Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mám dělat

Od: petra* odpovědí: 23 změna:

Dobrý večer

Moji rodiče jsou strašně pobožní a dneska je popeleční středa ( půst ) a oni nic nejedí, jen rybičky a sýry různé.

Ale prostě já na to nevěřím, vzala jsem si normálně salám. ( nebudu hladovět přece )

A teď strašně po mě řvou, málem mě i uhodily.

Prosím, co mám dělat a jak jím to mám vysvětlit, že prostě já nevěřím na žádný půsty?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No pokud maji az takove zvyky a je to zakomplexovane v hlave , tak muzes tak maximalne to dodrzovat s nema , nebo jist potajnu. Nic jineho ... jsou proste fanatici a jim to nevysvetlis , maji svoji hlavu ... :-/

hodnocení

0x

To je divné. Vaši rodiče jsou "pobožní" a říkáte, že na Vás řvou a že Vás málem uhodili kvůli kousku salámu? Tak tomu opravdu nerozumím. To naopak vypadá na hlubokou duchovní bídu.

ladaadal*

Suzi, pokud už jejich víra hraničí s fanatismem, tak nemají žádnou toleranci vůči okolí. A když něco špatnýho spáchají, tak se párkrát pomodlej a bude jim odpuštěno. Pokud snad nevyznávají nějakou víru, kde je to přímo dovoleno.

Bohužel, je-li tazatelka nezletilá, jako že zřejmě jo, bude muset vydržet a jíst potajmu. Víc s tím asi neudělá.

krkovicka*
hodnocení

0x
Řekni jim že je to jejich víra.Salám si už snědla?Tak vidíš,neměli ho mít v lednici-ještě by se zkazil.
daniell*

no salám už snědla a ještě nebyla zámačknuta všemocným vztekem boha .

daniell*
hodnocení

0x

víra je jen uctívání nepodložených lží , církev je nejbohatší korporací na celém světě jeji movité i nemovité statky jsou větší než u mnoha velkých států . Papež je jen zástěrka, nejde o víru je to dokonalý obchod s lidmi , vědomostmi , informacemi , hluboce věřící lidé jsou schopné pro "boha" udělat cokoliv a díky tomu náboženskému masírování ti lidi věří že papež je něco víc že je v přímem spojení s něčím co ani neexistuje , je to v podstatě dokonalé ovladání neuvěřitelné masy lidí. Klidně jeste po smrti neskončíte v pekle ani v neby skončíte v hlíně nebo v krematoriu takže je jedno jak budete hřešit a s prominutím ničit si život kvůli tomu že rodiče jsou naivní je přece nesmysl , ano každý si může věřit v co chce jak chce a může sám dělat co chce to mě nevadí ale jak dotoho začne nutit druhé to mě prostě štve.

doplněno 13.02.13 19:22:

ale ono takový lidé jsou v podstatě tady těma věcma tak zdegenerovaní že už jim nic nevysvětlíte , jestli chcete mít klid jeste tak aby to nezjistily.

hodnocení

0x

Podle církevního kanonického práva se půst nevztahuje na osoby mladší 18 let a starší 60 let.

Ale pro klid v domě bych ten jeden bezmasý den vydržel.

zajixxx*

Ještě sem slyšel že se půst nemusí dodržovat těžce pracujíci lidi..., ale když se na to podíváte nevydržela by jste den bez toho salámu? ..

lidus*
hodnocení

0x

Petro kolik je vám roků, že až nyní nebo už nyní jste si dovolila odporovat výchově rodičů? Vyrůstáte v takové rodině a je předpoklad, že výchova se ubírá směrem některého náboženství, nepovídejte, že nesrovnalosti odhalila zrovna popeleční středa. Nejsem věřící ale půst v pátek dodržujeme mnoho let, prostě pokládám za vhodné jeden den vynechat maso a vzhledem k víkendovému přejídání je pátek nejlepší řešní a ani vám by bezmasý den neublížil.

doplněno 13.02.13 19:50:

Chtělo se mi napsat, že nejde jen o jednu středu ale nebyla jsem si jistá, netuším jak se zachováte těch 40 dní půstu. Tučně je citace: Popeleční středou vstupují věřící do čtyřicetidenního postního období, které je přípravou na oslavu Velikonoc. V liturgickém kalendáři katolické církve je to středa, která předchází první neděli postní a označuje začátek postní doby.

andrea1*
hodnocení

0x

@daniell napsal jste výstižně to, co si my, jako nevěřící myslíme. Je ale zajímavé, kde se víra vzala a co jich na světě je. I v pralese divoši, kteří nepoznali civilizaci, uctívali svého "boha". Překvapuje mne, kolik lidí věří a kolik mladých lidí věří. Je jasné, že motlidby nikoho nenasytí. Na druhou stranu se věřícím žije lépe. Lépe snáší kruté rány osudu, protože bůh to tak chtěl. Když spáchají zlo, dojdou ke svaté zpovědi a je jim odpuštěno Také si myslím, že vzhledem k úctě k rodičům, by jsi ten salám jíst neměla a myslet si o tom můžeš co chceš. Určitě tě mají rádi. Řešíš vlastně prkotinu. Važ si jich, máš jenom jedny a jednou je mít nebudš.

daniell*

Já mám právo vyjádřit svůj názor a mladá slečna má právo uctívat svojí víru , já vždy říkám že věřím v sebe , protože bůh my nikdy nepomohl , nikdy jsem ho neviděl ale vždy jsem si pomohl já nebo moji rodiče a už sem se viděl hodněkrát . Krom toho slečna je ve vývoji měla by jíst ;) . Ale vzhledem k nabožensko-ritualním názorům jejich rodičů by to měla provádět tajně.

hop®
hodnocení

0x

Liduš odpověděla skoro za mne, kolik Vám sakra je, že jste netušila že rodiče budou vrčet, nebo to byla vůči rodičům provokace a teď brečíte sice dobře, ale na špatném hrobě? Jak dlouho své rodiče znáte?! *bzum*

pt®
hodnocení

0x

Petro, píšete, že rodiče jsou strašně pobožní. Jde o to, jak dlouho jsou takto pobožní. Pokud jste se již narodila do takového svazku, jistě by Vás vychovávali ve stejném duchu a přišlo by Vám to přirozené, že je půst. Jistě se rodiče stýkají s přáteli stejného zaměření i s jejich rodinami. Nedává mi ta Vaše otázka smysl. Ale pokud bydlíte s rodiči pod jednou střechou a nenutí Vás porušovat zákony této země, jen dodržovat pravidla jejich náboženství, tak jim doma můžete vyhovět a venku si klidně kupte kus salámu a housku. Zrovna tak, jak Vy jste popuzena jejich počínáním, přesně tak jsou popuzeni rodiče počínáním Vašim. - pt

pt, myslím si to takhle naprosto stejně. *palec* jen dodám kapku jedovatě: Chuděrka, hladné děvče nenašlo nic jiného k snědku, než salám. Kdyby ho nesnědlo, tak by hlady omdlelo. Ti křesťani jsou fakt strašní!:(

pt®

"babkazov", ještě mně napadlo, zda nedrží rodiče tazatelky "ramadan", možná jsou to muslimové, ti hodně striktně dodržují půsty. - pt

hodnocení

0x

Uklidni je tim, ze v tom salamu stejne zadne maso nebylo. Pouze soja, sul, koreni, namlete paznehty a podobne.

praivo*

*smich* Kéž bych ti mohl dát bod :-D

hop®

Praivo, Ty řešíš maso, ne dotaz...

daniell*

a vzhledem k poslední domě tam byli možná i namletí koni :D

doplněno 14.02.13 12:55:

ale prosím vás co je zdravé a co nezdrávé , nezdravé je jíst jen zdravé věci a omezovat se v jídle dodržování různých diet. Já jím normálně a často nedodržuji ty pravidla zdravého stravování přesto jsem hubený , nemám žádné zdravotní potíže a jsem živý

artik*
hodnocení

0x

a myslíš si , že je salám zdravej? Když teda nebudu brát 98% šunku ( domácí ) . NA čísla v obchodě nevěřím

hodnocení

0x

Autorce dotazu je to stejně všechno šumafuk. Najedla se salámu, rodiče ji málem zmlátili, ;) a my jsme tady hezky diskutovali o ničem...

Ani jednou se petra ke své otázce nevrátila. A to tady prosila co má dělat.

15.02.13 07:49

Suzy *palec*;)

knopka*
hodnocení

0x

To mají z toho půstu že řvou pro kus salámu.řekněte jim že tohle je na svobodné vůli člověka se rozhodnout co chce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]