Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet důchodu

Od: nela* odpovědí: 5 změna:

v roce 2016 mám nárok na důchod.Vyžádala jsem si osobní list důchodového pojištění a zjistila jsem že v roce 1996

nemam ve vyloučené době 3 měsíce nemocenskou.Mám jako odpracované 365 dní a výdělek 66412 kč.

Na důchodovem mi paní řekla at to neřeším hlavně at mi nechybí dny.Dá se to někde dohledat nebo to nechat být?Má to vliv na výpočet,když součet platu je za 9 měsíců?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dá se zajít za tehdejším zaměstnavatelem a domluvit se, aby vystavil opravný evidenční list. Ale je taky možné, že je to dobře, protože když je v měsíci, pokrytém vyloučenou dobou, nějaký započitatelný příjem, vyloučená doba nenáleží - příjem má přednost. Mohlo se stát, že Vám doplatili třeba nějaký příplatek za minulý měsíc, takže se neuvedla vyloučená doba. Máte ovšem možnost nechat si spočítat důchod i bez toho (možného) příjmu v měsících, v nichž byla nemoc, a nechat si zahrnout vyloučenou dobu. Důchod Vám pak bude vyplácen v té hodnotě, která bude vyšší.

nela*
hodnocení

Děkuji za rychlou odpověd.Zaměstnavatel už není .Chtěla jsem si vyžádat potvrzeni od lékaře ,ale to na důchodov

ém nechtějí.Měla jsem dlouhodobý problém asi 3 měsíce.Nemocenskou jsem dostávala poštou,ale že se to neobjevilo na osobním listu ČSSZ

iz*

Potvrzení od lékaře ne,

ale zkuste na správě nemocenského pojištění získat potvrzení

o výplatě nemocenského.

Na osobním listu jsou uvedeny vyloučené doby z evidenčních listů. Když to nebylo na evidenčáku, nemůže to být ani v osobním listu. Do osobního listu se nenačítají doby nemocenské, evidované na okresní správě, to byla povinnost zaměstnavatele, uvést vyloučenou dobu na evidenční list (nebo také neuvádět, viz můj první příspěvek)

nela*
hodnocení

Nemocenska se nakonec našla,rozdíl je +45kč.K důchodu se to hodí.*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]