Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osamostatnění studenta, úhrada nájmu

Od: rd* odpovědí: 12 změna:

Podpořili by jste finančně úhradou nákladů na podnájem bytu svého dospělého potomka, který studuje VŠ ve stejném městě jako bydlí jeho rodina s tím, že chce bydlet samostnatně?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x
Pokud bych nanto mel, tak mozna jo.

bruno*
hodnocení

0x

Nepodpořil, pokud by k tomu nebyl závažný důvod. Dost na tom, že vás podporuje ve studiu.

hodnocení

0x

Tož, to je těžká otázka. Mladý chce být samostatný, ale aby to někdo zaplatil? Asi bych se zachovala podle toho, jestli bych vůbec mohla ty peníze dát a také jestli se mladý snaží něco vydělat sám. Kdybych viděla snahu po samostatnosti ve všech ohledech. Ale jestli bych jeho samostatnost měla celou financovat, to bych se hooodně rozmyslela.*sok* Já osobně, bych ani na to neměla. Mladá, když studovala, učila a masírovala a o prázdninách brigády brala. Vydělávala, ildyž jsme bydlely spolu. A když začala pracovat a odstěhovala se do svého, při práci si všechny tyhle činnosti nechala.

an*
hodnocení

0x

VŠ je možné studovat dálkově, při zaměstnání. Ale asi ano, záleželo by na tom, jaký bych sama měla příjem a také na tom, jak by se mé mládě chovalo.

hodnocení

0x
Jakože nechce bydlet s rodinou a hledá nájem ve stejném městě? Proč? Resp jestli je to z jeho hlavy, tak ať si to zaplatí, když si myslí, že je tak snadné - vydělávat.
Já jsem vydělával a přesto jsem musel mít spolubydlícího. Takhle položená otázka mi přijde jak od frajirka, co to má na háku a čeká kde spadne zlaté prase.

iz*
hodnocení

0x

Studentovi bych vysvětlila, jaký je rozdíl mezi osamostatněním se

a oddělným bydlením od rodičů na náklady rodičů.

Naučila bych ho vařit, prát ...a popřála mu hodně štěstí.

(Možná bych mu pořídila pračku.)

hodnocení

0x

Podpořila bych ho penězi, které by ode mě dostal, i kdyby bydlel doma. Možná trošku navíc: jídlo, které doma nesní, energie, které nespotřebuje. V podstatě bych mohla spočítat veškeré výdaje, které s ním mám teď - když bydlí doma - a dát mu je a dál ať si poradí sám. Ale zajistit mu (finančně) všechno, to asi ne. To by byla medvědí služba.

hodnocení

0x
NE. A ani kdybych na to měla. Peníze kazí charakter. Pokud se chce osamostatnit, nic mu nebrání. U nás v práci pracuje jako výpomoc spousta vysokoškoláků a bydlí se spolubydlícími, aby ušetřili. Syn by se měl naučit, že nic není zadarmo.

hodnocení

0x
Já bych ho nepodporoval. Nevidím důvod, proč bych jako rodič měl platit další byt ve stejném městě, když by mohl stále bydlet s námi. Dostal by jen peníze na jídlo, které by tak nebo tak projedl u nás.
Pri vysoké škole už to není dítě a pokud by se chtěl takto osamostatnit, měl by přijmout i odpovědnost s tím spojenou.

hodnocení

0x

Zapomněli jsme, z jakého důvodu se mladý chce odstěhovat. Buď chce být samostaný, za něčí peníze a užívat si svobody a lumpačit nebo se doma něco změnilo natolik, že tam nemůže žít. Třeba se rodiče rozešli nebo rozcházejí, přibyl nový strejda, přibylo mimino, malý byt s velkým počtem obyvatel a nemožnosti úniku,. . . Nevíme. *nevi*

samozřejmě, já to psal, že pokud to je z jeho hlavy... Celkem to vidím takhle: třída plná lidí co si "užívají" na koleji nebo na privátu a já starý mazel bydlím s rodiči, vypadám jak blbec. Tak když ti naši nemusí platit kolej, co by mi nemohli sakra zaplatit privát, ať mám na co vzpomínat.

kutululu
hodnocení

0x

Kdybych měla přebytečných několik tisíc měsíčně, tak bych s nějakými náklady pomohla, samozřejmě v mezích a za podmínky, že si potomek bude vydělávat na brigádě, aby toho jen nezneužíval. V opačném případě bych spíše než bydlení podporovala aktivity spojené se školou jako například nákup skript nebo jízdné apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]