Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netypická barva bankovky

Od: paulrapid* odpovědí: 5 změna:

Zdravím dostala se mi do ruky zvláštní 100,- Kč Bankovka,má logo písmene K místo běžné zelené žluté barvy,jinak žádný rozdíl,je to nějaký chybný kus,či sběratelský kousek?Děkuji zajímalo by mě zda s tím někdo má zkušenost.

Netypická barva bankovky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tady se o tom taky píše. Tři sběratelé, čtyři názory.

machr*
hodnocení

0x
grafický symbol pro strojové zpracování bankovek je tištěn jedním tiskem a nikoliv soutiskem barev. Není tedy možné, aby došlo v tiskárně k tomu, že je vytištěn symbol jinou barvou. Nejedná se tedy o chybotisk. K výskytu odlišné barvy tedy musí dojít až v oběhu a chemicky. Znamená to, že se bankovka dostala do styku s nějakou chemikálií kam počítáme m.j. i prací prášek.Tuto odchylku neuvidíte na bankovkách zachovalosti "N". I vaše obrázky ukazují, že bankovky prošly zřejmě pračkou. Zkuste nasvítit bankovku UV lampou, s největší pravděpodobností bude papír svítit fialově, což je právě důkaz, že je do bankovky vpita nějaká chemikálie. U nové bankovky papír nesvítí; svítí pouze ochranná vlákna, giloše vedle portrétu, část čísla apod.Pokud by došlo k chybě v tiskárně, pak se jedná o chybotisk a ten by byl nejspíše úplně bez předmětného symbolu.S pozdravemIng. Vladimír Kudlíkvedoucí Expozice ČNBZdroj: sberatel.com/...

hodnocení

0x

podívejte se, kdo to vytisknul (první bankovky se tiskly nikoliv u nás, ale tuším v Kanadě - Thomas de la Rue, snad se tam tiskly i stovky, každopádně ty bankovky byly dost odlišný)

qwe
hodnocení

0x

Klidne ji utratte, bankovka je sberatelsky zcela bezcenna.. A opravdu vim o cem mluvim.

hodnocení

0x

Jedenou jsem se tady také ptala na podobnou záležitost. Bála jsem se, že bankovka je falešná. I do nejbližší banky jsem zašla a tam mi řekli, že je to stará bankovka, kterou průběžně stahovali z tisku a tahle byla někde založená. Že je platná, ale sběratelsky bezcenná. Měla jsem stažené hrdlo, když jsem s ní v Kaufu platila. Vzali ji bez diskuzí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]