Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, zda je policie ČR povinna vydávat doklad při nahlášení ztráty/krádeže OP? Mně při tomto nahlášení nic nevydala ani nechtěli žádný podpis. Jen si to poznamenali do notesu. Připadá mi to dost zvláštní.
Díky za info.
Když jsem ohlásil ztrátu na PČR byl sepsán "Úřední záznam", kde se kontatovalo, že jsem došlo ke ztrátě/krádeži OP. Dle mého je bezpodmínečně třeba, aby to bylo nahášeno na PČR a Op se tak dostala do seznamu neplatných dokladů. Úřad OP vydává, ale možné zneužití a vše okolo řeší PČR.
OP už dávno vydává úřad obce. Kde je stanovena povinnost: bezpodmínečně třeba, aby to bylo nahášeno na PČR?
Ohlšku na PČR doporučují povšechně na webu. Důležité je, aby se doklad co nejdříve dostal do databáze ministerstva vnitra aplikace.mvcr.cz/.... JInak můj doklad se nakonec našel a policista, co mi ho vydával řekl, že ho někdo na PČR donesl a že mi PČR důrazně doporučuje si nechat OP vyměnit.
Děkuji všem za odpovědi. Na úřadu pro OP jsem to také okamžitě nahlásila a stará OP byla stornována. Čekáme na nový OP. Tady jde jen o to, že v dnešní době se dá OP zneužít doslova zrůdným způsobem a ochrana zákona je velmi chabá. Exekutor "zaťuká" na vaše dveře ať jste nevinný či ne. Toho se opravdu bojím. Vyřízení OP je jen otravná záležitost. Proto jsem to chtěla mít nějak potrvzeno i od policie, i když ani to zřejmě moc nepomůže. Prostě se budu muset modlit, aby nedošlo k nejhošímu.
Ano, ztrátu OP je důležité ihned nahlásit na jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností. Úřad je povinnen vydat vám potvrzení, kde bude i datum nahlášení. Tím se dá zabránit i možnému zneužití OP.Pokud nenahlásíte ztrátu vašeho OP 15 dnů, hrozí vám pokuta deset tisíc korun. Je dobře,že jste ztrátu nahlásil/a alespoň u policie, ale na úřad stejně musíte zajít. Policie vystavuje potvrzení v případě krádeže.
Vůbec neberte vážně rady typu" nemusí se na policii hlásit ". Tam musíte jít jako první, kde zařadí váš ztracený dokument do databáze ztracených dokladů. Neprodleně běžte na OO PČR, kde jste ztrátu nahlásil a vyžádejte si náhradní doklad a potvrzení o ztrátě. Náhradní OP má platnost tuším 60 dní. Nenahrazuje OP ale slouží jako doklad totožnosti. Pak půjdete na městský úřad, kde vám vydají OP buď s čipem nebo bez čipu. Prozatím doporučují bez čipu, což ale za 2 roky už bude standard.
Ten doklad z policie opatrujte jako oko v hlavě. Jestliže někdo ztracený doklad zneužije, je to vaše záchrana. Po zaregistrování ztráty je už starý OP neplatný, i když ho najdete. Všechny ztráty dokladů vždy nahlašte na policii a vyžadujte potvrzení. Těch exekucí už bylo tolik, že by se lidi měli poučit.
Má osobní zkušenost je, že policie nic nezařadí do databáze ztracených dokumentů. Až matriční úřad zařadil ukradené doklady do databáze. K ukradení tašky s doklady došlo v pátek odpoledne, policie pouze sepsala protokol. K oznámení na úřadě města došlo až v pondělí, jelikož v pátek odpoledne, v sobotu a v neděli se neúřaduje. Takže až po návštěvě úřadu v pondělí došlo k zařazení OP a ŘP do databáze ztracených dokumentů.
Rovněž policie nevydává náhradní OP.
Jendo, já Vás dám několik odkazů, že na policii není třeba chodit, vy dodáte předpis, že na policii se musí dojít. Souhlasíte?
...Oznámení můžete podat na obecním nebo městským úřadě, nejlépe v místě vašeho trvalého bydliště...
...V případě městské části Praha 8 lze tuto situaci řešit na:
Úřad městské části Praha 8 –> odbor živnostenský a správních činností –> oddělení evidence/...
U Meteoru 6 (tzv. "Bílý dům") – ohlašovna v přízemí...
...ohlásit neprodleně kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo matričnímu úřadu poškození, ztrátu, odcizení, zničení nebo zneužití občanského průkazu. Vpřípadě odcizení může občan tuto skutečnost nahlásit též policii...
Takže zákon hovoří jasně že se musí hlásit na obec, nikoliv na policii...tam se může hlásit..
Pokud dojde ke krádeži, je na PČR, aby to řešila jako trestný čin. Jelikož nikdy nelze krádež vyloučit (ztráta neztráta), je nutné se na PČR obrátit a trvat na sepsání oznámení. Doufám, že ivzez do to nese jasno. Za mne tedy PČR vždy a okamžitě na kteroukoliv služebnu ve dne v noci.
Jelikož jsem to v červnu 2015 absolvoval, tak to vím přesně. Ihned po zadání to bylo v databázi. Obdržel jsem náhradní doklad totožnosti, což pod. č.j. dělá jen Policie ČR. Nakonec jsem doklady našel ve služebním autě firmy ale už byly zaevidované. Mám doklad " Potvrzení o přijatém oznámení " s datem pro případné podání vysvětlení, kdyby byl spáchán přestupek nebo trestný čin na mou občanku. Na matrice jsem odevzdal nalezenou občanku, za správní poplatek dostal novou.
Na cizí doklady se páchají trestné činy, kdy pak pro možné obvinění je důležité právě to Potvrzení.
Nikdo vás přece nenutí nikam chodit. Nechoďte.
Možná bylo málo neštěstí při následných exekucích. Jak píšu, nikdo vás nenutí.
Komu není rady, tomu není pomoci. Policie ČR blokuje OP okamžitě po nahlášení. Jakýkoliv případný trestný čin z takto nalezenou občankou původního vlastníka dokladu zbavuje trestné odpovědnosti.
O nic jiného ani nejde. Když jsou to nesmysly, pak je záhada ty nařízené exekuce za nezaplacené pokuty na nalezené OP.
Mimo úředné hodiny to asi MěÚ nezablokuje, že?
Dle § 14 zákona o občanských průkazech.Ztráta OP se oznamuje na obecním úřadě s rozšířenou působností nebo matričnímu úřadu.Zároveň, ihned po oznámení se stává starý občanský průkaz neplatný, číslo tohoto průkazu bude zaneseno do celonárodní databáze neplatných občanských průkazů. Po oznámení je vystaveno potvrzení o OP, kde bude uvedené číslo původního občanského průkazu, adresa trvalého bydliště a jiné osobní údaje.Následuje 15 dní na to, aby bylo požádáno o nový občanský průkaz. Žádost je nejlepší podat ihned při oznámení ztráty OP. Na policii se ztráta nahlásí v případě, kdy je úřad zavřený( večer nebo o víkendu) pak je potřeba stejně na úřad zajít.V případě odcizení občanského průkazu je možno ohlásit tuto skutečnost též policii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.