Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tak je prý u nás v odborech 17 procent zaměstnanců (zdroj = pan Zeman).
Je to hodně nebo málo? "Nepískají" si odbory nějak moc, na takové procento zastoupení?
Nebo si "pískají" ještě málo a mají být hlasitější? Je u Vás ve firmě odborová organizace a jak je aktivní, resp. co dělá pro zaměstnance viditelného? Nejsou odbory jen příležitostí, jak se dostat do politiky jiným způsobem (myslím členy jejich vedení viz pan Falbr nebo pan Štěch či pan Zavadil)? Potřebujete silné odbory? Zajímá odbory i něco jiného než mzdy? Byla už někdy odborářská stávka z jiného důvodu, než o penězích? Otázek je více, tak si můžete vybrat jen některé. Děkuji Vám za reakce a zdravím!
nestačím se divit na reakce některých lemplů,že odbory nejsou k ničemu.To dokážou tvrdit jen ti,co jsou už mimo realitu,protože dřepí někde v teplé židli v kanceláři a moc se nenadřou.V cizině jsou rozšířené všude,protože tam nejsou lidi podělaný a jsou schopni si domyslet,že čím více jich bude v odborech,tím méně si kapitalista bude dovolovat.Ne jako u nás,kde cizí firmy mají pré a je tu divoký kapitalismus,který je sto let za opicemi a mají často takové metody,za které by je lidi v cizině nakopali do zadku a firma by u nich doma zkrachovala.
Odbory? Ani v devatenáctvém století nebyly kapitalisté rádi, když se mu zaměstnanci srocovali v odborech. Dnes to není jiné... málokdo dovolí odbory na území svého podniku. Svůj smysl odbory měly a určitě mají jako určitá ochrana zaměstnanců. Ale každá mince má dvě strany. Jako malá podnikatelka bych asi taky nevyskakovala radostí, kdyby se mi zaměstnanci houfovali a dožadovali si vyšší mzdy, když bych věděla, že vyšší mzda firmu položí... Tam, kde jsem pracovala, odbory nebyly. Nemusely, zaměstnavatel byl i bez odborů hodně solidní. Něco jiného je to u velikých a silných nadnárodních firem se zahraničním kapitálem. Je totiž pravděpodobné, že v domovské jejich zemi odbory fungují narozdíl od nás. Spíše by mě zajímalo, jestli se někdy někde odbory postavily za zaměstnance, kteří dostali výpověď pro nadbytečnost.
Odbory zcela určitě mají ve společnosti své místo. Každá organizace či sdružení mají svůj orgán za účelem hájení a prosazování svých zájmů. Různé profesní komory , sdružení , spolky, nadace a pod. Odpírat zaměstnancům jejich organizaci - odbory, jejíž zásadním posláním je prosazovat a hájit zájmy, hlavně těch, kteří svojí prací vytvářejí hodnoty je protidemokratické. V podstatě to znamená jejich umlčování a vyřazování z demokratických principů řízení společnosti. To vyhovuje jen těm, kteří na zaměstnancích nekontrolovatelně profitují a hodlají profitovat.Ano je problém zneužívání nejen odborových funkcí. To ale mohou a musí svojí iniciativou ovlivnit samostatní členové organizace a ne jen přihlížet a očekávat výsledky. V každém spolku jsou lidé, kteří jsou poctiví, lidé kteří jsou příliš iniciativní i za účelem pro sebe, ale také ti, kteří úmyslně a cíleně škodí. Pak už jde jen o to, která skupina získá převahu, pro kterou se člověk nechá získat - případně zmanipulovat.
-miro
Odbory vznikly jako protiváha zaměstnavatele. Bohužel mám dnes pocit, že se situace obrací, a to je samozřejmě špatně. Nemám nic proti kolektivnímu vyjednávání v okamžiku, kdy jednotlivec nemá tu správnou sílu či schopnosti, ale je mi proti srsti vydírání, které dnes máme možnost mnohdy vidět. A též i praxe odborových předáků, kteří to mají jako svůj zdroj obživy a, využívajíc kolektivní sílu odborářů - oveček, hájí především své vlastní soukromé zájmy.
Jinak u nás ve firmě odbory nejsou, každý má takové podmínky, jaké si individuálně vyjednal v rámci pracovní smlouvy.
Dobrý den, děkuji Vám za reakce a názory. Je třeba vzít v potaz, že až bude pan Středula např. v TV hovořit a požadovat, tak má sílu 17ti procent pracujících. A, jestli je 17 procent ze sta hodně nebo málo, je k posouzení. Ovšem, z toho, co si těchto 17 procent vybojuje, tak z toho těží i ti neregistrovaní v odborech, protože se to potom projeví ve všech firmách (pokud tomu vláda vyhoví). Zdravím!
17 procent si nic nebojuje pro sebe, 17 procent bojuje i za dalších 83 procent. A ti se vezou. A moje zkušenost je, že si především stěžují ti, co v odborech nejsou, jak jsou ti odboráři neschopní jim něco vybojovat. Ať už dělnické profese nebo nevýrobní zaměstnanci.
Souhlasím s Gejzou, V odborech může být jen 17 % zaměstnanců, ale tam, kde je odborová organizace, vyjednává vždy za všechny zaměstnance.
Neřekla bych ale, že hájí dalších 83 % zaměstnanců. Bližšího počtu bychom se mohli dobrat, pokud bychom věděli, v kolika firmách existují odbory a kolik zaměstnanců ty firmy mají.
Podle mne odbory hájí zájmy více lidí, nejen 17 % zaměstnanců.
zdroj = pan Zeman...Dal uz snad ty pocty nema ani smysl rozebirat, ne?
Ve firmach s delnickyma profesema podle mne odbory smysl maji, ale THP na tom mohou byt biti. Zase si ale muzou hledat praci jinde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.