Nejste přihlášen/a.
Přečetl jsem si otázku o vůni v MHD a chtěl bych se zeptat.Jakým způsobem říct, dejme tomu známé ,že nevoní. Je to člověk z vyšší inteligentní třídy, baráček má už tak zaneřázený vším možným,že si ani pořádně nezatopí a do koupelny se také nedostane. V létě se chodí oplachovat za tmy pod strom a v zimě nevím.Smrad je to takový ,že stačí popovést její zavazadla a v autě to cítíte ještě dva dny.Jinak ,člověk je to neobyčejně hodný. Jak ji pomoci a neurazit?
Ne, to vůbec není snadné. Dotyčný totiž svůj zápach sám necítí a tak si myslí, že ho jen buzerujete. Zažil jsem to na vlastní kůži. Před časem mě jedna moje známá upozornila, že je mi silně cítit z úst. Já ale nic necítil. Když jsem zašel k zubaři, ukázalo se, že mám v jednom zubu kaz, o kterém jsem nevěděl. Když jsem se zeptal manželky, jestli něco cítila, řekla že to bylo hrozné, ale že neměla odvahu mi to říct.
Kamarádka mojí přítelkyně se abnormálně potí a vůbec netuší, že páchne. Nikdo (ani já) ale jí to ale nedokáže říct do očí. A při tom by stačilo tak málo. Ona se taková intimní věc opravdu těžko říká.
Jak je vaše známá stará? A byla vždycky taková?
Celý život se za ní starali asi její rodiče, kromě toho je paní studována, možná má na něco vysoké IQ, bohužel někde ji naopak chybí. To shromažďování věci může být i nutkava porucha...
Je jí 71.let.Celý život žila jen s rodiči,ti zemřeli a na ní už nezbyl čas.Já ji osobně znám asi patnáct let ,ale jde to pozvolna.Na začátku se nechalo i k ní domů zajít,popovídat,dnes už je to vyloučené- v chodbách,v kuchyni ,na schodech, vše plné ,brambor,obilí ,starého chleba pro slepice a králíky a zbytek prostoru vyplněný vším ,co by se mohlo někdy hodit. Nejhorší jsou ty potravinové přebytky,kreré tam hnijí.
Pokud jste kamarád-ka, velmi taktně ji to řekněte na rovinu. Třeba si ji vemte někam bokem a řekněte ji, že už o tom štěbetají ptáci na stromě, že nevoní a vy, že ji chcete pomoct a tak nabízíte 3x týdně svoji koupelnu a možnost vyprat prádlo. Pomozte ji její bydlení uklidit, pokud nechce, je nemocná a musí se léčit.
Mám spolužáka se ZŠ, inteligentní kluk co přišel o práci a pak i o rodinu, zůstal sám, bydlel u otce ve starém baráčku kde bylo wc na dvoře a voda u studny. Že smrděl, smrad je slabé slovo. Pozvala jsem ho na oběd, na rovinu ho poslala vysprchovat a dala mu věci co manžel už nenosil. Strašně mu bylo hanba ale byl rád, že mu někdo řekl pravdu. Do půl roku si našel práci, sice nekvalifikovanou ale mohl si dovolit podnájem. Už nesmrdí, našel si i ženskou.
Těch 71 let jste měl zmínit hned. Doufám, že se nikdo neurazí když si dovolím napsat, že paní je na sklonku života a mozek už je na odchodu. Nepomůžeteji nijak,dobré rady už neslyší, snad jen léčení a nějaký soc. domov.
Jestli jsem to správně pochopil, tak nějaké smrdí/nesmrdí je v podstatě detail vzhledem k celé situaci. Když se ani nemůže dostat do koupelny, tak je to, jako samostatný problém, neřešitelné. I kdyby upozornění přijala, nevěděla by, jak z toho, takže by se nejspíš začala jen vyhýbat lidem.
Pomoct by jí možná šlo tak, že byste jí pomohli zvládnout aspoň částečně to "všechno možné", co má doma, aby aspoň mohla procházet domem a užívat prostory potřebné pro běžný život. Pak by se, možná, samovolně vyřešil i popsaný problém. Ale ta nabídka pomoci by musela být velmi jemná a ohleduplná a případná následná pomoc také.
Tyhle nabídky ,aby si nechala přistavit konteiner ,že to s ní vyklidíme už padly ,ovšem ,když ono je všeho škoda .A o té čistotě vlastní si jako chlap netroufnu ani zmínit a žena se bojí její reakce I přes to všechno je to nadmíru dobrý člověk a je nám jí líto.
No proto jsem psal, že ta nabídka musí být jemná. Ne "přistavte si kontejner a my Vám to všechno vyházíme", ale spíš stylem "pomůžeme Vám to přerovnat, abyste mohla projít, a přitom se spolu podíváme, jestli to krmení je ještě pro králíky stravitelné, přece byste jim nedávala něco zkaženého, ..." no a při té příležitosti tam asi najdete víc věcí, které po odpovídajícím zdůvodnění sama paní uzná jako nepoužitelné. Nějak tak. Ona tam ty věci má, protože je přesvědčena o jejich využitelnosti (ale sama nejspíš přesně neví, co tam je). Vy byste to museli navléknout tak, aby si sama řekla, že něco z toho je opravdu už jen na vyhození, a aby byla ráda, že jí s tím někdo pomůže a že se pak dostane do koupelny, do kuchyně, ...
To vyklízení bude určitě velmi pomalé s prohlídkou každé věci, ale jinak to prostě nejspíš nepůjde.
já bych jí koupil deodorant a dal jako dárek a pokud by jí to jako inteligentní třídě nedošlo tak bych jí prostě řekl že nevoní a že je třeba stim něco dělat
u nás v práci se stim taky sem tam potýkáme občas přijde brigádnice a to jak mladá tak starší a to je smrad že by jeden pad a nejlepší na tom je že to dotyčné nechtěj chápat
Nene - na tohle prostě dobrá odpověď neexistuje.. ať už lepší, nebo horší se jí dotkne.. Možná nenápadné náznaky, třeba od Vás "promiň asi dnes nevoním zrovna nejlíp, nedal jsem si deodorant".. ale říkat jí to na hrubo - smrdíš, nebo dávat deodorant, určitě ne..
Tak mě ještě napadá, co si s ní sednout, říct Věruško, ( nebo jak se jmenuje) víte že jsme přátelé a rád bych Vám v dobrém pomohl...
já se obávám, že 71-letá paní by asi deodorant ani nepoužila... přidala by ho ke svým zásobám věcí, co se jednou můžou hodit.. jestli je ale paní inteligentní, jak píšete, možná bych zkusila, když se sejdete, počmuchávat a říkat: Tady něco páchne, ty to necítíš? a několikrát bych se k tomu vrátila, zopakovala, že opravdu je tady něco zatuchlého cítit, možná bych i dodala, jako když se někdo dlouho nemyl...? - a třeba bych znovu nabídla pomoc při vyklizení přístupu ke koupelně... snad jí to dojde a přitom jí výslovně neurazíte...
Tak na tohle bych si netroufl ,to by prokoukla a nic by se nezměnilo, krom toho, že by mne považovala za člověka ,který se stará o co nemá.
Já si myslím, že každá snaha výjde naprázdno a vy získáte velkého nepřítele. Paní se rozhodně nezmění tím, že ji někdo bude citlivě něco naznačovat a ani, když jí člověk něco řekne otevřeně. Nemá to v hlavě správně srovnané, když neumí ani dodržet základní potřeby. Třeba mytí v koupelně, kterou má zavalenou odpadky a sběratelskými vzácnostmi. Paní to má špatně srovnané v hlavě, je případem pro psychiatra. Hromadění věcí je nemocí stejně jako jiné úchylky.
Kdybych já byla ta nešťastnice která páchne a není si to vědoma, určitě bych ocenila, kdyby mne na to někdo upozornil, abych to mohla řešit. Takového upřimného člověka bych považovala za svého přítele.
Jenže tato žena bude velmi pravděpodobně nemocná, chorobné hromadění nepotřebných věcí se nazývá Diogenův syndrom. Tady upozornění a nabídka pomoci asi nepomůže. Choroba se dá léčit, ale léčba spadá do rukou odborného lékaře – psychiatra.
Docela jednoduše lze využít pečovatelské služby sociálního odboru na místním úřadu, které různě zajišťují pomoc seniorům a zdravotně znevýhodněným osobám nejrůznější služby od možnosti zajistit stravování pro důchodce, přes pravidelné nebo občasné praní prádla, koupání formou zajištění koupání v některém domě se pečovatelskou službou nebo veřejných lázní (pokud ještě někde existují) včetně dopravy na koupání, kadeřnické služby, pedikůru (když se osobna nemůže ohnout až k nohám).
Také různé úklidové služby a hlavně jakýsi sociální dohled a pomoc seniorům, kterým postupně docházejí síly a energie k udržování domácnosti a svého těla ve stavu jako při plných silách. Buď se nejdříve informovat a předběžně domluvit na sociálním odboru a pak nabídnout možnost poskytovaných služeb buď vy osobně, nebo formou přátelské návštěvy z pečovatelské služby, což je v dnešní době šmejdů a vetřelců problém, protože osamělí lidé musí být ostražití a nedůvěřiví.
Na tohle moje známá nepřistoupí.Ona má zajetý svůj způsob života ,tak to dělali vždycky za rodičů, takže tahá konve s vodou kolem baráku ,místo aby si pořídila čerpadlo,má plno králíků ,každý má jméno a ti jsou přednější než ona sama.To co napěstuje a vychová zase rozdá ,doučuje děti k maturitě za půl darma a na sebe nemá čas.Nevím pořád nevím ,jak s toho ven.Pomoci by potřebovala ,ale pořád nevím jak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.