Jak se vyrábí vepřové sádlo?

Od: Datum: 06.11.15 18:47 odpovědí: 7 změna: 07.11.15 01:19

Běžný postup, jak jej každý zná, je škvaření syrového sádla. Občas to používám, škvařím velmi pomalu, sádlo je sama chuť a škvarky výtečné. Pak tady máme sádlo ve kšeftech, které stojí minimálně polovinu a chuť nemají skoro žádnou. Jaký je rozdíl v technologii?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.11.15 19:10
avatar

Až na to že sádlo se nevyrábí ale roste na prasátkách,tak postup je vždy stejný jako doma při klasické zabijačce.Jediný rozdíl v průmyslovém škvaření je v množství a tudíž to nemá takovou péči jako doma nebo u malých výrobců a proto jsou v tom takové rozdíly!

Datum: 06.11.15 19:13

Je to opravdu velkovárobou, neškvaří se na kamnech ale ve velké pánvi a jak říkala maminka, přidává se tam lůj

Datum: 06.11.15 19:20
avatar
Z wiki: Průmyslově se sádlo vyrábí takzvanou mokrou cestou, kdy extrakce tuku je prováděna buďto varem ve vodě a následnou dekantací, umožněnou nerozputitelností ve vodě, nebo extrakcí vodní parou při vyšší teplotě. V obou případech je výsledný produkt více chuťově neutrální, či méně aromatický, což je vhodné pro určitá použití. Průmyslově vyráběné sádlo je někdy upravováno hydrogenací a příměsemi antioxidantů.
Datum: 06.11.15 19:49

Díky jethro, zatím jediný jsi pochopil otázku a já se nepodíval na wiki.

Od: strakatypes
Datum: 06.11.15 19:26

Upozorňuji i na různou kvalitu výsledného výrobku použitím vnitřního sádla anebo řemenového-hřbetního, které je kvalitnější

Datum: 07.11.15 00:22
avatar

Moje babička nikdy nechtěla kupované sádlo, říkala, že není škvařené, ale pařené. Nikdy mně ale nenapadlo, jak se sádlo "paří".Jediné co vím, že rozdíl v chuti je veliký :). Díky jethro za vysvětlení. Člověk se celý život učí...

Od: dam®
Datum: 07.11.15 01:19

Jen parafráze - neznalost nikomu neubírá, jen ji zneužívá. K otázce, škvaříme pravidelně, krájím keramickým nožem, v tomto případě je dobrým pomocníkem, a o chuti ... snad zbytečné povídání, klasika věky opěvovaná.

 

 

 

Poslední otázky Poradny volná diskuze
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.