypařit. Co uvědomělé já, paměť, svoboda rozhodování, svědomí. To je duchovno v nás, to nevzniklo z hélia, z prvků, z energie. To je něco jiného. Podle mně je to spirituální, mystické.
Ani psýché nebude ničím, co by nebylo "normálně přírodní". Jaká mystika? Stačí přesný malý zásah do mozku a člověk např. ztratí řeč, nebo nějaký druh paměti apod. A není to náhoda, dalo by se to se stejným výsledkem opakovat na všech lidech. Mozek je složitý a zatím ho přesně nechápeme, ale v určitých ohledech je to strojek, jako třeba disk v počítači; kus odpojíme a řeč (adresář se slovy) je fuč. A paměť, možnost rozhodování i sebeuvědomění (jak jste psala někde výš), to mají i zvířata, některá víc, některá míň. Člověk by se měl za své schopnosti spíš stydět, jsou dost mizerné. Třeba v porovnání s myší má mnohokrát větší mozek, ale že by ten mozek byl tolikrát lepší, to tedy není.
"hm", zásah do mozku sice zapříčiní nějaké omezení, ale neznamená to, že člověk nevnímá. Starala jsem se o otce, který mi ležel po mrtvici, vím, jak byla zhoršení komunikace, ale přesto cítil, vnímal a to velmi intenzivně.
Dcera měla muže před smrí v kómatu, přesto za ním denně docházela do nemocnice, mluvila s ním, vyprávěla mu, a přestože byl udržován v umělém spánku, tak byly chvíle, kdy dal najevo, že vnímá a její ruku tiskl. Takže v tom s Vámi nejsem za jedno.
Ale já jsem nepsal, že např. "odpojením" řeči by člověk přestal vnímat. Jen by nerozuměl.
Jinak samozřejmě i člověka, který nerozumí, může potěšit přítomnost blízkých a může být rád, když mu něco říkají. Nerozumí slovům, ale hlas, náladu a tak, pořád může poznávat. Jak ovšem pracuje mozek nemocný nebo před smrtí, to nikdo neví. Možná ti lidé pořád rozumějí, možná jenom chvilkami, možná jen nedokážou "odpovědět", ... nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.