Nejste přihlášen/a.
Co se jídla týče, snažím se na sobě nešetřit, hledím více na složení a především na původ. I když slovo "české" neznamená již dávno kvalitní, stále v něj mám větší důvěru, než třeba polské. Třeba vajíčka nakupuji od chovatele a nebo 2CZ, 3CZ, v nejhorším 2DE, 3DE (což teda také nemusí být zrovna výhra), salámy apod. se snažím kupovat s co nejvyšším podílem masa, ideálně v Globusu, mléko jsem jeden čas bral přímo od chovatele, bohužel to nestíhávám spotřebovávat a tak vždy když je v akci, kupuji plnotučné a ne polotučné odstředěné apod. , když jsem se staral rodičům o kočky, snažil jsem se kupovat kapsy s vyšším obsahem masa (normálně mají 4-5%, nechápu co je zbylých 95% obsahu), takže jsem bral něco okolo alespoň 30-50% a nikdy po nich nic nezůstalo.
K meritu věci, med beru normálně také od včelaře, jenže nabídka se ke mě nedostala a když jsem ho potřeboval, bylo již vyprodáno (m.j. měl výbornou medovinu, ale vzhledem k jeho věku jí již přestal dělat). Takže jsem se rozhodl koupit projednou med v obchodě. Bohužel jsem sáhnul asi tam, kam jsem neměl. V Kauflandu jsem koupil "Dědečkův med - květový lesní". Včera o něm byla reportáž v TV ale tu jsem nějak přeslechl a tak jsem si to dohledal na internetu. Tato firma zašťitovaná českým včelařským svazem má už od začátku problémy a) med pravděpodobně nepochází z česka (našly tam nějaké prvky z číny apod.), b) našly v něm stopy látek, které je zakázané podávat zvířatům, jejichž produkty jsou pro lidskou spotřebu (konkrétněji stopy nějakých antibiotik). Co byly provedeny testy, tak se má jednat o šarži do 11.8.2018 /a do 21.8.2018, velikost 900g. Já mám doma šarži do 2.9.2018 a pochybuji, že "obsah" bude jiný. Je tam cca 3/4 sklenice. Účtenku již pravděpodobně nemám, abych to šel vrátit, co teď s tím? Jde to vrátit i bez účtenky? Když přítelkyně pracovala v obchodě s oblečením, museli brát "reklamace" i od zákazníků, kteří neměli účtenku. Je možné, že se jí nakonec povede najít.
Je mi jasné, že z jedné sklenice medu, kterou navíc stejně nespotřebuji najednou neumřu. Nedávno jsem byl po dlouhé době nemocný a právě antibiotika mi úplně 100% nezabrala, za různé doplňky apod. jsem utratil okolo 1.000,- navíc abych se z toho dostal .. Navíc mi jde o princip, že když už si připlácím za "značku" a "kvalitu", tak alespoň tu kvalitu tam chci mít a tady evidentně není
.
Je pravdou že Pohlreich a Vaněk mají ve spoustě věcí pravdu. Akorát teda se mi zatím neosvědčil olej Manka (z Jídlo s.r.o.), jelikož na pánvi silně prskal.
Jak by jste se zachovali vy a jak nakupujete vy?
Dobrý den. Snažím se nakupovat tak, aby mi nezbylo, nezkazilo se,...
S tím medem si upečte medovník - díky tepelnému zpracování by se většina negativ měla ztratit.
Akce jsou všude a zvláště u jídla se střídají po cca měsíci. Nebojte se tedy nakupovat "po menším množství"
Jsem si vzpomněl na jeden příběh...:
Dědeček zaslechl v tramvaji rozhovor dvou jiných něco o viagře, a že ten jeden říkal, že si raději koupí chleba. Jakmile vystoupil, šel do svého oblíbeného obchůdku a povídá "dva chleby". "Dědo, ale vždyť vám to ztvrdne!" "Tak je to přece jenom pravda - beru jich pět!"
Jak se říká: To ani nenas*re, ale zabude líto. Já, za sebe, bych sklínku nechala stát ve skříňce, kde je její místo a buď bych ji po troškách snědla anebo, po čase, vyhodila. No, co už?!
Strakatý psíku, při čtení věty o zelenině na trzích jsem se musela zasmát. Mám dobré tržiště kousek od bydliště a chodíme tam s psinou na ranní procházky. Ráda tam nakupuji. Jen se mi stalo, že pomocníky prodejců jsem viděla v Kauflandu nakupovat ve velkém. A včera kamarádka povídala, kdo všechno z těch trhovců nakupuje v Makru. A taky jsem viděla, jak veliký náklaďák rozebrali všichni trhovci během chvilky. Ani nevím, odkud ten náklaďák byl.
Uzeniny z boudy nebo přívěsu? Viděla jsem polský dokument, jak tito prodejci domácích uzenin skladují své zboží. Po zemi, pod nohama, krysa přeběhla.
Jsou to smutné příběhy Není úniku!
Ano, to máte pravdu. Také nejraději nakupuji ve středu a v sobotu u paní Aničky. Jiné dny tam nebývá. Třeba její brambory nemají konkurenci. Všichni víme, že má statek a že všecko vypěstovala ona s manželem. A taky pohnojila od své krávy. Ovoce je z jejihop sadu. Veliká, dvoužloutková vejce jsou jen na objednávku. Paní Anička takhle na tomtéž místě na tržišti prodává víc jak 35 let.
S tím medem bych se netrápila a nějak ho zlikvidovala - nebezpečný odpad, nebo do jámy na zahradě? Určitě bych s ním nešla do obchodu, aby ho vzali zpět. To si říkám, že za ten čas a třeba i nervy /negativní podvědomí/ těch pár korun nestojí.
Člověk v životě přijde o víc.
Jsem z menšího města a včelaře jsem se také snažila mít svého. Po neúrodném roku, nebo při vyšším věku včelaře, jsem byla nucena najít nového. Dnes jsem v situaci, kdy vím o třech. Takže když neuspěji u jednoho, zkouším u dalších.
Vejce jsou problém, zde se nechytám, nějak tato činnost neletí, kdo má slepice, zásobuje vlastní rodinu. Chovatel by měl být známý, aby jste věděl, čím krmí a na jakém prostoru ty slípky má.
Jakmile to půjde, pořídím si pár slepic pro sebe.
Souhlas s Globusem, také tam kupujeme vše od masa po uzeninu.
Nekupuji výrobky od firmy Mondeléz. Již je to delší dobu co nám přestalo všechno chutnat, kvalita šla dolů. Na jaře poslední nákup Studentské pečetě, kdy jsme se z ní skoro otrávili a vůbec nechutnala. Ještě donedávna /srpen?/ jsme kupovali Fidorky, ale bohužel, čokoládová poleva na povrchu byla hnusná, nějaká lojovatá, piškoty známá kauza. Naštěstí piškoty patřily v regálu k nejdražším, takže se pro psa i pro nás kupují Korekty pro Globus, vyrobené na Slovensku. A ty po zkušebním testu v laboratoři vyšly jako jedny z nejlepších.
Zelenina je dobrá na trzích, i když již není jejich čas.
Z mléčných výrobků preferuji čerstvé měkké sýry, bryndzu, ricottu, balkánský sýr, který dávám do misky s vodou, jenom mírně osololenou, aby se nadbytečná sůl vyplavila. Smíchat s máslem a je dobrá pomazánka. Mléko mám ráda v lahvi a tučnější, občas chytnu i auto z farmy a to pak se nijak nerozmýšlím a kupuji co mají.
Na jaře a v létě trhám všechno co je k jídlu na zahradě od plevelů po kytičky.
Letos jsem udělala i hodně čatní, kompotů, marmelád.
Pokud bude nastavená politika a vývoj tak jak je a podepíšou TTIP, tak bude terno, kdo bude mít zahrádku a co bude moci si vypěstuje sám, svoje domácí věci.
Ty jejich americký, geneticky upravené věci, používané chemikálie, nebude nic zdravého jíst. Jakou hodnotu asi bude mít jídlo přepravované na tak dlouho vzdálenost, přes půlku světa? Obyčejný ohníček na opečení buřtíků nám budou zakazovat, pálit větvičky ze stromů a listí též, ale přeprava všeho možného, co by se dalo vypěstovat v té které zemi, nevadí. Jídlo, by mělo být co nejčerstvější, aby byly zachovány všechny nutriční hodnoty. A né plné stabilizátorů, barviv, zvýrazňovačů chuti, kyselin, chloru a kdovíjakých kyselin a derivátů. Stačí se podívat na složení kuřecích nugetů, které se již dnes u nás prodávají.
Česnek kupuji samozřejmě ten náš.
Již na pohled se pozná, která zelenina je od soukromého a která z velkoskladu. U toho malého není tak pěkná, velká.
Máme malé trhy a trhovce osobně znám, takže nemám problém.
Vím, že na velkých trzích a u neznámých prodejců toto nelze zaručit.
Když vidím u nás na trhu jak dva, co si u tu zeleninu pěstují, jak mají zrasované ruce, jak jsou vorvaní, tak je mi jich líto.
Samozřejmě, když člověk nemá možnost, tak jde a koupí tam, kde to jde.
Zdravím,
řeším to vždycky tak, když dostanu med nevalné kvality , neznámého původu, nebo směsku v dárku,že ho použiji na domácí kosmetiku pro sebe.Dávkováni malé, vydrží dlouho a lepší, než chemické sajrajty do koupele.
Doporučuji do koupele, üžasná péče o pokožku a taky masky. Namíchám si masku a je to vynikající na plet´.
na tom medu není nic života nebezpečného. Jsou tam stopové prvky od bohužel nekvalitního medu dodaného některým z českých chovatelů včel.
I pitná voda obsahuje spousta látek, které jsou v určitém množství škodlive.
Problémem dědečkova medu je garance českého původu, který nebyl pravděpodobně splněn.
Tady musím oponovat. Nikoliv českým chovatelem. V Česku je na rozdíl od východní a skoro celé západní evropy zákaz používání antibiotik. Většina českého medu jde na vývoz díky své kvalitě. Kromě toho, co si prodají včelaři sami. Většina medu prodávaného v česku je směs českých a dovezených medů. Antibiotika používají včelaři ve Francii, Holandsku, Belgii atd. Takže mám dojem, že z toho bude ještě dost velký poprask. Protože špatný med je z EU mimo naše území.
Pokud chcete kvalitu, tak musíte opravdu na tržiště. A kupovat u včelaře, nikoliv u překupníka. Jedna rada od včelaře. Do kalibrované včelařské sklenice, se musí vejít 1kg medu. Když je ho tam míň, tak je med naředěný. Většinou vodou. Voda je totiž lehčí než med, a proto nikdy do takové sklenice nedáte celý kilogram naředěného medu.
Pokud to není přesně ta šarže (den výroby, který uváděli v televizi), klidně ten med snězte s vědomím, že je kontrolovaný. I když kupujete u včelaře, nemáte jistotu, kde se mu včely pásly, možná na třešňovém sadu, na jabloních, na rozkvetlé louce anebo na květech polních plodin nebo stromů v sadu postříkaných nějakou chemií.
Naštěstí se med nedá vyrábět v továrně a včely pěstují skuteční milovníci včel, že jejich trpělivá práce je také známkou kvality a jejich med se míchá a zpracovává hromadně. Pokud nějaký šizuňk koupí nějaký z dovozu ze zemí EU nebo mimo EU a prodá jakoby svůj, je to podvod, na který laik nepřijde. Podobně jako prodávat jabka nebo dovozový česnek z krámu jakoby domácí.
Podobně je pitná voda z vodovodu kontrolovaná lépe než u soukromníka ve vlastní studni. Hygienici kontrolují i hračky a když vydají varování je už předem při pohledu a přičichnutí k některým hračkám zřejmé, že to není nevinný přírodní materiál.
U vajíček z velkochovu je zřejmé, že nosnice (nemají ani přirozené pojmenování slepice, slepičky, slípky) jsou krmené přesně ekonomicky dávkovaným krmivem, jak už psala Betty McDonaldová v knize Vejce a já. Barva žloutku nic neříká, všechno se dá obarvit. Jen je logicky jasné, že domácí slepice na domácím dvorku zobající domácí žížaly, uždibující domácí trávu a které dostávají zrní z domácího políčka s obilím, t.zv. záhumenku, jsou tak vzácné, že i jejich vajíčka má málokdo a málokdo je ochotný je takto pěstovat a i na venkově si lidé chodí pro vajíčka do obchodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.