Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl místních časů?

Od: jirisana odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

potřebuji vědět, jaký je rozdíl místní časů mezi San Franciscem a Sydney. Může mi to někdo poradit?

Já jsem došel k závěru, že je to 18:54 ale jistý si tím nejsem.

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

scv®
hodnocení

0x

Mapa, výpočet rozdílů. SF je o 19h za Sydney.

jirisana
hodnocení

Jaktože je Sydney +11? Mám doma nástěnou mapu a Sydney je tam zaznačené jako +10.

host*
hodnocení

0x

Jistě jste časový rozdíl uvažoval ze zeměpisných souřadnic, přesněj řečeno z poledníků a váš závěr vychází z nich. Pokud chcete radu, bude každý rádce, který by vám chtěl poradit, hledat totéž. Hledání můžete usnadnit tím, že uvedete z čeho vycházíte a pak už to jen otázka jednoduchých počtů s úhly a hodinami a minutami, vycházejícími z toho, že celému obvodu Země 360° odpovídá časové rozdělení na 24 hodin, (případně 23 hodin a 60 minut).

scv byl ve své odpovědi o 2 minuty rychlejší :)

jirisana
hodnocení

Omlouvám se, zapoměl jsem to zmínit.

Vycházím ze zeměpisných délek San Francisco- 122°27′

Sydne 151°13′

jirisana
hodnocení

Vše už mám, jen potřebuji vyřešit zcela zásadní problém. Vše je součástí úkolu, kde mám porovnat skutečný rozdíl pásmový časů, teoretické rozdíly a místná časy výše zmíněných měst.

Konkrétně Syndey to má takto:

Letní čas (UTC+11): Od 4. října 2015

Standardní čas (UTC+10): Od 3. dubna 2016

Mám počítat s letním časem utc +11, který je nyní nebo s tím standardním čase utc + 10? Stejně se to kadžého půl roku mění tak nevím :)

doplněno 06.11.15 19:14:

U San Francisca je to zase takto:

Standardní čas (UTC-8): Od 1. listopadu 2015

Letní čas (UTC-7): Od 13. března 2016

host*

Asi není třeba řešit letní nebo standardní čas. Prostě uděláte rozdíl mezi pásmovým časem a místním časem daným místním poledníkem. Například v ČR je čas daný časovým pásmem a přesto v Hodoníně vychází sluníčko dřív než v Aši, kdo chce, tak se podívá na místní poledník a rozdíl mezi poledníkem, který určuje pásmový čas. Totéž asi bude ve vašem příkladu se Sydney a SF

jirisana
hodnocení

Myslíte, že to není důležité?

Vypočetl jsem teoretický rozdíl- 120° - (- 150°)= 270°

270° * 4 = 1080/60= 18h.

Skutečný rozdíl pásmových časů je San Francisco UTC -8 a Sydney +10 (na základě toho je rozdíl 18), jenže Sydney aktuálně používá letní čas UTC +11 a San Francisco má stále UTC -8 (posun je až v březnu), no a najednou je rozdíl 19.

Pochopitelně, že je důležité řešit letní čas! Uvědomte si, že v Austrálii je léto během naší zimy a naopak a jak v Kalifornii, tak v Novém Jižním Walesu používají letní čas. Skutečný časový rozdíl se bude během roku měnit podle toho, jak se zavádí a přestává platit na příslušných místech letní čas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pásmový čas

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]