Nejste přihlášen/a.
Náčelník má s policajty hodinu fyziky: "Víte, proč vlak na kolejích drncá?" a pokračuje: "Rozebereme si problém. Vlak, to je vlastně lokomotiva a vagony. Vagony se jen vezou, takže je zanedbáme. Zbývá nám lokomotiva - to je vlastně motor a kola, zbytek je nepodstatný, ten zanedbáme. Po kolejích jedou pouze kola, takže motor také zanedbáme. Kola si zjednodušíme na jedno kolo, a to je vlastně kruh. Kruh, to je Pi Er na druhou. Pi je konstanta, tu zanedbáme a zůstalo nám Er na druhou, což je čtverec. A co dělá čtverec, když se otáčí? Drncá!"
Vysvětlení je snadné vagon má tzv. bačkory t.j. plošky které způsobí na kole přudké brždění tako ploška poté způsobuje tento problém.
Pokud vycházím ze svých zkušeností, nejvíce sebou hází starý motorový vůz 810 a zánovní Regioshuttle, nejméně pak Railjet a Desiro. Docela se divím Českým Drahám, že se nezbaví beznadějně zastaralých Pendolin a nekoupí místo nich právě Railjety. Zřejmě tam někde vydatně šustí papírky. A samozřejmě také záleží na stavu konkrétní trati, kde dotyčné vlaky jezdí. Pamatuji si, že někdy zkraje 90s jela souprava TGV po trati přes Vysočinu (skutečně, bez legrace, byla to nějaká propagační jízda). Asi to bylo trochu jiné svezení, než z Paříže do Marseille a to zdaleka nejen kvůli rychlosti 70 km/h.
4 janm: Nebo tzv. lehká stavba.
Zdravím
Jak tu již zaznělo, příčin "vibrací"může být víc, koleje se dříve "šroubovali"pomocí dvou "silných pásnic"mezi hlavami kolejnic po nichž se odvaluje kolo pak zůstala "mezera"=drncání ovšem také umožňovala kolejnicím "dilataci"(mráz zima smrštění léto roztažení) Dnes se koleje svařují tzv. termitem, viz. cs.wikipedia.org/... užívá se k tomu zvláštní forma která se upne na koleje z obou stran v místě "spoje", po svaření se kolejnice zabrousí takže je "hladká"a bez mezery, viz. cs.wikipedia.org/... . V místech "výměn""výhybek"se pro opravy jízdní plochy kolejnic užívá i navařování většinou technikou MAG (po staru "cé óčko") mimo to se ale koleje svařují i jinými svář. technologiemi dle potřeby...
Taktéž může být příčinou i "ploché kolo"či "návarky"na kole jak zde již bylo řečeno, většinou vznikají nepřiměřeně silným bržděním , ., takže se kolo dostane "do smyku"nebo nedojde k včasnému odbrždění a kolo je při rozjezdu po koleji rovněž "smýkáno"čímž vzniknou plošky nataveniny, které pak charakteristicky "ťukají". Vlivem je buď nevhodné brždění strojvedoucího nebo i v součinnosti s počasím (vlhké namrzlé) nebo porucha brzdy, v některých případech je ale riziko smyku "velké"a nelze mu většinou zabránit proto jsou např. rychlíkové vozy a soupravy vybaveny "protismykovým zařízením"které umožní "protočení kola", zamezuje "smyku"jde v podstatě o ABS jako je tomu u aut...Dvojkolí postižené "plochami""ploché kolo"je nutno vyměnit a opravit (stáčí se na speciálním soustruhu) provizorně "na dojetí""malá ploška"je možné zabrousit i ručně
Dalším faktorem "drncání"je podvozek nebo (bez podvozku např. zmíněná 810) odpružení nápravy -tvrdé-měké- v součinnosti s tlumičem, nevhodné konstrukční řešení... Samotný podvozek pak může "vibrovat"vlivem podudržovaného stavu nebo poruchy (třecí plochy, kluzátka, příčné tlumiče, torzní tyče, apod., brzdové ústrojí podvozku podudržovanost= většinou velké "vůle")
Jednou jsem byl přímo "v reálu"svědkem vzniku "plošky"na kole, při vjezdu do stanice vůz (kotoučové brzdy) brzdil, přičemž při "dobrždování"před úplným zastavením se ozval "zvláštní syčiví zvuk"=kolo se zablokovalo a "smýkalo se "chvíli po kolejnici. Po rozjezdu už se ozvalo typické ťuk ťuk ťuk ťuk ...trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, jak se plošky "otloukaly"o kolejnici, nejsou-li plošky velké anebo jede-li vůz již nějakou dobu kdy se plošky částečně ohladí, pak je to zdrojem většinou jen mírných vibrací s velkou frekvencí (v závislosti na rychlosti) a typického zvuku ,než nějakých "velkých cukaček"a "houpaček"velké drncání kývání kmitání je většinou podvozkem (silenbloky, tlumiče apod.)
pro- vejcenatvrdo ano Těch příčin vibrací je víc, někdy to mohou způsobit prý i "trakční motory"apod. A někdy je i pro odborníky těžké zdroje vibrací "odhalit"např. neočekávaná vibrace "po opravě"kdy ovšem vzhledem k vyměňeným částem a rozsahu opravy by to mělo být úplně vyloučeno
Dobrý den, neuvádíte, jakým vlakem jezdíte. Pokud je to dvounápravový motoráček, tak ten hodně hází v oblouku, protože se tam špatně "šteluje"a srovnává (a je to i slyšet). Zdravím!
doplněno 25.10.15 23:41:Viz odkaz je něco o té trati, kterou jezdíte. Ale, trať je elektrizovaná, tak to motoráček tam už jezdit nebude. Jinak, motoráček znáte z filmu Slunce, seno, jahody - červený "vagónek"(novější verze byla červeno-béžová a nyní převládá barva žlutá). Ovšem, i starý "panťák"také pěkně házel.
Bože můj to je zase otázka, jako bych slyšela pětiletou vnučku "a babííí, proč a babííí proč" abych to vše věděla musela bych být děda Vševěda a myslím, že mnohdy by ani ten neuspěl. Někdy stačí i boční vítr, jindy zatáčky a nerovnosti terénu, prostě vlak není letadlo ale i to se někdy "třese".
lidus - Bože můj to je zase odpověď.Jsem v tomto vlákně,protože vidím zajímavou otázku.A čtu si přínosné odpovědi.Což se o té vaší nedá říct.Odpověď za každou cenu.Co když se ptá malej,mladej klučík?Asi by jste pro něho nebyla zrovna trpělivá babička.Omlouvám se za jedovatost.Ošklivé odpovědi přehlížím.Ale tady reaguju. D.
Oprava: "asi byste" je správně.?. Jsem stará škola
Danico, mladý klučík?, to si nemyslím, spíš nudící se puberťák? Trpělivá babka to já jsem, jedovatý nejste ani trochu, má odpověď není ani ošklivá a ani vulgární ba dokonce jsem mu napsala co vše to může způsobovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.