Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
včera jsem byla na něčem jako rande s jedním mužem (31 let), který ani navzdory svému věku vůbec nemá řidičský průkaz (a samozřejmě ani auto). Mě to přijde nepochopitelné, že něco tak samozřejmého nemá a zvlášť chlap. Přitom už dávno pracuje a klidně si může zaplatit autoškolu. Já sama mám ŘP od 18 let, normálně řídím, i v práci musím řídit a pak je tady někdo (chlap), kterému je přes 30 a doteď si ten řidičák ani neudělal. Na můj podiv nad touto skutečností mi sdělil, že ŘP k životu nepotřebuje, že všude jezdí hromadnou dopravou Takže nejen že ŘP nemá, ale ani jej nejspíš nikdy mít nebude, když ho nepotřebuje.
Tím má u mě samozřejmě mínusové body. To bych musela řídit jenom já jako nějaká domina a on by se jako správný submisiv jenom vezl a koukal z okna To snad musí i chlapovi vadit, když ženská má řidičák a on ne. Navíc můj táta je automechanik a kdyby se dozvěděl, že mám chlapa, co nemá ani řidičák, ani auto, tak by se chytal za hlavu. Jo a taky nevím, jak by mě takový chlap bez ŘP vezl jednou třeba do porodnice a co pak třeba s dětmi a s kočárkem? Jak budeme jezdit na výlety, k doktorovi s dětmi, na nákupy? Co když někdy budu večer pít a budu potřebovat, aby mě odvezl autem?
A tak jsem se vás chtěla zeptat, co na to říkáte, když dospělý chlap nemá řidičské oprávnění. Připadá vám to taky tak na houby jako mně? Muži, co na to říkáte? A ženy, chtěly byste takového manžela, který nemá řidičák? Mám mu dát ještě šanci nebo už se mám na něj vykašlat (když hledám opravdu vážný doživotní vztah)?
Díky... Markét
Obzvlášť ve městě si dokážu hodně dobře představit, že se dá obejít bez řidičáku. A když si člověk navíc může snížit riziko smrti, proč to nebrat, že ano. Ale jasně, jsou lidi, co se bez auta ani neuserou. Ale tak budiž jim to přáno. Já ovšem kupříkladu neslevím a chci jako dopravní prostředek mimo kola vlastnit jedině až vrtulník.
Chapu, ze nekdo auto nepotrebuje, ale nemit ani ridicak, kdyby ho nahodou potreboval? To je jako nemit cestovni pas, i kdyz ho clovek ted uz moc nepotrebuje.
K čemu mít něco co nebude používat? To je jako pořídit si pas, ale nikdy nejet do zahraničí. Pořídit si auto, ale mít ho zavřené v garáži. On sám musí vědět proč to tak má. To že někomu na tom přijde něco divného spíš ukazuje na deformaci charakteru.
A navíc to stojí peníze. Pokud tedy ví že ho nechce, tak proč by ho měl "kupovat"? To je to samé jako kdyby se setkali ateista s křesťankou a ona po něm chtěla aby koupil nějaké křesťanské obrazy, kterými by si měl vyzdobyt byt. Nebo budhistka s ateistou a bude se divit, jakto že doma nemá oltář. Je hrozné jak jsou někteří lidi omezení, že nedokážou pochopit, že někdo může vyznávat jiný styl, jiné hodnoty, jiné priority nebo jiné názory...
Tohle vlákno přece vůbec není o řidičáku, ale o případném vztahu. O vztahu, kde by měla fungovat láska, tolerance, respekt. Já tam ale ze strany tazatelky vidím jenom jediné. Naprosto chladnou kalkulaci, nic víc. Vlastně ano, ještě něco. Samé já, já, já ...
Přesně. Nezhodnou se v tom zásadním a to jsou priority, pohled na život, na to co je v životě podstatné. Pro ni jsou to peníze a moderní věci, to nebude jen auto, kdybych si měl představit takové manželství tak si představuji jak pořád něco chce a on se musí pořád přizpůsobovat... Takže by byl chudák. Dovedu si předstvit že by kvůli ní třeba zařídil a vybavil celý byt, utratil statisíce a ona by ho nakonec stejně pustila k vodě.
Jestli se ta jednoduchá slečna řídí vlastnictvím řidičáku a auta, tak rozchodem ho uchrání před její vlastní stupiditou.
Je předpoklad když nemá řidičák, že po autu nijak netouží, zato slečna hooodně, a tatínek by to spravoval, slečna by se večer mohla opíjet, pardon, s kamarádkou si "přiťuknout", pak by zavolala domů, on by přijel, odvezl ... Slečna nehledá chlapa, ale osla - a na tom se dá také jezdit. Ovšem nevím, jak se snáší osel a kráva
Ale on řidičák opravdu k životu potřeba není. On nepotřebuje řidičák, já zase nepotřebuju spoustu jiných, dnes "nezbytných" věcí (například facebook, chytrý telefon, iPhone, byt v luxusní čtvrti...). Každý máme prostě jiné životní priority. Soudit někoho jen podle řidičáku je dost primitivní. A nedivil bych se mu, kdyby o Vás kvůli Vašemu názoru ztratil zájem.
ctenar - přečtěte si znovu otázku, ušetříte si tím zbytečné psaní.
Otazku jsem cetl, rozpor nevidim. Opravdu tazatelka presne vi, kolik napadnik vydelava nebo kolik mu zbyva na konci mesice?
Fakt nevidíte rozpor Vaší otázky s tíhle textem?
"Přitom už dávno pracuje a klidně si může zaplatit autoškolu... ...Takže nejen že ŘP nemá, ale ani jej nejspíš nikdy mít nebude, když ho nepotřebuje."
Rozpor nevidim. Obě (ušetří dost na autoškolu, ŘP si nikdy nechce udělat) jsou jen jeji domnenky. Nepise, ze on to vyslovene rekl.
Je to to same, jako kdyby on tvrdil, že tazatelka "nechce děti, protože jí je přece už přes 30 a kdyby je chtěla, tak už je dávno má". Take to bude jen jeho domnenka, protože ona nic takového výslovne nerekla a treba jen ceka na vhodny okamzik.
Mám ve svém okolí několik mužů, co nemají ŘP,také mně to přijde v dnešní době trochu out,ale je to každého svobodná volba.Třeba si nevěří, že by to zvládli u zkoušek.ŘP jsem dělala před 25 lety a divila byste se , kolik VŠ ho dělalo na podruhé.A je fakt, že řidičák mám a už jsem 10 let bez auta a raději jezdím dopravou.Ekonomicky by se mi to nevyplatilo.
Prosím vás a zamysleli jste se nad tím alespoň trochu, co jsem napsala? Jak to bude až budu rodit? Jak potom budeme cestovat s kočárkem a dětmi? Vám to nepřijde ani trochu na houby, tahat kočárek a malé řvoucí dítě do tramvaje?
Jiná analogie - co kdyby třeba ženská neuměla vařit? Bylo by to úplně stejně v pohodě jako když chlap neřídí? Vařit přece taky není žádná nutnost, můžete si přece namazat chleba. Chtěli byste ženu, co neuvaří ani omeletu a celé vaření nechá jen na vás? Já taky neříkám, že mít řidičák je nezbytnost, ale myslím, že to je velmi užitečné, když chlap ten řidičák má a naopak že je to i celkem blbé, když tady ta možnost řídit auto není.
@ctenar: Je to ajťák. Nevím, kolik vydělá, ale nemyslím si, že vydělá tak málo, aby si nemohl našetřit 10 tisíc na autoškolu (aby měl vlastní auto po něm nechci).
"...zamysleli jste se nad tím alespoň trochu, co jsem napsala?"
Ale nad tím není potřeba se nijak zvlášť zamýšlet. Prostě chlap, co nemá řidičák je podle Vás méněcenný. Pár takových chlapů znám a nevím, že by kvůli tomu měli v životě nějaký problém. Stejně tak znám pár ženských které neumí vařit a úspěšně se bez toho vdaly. Až pojedete do porodnice, zavoláte prostě sanitku, nebo požádáte souseda. Na výlety se dá jezdit třeba vlakem. Jde jen o zvyk a pohodlnost (či lenost?).
Nevím, kolik vydělá, ale nemyslím si, že vydělá tak málo, aby si nemohl našetřit 10 tisíc na autoškolu
Nevráží třeba všechno do splátek hypotéky ("house rich, cash poor") apod.?
Ježiši a kde je psáno,že chlap MUSÍ mít řidičák a řídit? Třeba si netroufá,každý na to nemá buňky a je lepší,když to uzná,než aby zabil sebe nebo někoho jiného ne? Zdá se,že jste rozmazlená,do porodnice vás odveze sanita a kočárek se dá docela dobře vozit i v MHD. Nebo můžete chodit pěšky i s několika dětmi,uděláte tím dost pro zdraví své i dětí. Na nákupy a tak to odřídíte vy,nevidím v tom problém. Nejlepší by bylo,kdybyste tento dotaz dala dotyčnému přečíst,myslím,že pak byste měla po starostech. Poslal by vás...hodně daleko.
Dívat se na chlapa skrz prsty jen proto, že nemá řidičák?! Co to sakra je, kde žijete? To je úplně stejně k zblití a povrchní, jako kdybych se díval skrz prsty na ženskou jenom proto, že se např. nelíčí.
Taky nemám řidičák, protože o sobě vím, že bych si tím podepsal ortel smrti. No a co? Mám jiné kvality, např. jsem jeden z posledních gentlemanů.
Je mi na blití, ale z toho DOTAZU!
Žít bez řidičáku se dá. Blbě, ale dá. Spousta ženských řidičák nemá (nebo má, zamčený ve skříni a po poslední výměně neplatný), tak proč by ho nemohl nemít taky jeden chlap. Osobně znám jednoho, co neřídí, neřídí a neřídí, ač řidičák má. Ovšem, jak píšete, všechno visí na jeho druhé polovičce (i do té porodnice se odvezla sama a hned 2x). Pokud nehodláte přijmout roli vůdce smečky a hlavního logistika rodiny, tak máte rozhodnuto.
1. Je to pouze jeho věc...
2. To že někdo nemá ŘP neznamená, že neumí řídit (viz. např. i někteří piloti F1).
3. To že někdo má ŘP neznamená, že umí řídit (viz. každodenní situace na silnicích...nebo si stoupněte na chvilku na parkoviště a sledujte jaké procento "řidičů" neumí jen obyčejně zaparkovat mezi dvě bílé čáry).
Já osobně auto neměl do svých cca 30..a život mi nepřipadal nějak méně hodnotný..
To je jako smyslem života řidičák a jezdit autem? Je to jeho problém, je míň šťastnější bez řidičáku? Třeba rajtuje spokojeně na kole, šplhá po horách. Jak hodnotíte lidi? Otec vám bude schvalovat chlapa? Je povinnost ho mít, mít auto, je povinnost umět vařit aj.?
S jeho hodnotami jste zřejmě neslučitelná.
Ale jasně, že nic není povinnost. Já taky můžu říct, že jako ženská nebudu vařit, nebudu uklízet, nebudu na mateřské, o nic se nepostarám, nic nezařídím, o nic se nebudu snažit, nebudu o sebe pečovat, nebudu chodit do práce, nebudu vydělávat a ať se starají jiní. Bylo by to tak správně? Každý se v životě přece musí alespoň trochu snažit, být pokud možno co nejvíc samostatný, nebýt závislý na jiných, aby něco málo měl, něco uměl, něco tady zanechal a teď se tady dozvím, že když chci, aby měl chlap řídil auto, tak toho chci moc. To po něm ani nechci to samotné auto, jen aby řídil. Zajímalo by mě, co si vůbec můžu jako žena dovolit po chlapovi chtít. Můžu chtít alespoň to, aby chodil do práce? Protože to samozřejmě taky není jeho povinnost, aby pracoval.
@amper: Mně to spíš malinko uráží a mrzí, jak se na mě všichni dívají jako snad na nějakou zlatokopku, která si dovolila něco po chlapovi chtít. Jiní asi nemají žádné požadavky na partnera a mohli by být de facto úplně s kýmkoli na světě.
Taky se na nějaké hledání partnera můžu vykašlat, všechny odmítat a být sama, případně si zotročit pár "údržbářů" (jak je to teď moderní) a budu úplně v klidu.
Ale teď už mi bylo osvětleno, že řidičák je nadstandard, tak já taky budu dělat z běžných věcí jako je např. vaření nadstandard, nikdy nic neuvařím a začnu takticky vařit až ve chvíli, kdy se chlap bude chtít se mnou rozvést.
No oni se Vám někteří rádcové snaží vnuknout myšlenku, jestli není chyba spíš ve Vás než v něm. Není. Vy chcete chlapa standardního modelu a on je výjimečný (jiný než průměrný). Prostě jste vzájemně nekompatibilní a vo vo vo tom to je...
Tak je na Vás jestli Vám to vadí , tak s ním nebuďte-on si jistě kvůli Vám papíry dělat nebude.
Sama řídím už moc let a přiznám se ,že by mi taky nejspíš vadilo, kdyby muž neměl papíry.Neumím si představit ,že by je neměl...
Můžete po chlapovi klidně chtít aby byl kosmonaut ale svým požadavkem se sama připravíte o hodně jinak velmi schopných a kvalitních chlapů !.!.!
To že nemá řidičák ještě neznamená že by vás nedokázal dopravit do porodnice !.!.! Třeba by byl schopnej vás odnýst na rukách.
"lujs", Vy jste milý romantik, to je hezké, odnést manželku v náručí, to se mně moc líbí. Ale to by dokázal jen opravdový chlap se vším všudy...
nevím, nevím buď chcete chlapa na založení rodiny a jako prioritu jste si dala / no a to tady bohužel chybí / a jedna z těchto položek bude řidičák, no a pokud je tam vzdělání, krása, velká noha, velký pe...s, bez pleše, aby miloval vás a vaše společné děti, vaši rodinu, aby nepil, aby nechodil s kámošema na fotbal, aby nekoukal na baby,byl věrný,atd...no tak buď budete muset slevit, anebo si pořídit jiné zvíře které se dá ochočit...třeba koně, vola,papouška...
Zdravím, každý je nějaký. Někdo umí to a někdo zas tohle. To že nemá řidičák, nemůžete brát jako doslova mínus. Pokud to tak berete, máte asi navíc (na lepšího chlapa), tak ho "netrapte", akorát by si dělal naděje a Vy byste se do něj trefovala.
Jinak co byste řekla na chlapa co umí: řidit auto i náklaďák (umí i opravit), lítá u AlfaHelicopter, má armádní výcvik, umí se dřevem, s kovem, vaří, všechny domácí práce včetně stavebních, nekouří a nechodí to hospody, umí 5 světových jazyků...? Asi by se Vám to líbilo, ale většinu toho Vám nepřizná, aby to nemusel dělat potom pořád.
Ano v dnesni dobe , nektere zenske nevari , nejsou na materske , o nic se nepostaraji , nechodi do prace , ale hlavne ze maji ridicak. No nic , ano vypadate jako, ze hledate osobniho ridice bohuzel a vasi prioritou je ridicak. Nechcete chodit kocarkem do tramvaje , vypadate bohuzel v ocich nas vsech jako dost lina zenska. Ja vidim v tramvaji , trolejbusu , autobusu hodne mamin a tez zvladaj vse Je treba si uvedomit narovinu , ze lenost a chtit nadstandart je u vas velky chtic. Jste dost out v chapani sveta a vztahu , preji mnoho stesti v navazovani vztahu.
Žel ale svým vyjádřením že nemá řidičák vyznělo,že jste zlatokopka nebo blbka anebo obojí!
Jinak nás chlapů bez "papírů" nikoliv s papíry v "čistírně!" znám ze svého okolí hejno a ani jeden se necítí a ani není závislý na jiných!
"nikdy nic neuvařím" ... tak to bys byla jako já - my chodíme vyloženě jen do restauraček, já vařit vůbec neumím, svedla bych tak akorát míchané vejce, nebo jak se to jmenuje - smažené vejce? prostě když jíme doma, tak z ledničky...v mražáku máme "mražené pánve" - a za 10 minut je to hotové.
A seznámili jsme se ve vlaku (v autě by to asi nešlo že)
Problem teto otazky je, ze nevime, PROC PRESNE ten ridicak nema (krome toho, ze ho TED nepotrebuje).
1. ted ho nema, ale az ho bude potrebovat, tak si ho hned udela
2. nechce ho nebo vi, ze by ho neudelal, protoze je to technicky antitalent nebo ma strach ze silnicniho provozu
3. je to extremni objimac stromu (treehugger) a nechce si ridicak udelat z presvedceni
Teda tvoje problémy bych chtěla mít, vážně. Znám spoustu mužů, kteří řidičák nemají a ani neplánují ho mít. A rozhodně mi na tom nepřijde nic divného.
Do porodnice tě může vzít někdo jiný nebo se jede sanitkou, s dětmi a s kočárkem lze jezdit MHD (představ si, že v našem světě existují lidé, co třeba řidičák mají, ale nemají finance na auto, nebo se bojí, nebo mají zdravotní důvody atd.), na výlety vlakem, k doktorovi MHD (u malých dětí jezdí i doktor domů) no a tak třeba večer nebudeš pít, přestaneš být líná a půjdeš pěšky nebo si zaplatíš taxi.
Jistě, s autem je to jednodušší, ale v případě, že řešíš vztah, je to naprostá blbost, prkotina.
Ale jak už bylo zmíněno, radím od něj jít pryč, uděláš mu velkou laskavost.
"na výlety vlakem" - zrovna teď o víkendu jsem vlakem jela a byla ve vlaku jedna paní s malým dítětem, které neustále brečelo. Lidé na paní dost divně koukali, jeden pán se dokonce odvážil nahlas přes celý vagón paní sdělit, že ten řev je hrozný a kdo to má celou dobu poslouchat. Docela i chápu rozhořčení toho pána, že někde, kde jsou lidé, konstatně řve dítě.
Jinak já jsem s autem vyloženě vyrůstala. Jelikož je otec automechanik-živnostník, vždy jsme měli doma hned několik aut. Že si udělám řidičák hned v 18 bylo úplně samozřejmé. Už v 17 jsem začala chodit na autoškolu a krátce po 18. narozeninách dostala papíry. Otec mi doma vyčlenil jedno starší auto, abych mohla hned jezdit. Od mého dětství jsme jezdili všude autem - rodina z máminy strany bydlí 250 km daleko, takže se jelo autem, na chatu se jezdilo autem, několikrát jsme byli autem i v Chorvatsku, když se rokonstruoval barák, tak jsme vozili všechno autem, můj bratr hrál jako dítě hokej a rodiče ho vždy vozili na tréninky nebo na zápasy autem (to ani jinak nešlo), z kolejí na VŠ jsem si před prázdninama vždy vezla věci domů autem, při stěhování od rodičů jsem taky věci musela odvážet autem. I teď když si koupím nějaký kus nábytku, tak si to vezu autem. Sice tam mají možnost nějakého dovozu, ale stojí to víc peněz než když si to člověk odveze sám. Můžu jezdit i autobusem, ale ne vždy spoje dobře navazují a čekat někde na přípoj v zimě taky není nejpříjemnější. Já si skutečně nedovedu představit, že bych žila bez auta, ačkoli to asi jde. Žít se vlastně dá i bez mobilu, bez počítače, bez internetu a stejně to všichni mají.
Zaujalo mě vaše tvrzení, že podle vás je dražší, když si nábytek necháte přivézt firmou, než když si jej přivezete autem sama. S tím nesouhlasím. Samozřejmě ta doprava něco stojí, ale nějaké peníze dáte za auto (pojištění není zrovna levné, technické kontroly každé dva roky, běžná údržba, nákladnější opravy...), když si tohle sečtete, tak si myslím, že když si jednou za čas necháte něco přivézt, vyjde vás to mnohem levněji, než když si to přivezete sama. Proto to taky takto osobně dělám...
Přesně o to asi jde, Vy si nedovedete představit žít bez auta, protože jste na to zvyklá. Ale vždyť Vy bez auta ani nebudete žít, i když by Váš partner řidičák neměl, pro Vás se přece nic nemění.
A nezlobte se, ale jen proto, že nějaké dítě brečelo ve vlaku hned neodsuzuje lidi, jako že nemáš řidičák nebo auto, tak nelez do MHD s dítětem? To je jako kdyby jste šla kamkoliv jinam, kde by brečelo dítě, to by bylo nepříjemné každému a s řidičákem to nemá nic společného.
Já bych chlapa bez auta a řidičáku taky nechtěla /mám auto i řidičák/. V dnešní době bez auta, docela nuda, když pominu praktickou stránku. Prostě takovej chlap mi příjde divnej, moula...a já chlapa ráda testuju, pozoruju po očku jak si vládne za volantem.
Takový, který ovládá volant levou zadní, nevzteká se při tom, nenadává, nejezdí jak blázen, ale bezpečně s rozvahou, takovej má
u mě body, to je chlap vhodný do života...a vy mě třeba kamenujte.
No ono bohužel, děti brečí, s tím se smiř než si je pořídíš A někdy se s tím holt nic dělat nedá, ani nadávkami člověk nic nespraví.
Píšeš, že si neumíš představit život bez auta. Ale ty bys ho bez auta neměla, ne? Však přeci řídit umíš! Tak by sis děti vozila sama. Holt by tě jako paničku nevozil manžel, ale zařídila by sis to sama. Fakt jako nechápu co řešíš.
Kdyby sis našla přítele, co by byl třeba epileptik nebo byl barvoslepý a řp dostat nemohl, taky ho z pohodlnosti opustíš? Bože to je povaha.
Markétko, chápu Vás. Máte recht. Chlap bez ŘP je exot, který samozřejmě může pohodlně žít ve městě, jezdit MHD, věci kupovat přes net a nechat si je vozit... včetně dovozu z IKEA a pod. Ovšem toto funguje jen ve městech, a ještě s limity.
Chlap bez řidičáku a/ nebude a nemůže nic sám rekonstruovat a tahat bordel do sběrného dvora a dovážet stavebniny, b/ nebude a nemůže vzít auto a vyrazit na 20 dni autem do Řecka - nedáte si nikdy spolu free dovču on the way, c/ ano, nedoveze Vás do porodnice, z porodnice, s horečkou dítěte v 3.00 ránoVás nedoveze do nemocnice či na letiště a podobně. d/ hory v zimě... to asi jako bez auta jen s cestovkou busem - žádna rychlá jednodenní rychlovka v tuzemsku na otočku podle momentální nálady a kvality sněhu - pochybuji, že toto budete hypoteticky řešit taxíkem.
Chlap bez řidičáku je protě pro život naprosto naprd. ŘP je v roce 2015 mysím asi takový standard, jako používání tekutého mýdla ve sprše a deodorantů.
Dobrý den, pokud Vám tak silně vadí, že Váš vyvolený nemá papíry na auto, tak se ho vzdejte.
Jiná žena třeba ocení, že nemá papíry na hlavu. Zdravím!
Na jednu stranu chápu Vaše obavy a na druhou se divím. Já bych se také asi nad tím udivila a pozastavila, ale určitě bych to nebrala jako důvod, proč s tím člověkem nebýt. Když člověk nemá řidičák, tak neznamená, že není samostatný, hlavně je to věc, kterou si může kdykoliv udělat, i když teď třeba říká, že ho k životu nepotřebuje. Jak by to v budoucnu fungovalo? No přece úplně stejně jako do teď. On by si vesele dál jezdil MHD a Vy v autě. Vždyť je to přeci jedno, kdo řídí, když jedete na výlet nebo na nákup, stejně jedete společně. Otázku alkoholu bych vůbec neřešila, protože každý, kdo pije je v tu chvíli prakticky bez řidičáku a nikdo Vám nezaručí, že i kdyby řidičák měl, že by byl ochotný Vás nechat pít a sebe střízlivět, aby mohl řídit. Lidé co mají auto už si zvykli na určitý komfort, že se kdykoliv dopraví kamkoliv. Ale věřte tomu, že lidé bez řidičáku to dokáží také, i když jedou pouze MHD, tak nijak nestrádají, je to jen to tak, že to co vy zvládnete autem oni zvládnou bez auta. Určitý problém bych viděla teprve když byste bydleli někde v malé vesnici, kde autobus jede dvakrát za den a město je 20km daleko nebo kdybyste neměli řidičák ani jeden.
je mi přes čtyřicet a taky nemám řidičák a jako tragédii to neberu, protože doteď jsem ho tak nějak nepotřebovala jako jo, nejsem blbá a zvládnu ho udělat, tak jsem si ho kdysi na nátlak dnes už exmanžela, tehdy tedy přítele, udělala. nikdy jsem ho ovšem nevyužila a postupem času mi tak nějak propadnul a teď mám obavy ho jít vrátit, neb po mne za to mohou chtít pokutu
nepřijde mi to divné, moji rodiče nikdy řidičák neměli, takže jsem nebyla z dětsví navyklá vozit si všude zadek.
exmanžel řidičák má a auto při podnikání aktivně a denně využíval. pro rodinu už tolik ne - zpočátku měl starou kraksnu, která ani neměla na zadních sedadlech pásy, takže se tam nedala umístit autosedačka. poté měl dodávky, těmi s těmi jsme s dětmi taky nejedzili. takže v podstatě auto pro rodinu začal používat až při třetím dítěte, nicméně opravdu velmi sporadicky, jednak věčně nebyl doma a když už byl, tak už se mu moc řídit nechtělo a na výlet dával jednoznačně přednost vlakům (vláčky jsou jeho hobby).
odvoz do porodnice je hloupý, nicméně i ten se dá vyřešit. můžou vás tam vzít vaši rodiče, můžete si zavolat převozovou sanitu, může vás tam odvézt kamarádka (když byl ex na služebce v době kolem mého termínu, hned se mi nabídlo několik kamarádek, pokud bych rodila, ať si je zavolám). na výlety jsme autem stejnak nejezdili, jezdili jsme vlakem. po doktorech jsem s dětmi chodila buď pěšky nebo hromadnou dopravou, podle situace. nákupy jsem házela dolů do kočárku (ale pokud vy řídíte, nic vám nebrání si sjet do obchodu autem). pokud jsem někde pila, nikdy mě nenapadlo volat si manžela, ať si pro mne dojede, nejsem zvyklá se ožírat do bezvědomí, takže jsem cestu domů zvládala sama buď hromadnou dopravou, nebo taxíkem, občas pěšky.
jako auto určitě má své výhody, ale na druhou stranu v současné době mi nepřijde jako kdovíjaká nutnost, pokud člověk bydlí ve městě. na vesnici to je asi jiné, s tou zkušenosti nemám.
No teda, nezlobte se na mě, ale takovou ženskou bych hned pustil k vodě, s takovými názory.
Jistě je mít dobré auto a samozřejmě řidičák, na druhou stranu je to zbytečné. Když jej nepotřebujete k práci, tak na co? Můžete využívat autobusy, nakupovat se dá taky bez auta, když potřebujete něco odvézt, přivézt, spousta firem vám ráda vyhodí. Spousta maminek jezdí s kočárkem MHD, autobusem, do nemocnice vás může při porodu odvézt sanitka.
Nezlobte se, ale přijdete mi strašně povrchní...v neposlední řadě auto stojí spoustu peněz. Buďte ráda, že máte řidičák vy a důležité věci si obstaráte. To, kdybyste neuměla vařit, lze taky řešit, je spousta jídelen a podobně.
Přijde mi, podle dotazu, že se na lidi díváte hodně shora, nechcete být moc samostatná, moc si o sobě myslíte. Jdete po materiálních hodnotách, ne hodnotách vztahu jako takového, kde takovou s prominutím prkotinu, jako je řidičák nebo auto, lidé neřeší.
Moji rodiče neměli auto ani jeden za celej život a taky jsou živi...
No, když chce chlap ženu štíhlou, mladou a přitažlivou, tak jde vlastně taky po "materiálních hodnotách." Přitom takhle to má drtivá většina mužů. Málokdo naváže vztah s pro něj nepřitažlivou ženou jenom proto, že má dobré srdce - z toho se mu nepostaví Já rozhodně nepopírám, že mi nejde vůbec o žádné materiální hodnoty, přesto si nemyslím, že bych byla povrchní a materiálně založená.
Opět to strašně zobecňujete...podle mě by si ženské do tohohle kecat neměly a když se sebou chtějí něco dělat, tak jenom kvůli sobě, ne kvůli němu. A když už s nějakou chodím, tak snad proto, že mi vyhovuje, že je taková, jaká je, a netřeba na tom něco měnit. A udělat si dobře může chlap spoustou jinejch způsobů
Nevím, prostě bych to neřešil, vy řidičák máte, tak jej využívejte a u chlapa to neřešte. Možnosti, jak to řešit, tu jsou, jen prostě lidé zpohodlněli...
Připomněla jste mi stejnou situaci jako s chodem zvířat. Dneska si spousta lidí koupí maso v obchodě, než aby se s ním pěstovala. Je to také pohodlí, přece s domácím zvířectvem, porážkou je moc práce, a tohle je o moc jednodušší.
Když to vezmu na vás, tak já zase pocházím z rodiny, kde domácí zvířata máme a zvykl jsem si na to. Samozřejmě budu rád, kdyby mi s tím přítelkyně pomohla, ale když k tomu bude cítit odpor, tak to budu respektovat. Fakt jí nebudu nutit do toho, aby zvířata obstarávala, když nechce...tak to tak berte i vy.
Známej je učitel na střední škole. Jako mladej měl epileptické záchvaty, takže si nemohl udělat řidičák. Naučil se tedy žít bez něj. Epilepsie věkem odezněla a je to cca 10let, kdy mu lékař oznámil, že si může udělat ŘP.
On si ho ale neudělal, protože usoudil, že ho nepotřebuje. Že je štastnější bez něj.Do práce jezdí především na kole, jen když se čerti žení, jede autobusem. Občas mu závidím, že nemusí stát v zácpě, nemusí tankovat, nemusí , nemusí ...
Je tomu pár desítek let zpět, kdy auto bylo nadstandard a většina populace ho tedy neměla a přesto jsme to přežily. Neměli jsme mobilní telefony, internet a televize byla sváteční věc. A možná nám bylo i lépe.
Markéto, vzhledem k tomu, že Vy ŘP máte a zřejmě jej mají všichni u Vás v rodině, tak Vám to samozřejmě přijde, jako když tomu člověku něco chybí. Je to v dnešní době taková samozřejmost, že to spíš překvapí, pokud někdo ŘP nemá, ale když byste se ptala, nějaký průzkum, tak zjistíte, že vlastně je dost lidí, kteří ten ŘP nemají. U vaší nové známosti, to může být jakýkoliv důvod, třeba zdravotní, o kterém nechtěl na prvním rande mluvit. Víte my jsme oba s mužem v důchodu, řidičák máme oba a jezdili jsme oba, ale najednou přijdou zdravotní potíže, kdy na čas, ještě nevíme na jak dlouho, musím řídit já, řídím na nákup, řídím k doktorovi, řídím na výlet, řídím, když jedu pro vnoučata a tak si pořád řídím, že mně to už ani nepřijde. Asi je to složitější, pokud bydlíte daleko od centra, daleko od školky, od práce, od lékaře, od obchodu, ale zase Vás doma zastane muž a Vy si dojedete autem kam je potřeba. Pokud bydlíte ve městě, tak je možnost, aby Vám partner dojel kamkoliv na kole a na výlety to odřídíte sama. Jo, a do porodnice, jsem šla pěšky z Vinohrad do Zemský a stihla jsem to. Tak zvažte další přednosti Vaší nové známosti, třeba ten nedostatek ŘP je mnohonásobně převýší.
Radeji ho nechte , kritizovat nekoho , ze nema ridicak , kdyz ho fakt nepotrebuje je fail u vas. Na co si ma teda udelat ridicak a koupit auto , kdyz to fakt nepotrebuje? Lide v Praze treba fakt auto nepotrebuji na co? Zaplati si na rok MHD a jezdi , vsude , nemusi resit servis , pneu , vymeny oleje , pojisteni a hlavne kde zaparkovat (hlavne v centru) , ktomu kolony vsude kde se podivas. Takze ho nechte a je klid. Mela byste se divat na jine prednosti v oblasti chlapu a ne , jestli ma auto a ridicak.
Mam nekolik kolegu co nemaji ridicak a je jim 30+, nekteri ani TV, ale zato maji treba par mega na uctu. To ze nekdo nema redicak neni znamka toho, ze je neshopny nebo hloupy. Proste ho k zivotu zatim nepotrebovali. Kam potrebujou se dostanou jinak.
Premystet, ze se vykaslu na nekoho, protoze nema ridicak a vase nazory a usklebky ze ridicak nema ... Mozna by se mel on vykasat uz ted na vas
Ale prosím vás, vy děláte, jako kdyby to měla být nějaká moje smůla, že on se vykašle na mě. Jako kdybychom žili na konci 19. století, kdy mladá děvčata měla obavy, aby nezůstala na ocet. Ale dnešní žena už není závislá na libovůli muže, jestli se nějaký uráčí si ji vzít, aby nezůstala stará panna, to jste trochu zaspal dobu
To já jsem ta, která rozhoduje, jestli bude nebo nebude něco víc, a on rozhodně není jediný zájemce o mou osobu Jako klidně ať se na mě vykašle on, jestli chce, a najde si nějakou jinou skromnější slečnu, která po něm nebude nic chtít. Možná nějaká jiná ještě za to bude ráda, že chlap neumí řídit a že ho může sama někam vozit vlastním autem.
Možná mu fakt udělám tu laskavost, že se na něj vykašlu, když mi to tady všichni radí
Já myslím, že v dnešní době to je vždycky žena, kdo má to hlavní slovo, jestli něco bude nebo ne S tím je asi potřeba se smířit. Navíc on mě oslovil první.
Tomu se myslím říká sociální darwinismus. Je to tak i v přírodě... Neviděli jste, jak jeleni zápasí o laň? Jak se předvádí, kdo má hezčí paroží a pářit se s ní může jenom ten vítěz? Nevím o žádném zvířeti, kde by samice bojovala o samce, i když možná by to mohlo být i zajímavé Možná to je trošku kruté, ale je to tak. Jestli to nějakému muži vadí, tak se může třeba přestěhovat do Saudské Arábie nebo do jiné země, kde tato pravidla neplatí, kde si naopak muž vybírá ženu a ta je mu ve všem 100% podřízená a on má ve všem hlavní slovo, může ji i bít apod. Západní žena je emancipovaná, ale přesto většina žen stejně chce muže, ke kterému může vzhlížet, obdivovat ho, který bude ve všem lepší apod.
"To já jsem ta, která rozhoduje, jestli bude nebo nebude něco víc, a on rozhodně není jediný zájemce o mou osobu"
Po přečtení téhle věty teda netuším, proč jste sem tuhle otázku vlastně vložila, když máte ve všem jasno a na jeho názoru vlastně vůbec nezáleží. Teda něco takhle sebestředného a domýšlivého (Vy) se hned tak nevidí. Myslím, že je jen otázka času, kdy upadnete na ústa a pochopíte, o čem je obyčejný lidský vztah. Škoda, že neznám ty ostatní zájemce o Vaší osobu, doporučil bych jim přečíst si tuhle debatu. Myslím, že by je ten zájem dost rychle přešel.
Jo a tu laskavost mu udělejte co nejdřív, aby náhodou neudělal tu chybu, že by se do Vás stačil třeba omylem zamilovat, čehož by následně na 100% litoval.
"Nevím o žádném zvířeti, kde by samice bojovala o samce"
Tak to je jiná. Pokud se cítíte na úrovni lesní zvěře, nelze proti Vašemu názoru nic namítat.
Teda ale frňák si nosíš dost nahoru, co princezno? Docela si protiřečíš - nechceš být závislá na libovůli muže, ale nutně ho potřebuješ, aby ti vozil zadek...
Vy nejste emancipovana, vy se chcete povysovat nad druheho a divat se na ne z patra. Ale pro vasi omezenost a smysleni typu "jak to funguje/co je dobre pro me, tak to musi fungovat/byt dobre pro druheho" nevidite svoje chovani na nazory na druhe. A nerikam to jen ja ...
Chudak tatik, jestli to u vas funguje vzdycky tak, ze je to vzdycky zena, ktera rozhoduje
Tedy, tak taková blbka, to se ani na internetu opravdu tak často nevidí. To je tedy onen potenciální nápadník velký klikař. Přeju i všem budoucím, aby včas prozřeli.
Marketko. A nemá ten muž nějaké zdravotní omezení, kvůli kterému nesmí mít řidičský průkaz? A to jsem jako domina, když ridim auto a muž se veze? Jeho řídit auto nebaví, mě naopak zase hodně a po pravdě řečeno, jsem lepší řidička než on... Pro vztah to není důležité, spíše jde o to, abyste pak nějaké auto měli... Jste ještě mladá a máte dost času na vybírání partnera. Ale pozor, ať nepreberete...sice třeba najdete chlapa s bourakem, ale tak zaletneho, až to hezké nebude... S vaším celkem velikým sebevědomím ale určité brzy toho pravého.
Můj manžel ŘP má, ale vždy byl tak pracovně vytížen, že jsem stejně všude jezdila já, sama. Takže mě by to teda bylo úplně jedno, že ho nemá. Teda pokud by si pak nezvykl, že ho budu stále někam vozit místo toho MHD.
Ale Vaše starosti na mou hlavu. Skoro se neznáte a vám vadí tohle. A do porodnice vás holt odveze někdo známý nebo sanitka.
Tak trochu z jiné strany. Když jsem se seznámila s ex, ŘP jsem neměla. Ale on byl motivace si jej udělat - jezdili jsme na chatu k jeho rodičům a jinam, tak aby nemusel pořád řídit on, a abych ho občas mohla odvézt z pařby. A já byla zase ráda, že budu mít někoho, s kým se můžu vyjezdit - jako spolujezdec byl suprový, tohle spousta chlapů neumí. Do té doby jsem neměla motivaci si jej dělat.
Takže jo, já bych očekávala, že se k tomu (budoucí) přítel postaví tak, že je potřeba si řidičák někdy v budoucnu udělat. Ale dávat mu kvůli tomu hned mínusové body? To asi ne.
No kdybys napsala, že nemá kde bydlet, možná bych to pochopil. Ale že nemá papíry? to mě rozesmálo. A nemá je třeba náhodou v čistírně? Já nevím, můžete být ráda, že ze svým autem budete jezdit do práce vy a ne on. Do porodnice jednou za život vás doveze taxík a na nákupy snad uřídíte, ne? Já mám papíry od 15let, na všechny skupiny, jezdil jsem se vším co má kola a pásy a po více než třiceti letech, jsem rád, že řídit vůbec nemusím. Manželka si udělala řidičák a já jsem v klidu
Pořídil jsem si tři kola a všichni mě můžou
Tak jsem si během dne psala chvilku s oním mladým mužem (prý děkuje za včerejšek a že to bylo hrozně super a rád by mě zase viděl a že se diví, jak může být tak krásná slečna nezadaná... etc. Takové ty obecné řeči, co říká každý chlap každé ženské.)
Navedla jsem nenápadně trochu ještě řeč na ten jeho řidičák. Nemá ho z toho důvodu, že auto nepotřebuje a ani neplánuje koupit auto, takže mu řidičák připadá zbytečný a všude jezdí hromadnou dopravou. Nejsou v tom žádné zdravotní důvody ani mu nebyl zabaven. Prostě ho nikdy neměl a ani si ho nechtěl udělat. Tedy jediný problém je v jeho vůli - nemá ho, protože ho nechce. To je snad nejhorší - když někde chybí vůle, tak nepomůže nic
No tak uvidíme, co ještě předvede, jestli absenci ŘP vyváží něčím jiným, jak moc mu na mě záleží a celkově jak to se mnou myslí a podle toho uvidím, jestli mu dám šanci nebo ne
Dnes to je řidičák, zítra neoholen, pozítří ponožky nosí déle než den, atd. Být tím chlapem a vědět, jak tuto debatu vedete, tak to co nejdříve ukončím.
"...nemá ho, protože ho nechce. To je snad nejhorší - když někde chybí vůle, tak nepomůže nic" Tak teď už se vyloženě bavím. Představte si, že by byl třeba bagrista a divil by se, že vy nemáte na bagr průkaz. Že ho na nic nepotřebujete? Nikoliv, Vy jen nemáte vůli si ho udělat. Chtělo by to trochu soudnosti. Smiřte se s tím, že nebude vždycky jen po vašem. Život je tolerance a kompromis. Jestli Vám tohle nedojde, budete mít dost neradostný život.
Víte, co z vás hovoří, Markétko? Mládí 18 let. Věřte však, že mladá pořád nebudete, jednou přijde doba, kdy si o vás nikdo ani to pověstné kolo neopře. Do to doby vám ale přeji, abyste si našla rychle někoho s řidičským průkazem, je-li toto jediný váš nárok na muže. Jen tak mimochodem, co můžete nabídnout mužům vy sama? Kromě toho, že jste mladá? No, některým zástupcům mužského pohlaví to stačí k životu, to je pravda...nemají větší nároky.
Nechci být jen další, co vás odsuzuje, ale pokud si tak libujete v ekonomické stránce, počítejte. Pořízení auta, garáž, pohonné hmoty, servis, přezutí. 10 - 15 tisíc ročně u starého a od 25 tisíc výše je jen za to, že auto máte a další náklady když jezdíte. Pokud se navíc pohybujete ve městě s tramvajemi, jste v práci dřív než autem. Zácpy, místo na parkování apod. Jízdenka vyjde levněji než benzín, k tomu náklady na držení auta. Takže chlapa chápu. Vás ne. Za ty ušetřené peníze může mít třeba dovču. Kolikrát chcete v životě rodit a vozit nové skříně? Na vesnici je nemít auto divné, ale ve městě ne. S řidičákem je to sice trochu jinak, v šuplíku ležet může, ale když se nejezdí, tak raději ho nemít než někde udělat nějakou botu.
No, no, no, no... Všimněte si prosím, jak jsem tolerantní.
Já osobně ve svém pokročilém věku (47), také dosud nemám řidičák a zuby nehty se bráním nátlakům svého okolí si jej udělat. Důvod?
Nechce se mi řídit. Můj první a jediný pokus řídit auto byl s bezproblémovým rozjezdem, ujetím asi 1 km na 3 rychlosti a potom jsem už nechtěl. Prostě mně to neoslovilo a strašně nerad dělám něco, co nechci. Dá se to pochopit? Někomu to možná dělá problém chápat, ale tento komfort osobní svobody si hodlám dopřát.
Jedna věc je to, že nemá řidičák, a druhá věc je to, že podle toho co tu píšete ho nemilujete ! Takže to nemá smysl a nechcte ho být ať z vás později není zklamaný ! Pokuď byste ho milovala, nebudete řešit takové věci !
P.S. řidičák mám, ale nerad jezdím autem,takže jen když vážně MUSÍM jinak ne a raději vždy využiji MHD, bus či vlak.
Ahoj. Markétko, Markétko! Z mého hlediska, nemít řidičák a nějaké auto mohlo připadat taky divné, ale vážně to tak není. Synkovi bylo 30 let a taky nemá řidičák. Vnucoval jsem mladým zachovalého Nissana a stejně ho odmítli. A to snacha papíry má a už taky jezdila. Bydlí v Liberci na sídlišti a můžou se tak sockou--mastnou tyčí vozit celej měsíc každý za 400 Kč. Když jsem je chtěl někam odvézt, musel jsem si sehnat odpovídající dětskou sedačku. Někdo to tak prostě má, že auto a ani řidičák nepotřebuje. Synek říkal, že má v plánu si nechat poslat ze Států nějakého Mustanga. Jestli ho v něm nebude vozit ženuška, ty papíry si asi dodělá. Na prdlé rady z počátku tohohle vlákna moc nedej. Myslím ty o poslání hocha k vodě. Opravuji-chlapa, je mu 31. Ahoj.
Řidičák mám uplně na všechno již více než 30 let. Na moto 40 let. Život bez řidičáku si absolutně nedovedu představit. MHD totiž používám jen s největším odporem, tak jednou za dva roky. Když jsem ještě byl ženatý, bylo to furt "zavez mě na nákup", "zavez mě na návštěvu" atd atd. Jednoho dne jsem přinesl domů přihlášku do autoškoly pro manželku, řekl jsem jí, že je to už zaplacený a odmítám jí dále vozit někam, kam já nechci. Až pojedeme společně na nákup, tak je to něco jiného, ale za svými hadříky si jezdi MHD nebo si udělej ŘP. Za pár let mi děkovala, že by se k tomu sama asi nikdy neodhodlala.
Taže můj názor: Dnešní životní styl vyžaduje, aby člověk řídit uměl a řidičák měl - to minimálně. Jestli si koupí auto už je jiná věc, ale považuji to skoro za nutnost. Takže s Vámi souhlasím a být žena, takovýho chlapa bych nechtěla a jako muž bych nechtěl ženu bez řidičáku, pokud by v tom nebyly nějaké vážnější důvody, než jen to, že nechci a nepotřebuju.
Myslím si, že ŘP by měl mít každý, v tom s vámi souhlasím, ale nemyslím si, že je to tak i s autem. Pochopím to u někoho na vesnici nebo v menším městě, ale např. u mě v Praze je to podle mne opravdu zbytečné, MHDčkem se většinou dostanu stejně rychleji než autem.
Jinak si myslím, že s vámi něco není v pořádku. Hodnotíte ho jen podle toho, že nemá auto a ŘP, ale zatím jste nenapsala ani jaký je a jak se s ním cítíte. Buď jste hodně povrchní, nedospělá nebo jednoduchá. Myslím si, že to on by se měl spíš zamýšlet, jestli chce mít doživotní vztah právě s vámi, a dále v hledání vážného vztahu byste se měla soustředit na mnohem důležitější věci, než je auto a řidičský průkaz (kdybyste si s ním po čase promluvila, neměl by být pro něj problém si ŘP udělat). Já upřímně s ženou vašeho myšlení bych (vážný a doživotní) vztah určitě nechtěl.
Ahoj. Ještě bych doplnil. Když jsme se vzali, tak jsem všechno odřídil sám. Vozil jsem svou ženu a děti všude kam bylo potřeba. Pak se po letech nechala přesvědčit a udělala si papíry na ,,B,,. Ještě si k tomu udělala motorku. Dost se mi ulevilo, když si sama mohla dojet všude, kam potřebovala. Když se jí pořídilo další auto do rodiny, tak má svoboda vypukla na plný koule. Dokonce se mi líbilo být vožen jako mitfára. Hned bylo vidět mnohem dál napravo, než od volantu. Trošku nepříjemnosti přišlo, když jsem si chtěl pořídit Jáwu se sajdkou. Začal jsem si dělat kurz na tu motorku a při zkouškách jsem nedosáhl na vyšší body. Musel jsem obhájit nejvyšší razítko v řidičáku. A do opakování zkoušky jsem měl obstavený papíry. To pak bylo keců od ženy, že mě vozí jak medvěda. Papíry přišly,ale motorka se sajdkou už ne. Nějaká 350 s hrazdou z roku 1962 mě chvíli povozila. To jo.
Zdravím, zdá se mi, že jendáte trochu vypočítavě - co má, co nemá... na druhou stranu bez řidičáku je to dneska dost blbý. Osobně bych velmi ráda, aby partner řidičák měl, už jen kvůli jistotě.
Do porodnice Vás poveze sanitka - co když nebude volná? Co když bude nutné vyrazit hned, a ne čekat dvacet minut na sanitku? Na výlety vlakem či busem - proč ne. Spolucestující jistě ocení spokojený řev dětí (zvlášť vychovaných podle dnešních trendů), na dálkových trasách, nehledě na tahání se s kočárkem během přestupů (a ne všude ho vezmou). O teplotách v rozžhavených autobusech/vlacích v létě a následné pohodě takového cestování ani nemluvě. Možnosti zaměstnání jsou dnes bez řidičáku taky poměrně omezené, nějaký velký nákup nebo nákup prostornější věci, vezenou domů mhd, si asi nechci ani představovat. Auto řeší hodně situací, kde by byl člověk v háji (ujel bus, jakýkoli problém v okolí apod.). A takhle bych mohla pokračovat ještě dvacet minut.
Mluvila jste s ním na tohle téma? Zkuste mu vypočítat případné klady. Na druhou stranu, je tak nějak zavedené, že řídí chlap, a ženská se veze. Co na ty výlety řídit sama? To je taková potíž? A z chlastačky si holt vezmete taxíka.
Můj přítel má 27, vystudoval v Berlíně, kde teď pracuje (vydělává výborně - má 2700,-eur netto), a řidičák rovněž odmítá, prostě ho nepotřebuje. Při zařizování bytu mu pomohl tatínek s autem, a jinak, pokud to potřebuje, používá taxi.
Kdyby ale bydlel někde v zapadákově, tak by auto taky musel mít...a proto to velkoměsto. Jinak jezdíme vlaky a autobusy, často létáme (po Evropě), což považuji za lepší, než autodopravu...
Ohladom toho čo tu už možno aj odznelo.Ja si neviem predstaviť ani manželku bez VP.Logistika v rodine musí byť či sa to niekomu páči alebo nie.A veľakrát ide o čas (Škôlka,krúžky).MHD je v tomto veľakrát naprd.Bývame v RD.Neviem si predstaviť fungovanie bez auta.S tým autom som "postavil dom".Zoberme napríklad prevoz starších rodičov lekárovi alebo do nemocnice na vyšetrenia-aj vtedy bude trapošiť s MHD?Alebo mladá rodina-veď to ani neodnesie,čo všetko treba zobrať zo sebou.Bude totálne nemožný.A navyše ten chlap si zatvára dvere pred rôznymi pracovnými pozíciami len preto,lebo odmieta tak samozrejmú vec ako je VP.Alebo je to strašný držgroš a ráta každý cent.Tejto žene čo tu dala tento dotaz nepoviem nič.Len toľko že ak sním zostane,tak aj tak aj keby si ten vodičák spravil tak bude jazdiť z donútenia v situáciach kedy skratka bude musieť.Inak si myslím že za volantom bude prevažne ona.Máme taký prípad vo svojom okolí.Pozrime sa na to aj inak.Niekto šoférovanie berie ako relax,koníček a niekto iba na presun z A do B nič viac žiadne emócie.Ale vzťah by som nestaval do roviny že ak VP tak áno a ak nemáš tak pápá.Snáď mu to docvakne a popracuje na sebe.Veľa zdaru
Já si teda taky myslím že má mít chlap řidičák , ale není to podmínka.dětem jsme přidali po maturitě na řidičáky a tím jsem je přestala dotovat. Dnes mají auta a využívají je ke své práci ale hlavně v soukromí, děti do školy, na kroužky a k doktorovi. a Markétko nebojte se do porodnice se v nejhorším odvezete sama , jako jedna z mých dvou dcer. Ono po prvé to není taková rychlovka.Můj muž byl výborný řidič , velmi pohledný, ženám se moc líbil. Ale nespolehlivý,nezodpovědný atd. Ale proč o tom píši? Poznala jsem muže obyčejného, neatraktivního ale velice hodného, pracovitého a ON neměl řidičák, bylo mi tto tehdy taky divné ale neřešila jsem to.ˇSkoda že to z určitých důvodu nevyšlo s tím pánem co neměl řidičák. Já jezdím a taky bych to přežila že on ho neměl.Jsou důležitější věci u muže věřte mi, mluví ze mne životní zkušenosti. Hezký večer Korina
Nechtěla jsem se nijak zapojovat do diskuze, ikdyž jsem body rozdala, ale musím. Příjde mi podvné, že na prvním ,"něco jako rande" dívku zajímá auto a řidičský průkaz. Asi každou z nás, na mužích zajímá něco jiného. Chápu, že pragmatickou ženu zajímá nejvíce to, co je pro ni důležité.
Marketko, máte pravdu a já se omlouvám. I mě vždycky zajímalo, jaké má chlap auto. Ne proto, abych si mohla vozit zadek, ale proto, abych věděla, kam šly peníze za léta práce. Jakmile neměl pořádný byt a auto, tak peníze probendil. Propil, prohrál, prošustroval. A já jsem utíkala. Nic pro mě.
Tak si tady pročítám všechny odpovědi a opravdu se divím, kolika lidem připadám řekněme hloupá jenom kvůli tomu, že chci praktického muže, který bude mít řidičák. Mně takový požadavek přijde zcela legitimní a vůbec mě nenapadlo, že by mě kvůli tomu někdo mohl mít za blbku. Vážně! A ne, nejsem nedospělá, ani povrchní... Už mi taky není 20 let. Možná naopak kdyby mi bylo 20, tak bych nějaký řidičák vůbec neřešila - v tom věku jsem bydlela ve velkoměstě na kolejích s kamarádkou, chodila do školy, s klukem se scházela odpoledne po přednáškách, o nic se nestarala a řidičák mi byl vážně ukradený. Teď už jsem dospělá, zařizuji a organizuji mnohem víc věcí než ve 20 letech, bydlím na menším městě, plánuji rodinu a děti, společné bydlení a řidičák pro mě velmi nabyl na významu. Samozřejmě, že se asi dá žít i bez řidičáku - klidně může člověk všude jezdit autobusem nebo vlakem, ale kolik tím ztratí času? Do auta sednu kdykoli a nemusím se spoléhat na žádný jízdní řád a cokoli takhle převezu. Pokud někdo řidičák nemá, zavírá si dveře i před mnoha pracovními nabídkami. Já kdybych neměla řidičák, tak ani nemůžu dělat tu práci, kterou teď dělám. Dobrých pracovních nabídek tolik není, zájemců je všude hodně a když ještě člověk nemá řidičák, tak je to další handicap na trhu práce. A samozřejmě, že ve vztahu po chlapovi chci taky to, aby něco občas zařídil, odvezl, převezl a takové ty běžné organizační záležitosti. Kdyby mi stačilo jen to, aby mě měl někdo rád a byl mi věrný, tak to si můžu pořídit psa. Stejně tak je třeba pro mě u životního partnera (nikoli u milence-tam je mi to jedno) důležité i to, aby uměl vyměnit žárovku, pověsit poličku, něco jednoduchého v případě nouze uvařit, aby uměl zaplatit složenky etc. Vám to jako připadá divné, jo? To by mě zajímalo, jaké požadavky na partnera máte vy.
Ano, řidičák mám já, ale já taky nechci všechno zařizovat sama. Takhle když jsem jediná, kdo řídí, tak všechno bude viset jen na mě a když já zrovna budu zaneprázdněná, nemocná, těhotná nebo se mi jen prostě nebude chtít, tak to nezařídí nikdo.
Ale jednu věc mi tato diskuze skutečně dala - vědomí, že pro běžné obyčejné lidi nejsou u partnera žádné schopnosti vůbec důležité. A to mi nebohá babička (taková správná dědinská roba) od mala vtloukala do hlavy, že se musím naučit vařit, být dobrá hospodyňka a dobrá milenka, abych se mohla vdát a mít šťastné manželství. Lhala mi Ve skutečnosti stačí být jen dobrá milenka a v ostatním klidně můžu spoléhat na to, že to zařídí chlap
O to líp pro mě.
Aby mě nemlátil? Byl laskavý a milý? Neměl záchvaty vzteku? Uměl to dobře s dětmi a zvířaty? Nebral život tak vážně a uměl se zasmát i sám sobě? Prostě... lidské kvality. Ne to, jestli mě po chlastačce může odvézt domů...
To, že nemá řidičák, neznamená, že neumí NIC. Třeba zase dobře vaří on? Nebo tak něco. Vy z něj děláte úplně neschopného jedince.. A co když nebudete chtít/moct zařizovat vy... no, tak holt bude zařizovat on - MHDčkem...
Já pořád nevidím ten problém, vždyť řidíčák máte vy, evidentně i auto. To vám dělá takový problém se vozit, případně i jeho? Nejste trochu staromódní, že by měl vozit ženskou chlap, ne naopak? A nenalhávejte mi, že jde o porod, některé ženy, třeba Lívie Klausová, se dovezla do porodnice sama tramvají. Ano, byla to jiná doba, ale co na tom. A pokud by byl porod překotný, voláte sanitku. Chápala bych vaše hudrování, nářky apod., že nemá partner řidičák, kdybyste ho vy neměla. Ale vy ho máte, i auto, tak v čem je problém? Pokud to pořád tak rozebíráte, tak tohohle bez řidičáku pusťte k vodě a na příští rande si nalepte na čelo lísteček s požadavky na budoucího chlapa: "Musíš mít a umět - řidičák, umět vyměnit žárovku, přivrtat poličku, zaplatit složenky etc." No a uvidíte, kolik chlapů se za váma požene.
Jo, tohle jste napsala hezky. Jenže to není pravda, Vy lžete sama sobě. Vy nehledáte chlapa pro spokojený rodinný život. Vy hledáte někoho, koho budete dirigovat, kdo se Vám bez odporu podřídí, komu budete určovat, co smí a nesmí chtít. A nebude to asi jen o tom řidičáku. Možná se takový chlap (jestli se v takovém případě dá říct chlap) najde, proč ne, ale já bych Vás teda za partnerku určitě nechtěl. Pro Vás by byl opravdu možná lepší ten pes. I když toho udělat si řidičák asi taky nepřinutíte .
No prachy jsou taky důležité, kór v dnešní době Jednu takovou jsem znal. Žila s chlapem, bývalým policajtem, který ji neustále špízoval, chlastal a mlátil. Ale měl sto táců měsíčně a to se hodí, ne?
Náhodou, marketka má rozumější požadavky než si vůbec uvědomuje, až za nedlouho Evropu ovládnou mohamedání, tak ženy budou mít zakázáno řídit automobily a co pak s partnerem co nemá řidičák?
Vážení, je pátek, dostala jsem se k počítači a jsem trochu opilá, tak se omlouvám, ale vážně už řeším krizi s budoucím manželem. Pokaždé, jak se připiju, tak jsem nejupřímnější a zjistila jsem, že na řidičáku opravdu trvám. A to jsem ještě skromná, neb jiné ženy mají mnohem vyšší požadavky - třeba velký penis (to jsem se dnes dozvěděla od kámošek při vínku - prý s malým se ani nevzruší). Já chci jenom řidičák, což je něco, co by snad každý chlap mohl zvládnout a velký penis ani mít nemusí, takže fakt nejsem až taková blbka... jiné v mém věku mají i vyšší požadavky Já myslím, že jste tady moc velcí puritáni, fakt si to jinak nedovedu vysvětlit. Řidičák je základ.
A lucie nebo jak se to jmenuješ... možná se známe, opravdu pocházím od Ostravy. Jej... musíme někdy zajít na kafe a pokecat o chlapech a tak...
...no nechci lichotit,ale taky si myslím,že řidičák u chlapa je základ.Jen jsem se nechtěla pouštět do debaty,protože tady Ti málokdo poví svůj názor,většinou si to nikdo neodpustí a začnou moralizovat a kritizovat.Zajímali mě vždycky chlapi co se umí postarat,jsou schopní, orientují se a k těm požadavkům patří i řidičák a nevyžaduji aby měli auto,jen ty papíry a aby to za volantem uměli.Nikdy jsem nečekala peníze ani vzděláni(protože chytrý může být i bez titulu)penis je lepší většíto je pravda ,ale řidičák je pro mě základ.Ať si každý chodí s kým chce,ale pro mě je víc chlap ten,který umí dobře jezdit! Pokud si je jistý za volantem,jsem si s ním jistější i v životě.Prostě řidičák a chlap je jako ženská a kosmetika,ať si říká kdo chce co chce.
Daniel-přesně co říkáte říkám taky.Auto je jen na obtíž a raději se hýbu pěšky,prachy na vyhazování taky nemám a stres,že není kde parkovat,kdo to opraví,přezuje atd. taky nemusím.Nutili mě do řidičáku"počkej až budeš mít děti"...no a děti máme a i tak by to šlo bez auta v poho.Lidi jsou pohodlní a auto je takový standart.Ale u chlapa to beru jako součást.Tak jako u většiny žen se očekává že se umí líčit,vařit,starat o děti,tak u chlapa očekávám řidičák a dobrou práci.
Jak asi vidíš, tak ne pro každého je řidčák základ. Pro mě třeba je a velkej, pač mě živí, ale pro jiného není no...
Někdo prostě řidičák nepotřebuje - do práce a zpět zajede MHD - Je to o dost levnější a často rychlejší, na dovolenou buď nejezdí nebo jezdí autobusem, případně dál stejně autem nejde takže letadlem na letiště autobusy jezdí a nemusí řešit parkování, pokud dělá někde v kanclu tak taky k práci auto nepotřebuje ...
Pokud nemá auto tak by mu byl řidičák stejně na nic, řidičák něco stojí, auto stojí o dost více potom pojištění a ručení pokud bydlí v bytě tak přemýšlet kam parkovat případně nájem za garáž ...
Myslím že pokud by jste založily rodinu a byl by potřeba řidičák tak si jej dodělá - není to až takový problém, otázka 1měsíce.
Já si život bez řidičáku a auta nedokážu představit je to každodenní nepostradatelný pomocník - ale někdo ho nepotřebuje.
Taky souhlasím s odpověďmi výše, že řidičák je zástupný problém. Pokud partner nemá auto v zaměstnání, tak řídit asi ani nepotřebuje. Až se rozhodne koupit auto vlastní, řidičák si lehce během pár týdnů jistě udělá. Ale mám pocit, že tebe uspokojí jen vůz za cenu minimálně stonásobně vyšší než za řidičský průkaz.
No, tak já bych teda taky ráda chlapa s řidičákem. Situaci, kdy jsem v rodině jediná, kdo má řidičák, si od 18ti užívám se svými rodiči a moc prima mi to nepřipadá. Cokoli, co je třeba vyřídit, dovézt, nakoupit větší/těžší věci, vyřizuju já. Krom toho veškerou péči o auto (kterou tímpádem taky hradím včetně benzínu). Beze mě si rodinka nedojede na chatu, na výlet (kromě těch pár míst, kam jezdí dobře hromadná doprava), za vzdálenými příbuznými. A když někam chtějí jet a já je nemůžu odvézt, tak je moje vina, že nikam nejedou (ne že by mi něco takového řekli, ale já si tak připadám).
Ani nemluvím o tom, že když se jede nějaká delší trasa, tak hodiny řídím sama a nemám se s kým vystřídat (no a že bych si někde mohla dát skleničku něčeho, to samozřejmě taky neexistuje).
Takže ve svém vztahu/manželství bych vážně nerada pokračovala v modelu dovez, zařiď, zaplať, odvez mě, udělej si čas zařídit tohle a tamto (protože ti to autem zabere míň času). Asi je to nemoderní, ale nechci ve vztahu zastávat mužskou roli. Chci chlapa, co si věci zařídí sám, když já nebudu moct.
Z většiny toho, co jsem si zde přečetl, tedy vyplývá, že chlap bez řidičáku, je prostě mentálně méně disponovaný...prostě hovado blbý... Je jedno, jestli jste vnímaví a empatičtí, je jedno, jestli jste ke své dámě milí a zahrnujete jí svou láskou a pozorností, je jedno, že jí pomáháte a podporujete, je jedno, že umíte nakreslit dobrý portrét, je jedno, že jste manuálně zručný v pracích okolo bydlení, je jednio, že jste aktivní muzikant, který si tím vydělá dost peněz, je jedno, že kdejaký dement z pomocné školy ten řidičák udělá a vy nechcete.. Proste to, že vy si jej odmítáte udělat je neodpustitelné. Nesouhlasím, ale tleskám. Pánové, kdo nemáte řidičák, vítejte do klubu.
Anál Agbar
Sonyboj, nic si z toho nedelejte. Mě tu taky dostala jedna z odpovědi, že se u ženy samozřejmě předpokládá, že se umí líčit... Třeba já chodim po světě prostá všeho zkrášlování. Proč? Jsem na všechny ty chemické sracky alergická..., a to doslova. Tudíž taky asi nemám nárok se považovat za ženu hodnou muže. Tak asi tak nějak.
Naufrago, jojo. Zvládnout nalicit se bych uměla... Ale stejně to nedělám. Ještě by se mě každý lekl, ta alergická reakce není moc koukatelna
Eulalie, neberte to tak doslova prostě se tím myslí, že když vezmete řasenku, tak budete schopná s ní vytvořit na řasách něco, co nebude vypadat jako dílo sotva dvouletého dítěte. A to byste zvládla, kdybyste se malovala. A o to tu gou
tady se slovíčkaří.Slovo "očekává se "neznamená že to dělají všichni,hm?!Tak jak někteří chlapi nechtějí neupravené(tzn.nenalíčené né zmalované)ženy,tak některé ženy nechtějí chlapy bez papírů.Kde žijete?svět je takový,že většina žen se stará o děti,domácnost,líčí se atd. a většina chlapů vydělává na domácnost,kutí,opravují a mají řidičák
eulálie jen proto,že nepatříte k většině chcete říct,že to tak není?
Přesně tak,každý si vybere co mu srdce a rozum káže.Chodila jsem s citlivým,hodným,spolehlivým bez papírů a stejně tak jsem chodila i s citlivým,spolehlivým s papírama.Takže si tazatelka určitě taky vybere co je lepší.
Já jsem se měla jít asi zeptat na nějaké jiné diskuzní fórum, protože tady jsou samí moralisté, kteří mi navíc ještě vkládají do úst něco, co jsem vůbec neřekla. Třeba o kvalitě a ceně vozidla nebo o penězích jsem vůbec nemluvila a někteří experti si zde vyvodili, že hned potřebuju chlapa, který má auto za milion a topí se v penězích
Ale že chci, aby měl řidičské oprávnění skupiny B (na jiných skupinách netrvám), to neznamená, že je to můj JEDINÝ požadavek. Samozřejmě musí splňovat i jiná kritéria. Jak říkám - kdybych si vybírala milence nebo někoho na "nevážno", tak je mi to více méně jedno, ale když vybírám manžela a tatínka mých budoucích dětí, se kterým budu plánovat a organizovat chod domácnosti, tak mi to jedno není.
P.S.: A klidně si dám s výběrem na čas... Já si ten výběr a testování mužů docela užívám A jestli mi nikdo nebude úplně vyhovovat, tak začnu vybírat na základě principu play-off a někdo mi nakonec stejně zbyde.
Promiň Markétko, ale když hledáš manžela a tatínka svých budoucích dětí, měla by tě víc zajímat povaha a co má v hlavě, než řidičák. Ten řidičák si každý může udělat snadno, povahu nezměníš ... abys jednou nelitovala ...
Chtel bych ti poblahoprat k nastartovani diskuze, ktera se rychle prehoupla pres 100 prispevku. To se podari opravdu jen par lidem za rok. Kdo mohl cekat, ze tento nevinne vypadajici dotaz se takhle utrhne ze retezu?
V kazdem pripade se ti nechtene povedlo neco mimoradneho. Jeste jednou blahopreji
Výběr a testování můžů si docela užíváš...
No abys nakonec nezůstala sama, a nebo s nějakým zaslepeným blbcem, který ale s tebou taky asi nevydrží,
Pravda, tahle diskuse se lehce rozjela nesprávným směrem. Takže zpátky k původní otázce - "Mám mu dát ještě šanci nebo už se mám na něj vykašlat?" - Moje stručná a jednoznačná odpověď: "B" je správně. Sobě a hlavně jemu tím prospějete. Tečka.
Markét, jak už jsem psal, máte naprosto recht. Nemyslím to nijak ironicky. Good luck při selekci a filtrování bonitních samečků. S tím vítězem strávíte celý život a stane se otcem vašich společných dětí...
Znal jsem jednu, která sebe sama cenila hodně vysoko a filtrovala, respektive filtruje doteď. Je jí již 56let, přitom ještě před deseti lety byla velice atraktivní, jenže nechtěla slevit ze svých nároků. Takže žije sama a se svým přístupem se to ani nezmění. Přitom jí ani nejde o řidičák, ten vůbec nepožaduje, ale především o to, aby byl partner všímavý, uměl si poskládat věci ve skříni a nemusela po něm uklízet ponožky a odhozené trenky. Taky chtěla, aby uměl vyměnit žárovku, natřít plot a ne jen ležet s lahváčem u tv. Protože líný a nepořádný chlap se již nezmění, ale na rozdíl od toho řidičáku, - ten si může udělat kdykoliv. To ještě neznamená, že když ho nemá, že ho mít nemůže. Prostě dotěď ho nepotřeboval, tak k čemu si ho dělat, že jo, nikde ale není napsané, že do budoucna svůj názor nezmění. Až bude mít děti a rodinu, tak to pro něj jistě bude priorita. Takže vybírat chlapa podle papírů je hovadina, není to tělesná vada, ani žádné omezení, za tři týdny může jezdit. A to, že vás nezajímá, zda je pořádný, šikovný nebo jak řeší krizové situace i o vás něco naznačuje.
Milá Markétko, neodsuzuju vás, jen bych vám rád napsal trochu jiný pohled.
Můj strýc má jisté zdravotní omezení, které tu nechci moc rozebírat, a všechno zařizuje jeho manželka, která má jak řidičák, tak i auto. Bydlí skoro na samotě, on už je v důchodu, ona ještě jezdí do práce. Klape jim to ukázkově, ona jej, když je potřeba, všude odveze, zařídí, on udělá něco v domácnosti, opravy a podobně, na to je šikovnej dost, i přes tuto "nevýhodu" vychovali dvě děti, které řidičák mají, takže když je potřeba, vše se přiveze. Nikdy jsem nezažil, že by si někdo strýce dobíral kvůli tomu, že neřídí. Tím chci říct, že důležitější jsou jiné věci, láska, pochopení, ohled a podobně.
Já sám mám také zdravotní problémy, a vím, že bych zkoušky nedal, a stejně by bylo otázkou času, kdybych se někde vyboural. Samozřejmě za sebe bych byl rád, kdybych si později našel slečnu, jako vy, která má řp a auto, ale nebude jí to vadit, což vy berete jinak. Kdyby neměla, tak to taky řešit nebudu, kdyby bylo něco velkého potřeba, je možné poprosit příbuzné, nebo známé.
Jak jsem již napsal, neodsuzuju vás, je to váš postoj, jen vám chci nabídnout jiný pohled, podle mě, když se lidé opravdu milují, tak se dá řešit všechno, sama píšete, že vaše rodina řp průkaz má, tak kdyby něco, jistě by nebyl problém poprosit třeba otce a podobně, když byste to sama nezvládla.
A ještě vlastně jedna věc, i kdybych byl úplně zdravý, tak si nejsem jist, zda bych do řp šel, protože dnes je hustota provozu opravdu velká, hodně nehod a celkově si myslím, že není o co stát. Možná to tak vidí i váš nový objev.
Váš přítel má představy a schopnosti, které nejsou slučitelné s vašimi nároky. Nutit do motorismu někoho, kdo k tomu má odpor, nemá smysl. Řidičské schopnosti nemá každý člověk a on možná dobře ví, proč se do toho nehrne a je to tak dobře, protože pokud je nešikovný, má špatný odhad, je úzkostlivý nebo nepozorný, ještě by někoho mohl zabít, včetně vás, kdybyste ho donutila si ŘP udělat. Vy si vůbec nepřipouštíte, že někdo s tím může mít netušené potíže, berete to, že je to automatická schopnost každého, kdo se do toho pustí a že se to naučí každý. Nenauči, věřte mi. Buďte ráda, že řídíte sama a všude se dovezete a jste soběstačná.
Pokud ŘP a auto stojí ve vašem hodnotovém žebříčku tak vysoko, je lépe se rozejít včas. Pokud navíc cítíte partnera jako nedostatečně dominantního, takže byste se i tou maličkostí, že ho někde vozíte, cítila nad ním, pak je to o důvod víc. Znám spoustu manželství, kdy chlap neřídí, protože na to nemá, vozí ho žena, přesto je tam chlap v manželství dominantní. Někteří třeba špatně vidí, jiní nemají odhad, nebaví je to atd. Znám i manželství, kde naopak chlap vaří a rád, protože žena na to není a problém to není. Je to jen na obou, jak se dohodnou.
Příště budete vědět při výběru dalšího muže, čím se řídit a jak vybírat a co je vaší prioritou. Pokud ho milujete a nechcete opustit, pak se s tím musíte smířit. Nemůžete se na něj zlobit a chtít ho předělat k obrazu svému. On vás též nenutí do činností, které vás nebaví a nemáte na to.
Mám takového muže a všude jsem ho rozvážela. Sice měl ŘP, ale byl na to strašně levý, bál se toho a nesnášel to. Měl ale chuť se to naučit. Tak jsem ho to dva roky učila. Dva úmorné roky, kdy se ze mne stal uzlíček nervů v autě, protože nám šlo x-krát o život, 3x to naboural i se mnou a nespočetněkrát odřel. Pak se naučil jakž takž řídit a od té doby jezdí a koupil si auto, ale zpětně mohu řici, že to za to nestálo. Primární ale byl jeho zájem. Kdyby zájem o to naučit se neměl, nikdy bych se do toho nepustila.
Vím přesně oč Vám jde, protože se tu celkem rozumně ptáte. Zřejmě sama tušíte, že bude "jiný", tím myslím exot. Pár takových znám, mají i jiné názory a životní cíle. Možná bude jednou štastný s nějkou ekoaktivistkou, nebo turistkou, jejich děti taky budou turisté, kdo ví.Pošlete ho do háje, co s ním jiného.
Velmi souhlasím s nickysem, paní Markéto. Znám jednoho, který si do auta za boha nesedne, aby se mu něco nestalo. Je to výborný fotograf, kaktusář a kdovíco ještě, ale povahově je trochu exot. Druhý, můj spolužák, si řidičák nedokázal udělat a dodnes tahá nákupy 2km pěšky včetně jeho paní. Nechci křivdit, ale moc chytrej není.
Vy jste hodně divná.Nemít vztah jenom proto ,že nemá řidičák?Sám vám řekl,že ho doposud nepotřeboval.Co je na tom podivného!Lidi co nemají ř.p.mají rozšířené obzory,když řešily nějaký problém s přepravou.Nejsou otrokem dnešních vymožeností.Nespoléhali se na ř.p.tak jako my.Moc prohlížíte obal člověka než jaký je uvnitř.
Já si tedy naopak myslím, že ta úvaha je celkem legitimní. Marketka sice tím zdůrazňováním, že nemá řidičák pořád dokolečka trochu vybudila emoce a znehodnotila co asi chtěla říci. A to, že rozhodně to není běžný chlap. Markét, znám chlapy bez řidičáku a upřímně, často jim nechybí jenom to. Asi bys měla zpozornět a rozhlédnout se, jestli jeho životní postoje nejsou i v jiných věcech s tebou nekompatibilní. Jestli ti připadá chlap bez řidičáku natolik mimo jak to tady prezentuješ, určitě najdeš i další věci, přes které se u něj nepřeneseš. Nebo nenajdeš a pak tady zbytečně hystečíš s řidičákem. Z praktického hlediska totiž moc velký problém nevidím. Spíš je to v tom, že to je odraz určité osobnosti, která s tebou asi úplně nesouzní. A teď ještě něco pro ty,kdo se tu zastávají alternativních životních stylů (bez řidičáku, bez pasu, nahoře bez atd.) Víš jak se říká, že chlap je stejný milenec jako je řidič? Podle mě na tom něco bude.
Když jsem přes seznamky hledala vhodný protějšek, ŘP pro mě nebyl důležitý, tak jsem se na něj neptala. Ale několikrát se mi stalo, že se mě někteří muži ptali, jestli ho mám (mám ŘP), jestli mám auto a jaké auto, jestli chodím do posilovny a kam přesně a co přesně cvičím, jestli jezdím na kole a mám ho, kde přesně pracuji, jak umím vařit a co umím vařit a jak přesně bych uvařila svíčkovou bez receptu atd. Zkrátka si na těch schůzkách člověk připadá někdy jako na přijímacím pohovoru nebo u výslechu na policii. Ještě mě napadlo, když by měl váš vyvolený ŘP, nemáte jistotu, že vás do té porodnice zrovna odveze. Může být hodně pracovně vytížený. Hlavně že víte, co chcete. Když si za tím půjdete, věřím, že najdete, co hledáte.
Jeden z nejlepších lidí, které jsem kdy v životě potkal, taky neměl řidičák.
Naučil mě mnohému a velmi jsem si ho vážil.!
To, že nemá papíry, ani auto jsem zjistil, až mi po několika letech řekl... "Tož nemoh bys mě
a tu moju odvézt na týden "domů".?
Pocházel totiž z Jižní Moravy a přesto, že bydlel v Ostravě od svých osmnácti...
Jeho srdce zůstalo "DOMA" na jihu Moravy.
Byl snad špatným člověkem jen proto, že neměl řidičák.?
Tak mám pro vás dobrou zprávu - milého muže bez ŘP už jsem odpískala Jinými slovy udělala jsem mu laskavost a nechala jsem ho být a to mi ještě sliboval, že by si řidičák kvůli mně i udělal, kdybych na tom trvala (nevím, proč se kvůli mně tak ponižoval a neobhájil si své neřidičství... ale to je už jedno)
Jinak poslala jsem ho k vodě i z jiných důvodů, ne jen kvůli tomu řidičáku.
Tož jen tak, že mám pro vás dobrou zprávu a že kluk nebude se mnou zbytečně trpět
Řekl bych, že bychom se měli vrátit k meritu věci a podstatě poradny, odpovídat na rozumné otázky., kterých je tu více než dost. Zde stejně nenajdeme kloudnou a správnou odpověď a v podstatě je to každého věc, každý si režíruje svůj život a čas podle svého nejlepšího svědomí a ten druhý mu do toho není oprávněn kecat. Na tom jeho názoru vůbec není nic špatného, pokud si to sám tak vyhodnotí.. Vy ostatní, si můžete jít zaplavat..., vyžehlit, vyprat, uvařit, upéct, zatopit, uklidit,. nebo třeba jen od vrátek odházet sníh.. A ona jakbysmet..
Za sebe to uzavřu, že ŘP + schopnost řídit auto patří v 21 století k základním a standardním civilizačním dovednostem a návykům u obou pohlaví, stejně jako v 18 století bylo standardem (alespoň pro muže) řídit koně/spřežení a ještě o pár století dříve bylo stejným standardem bojovat v brnění s mečem, přípdně motykou a kosou v případě sedláků... Tož tak.
V dnešním světě si dělat řidičák? Vždyť člověk může řídit jako Bůh, být opatrný a pak to do něho napálí někdo, kdo řídí špatně a nepřeřije to ani jeden. Já mám 26 let, jsem žena a řidičák také neplánuji. Nejsem sebevrah. Pokud nechcete skončit v harampádí plechu, tak do toho taky nechoďte. Já ho k životu nepotřebuji, jsem z města.
Myslím, že jsou důležitější priority než jestli má chlap řidičák. Já jsem však abstinent, tak když jste zmínila, kdo vás poveze opilou domů, tak já takovýhle servis nepotřebuji.
Tak vono je to těžko, někdo vás tím autem apod může sejmout, když budete přecházet vozovku nebo i jen tak půjdete na chodníku nebo budete čekat na tramvaj apod. To už raděj budu sedět v tom autě a náraz většinou přežiju.
Ale i když sice mám auto i řp, tak autem velmi nerad jezdím, připadá mi to prostě, že startovat a hýbat tím monstrem jen kvůli mé osobě, je hodně sobecké a nepraktické a ani už mě jízda autem moc nebaví a nic neříká. Jezdím s ním akorát na týdenní nákup (z vesnice do města) a někdy do práce. Ale přemýšlím nad tím, že jakmile doslouží, už je starší, tak nové už pořizovat asi nebudu.
Ahoj,
tak ten muž je frajer ! já sice řidičák mám , ale moc ho nevyužiju (nevlastním auto)..a jsem tak trochu romantik, jedu raději vlakem nebo na kole...tenhle životní styl - vozit si všude zadek autem mně není vlastní ! je si vemte jak to ve městech vypadá ve špičce? kolik lidí jezdí auty - auty ve kterých je míst pro 5 (!) lidí a jedou v něm sami..a pak nadávají na zácpy a že není kde zaparkovat !
takže jestli tady někdo hodnotí člověka dle toho , co má a ne dle toho jaký je ...pak to není zrovna moje "krevní skupina"..
a vůbec-hodnotit druhé je vlastně ..k čemu?
R.
Milá Markéto,
být Vámi, tak se zeptám, zda onen muž bude chtít bez auta i řidičíku fungovat i v případě, že by měl děti a občas by bylo potřeba koupit pro rodinu něco, co se nedá vozit MHD. Nebo co by dělal, kdybyste byli někde na výletě, Vám se něco stalo a on by Vás nemohl nikam dopravit, protože nemá řidičák. Až podle toho bych soudil.
A být oním mužem, tak za to, že hned po prvním rande dávate minusové body za takovou prkotinu, na druhé rande s Vámi bych už nešel. Trošku to připomíná chování a uvažování typické zlatokopky - nemá auto, stojí mi tedy za to?
A co jako? Je to jeho věc. Proč by si měl kupovat auto? To si jako vážně neumíš představit život bez auta? Někdo si nechce pořizovat dětca někdo zase auto. Když to považuje za přítěž. Může jezdit autobusem nebo chodit pěšky. Podle mě si rozmazlená tak jako většina lidí co se dneska bez auta nedokáží obejít. Když ti to vadí že nemá auto tak ses s ním neměla scházet. Řešíš kraviny. Největší blbost co by mohl udělat je aby si udělal řidičák kvůli tobě. Měl by zůstat sám sebou. Navíc někomu řízení nejde nebo nemůže řídit z jiných důvodů, prostě je nešikovný... Chce se tak vyhnout něčemu o čem ví že by mu to nešlo. To je jedna z dalších možností. Každopádně považuji za nesmysl aby si dělal řidičák jen kvůli tomu že tobě se nelíbí chlapi co nemaj auto nebo nechtěj řídit.
Já autoškolu udělal, ale nepoužíval jsem řidičák tak jsem ho nechal propadnout. Kdybych ho chtěl tak si ho vyřídím ale nepotřebuju ho tak k čemu by mi byl? Stejně jsou i chlapi co taky řidičák měli ale přišli o něj kvůli jízdě v opilosti a nabourání, apod. takže jsme na tom stejně. Oni taky musí jezdit budem a ještě splácí dluhy (za to auto co si koupil a hned rozbil blbec jeden)... Další důvod proč nechci auto řídit je ten že bych s tak 50% pravděpodobností byl schopen někoho zabít. Auto je zbraň a já nemám zbraně rád. Tak leda ve hře. To mi stačí
souhlas s dáblem .Co tady pořád řešíte?prostě chlapi bez řidičáku jsou jiná sorta.Zajímalo by mě čím se ti chlapi bez papírů živí.Znám ředitele firem,manažery,technology,servisáky...a ti by bez řidičáku pracovat nemohli.Vím,že lze žít i bez řidičáku,ale když slečná hledá někoho k sobě,tak hledá někoho ským si bude rozumět.Chlap bez papíru bude mít odlišný styl života jako ona,tak proč by měla s takovým být?to je snad málo ženských které by takového chlapa braly?tak proč by se měla omezavat a chtít ho?Lidi by si měli ve vztahu hlavně rozumnět,tak by měli mít snad i stejný pohled na svět.
Lucie -
"Zajímalo by mě čím se ti chlapi bez papírů živí"
No, já bych řekl, že těch profesí, kde není řidičák potřeba je docela dost. Například:
lékař, úředník, prodavač, zedník, soudce, dlaždič, architekt, skladník, jaderný fyzik, švec, kominík, závozník, optik, metař, instalatér, radiomechanik, tiskař, daňový poradce, učitel, vysokoškolský profesor, chemik, podkoní, hvězdář, vlakový průvodčí, truhlář, lakýrník, hodinář, ředitel čehokoliv...
magdon-lékař-má příslužby nebo objíždí pacienty.Někdy mají více ordinací(např.můj doktor)nebo dělají navíc i firemní lékaře kde musí dojet.Pediatr 100%objíždí narozené děti do domů,chirurg či jiný obor jsou v pohotovosti a musí včas dorazit do nemocnice.To jde MHD někdy těžko.Dlaždič,zedník-dojíždí do práce ve skupině,nejčastěji se střídají v řízení,protože nemají práci v místě bydliště kousek od domu.Někteří vozí materiál a nebo jezdí ze stavby na obědy atd
Architekt není jen ten co navrhuje(to snad leda ve filmech),často objíždí stavby,dohlíží a kontroluje.Někteří ještě i učí na školách,tam taky musí dojet ze své kanceláře.Kominík asi těžko objede několik vesnic po okrese bez auta.Závozník?jako profi řidič bych nechtěla závozníka bez papírů...daňoví poradci často navštěvují lidi doma,neznám žádného co obchází klienty pěšky,to by měl teda malý rajon a ani na chleba by si nevydělal.Stejně tak jsou na tom i realiťáci.Instalater taky nepotáhne všechen vercajk na rameni a pojede tramvají či busem k zákazníkovi...atd.atd.
držet pohotovost v jakemkoli pracovním oboru (lékař,servis...)znamená,že jsem doma a jakmile nastane problém,co nejdříve se dostavím na pracoviště.To jde sanitkou nebo MHD těžko.
h4ever Štěpánek měl své uto a i sanitkuDnes obvoďáci většinou dělají i firemni doktory(to už jsem psala)dojíždí do firemních ordinací a někteří mají i ordinace dvě.Naše doktorka má dvě od sebe cca12km.Do více ordinací dojíždí i ortopedové,chirurgové,rehabilitační pracovníci...je to tak dnes běžné.Staré časy kdy všichni seděli až do důchodu na jednom pracovišti jsou pro většinu lidí fuč.
milancukrar ...a mnoho jich papíry mají.Abych si musela pro zedníka dojet,to jsem teda nezažila.Jak se s takovým přístupem uživí,tak proč né.Pokud zedničí jen kolem bydliště a všechny věci nosí sebou v baťohu nebo si jej někdo vozí,tak potom máte pravdu.
Magdone, to je zbytečné, i když máte pravdu. Páč mnoho zedníků nemá papíry a žijou...
Lucie, znám jednoho zeníka, o kterém určitě vím, že nemá řidičák, auto mu nechybí. Dělá na Ičo, dostaví se do firmy, tam naloží matroš a nářadí a převezou ho na stavbu s dalšími lidmi. Páč nejezdí jenom jeden zedník, ale celá parta.
Já nevím jak se ten film jmenoval byl to český film o básnících a tam doktor jménem Štěpánek objížděl pacienty, ale v sanitce. nevím jak to chodí dneska. Nerozumím tomu proč by doktor měl ojíždět své auto? A jestli spěchá tak určitě potřebuje sanitku. Přece nepojede civilním autem... Nevím mno. Doktoři obvykle jezdí v sanitce dle mých zkušeností - mají řidiče.
Je to jen o kultuře a aktuálních životních podmnínkách. Uprchlíci - migranti - taky nemají auta a dostanou se do Evropy!
Já si pamatuju akorád, že tam jezdil Zedníček v sanitce nějak se mi nezdá že by sanitka byla jeho. Podstatné je, že dneska se nejčastěji jezdí služebním autem, takže kdo má řidičák může jezdit služebním. Na služebním autě totiž obvykle bývá reklama firmy a kontakt. Ono by to jinak působilo jaksi nedůvěryhodně. Takže minimálně to že dotyčný nemá auto nepovažuju za nic divného. Taky mě napadlo že dnešní generace je zatraceně zlenivělá, všichni jezdí autem ale i kvůli takovým prkotinám že nejsou schopni zajít si třeba dva kilometry pěšky ke kámošovi na návštěvu nebo sednout na bus, ale raději jednou autem. Já to nechápu jak můžete takhle žít, přece chodit se musí je to zdravé. Být pořád zavřený v autě jak v kleci... Jasně má to výhodu, že když prší nebo sněží si v teple, ale když si teple oblečený/oblečená tak se nic nestane jít pěšky a s deštníkem. Kdežto s tím autem akorád člověk riskuje že se někde vymlátí na kluzké vozovce nebo že uvízne v závěji. Jeden můj dobrý kámoš se takhle zabil když mu bylo kolem 18ti. Někteří lidé by za auto vůbec neměli sedat.
Pěkně jsem si teď po půlnoci početl, zasnil se a pobavil. Tak tedy jen něco ze života praktického:
Když jsme se s manželkou před 45 lety brali, o autě a ŘP nebyla vůbec žádná řeč. Ono také nebylo zač auto pořídit ...
Kvůli bytové situaci jsme bez váhání opustili velkoměsto perspektivní zaměstnání, zabydleli se 300 km od něj, práci a byt jsme tam dostali. Odborfně jsme se také jinak museli přeškolit. Narodily se nám 3 děti, máme od nich 5 vnuků.
To víte, že tehdy by se nám občas auto hodilo, ale uměli jsme si poradit sami, děti s námi (už od 3 let věku) cestovaly na výlety a dovolenou hromadnou dopravou po celé republice - všichni máme na to ty nejlepší vzpomínky. A když bylo zle (nemoc apod) vždycky nám někdo nezištně s dopravou pomohl. Se třemi dětmi a z jednoho příjmu by opravdu nešlo živit ještě auto.
První auto jsme pořídili až když mi bylo 48 let - tehdy jsem také absolovoval autoškolu, najezdil jsem obchodně i soukromě cca 300 000 km, bez ztráty jediného bodu, pokuty snad jen 5 x za problematické parkování.
Ano, je dobré mít auto a řidičský průkaz. Asi to patří ke všeobecnému vzdělání. Dnes už bychom bez něj nechtěli být, i když vím, že brzy nastane doba, kdy to ze zdravotních důvodů nepůjde, ale zase to nějak dopadne. A nakonec na poslední cestu nás také někdo sveze v černém autě.
Tak přeji všechno dobré a duši čistou.
Hezky to napsal @dedabrno. Myslím, že je to svobodná volba každého jednotlivce. Nemít auto znamená asi méně toho stihnout, ale na druhou stranu to může přinášet hodně jiných prožitků. Když se podíváme na dnešní společnost, jak pořád někam spěchá, za něčím se furt honí a nemá čas na člověka samotného a na vlastní rodinu, dojdeme možná k závěru, že tento životní styl je špatný. Věci, které nám život zpříjemňují nám možná ledacos berou. Jak říkal pan Werich auto je skvělá věc, která život vlastně prodlužuje (protože toho více stihneme) ovšem pouze za předpokladu, že ho nezkrátí najednou.
- a kdyby měl řidičák, ale neměl auto a nikdy nejezdil - by už bylo lepší?
hever -
no já jsem si udělala řidičák současně na motorku i na auto (v 70-letech) - ale měla jsem peníze jenom na motorku - k autu jsem se dostala až po ca 10-letech - takže jsem autem nejezdila - co je na tom divného?
Někteří lidé jezdí na kole. Třeba můj stejda nikdy neměl auto a vždycky jezdil na kole. Obdivuju ho. To kolo nebylo žádný zázrak, snad ani převody to nemělo, ale on byl ochoten šlapat spousty km jen aby zajel na ryby nebo na houby. Nevím jestli ještě jezdí na kole ale pokud by nešlo kolo určitě by jezdil autobusem. Jiní lidé zase jezdí na kole do práce a ušetří tak dost peněz. Oni to ale berou jako sport. Je to absolutní protiklad k těm co raději vozí svoji zadnici v autě (nebo v MHD) a bojí se že by museli špapat 500m pěšky!
Moji rodiče jsou bez řidičáku celý život, já i brácha jsme se narodili zdraví, do porodnice nás vezla sanitka, stejně možná dopadnete stejně, že radši poedete se záchranáři a ne osobním autem bez blikačky...nikdy nevíte kdy na Vás porod přijde...do školy jsme to bez auta taky zvládli, na intru jsme to taky zvládli, umíme chodit i trefit pěšky, vyznáme na autobusových a vlaskových nádrážích, v jízdních řádech, ale i v mapách, když už jedeme s někým autem...žádnou újmu jsme celá rodina tím, že jsme neměli auto nikdy neutržili...na nákup jsme jeli autobusem, nebo mamka s tátou..ráda vzpomínám jak nesli tašku společně, každý za jedno ucho...pomáhali si...Pokud Vám to vadí, nechte ho být, měl by s Vámi těžký život, pořád by jste mu dáfala najevo jak něco míň nebo si to o něm myslela a za chvíli ho stejně pustila k vodě...každý má jiný náhled na život a většinou takový jaký mu dali do vínku jejich rodiče...dáváte hodně na svého tátu a asi si vždy řeknete "no co by si táta pomyslel" , vyberte si muže, kterého nebudete soudit a mít plně ráda za to jaký doopravdy je a nepřetvařuje se před Vámi jaký borec...když není..ten chlap k Vám byl fér a upřímný...vy buďte taky a jděte o dům dál.
Koukam, ze ozivujete otazku z loňska a tazatelka asi uz nezareaguje, ale mozna se ozve a prozradi nam, jak dopadla
Chlap, který nemá řidičák a jezdí autobusem? Tohle je přímo na facku, měla jste mu ji vlepit, aby si uvědomil, že bez auta Vás zbytečně okrádá o drahocenný čas. Jak si může dovolit randit bez auta, to chce pořádnou dávku drzosti... Být tebou, tak od něj žádám finanční odškodnění za promrhaný čas. To je hrůza, jak jsou dnešní muži neschopní, nemají auta, peníze, domy, jachty... A k vašemu hodnocení, u mě by dostal tolik mínusových bodů, že by se z toho nevyhrabal do konce života.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.