Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orientace v mapě

Od: jirisana odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat jak v mapě zjistit nadmořskou výšku daného bodu. Kus od daného místa se nachází bod ve výšce 337.4 m n m. Mezi tímto výškovým bodem a bodem, který potřebuji znát je 5 vrstevnic. Vím, že se to dá nějak zjistit ale už si bohužel nepamatuji jak.

Můžete mě nějak navést a poradit?

Děkuji

doplněno 20.10.15 20:35:

Ještě dodávám mapu, kde jsem vyznačil body, které potřebuji znát. Výše jsem zmiňoval pouze bod B, to mi stačí. Bod A už si poté vypočítám, když budu vědět jak.

Orientace v mapě

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Musíš zjistit, kolik metrů je mezi vrstevnicemi. To může mít každá mapa jinak.

jirisana
hodnocení

Tady jsou to 2 metry pokud dobře počítám že? V tom případě by mi stačilo vědět jestli od bodu 337.4 mám po 2 přičítat nebo odečítat až k B. Já bych odečítal, ale zase si to nechám potvrdit.

Tak místo A má nějakých 318 metrů, možná o malinko míň.

host*
hodnocení

0x

To asi máte nějakou cvičnou školní mapu, kde není ani uvedené měřítko, takže se podívejte na nějaké číslované vrstevnice a kóty. Zhruba dolu uprostřed je na jedné silnější vrstevnici vidět nadmořská výška 320 m n.m. Když spočítáte vrstevnice trošku doprava nahoru ke kótě U Šachet 338, tak zjistíte, že mezi nimi je ještě jedna silnější vrstevnice. Normálně by člověk hádal, že silné vrstevnice budou třeba po padesáti metrech a tenké po deseti, ale tady se to dá docela dobře spočítat

Od vrstevnice 320 k té silné je to pět vrstevnic a k vrcholu na kótě ještě další čtyři a vrchol je ještě o kousek. Takže usoudíme, že od silné vrstevnice 320 m n.m k té další silné to je asi 10 metrů, takže jsme na 330 metrech a pak ještě čtyři vrstevnice o 330 k těm 338. Po jednom metru to není, ani po pěti, spočítáme to. Když je na rozdíl od 320 m ke 330 pět vrstevic, je na jednu rozdíl 330 - 320, což je deset, dělený počtem vrstevnic, tedy pěti, takže máme 10:5=2 metry. Výškový rozdíl mezi vrstevnicemi na této mapě je 2 metry.

Můžete si to ověřit stoupáním na Lískovec 340,1 metru tak, že se opět podívát na tu vrstevnici označenou 320 a vidíte, že nahoru to je pět vrstevnic až k další silné, což je 5 krát 2 metry, to je 10 metrů, to je vrstevnice 330 metrů a jdete ještě výš dalších pět (čtyři tenké a pátá silná), což je dalších 10 metrů a jsme na 340 metrech. A vrcholek je ještě k kousíček (0,1 m) výš.

Vidím, že než jsem odpověděl, byli další rádci rychlejší a stručnější. Jsou lepší :)

jirisana
hodnocení

Takže A- 318 B- 325? Tak by to mohlo být ne?

No, u toho béčka bych dva metry přidal.

jirisana
hodnocení

Takže 327? Vlastě ano, vynechal jsem jednu vrstevnici.

Děkuji všem za rady. Měli jste pravdu, že je to výuková mapa. Ale nejsem student. Pouze si ze zajímavosti chci zkusit vykreslit výškový profil. Možná se mi to nepovede, ale zajímá mě to.

ctenar*

asi máte nějakou cvičnou školní mapu, kde není ani uvedené měřítko
Meritko je vpravo dole. Nebo mi neco unika?

jirisana
hodnocení

Ano je tam. Je to grafické měřítko. Asi myslel, že tam chybí číselné nebo to prostě přehlédl. Stane se.

jirisana
hodnocení

Ještě se zeptám. Jak poznám nejnižší místo mezi body A a B? Jasné je, že od B po Lískovec stoupám, od Lískovce zase klesám až někam k vesnici (přibližně po popisek správ.) a pak zase stoupám. Ale jak přesně určím to místo?

host*

Pokud se stále přechází na nižší vrstevnici, tak se klesá až k místu, kde už nižší není. To je na vaší mapě zhruba v místě, kde v obci čárkovaná pěšina kříží silnici. Když se jde po vrstevnici, jde se stále ve stejné nadmořské výšce, neklesá se, nestoupá. Když už pod ní není žádná nižší, jste v nejnižším místě

jirisana
hodnocení

Souhlasíte s tím, že nejvyšší a nejnižší místo mezi body A a B měří- Nejvyšší= 337 m n. m.

Nejnižší= 298 m n. m.

Nejsem si jist, protože se mi nedaří sestavit graf, tak jestli jsem neudělal chybu v tomto.

host*

Myslíte průsečík mezi body A a B v nejnižším místě v ohbí silnice u propustku v silnici přes Zlatý potok kousek vpravo od budovy "správ."? Je to o 2 vrstevnice (po dvou metrech na vrstevnici) pod třístovkovou, pokud je to dobře vidět. Toto místo máte na mysli?

tomasmotalek*
hodnocení

0x

Sice nejsem autor, ale chci se zeptat na azimut. Je na tomto konkrétním případě azimut 31°?

Pokud ne, proč?

děkuji

No, ono záleží odkud kam půjdeš. Pokud z bodu B do bodu A, tak to je opravdu 31°. Pokud půjdeš obráceně, bude azimut jiný, jistě víš jaký.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nadmořská výška mapa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]