Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlavní hrozba pro Evropu-klesající porodnost

Od: bruno* odpovědí: 31 změna:

Tohle považuji za dlouhodobý, zásadní a fatální problém. Máme tady uprchlickou krizi, ať už z důvodu válek, hladu, nebo z pohnutek čistě ekonomických. Hrozí nám postupné nahrazování původní populace Araby a Afričany. Proč relativně bohaté evropské státy (vč. ČR) nemotivují ekonomicky základní funkce společnosti: rodinu a porodnost. Interval generace se prodlužuje až přes 30 let, mladí si radši nejdřív užijou, než se rozhodnou pro děti - nejčastěji jen dvě, populace stárne a zmenšuje se. Asi to tady nevyřešíme, ale předkládám k diskuzi: co by jste jako vlivný a silný politik prosazoval?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

To zasse bude názorový rozchod, já bych totiž prosadila jedno maximálně 2 děti a dost. Cizáky bych sem vůbec nepouštěla, ať si rodí děti ve své vlasti. Doma jsme byly tři děti a že nám nemohli rodiče dopřát tehdy a nemohli by ani v dnešní době, vím zcela jistě.

bruno*
hodnocení

Liduš, to by jen problém prohloubilo!

lidus*

No jo Bruno, když já nevidím jako problém to, že nepovedený experiment-člověk, vymře. Ne, vážně, každý by měl mít jen tolik dětí, kolik je schopen dobře vychovat, zabezpečit, protože nejen láska ale i finanční zabezpečení, možnost dát dětem vzdělání, zážitky je důležité, aspoň podle mého názoru ano. Není umění "udělat" si 10 dětí a pak čekat co mi kdo-stát dá.

bruno*
hodnocení

No ano, právě o tom to je: Proč relativně bohaté evropské státy (vč. ČR) nemotivují ekonomickyzákladní funkce společnosti: rodinu a porodnost.

lidus*

Bruno to už tady přece bylo (rodina je základ státu) a vracet se nebudeme, nejsem si jistá, jestli to vůbec mělo nějaký efekt.

solenza*
hodnocení

0x

A není to je dno? Na planetě je 7 miliard lidí, tolik lidí na ni nikdy v historii nebylo. A to vše jen díky ropě. Až ropa dojde, celosvětová populace se zredukuje zase na únosou mez, která je někde mezi 2 - 3 mld. lidí. Tolik lidí dokáže naše planeta bez problémů uživit bez použití fosilních paliv.

doplněno 27.10.15 20:06:

bruno: 2. Omyl. Ropa a všechna fosilní paliva s růstem populace souvisí velice přímo. Z ropy se dnes vyrábí spousta věcí. To není jenom benzin a nafta, to jsou plasty, energie, hnojiva, pesticidy, herbicidy, potraviny... Takže až dojdou uhlíková paliva, polulace se sníží na optimum. Od začátku těžby ropy došlo k největšímu nárůstu populace.

bruno*
hodnocení

solenza: 1. je nás 7 miliard - viz zbynekmlcoch.cz/...
2. Ropa s růstem evropské populace nesouvisí.

3. Váš příspěvek je mimo téma otázky!

pepa*

ac24.cz/...

Tam je uveden počet obyvatel 500 milionů.

bruno*
hodnocení

Máme tady i jiné uhlíkové zdroje, třeba uhlí, nebo obnovitelné rostlinstvo. Je to jen otázka vývoje technologie. Alternativy se vždy najdou, to už dokázali němci za války, kdy vyráběli benzín dokonce jen z hnědého uhlí. Mimo to, na jiných zdrojích energie se rychle pracuje. Už teď existují státy, které ropu k výrobě elektřiny v podstatě nepotřebují. Uhlíkaté výrobky si koupí. Mimochodem, startem k exponenciálnímu růstu populace byla průmyslová revoluce, někdy kolem poloviny minulého století, tedy v době, kdy ropa ještě nebyla využívána.

zzzlatokopka*
hodnocení

0x

Já se omlouvám, ale nemůžu napsat můj názor, pač by byl určitě trestným činnem. :(((

bruno*
hodnocení

co by jste jako vlivný a silný politik prosazoval?

Názor není trestným činem, jenom si to promyslete a pak odpovězte na otázku.

hodnocení

0x

Nízká porodnost je důsledkem zbabělosti a změkčilosti. Jejich důsledkem je i ten zbytek problému ..

andri*
hodnocení

0x
Proc pracujici obcan je dnes na pokraji chudoby?At mi nekdo da poradnou praci bez toho abych behala ve volnu jeste za privydelkem,bydleni a socialni jistoty a budu rodit deti.
Dnes je všechno na splatky,hypoteky,dluhy a radsi budu pracovat na duchod nez se na ctyri roky zavrit s ditetem doma.Bohuzel dite je dnes luxus.Jen si spocitam kolik me stoji krouzky,obleceni a jine aktiva tak si pri mem životním stylu radsi rozmyslim jestli budu mit nekdy vubec druhe dite.
A ne vsichni jsme urednici,statni zamestnanci apod.
bruno*
hodnocení

Opět příspěvek mimo téma otázky.

culdabulda1*

bruno -

proč mimo téma otázky? - Jako silný a vlivný politik byste právě takové problémy, jaké zde zmínila "andri" - měl brát v úvahu, ne? - koukněte třeba na Hitlera, jak uměl motivovat národ k sebeuvědomění a národní hrdosti !

doplněno 27.10.15 23:06:

- bruno

- naštěstí nejsem politik ! - ale pokud tzv. bohaté země nemotivují svůj národ k vyšší porodnosti, tak to asi dnes není tak jednoduché (jako např. za Husáka) - nechtěla bych takovou otázku řešit, navíc myslím, že by se porodnost měla na celé zemi výrazně omezit (ale to jsme zase jenom u toho jediného řešení ... )

doplněno 27.10.15 23:23:

- a ještě navíc - nevidím jediný důvod, proč by měl vůbec nějaký život na planetě existovat - jako takový nemá žádný smysl, a tak, jak je "stvořen" , plodí sám pro sebe jenom zlo !

bruno*
hodnocení

Čuldo, váš příspěvek je taky mimo téma. Tak co by jste navrhovala jako politik?

andri*
Vubec ne.Asi malo chodíte do ulic a neptate se lidi.
Takhle smysleji průměrne populace ve vsech statech.Proc to chcete v globalu?Kdyz v podstate jde o jednotlivce,rodiny?

Pracující občan byl vždy na pokraji chudoby, zdůvodnění najdete třeba v Marxovi.

Výjimkou bylo období, kdy byl pracující občan též vlastníkem výrobních prostředků. Tedy sám sobě kapitalistou.

buss
hodnocení

0x

No joo, zvýšení porodnosti - zvýšení nezaměstnanosti. Kde je rovnováha? Není to tak jednoduché. To bych řekl, že se to tady nevyřeší, zde není parlament. Politik tomu rozumí? Co jim navrhnete?
I názor za jistých okolností smrdí.

doplněno 28.10.15 10:05:

eulalie kdo je chce má snad též důvod, ne? A kdo je nechce to nemusí nikomu zdůvodňovat. Obou je to svobodné rozhodnutí.

rv*
hodnocení

0x
Politik sleduje krátkodobé cíle a ne dlouhodobé. Pro něj je důležitější vzestup hdp a k tomu potřebuje aby kdo má ruce, tak pracoval. Proto je systém nastaven tak, aby i ženy musely do práce, i důchodci jsou stimulováni, aby pracovali. Děti v tom překážejí. Vyřadí ženy z práce. A když už nějaké přijde, tak zajistit, aby se žena co nejrychleji vrátila. Pokud se rozhodnete pro děti, tak se obvykle stanete nejchudší vrstvou obyvatelstva. Cikánům to nevadí, ti v té vrstvě jsou i bez dětí, ale ostatní si pohorší. U migrantů je to stejné jako u cikánů.
tiffany*

Stručné a výstižné...

eulalie*
hodnocení

0x

Kdo chce mít děti, tak je má. Kdo je nechce, hledá důvody proč ty děti nemít. Toť můj názor.

lidus*

Eulálie moje babička říkala "když dá pán bůh králíčka, dá mu taky trávníčka" . Jenže mít v dnešní době houf dětí a nemít je čím nakrmit (mám na mysli nejen žaludek) je velmi krátkozraké.

bruno*
hodnocení

Tak, příspěvky ustaly, tedy zhodnotím: jsem zhnusen! Každý dává přednost vlastnímu luxusu, nebo nevěří, že ekonomické pobídky pomůžou - to vždy fungovalo! Nyní mají rodiny radši luxusní auta a dovolené, než vlastní děti. Byly doby, kdy jsme byli 100x chudší a měli jsme 5x víc dětí. Snad by se dalo zařídit, abychom měli aspon 2,1 dítěte na rodinu a ne 1,6. Snad by se dalo zařídit, aby národy ČR postupně nevymřely. Jasně, nás se to ještě bezprostředně netýká. Jak se vám ale líbí představa v čem budou žít naši vnuci? ČR plná tmavých přistěhovalců. Vymírající původní obyvatelé v celé Evropě. Vítejte v novém světě!

rv*
Politik by musel podporovat klasickou rodinu. Teda muž v práci, žena s dětmi. Třeba tak, že na manželku s dětmi si bude z daní odečítat 15 000 Kč měsíčně. Vzdá se politik těchto peněz v zájmu budoucnosti?
bruno*
hodnocení

To je konečně moudrá odpověď. Je fakt, že žádný dnešní krátkozraký politik na to nemá. To chce vizionáře. Nakonec, když muž vydělával, žena se starala o děti, nebylo to moudré? Vychovali své potomky a ti, když dospěli, nebo ještě jenom děti, pomáhali svým rodičům. A ti konečně měli klid, svůj dům, svůj blahobyt, dnes své auto a svou podporu. Pak si mohli užívat! Asi je to konzervativní názor, ale tak to fungovalo po celé zdokumentované dějiny lidstva. Dnešní politik do budoucnosti nevidí, co kdyby musel prodat svou vilu? Jak se finanční pobídky pro obnovení funkce rodiny dají udělat, to opravdu nevím, nejsem ekonom. Možná by stačilo ocenit práci mužů tak, jako je to obvyklé v EU.

eulalie*

Bruno, vy jste ale zapomněl na ženské... Dnešní ženy jsou velmi emancipovane, doma je to s dětmi vesměs nebaví (nechapu ale proč, mě to totiž třebas baví) a klasická rodina je dnes taková, že máma i táta jsou nesezdany pár žijící na psí knížku, jelikož tu svoji velikanskou lásku nepotřebují stvrzovat nějakými papíry. Prostě jsou to svobodné matky a otcové. Matky se pak stylizuji do roli samozivitelek a berou sociální dávky...

cokl

Bruno zapomněl jsi na čokly. Kolikrát je čokl nákladnější než nezletilec. Mají perfektní veterinářskou péči, konzervy kvalitnější než pro Homo sapiens, bohatou garderóbu, psí hřbitovy a již taky krematória.

lionka*
hodnocení

0x

Bruno, vadí mi vaše představa o ženách, že každá dá raději přednost luxusu. Já žádnému luxusu přednost nedávám a třeba to vaše zmiňované auto bych k životu ani nepotřebovala - dlouho jsem žádné auto neměla a byla jsem spokojená. Problém je, že nejsou žádné sociální jistoty. Nemám vlastní bydlení, nemám jistou práci a matku s dětmi po mateřské nikdo moc nechce zaměstnat. Jsem v práci někdy i do večera a nedovedu si představit, že bych se vrátila domů večer v 8, kdybych měla malé děti (kdyby alespoň fungovaly nějaké firemní školky, ale to u nás moc není). Navíc dnes chce jít každé dítě na vysokou školu a živit doma 2 vysokoškoláky, platit jim ubytování a veškeré výdaje se studiem opravdu není pro každého (dřív děcka nestudovaly do 26 let - pokud argumentujete tím, že "dřív jsme se měli hůř a děti se rodily..."). A dalším problémem jsou i partnerské vztahy - máme skoro 50% rozvodovost, tedy každá druhá ženská se může stát klidně matkou samoživitelkou a být na všechno sama (spousta mužů má i problém s placením výživného). Uznejte sám, že z racionálního hlediska to nejsou moc dobré vyhlídky na zplození dítěte.

Navíc i to společenské naladění je takové, že my ženy máme budovat kariéru, makat na sobě, být úspěšné, emancipované, štíhlé, přitažlivé, užívat si života, cestovat, poznávat... Takový ten kult ženy jako matky už se v dnešní společnosti dávno nenosí.

zelenydabel*
hodnocení

0x

základem pro fungování státu je zdravá rodina. Od roku 2007-8 jsem se účastnil nějakých akcí a diskuzí(do poloviny roku 2012). Přispíval jsem i svými názory. Řešil jsem to stejné co vy a výsledek? Přišel jsem o většinu tehdejších přátel o kterých jsem si myslel že jsou mými přáteli. Dnes mi posílají stupidní (sorry že to tak píši cenzore) emaily o běžencích, černoších, muslimech a o všem možném a nemožném. A co si o nich myslím já? Že to jsou blbci. Proč? Protože nepochopili právě to o čem jsem celou tu dobu tehdy mluvil a varoval. Evropa a celá západní civilizace se zabíjí sama. Tím že popírá své hodnoty, kořeny, morálku. Vše souvisí se vším. Přicházím do styku s lidmi, kteří jezdí protestovat do Palestiny proti Israeli...ty názory lidí jsou úplně scestné. Když si zajdete do kostela ve Francii, tak tam třeba pořádali piknik po mši. Přímo v kostele... V americe to došlo tak daleko že kněz si vzal jako přisluhujícího psa. Jiný kněz si zase vzal spoře oděnou ženu aby přilákal věřící...

A je toho mnohem více. Ale lidé to neřeší, netýká se jich to. Nehas co tě nepálí, toto je heslo dnešní doby.

Pokud chcete fungující společnost, tak si budete muset odepřít některé "sladkosti" kterých se prostě většinová společnost nevzdá. Proto zanikají civilizace a proto zanikne i Evropská kultura. Kdysi to trvalo déle ale dnes, díky dnešní technologii a rychlosti jak vše se rychle vyvíjí, zanikne Evropa rychleji...nebude ji to trvat sto let ani více. Podívejte se jen na vývoj rodin od roku 89 něco přes dvacet let a kde jsme dnes? Podívejte se na dnešní mládež? Většina mladých chlapců nedokáže přijmout zodpovědnost...

Problém ale je, že to nechce ani vláda aby rodina fungovala, jinak by nedovolila zákony které existují. Proč taky? Dejte lůze chléb a hry a jako vděk vám daruji svou svobodu.

bruno*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]