Nejste přihlášen/a.
Tak mne , zřejmě pod vlivem různých "politických" diskuzí, motajících se zde na Poradně poslední dobou - napadlo - jste na svůj národ a jeho postavení ve světě dnes hrdí?
Musím se přiznat, že mne něco jako euforická "hrdost" postihlo poprvé, ale bohužel i naposled bezprostředně po sametu r.89. O to horší bylo vystřízlivění.
Pokud to není úplně "ujetá" otázka - jak jste na tom vy? - hlavně by mne zajímal názor mladých, protože ti se dívají na svět už jinýma očima, nežli my - pamětníci.
V 89-tém jsem byla mrně, to mi bylo vše šumák... ale já mám naší českou povahu ráda, osobně jsem se nikdy nesetkala s nějakými projevy rasismu, nebo nenávist, docela se mi líbí, že necvičíme, jak Brusel píská.. Máme nádhernou krajinu.. no já si nestěžuji..
A co je vlastně na češích horšího, než u jiných národů?
Ztotožňuju se s názorem Suzymon. Ovšem taky už zrovna nepatřím k mladým.
Ria - Na českou krajinu jsem taky hrdý, ale je jen otázka času, jak dlouho nám vydrží. S tím neposloucháním Bruselu to tak růžově nevidím. Lezeme mu tam, kam jsme před časem pár desítek let lezli Velkému bratru z východu. Na typický český povahový rys - všudypřítomnou závist, rozhodně hrdý být nemůžu.
Jsem hrdý na Havla a jeho sliby, Klause na neviditelnou ruku trhu, která bezvadně funguje, dále na Pitharta, Tošovského, Zemana, Špidlu, Grosse, Paroubka, Fišera, Topolánka, Nečase, Rusnoka, Sobotku, předsedové vlád od sametu, parlamentní a senátní odborníky na výrobu kvalitních zákonů, jejich lobisty a la Dalíček i na dnešního koblihového vůdce, svatého předsedu, abstinenta Kalouska a další. Rovněž jsem hrdý na vypěstoveného, Bakalu a jeho kompánii která sahá až do Jihoafrické republiky.
A já se stydím za Havla, Grosse, Jančíka, Rittiga, Janouška a jeho kolibříka Béma, Nečase a jeho novou sqwaw z parlamentní kantýny která dokázala neskutečné: úkolovat vojenskou rozvědku, a soudce, kteří to svinstvo přikryli - to tedy opravdu s ironií klobou dolů, to byla dobrá práce. Hrdý jsem na profesora Pirka, profesora Otto Vichterleho, básníka Jaroslava Vrchlického, ze sportu třeba na Jaromíra Jágra, dále třeba Kodeš, Navrátilová, která sice žije v Americe, ale vyšla odsud, na Masaryka, Karla Kryla a je jich mnoho, na které lze být hrdý, ale ta naše zprasená politická reprezentace tomu dává těžce na frak.
saman47: pleteš se Šárka Grosovka byla ta sqwaw z kantýny, Nečasova kunhuta byla jeho levou rukou na ministerstvu a dělala mu tam nějakou matračku, už tenkrát měla nehorázné odměny a všechno procházelo / protože ji šuk.../ a pak si jii dotahl na úřad vlády a když mu připomínali jejjí nehorázné odměny tak říkal že maká jako kůň a ona zatím nastavovala jako kobyla...Tiše bych připoměl jak v porevoluční době Magor psal tomu poblblému umělci - Vášku ty jsi prase u koryta, nebo povzdechnutí Karla Kryla kam tato společnost spěje. Osobně se mi líbí svéhlavý stařík na hradě který nazývá věci pravými jmény, což stresuje enklávu donašečů panu velvyslanci USA, a Havlovskou kliku ve všech oblastech od politiky až po soudruhy umělce, kteří chtějí dělat umění ale pouze za paušál státních dotací...
Celkem trefná otázka - jsem zvědav kolik pravdotlamařů Václava a Standy se tady podělí o svou hrdost na ně...jinak k samotné otázce hrdý nejsem ale smutný ano, jenže nejhorší je bezmoc která v tomhle lezdoprděličském státu je, co nevoní američanům se u nás nezvřejní, leze mi jim víc do análu jak kdysi rusákům, ti co sledují zahraniční servry vědí že např. v polsku a jinde v okolních státech tato bezbřehá loajálnost chybí...připadá mi že jsme zámořskou kolonií a mají z nás úplnou bžundu...
Tahne mi na 40, vzhledem k tomu cim se zivim, tak dotaz odkud jsem visi casto ve vzduchu, stydim se a zamlcuji svuj puvod, na primy dotaz rikam ze jsem Brit a ziju v Praze, coz je v podstate pravda, takze tak
Na národ ano, takový hokej, to skáčou všichni
Politika není národ, to je spíš taková špinavá ekonomie hlavně u nás, tolik obviněných je běžně ve funkci dál
hnus
Nevím, jestli to přišlo s věkem, znalostí cizích krajin nebo to na mne plíživě sedlo někdy v době, kdy kráčely mou vlastí dějiny, ale cítím, že jsem hrdá na to, že jsem se narodila právě tady, protože je to podle mého soudu ta nejhezčí země. Nikdo ji ještě totálně nezplundroval, nevypásl stády, nevykácel a nevysušil. Je radost se prakticky kdekoliv zde projít a jsem hrdá, že v ní nejsou znesváření lidé, kteří by se neustále napadali a vraždili, jako je tomu leckde jinde. Můžu jít volně kam chci, aniž by na mne každou chvíli někdo řval nebo posílal policii, že je to jeho cesta, jeho les, jeho louka, v tom je obrovská svoboda a málokdo si to uvědomí, dokud to nezkusí někde v zahraničí.
Jsem hrdá, že tu máme tolik nezničených památek a je úžasné procházet Prahou, Českým Krumlovem, Mikulovem, Znojmem, Kutnou Horou nebo prakticky jakýmkoliv nezničeným městem, vesnicí nebo hradem či zámkem.
Jsem ráda za naše zdravotnictví, kde mám jistotu, že mne nenechají zemřít na ulici a pracují tam často opravdoví odborníci, i když někdy unavení a protivní, protože je jich málo. Jsem hrdá i na naše učitele, že se z těch našich dárečků ještě nezbláznili a nevzdali to. Velice oceňuji všechny odborníky, kteří by se za lepší peníze uchytili v zahraničí, přesto tu zůstali. Jsem hrdá na všechny farmáře, že se na to nevykašlali a stále hospodaří a nesmírně oceňuji i ty, kteří odolávají tlaku peněz a neprodali svou půdu k zastavění developerům. Jsem hrdá na všechny šikovné řemeslníky a lidi, kteří opatrují lidové tradice.
Jsem hrdá na naše tradice, jako jsou Vánoce s Ježíškem a Velikonoce a s radostí vnímám, že se ujímají i další a obce pořádají svá posvicení, jablkobraní, vinobraní, masopusty, bály, závody, festivaly, akce pro děti, sousedění ap.
Jsem hrdá na to, že máme svůj krásný jazyk a spoustu krásných knih v něm napsaných. Když se začtu do Čapka, Havlíčka, Vančury, Legátové nebo Šabacha, Pavla či Nepila, je to zážitek.
Jsem hrdá na spoustu nádherných českých filmů. To, co napsal a zahrál Zdeněk Svěrák, mohu vidět skoro vždy, stejně tak filmy od Karla Kachyni, Jana Svěráka, Václava Vorlíčka a Miloše Formana. Je úžasné sledovat herce a herečky jako jsou pan Werich, Hrušínský, Vetchý, paní Cibulková, Hrzánová, Medřická, Stašová a Chramostová.
Je nádhera poslouchat harfistku Janu Bouškovou, stejně tak jako třeba kytaristu Michala Pavlíčka, zpěvačky Ivu Bittovou, Katku Peckovou, bratry Ebeny, Radůzu a mnoho dalších.
Je nádherné vnímat obrazy Antonína Chittussiho, Antonína Slavíčka, Mikoláše Alše, Josefa Mánesa, Jakuba Schikanedera, Alfonse Muchy a mnoha dalších.
Je úžasné si uvědomit, že naše zem dala světu hudební velikány jako Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu, Leoše Janáčka a Zdeňka Fibicha.
Jsem hrdá, že naše země dala světu vědce, jako byl Antonín Holý, Otto Wichterle, Jan Evangelista Purkyně, Jaroslav Heyrovský a je krásné vnímat Václava Cílka či Václava Větvičku a jejich pořady, knížky a přednášky.
Jsem hrdá i na většinu zdejších lidí, protože cítím, že si tu povětšinou zachovali zdravý rozum a nejsou křečovití, jsou skromní a mají vztah ke krajině i zvířatům. Vím, že když se na mne usmějí, tak to není společenská maska, ale rádi mne vidí. Jsem hrdá a vděčná, že se jich stále najde tolik, kterým osud vlasti a národa není jedno.
Myslím, že být hrdá na to, kdo jsem a kde žiju, je důležitým klíčem k osobnímu štěstí. Bez toho nemít kde to své doma, bych se cítila vykořeněná a nešťastná. Nedovedla bych žít jinde.
Mrzí mne, že tolik lidí není schopno jmenovat jedinou českou osobnost, kterou by naklonovali, nadávají na svou vlast, neumí pořádně česky a hledají tady jen mouchy.
Přes vše zlé, co tu je a bylo, je to nádherná zem, za kterou stojí za to bojovat. Je mnoho lidí a věcí, na které jsem tu hrdá.
Dejavu - Napsala jste to naprosto dokonale a já se vším tím souhlasím. Ale...
Jak mohu být hrdý na to, že tu naši krásnou zem pomalu rozprodáváme (doslova) zahraničním investorům, mnohdy dokonce za směšnou, až urážející cenu (1,00 Kč/m2)? Jak muhu být hrdý na to, že světové vynálezy geniálních českých vědců prodáváme do zahraničí, aniž bychom se pokusili je uvést do života doma? Mám být hrdý na to, že nedokážeme ocenit české pracovníky, takže hledají uplatnění v zahraničí a na jejich místa nastupují často podřadní pracovníci zahraniční, kteří mnohdy ani neumí česky? Že jsme rozprodali prakticky všechny firmy, jejichž výrobky se vyvážely do celého světa? Že nesmíme vyrábět zboží, se kterým jsme byli nejen soběstační, ale zbývalo i na vývoz a které tak musíme dovážet? Že je vedení státu (tak říkajíc napříč politickým spektrem) všem jen pro smích? Že páni poslanci za posledních 26 let nevymysleli zákon, který by nebyl paskvil a nemusel se (často ještě před jeho účiností) předělávat? Že se tou naší "krásnou češtinou" v Čechách pomalu nedomluvím? Že si v sousedních zemích lidé drží kapsy, když projde Čech okolo? A tomu, že Vás tu nenechají zemřít na ulici taky tak docela nevěřte.
Přes to všechno jsem rád, že žiju tady a určitě bych neměnil.
Jak v čem. Osobně se nestydím za to, že jsem Čech. Dalo by se o tom psát dlouze. Můj názor ve skratce. Máme věci na které můžeme být hrdi a na druhou stranu věci a kauzy, které nám dělají jen ostudu. Ale to má asi každý národ. Takže bych řekl, že jako národ jsme celkem OK. To je ovšem velmi stručné schrnutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.