Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoce a názor na ně

Od: charliebad* odpovědí: 26 změna:
Dobrý večer,
nedávno jsem hovořil s kamarády o Vánocích a jedna kamarádka pronesla, že jí to přijde nucené. Že to je o tom, kdo dá lepší dárek a že Vánoce znamená automaticky někomu blízkému něco koupit a to je na tom prý to nucené. Ráda prý nakupuje dárky nečekaně přes rok. Podle mého názoru ale Vánoce nejsou o dárcích, je to o tom být s rodinou a cenit si toho. Každý rok jsme na Vánoce i s příbuznými a nejde o to, kdo komu co koupil ale o to, že se společně bavíme a vzpomínáme. Co si myslíte o tvrzení mojí kamarádky?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Vaše kamarádka asi podlehla tomu, čemu se snaží Vánoce připodobnit dnešní doma - svátku konzumu... Přitom Vánoce, když odmyslim křesťanský prvek v nich, bývaly v našich končinách vždycky rodinným svátkem, kdy se rodiny scházely a společně slavily. Dárky jsou spíše jako tresnicka na dortu, nejsou tím nejdůležitějším, ale potěší, to ano. Vaše kamarádka je vlastně chudina, která přichází o kouzlo Vánoc a asi neumí vychutnat jejich jedinečnou atmosféru. Anebo ji neumí u nich doma nikdo vytvořit.

72mona3*
hodnocení

0x
Vánoce by měly být o atmosféře. Dárky se opravdu mohou kupovat kdykoliv, ale stejně tak se kdykoliv můžeme potkávat s rodinou i známými. Teď je z nich udělán hon na tržby. Utrácejte lidi, ať vaši blízcí vědí, jak vám na nich záleží... *zed* Já třeba už teď vyslechla od kolegyně, kolik tisíc na koho z rodiny padne... Nechápu. Mám ráda to ozvláštnění všedních dní, kdy vše je nazdobeno, (pokud vás neušlapou šílenci v obchoďácích) lidé na ulicích bývají milejší, vůni perníčků...a i bramborový salát chutná tak nějak lépe. Prostě sváteční nálada. Peníze jsou nepodstatné. Mona

ria*
hodnocení

0x

Já zbožňuju jak se jako rodina sejdeme, příprava večeře, popovídání si, třeba až do rána, stromeček, výzdobu všechno máme ale už si po letech dáváme takový ty hloupý dárrky, z kterých je jen nucený úsměv, za mě a snad mě neukamenujete jsou Vánoce pro děti, teď když má sestra malinký miminko, tak to bude zase veselejší...

hodnocení

0x

Je to skutečně tak. Od podzimu vás masírují reklamy na vánoční dárky a většina lidí je před Vánocemi vystresovaných, že se na ně nestíhají připravit, přitom podstata tkví úplně někde jinde. Stávají se z nich svátky konzumu a vytlačují původní myšlenku. Já osobně jsem se částečně přizpůsobil, abych nebyl rodinný vyvrhel, nicméně třeba dárky pořizujeme během celého roku podle nálady a nápadu, pouze je ponecháme odložené do Vánoc. Letos jsme se rozhodli vylepšit situaci tím, že ráno 26.12. odjíždíme na týden pryč a vrátíme se domů až po Novém roce. Tím se této atmosféře elegantně vyhneme.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Vánoce beru jako pár dnů relaxu, doma, u televize, s dobrým jídlem, dobrým pitím, beze spěchu, za okny sníh a mráz a kolem mě rodina se kterou se sejdeme pohromadě alespoň jednou za ten rok. Dárky k tomu mít nemusím.

hodnocení

0x

Jaké si kdo vánoce udělá, takové je má.

Podle mě oslava s dárky k vánocům patří, ale shánění a trumfování už asi ne. A třeba kolega jehovista nemá vánoce vůbec.

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, dárečky podle mého k Vánocům patří, sama se na ně těším a těším se i na to, jak někomu udělám naopak radost já. Ale machrování, kolik dárek stál, závodění, kdo koupí lepší a dražší dárek... to je hnus. I dražší dárky se dají dát bez vytahování se.

zelenydabel*
hodnocení

0x

my jsme se dohodli tak že dospělí si nic nekupují (kromě manželé, partneři sobě navzájem) a kupuje se dětem. Na vánoce se sejde celá rodina a jde o to užít si vánoce a to o čem opravdu tyto svátky jsou.
Co nesnáším je zbytečný shon(ten jsem zlikvidoval alespoň u sebe doma) před vánoci a ta nákupní horečka... smurné ale je i to, že nikdo si neužívá adventu a v všude zní už koledy v období adventu, kde koledy ještě nemají ani své místo. a od 26.12. pak uslyšíte koledu sporadicky... ale vše je to dáno tím jak upadá zájem společnosti o tradiční hodnoty

buss
hodnocení

0x

Je to váš přístup k problému, máte vlastní mozek, nebo se chcete chovat dle názorů jiných? Hoďte to za hlavu a konejte dle svého, abyste byli spokojeni. Oni se zase nemusí chovat dle vás.

lidus*
hodnocení

0x

Nejsem věřící a Vánoce pro mně nejsou žádné velké svátky, rozhodně ne, obžerství, nákupního šílenství a úklidu. S rodinou se setkáváme v průběhu roku a nemusíme čekat na Vánoce, upeče maminka jelikož ji to baví a chce to dělat i když o to já i mé sestry moc nestojíme. Dárky si v rodině nedáváme žádné, pouze malé děti dostanou maličkost (pro ročního synovce mám traktor za 100,-, pro roční neteř panenku za 150,-, pro staršího synovce 4 roky, auto na dálkové ovládání za 300,-) dárky pro moje vnučky to je jiná kapitola ale už mám vše doma, objednávala jsem přes eschopy. Bramborový salát a lososa děláme 10x za rok tak ani to nebude žádná novinka. Klidně mohou Vánoce být už zítra.

A co když se někdo setkává během roku a o Vánocích ještě víc?

A co když si kupují drahé dárky, které jim udělají radost stejně jako Vám ty malé levné?

No, jen chci naznačit, že když někdo přikládá Vánocům důležitost a kupuje drahé dárky, nemusí to být zaručeně špatně. To špatné na Vánocích je o něčem jiném, než o tom, jak se člověk vídá, co dělá a jaké dárky kupuje.

hodnocení

0x

Vánoce nesnáším. Je to jedna velká přetvářka. Ještěže budu v práci. To byl jediný den v roce, kdy se otec ke mně choval normálně. A to je smutné.

fialka*
hodnocení

0x

Vánoce jsou podle mně nejkrásnější svátky. Už atmosféra od adventu, vůně jehličí a svíček, ozdobený stromeček, tradiční bašta, cukroví, setkání rodiny, vzpomínky a dárky - to je opravdu třešnička na dortu. Je na škodu, že si mnozí neumí vytvořit doma pohodové období. Nezajímá je tradice, jsou prostě konzumenti . Masírování ze stran obchodníků je jen jejich byznys, neznají v posledních letech již ani míru. Vnucují až trapně své zboží. Dárek udělá radost ať je za 100 nebo ty tisícové na půjčky jsou lepší? Lidé hloupnou, předhánějí se a zbytečný stres je pak dostane. Jde přece o radost z překvapení a vytvoření pohody doma v rodině. Nejkrásnější jsou vždy zvídavé a rozzářené dětské oči. I pro tyto maličkosti je krásné si vánoce užívat.

culdabulda1*
hodnocení

0x

Vánoce jsou fakt hlavně pro děti - čím jsem starší, tím více mne deprimují nejen Vánoce, ale i Velikonoce množstvím, ve jménu tradic, zabitých zvířat. I kdyby mne přesvědčovaly tisíce psychologů - nemohu se radovat, když je moje radost podmíněna hromadným zabíjením kaprů, kachen, hus... atd.

Nic s tím nenadělám, ale s formou existence, která je podmíněna "požíráním" existence jiné, nesouhlasím - takový svět se Pánubohu rozhodně nepovedl. S partnerem si už delší dobu užíváme Vánoce tak, že je neslavíme, tj. neděláme naprosto nic - a ještě nás nijak "neubylo" !

lucie*

Ať si každý říká co chce,my se doma dohodli,že nebudem dětem lhát.Vím jak jsem trpěla já a musela jsem dodržovat to trapné klišé-oblíknout si něco pěkného,celý den jíst páte přes deváté(abychom nikoho neurazili)a čekat na hraného ježíška...u nás byly právě ty nucené Vánoce.

Nechceme dětem prvních pět let vysvětlovat že ježíšek existuje,potom v obchoďáku a u tv jim do toho přimotám pohádku o santovi a večer u tv se budou ptát na mrazíka...no a další roky jim budu vykládat,že to vše vlastně nebyla pravda,že jsme jim lhali a že dárky si dávají lidé navzájem,protože se mají rádi.Takže u nás se lhát nebude.Taky nechci aby si děti pamatovaly zkrvavený sníh u obchoďáků,jak tam zabíjí kapry.Tohle taky nemusím i když jsem dospělá.

I když se každý rok snažíme dohodnout,stejně nám rodina ty dary koupí,takže nás jen naštvou.Pochybujeme,že by to s dětma bylo lepší.Spíš se budou rodiny navzájem předhánět kdo koupí dětem něco lepšího,dražšího a my budeme mít byt zaplácaný blbostma.Takže souhlasím s tazatelovou kamarádkou.Nejlepší bude asi někam odjet nebo rovnou už v listopadu říct,že se ani nesejdem.

klera*

To je trochu smutný...Já osobně nejradši vzpomínám z dětství právě na Vánoce. Hlavně na tu atmosféru...prskavky, svíčky, maminka v šatech, koledy zahraný na klavír, krásně ozdobenej stromeček (a taky to zdobení k tomu patří), pohádky, mše v malinkým kostele a nejvíc asi vzpomínám na to, jak jednou nasněžil sníh poprvý právě na Štědrý večer a já s mámou a sestrou jsme byly úplně první, co po něm šly po liduprázdný silnici...krása.

Když to budete chtít mít krásný, tak to taky takový mít budete. A co se týče třeba toho nakupování, tak mě to baví...protože si přitom představuju, jak to někomu udělá radost.

martinaa*

Tak tak, doma zdobím stromeček zásadně já, na to mi nikdo nesmí sáhnout, hrají koledy, prsakjí prskavky, koukneme na pohádky a dáme si salát s vínem. Protě pohodička. Moc se těším.

doplněno 20.11.15 15:59:

Mně stačí salát ;), ryby moc nemusím *pivo*.

Salát s vínem? Zajímavá kombinace a jistě taky dobrá,ale my si dáme k salátu raději kapra. :--)) Víno až později,nejdříve nějakou dobrou štamprličku na dobré trávení. (jen fórek)

hodnocení

0x

Nejsem věřící, ale ostatně ony ani ty Vánoce nejsou křesťanský svátek (jen jaksi "naroubované" na starší pohanské svátky, ale to je jedno), takže nepotřebuji jaksi dodržovat "křesťanské" zásady a pravidla atd. (advent? mše? betlém? Santa vs. Ježíšek?), ale i přes to - VÁNOCE MILUJU. Fakt. Ne kvůli rodině (Štědrý den ok, ale pak když se o svátcích sjíždí rodina ze široka daleka, tak radši mažu se někam schovat), ale kvůli atmosféře. Vůně jehličí, svíček, cukroví, svařáku atd., takový ten klid a pohoda... a kupodivu.. asi budu jediná, ale to je mi jedno... zbožňuju vánoční obchoďáky. Obchodní centra na Vánoce, to je moje. Výzdoba, vánoční písničky (ale ne koledy, ty ráda nemám), pozorovat kolem sebe ty lidi, jak pospíchají, nakupují dárky, drží se za ruce a tak. Prostě krása.

doplněno 06.11.15 16:11:

Ale co se dárků týče... to moc nemusím. Spíš možná něco symbolického.

sebod*

Snažím se, aby moji vnuci měli tak krásné Vánoce, jako kdysi já. Takže celý prosinec se těšíme na Ježíška, napíšeme mu dopis, večer koukáme ven z okna jestli nás náhodou nepozoruje zda nezlobíme. Je zajímavé, že tuhle hru s námi hraje ráda i ta větší vnučka, dnes už skoro jedenáctiletá. Štědrý den se nikdo k ničemu nenutí. Je pohoda a to krásné tajemné očekávání něčeho krásného. Samotné rozdávání dárků je naprosto úžasné. My dospělí tam máme nějaké drobnosti koupené pro radost. Ne proto, že se to očekává. Děti mají hromadu dárků - ale za pár korun. Znáte to, kolikrát se jim stejně nejvíc líbí krabice po nějakým dárku. Nákupy před Vánocemi nás nijak nestresují. Proč taky. Nenecháme se ani dohnat k nějakému šílenství co se týká vaření a uklizení celé domácnosti s vyplazením jazykem. Stejně to za dva dny není skoro nikde vidět díky těm malým raubířům... Takže za mě - ano vánoce jsou ty nejúžasnější svátky v celém roce. Krásné, voníci po dětství, úžasné díky vnukům a jejím rozzářeným očím...

ria*

:) to je pěkné.. já si vzpomínám, jak taťka předtočil video, jak ježíšek dává dárky pod stromeček a pak nám to pustil po večeři, jako že to se teď zrovna nahoře děje.. :).. Vykuleně jsme na to koukali.. :) a vůbec nemám pocit, že jsem byla oklamaná, že ježíšek je výmysl, naopak, to bylo něco magickýho, že si ten pocit pamatuji do teď.. Ale jak už jsem psala - dárky pro děti, pro dospělé pohoda a setkání při večeři :)

doplněno 06.11.15 21:32:

To nám samozřejmě taky, ale jen takové ty drobnosti :), a já jsem této roli ježíškem se zvonečkem :D

Dodnes, i když slavíme samí dospělí, se někdo vytratí z pokoje a jde zazvonit zvonečkem a všichni máme radost, že už tam byl. A když rozbalíme dárek, tak s pohledem na původce dárku říkáme: "Děkuji, Ježíšku!". Nám prostě Ježíšek nosí dárečky i v dospělosti :) Zrovna min. týden jsem byla se sestrou a říkám jí: "Nebudeš mluvit s Ježíškem? Kdyžtak mu řekni, že bych pod stromeček chtěla nějaký takovýhle diář..." :-D no a on mi ho určitě přinese! :-D

Jo, byly Vánoce, kdy máma šílela s úklidem a byla nervní, ale taky jsme vždycky všichni (všechny) pekly a já neměla napoprvé problém upéct a nazdobit ty nejlepší perníčky - znala jsem to z dětství. A nesnášela jsem, že Štědrý den se musí na hřbitov a není to den jako žádný jiný, nesmí se třeba koukat na televizi (večer na pohádku jooo), hrát počítačové hry nebo se někam celé dopoledne zašít. Ale dneska jsem za to ráda, že Vánoce vnímám jako svátek. Zastavit se a být s rodinou. Ex-přítel byl schopný prosedět Štědrý den u počítače, pak se zvednout a jako nic jít na večeři - to jsem nechápala.

Před pár lety jsem se mamky ptala, jak to dělali s Ježíškem a dárečky pod stromečkem. Vždycky jsme na večeři chodili k babičce a když jsme přišli domů, dárečky byly pod stromečkem. Máma na to, že vždycky přece někdo něco "zapomněl" nebo se kvůli nečemu "musel vrátit" nebo naopak kvůli něčemu "jít domů dřív" a jako že jsem si toho nikdy nevšimla?! No nevšimla... sehraný to měli dobře :-D

sebod*

Ria. My jsme šly před sedmi lety na Štědrý večer k mým rodičům. V té době byly vnučce čtyři roky. Když jsme přicházeli k domu, tak zrovna po nebi letěly asi čtyři balonky štěstí. A vypadalo to, jako by vletěly k našim do komína. Vnučka zůstala v úžasu stát a pak povídala: Vidělas babi, zrovna k babičce vletěl Jeříšek ;). Potom to několik let každému vykládala.*vtip*

culdabulda1*

sebod - to je hezký příběh !

hodnocení

0x

Jen tak, k vánocům

hodnocení

0x

Chtěl bych ji poznat. Vážně. Taky mi to přijde nucené a strojené. Společnost se přetvařuje a já nechápu proč to musí být v jeden den. Přitom sami všichni přiznávají že nejsou křesťané. Slaví křesťankou tradici. Ale když řeknete že Evropa je křesťanská, tak proto tomu hned brojí že není a že je ateistická nebo multikulturání. Takže dnešní společnost je postavená na hlavu. Já nemám rád když mi někdo něco vnucuje jak bych se měl chovat, ale prostě bohužel většinové stádo určuje co je normální a co ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]