Nejste přihlášen/a.
Včera večer jsem se zasekla na programu Hledá se shef. Včera jsem fascinovaně sledovala, jak velicí kuchaři hodnotili provedení úkolu: nadívaná křepelka s glazovanou mrkvičkou a hráškovým něco. Tak si tak přemýšlím, kolik takových a podobných, kuchařských programů je. Kluci v akci, Halina Pawlowská, Dita domácí kuchařka, Pohlreich, Babica, Láďa Hruška, Oliwer, Mňam, Draci v hrnci, Kuchařská pohotovost, U mě v kuchyni, Bylinková kuchařka, J.Bohdalová. Kdybych se hodně zamyslela, asi bych mohla jmenovat ještě několik.
Jde mi však o něco jiného. Přemýšlím, že každá televize si hlídá sledovanost a nedovolí si něco, co lidé nesledují. V době, kdy všichni naříkáme na bídu, na drahotu, na nezaměstnanost, sledujeme, jak kuchaři učí, jak nadívat křepelky a nezajímá nás, jak zalátat ponožky, opravit klubající se paleček na bačkůrkách, jak nastavit kalhoty, ze kterých dítě vyrostlo. Myslíte, že jsme na tom tak hladně, chudě, uboze?
Rozhodně nesoudím. Jen se zamýšlím.
Dobrý den přeji,
Někdo má hluboko do kapsy někdo ne.Kdo otáčí každou korunu,třeba najde inspiraci v receptech Ládi Hrušky,kdo řešit nemusí a může si dovolit dražší suroviny,zkusí třeba něco podle Olivera.Někdo má peněz hromadu a stejně se živí kdejakýma hrůzama a pořádně si neuvaří.Každopádně si myslím,že tyto pořady jsou pro diváky,kteří rádi vaří.Já třeba miluji vaření,jídlo je pro mne vášeň,stejně tak jeho příprava.Sleduji některé pořady a čerpám z nich nápady.Stále zkouším nové suroviny a techniky vaření.Šaty si koupím v sekáči,ale za čerstvou rybu,nebo stařené hovězí utratím majlantManžel mi nedává žádné dárky,když mi chce udělat radost,pozve mě do restaurace na gastronomický zážitek a já si to vážně moc užiju.Jezdíme na různé gastro akce a degustace.Předesílám,že mám 55 kilo,necpu se,jím úplně vše,baví mě poznávat nové chutě.Pochopitelně nedělám každý den speciality,běžně máme obyčejná jídla (i ty zbožňuji) Třeba bramborové placky s domácím tvarohem,nebo knedlíky s vejci apod.Včera byla k večeři bramboračka se škvarkovou plackou.Ale minulý týden jsme si dopřáli čerstvého halibuta,mňam! Tak nevím,zda jsem Vám odpověděla dostatečně
Jo a ponožky zalátat umím,ale ty kalhoty bych nezvládla
Přikládám foto jednoho z mých výtvorů...
Z kuchařských pořadů se jenom občas podívám na Pohlreicha, ale nemám pocit, že by to bylo o co nejdražších surovinách, ale spíš o technologii. Neboli jak udělat dobré jídlo z normálních surovin.
Jinak křepelka se prodává v ceně 300 - 350 Kč/kg což sice není málo, ale není to ani nic nedostupného jednou za čas ani pro průměrného člověka.
Všimněte si, v kolika z těchto pořadů vystupují lidé, kteří ani neumí vařit. A už vůbec se nezabývám tím, že mnohdy neumí ani pořádně mluvit - teď narážím na pořad Karolína, domácí kuchařka, který jsem nedávno poprvé, a zcela jistě naposledy, zahlédl.
Na druhou stranu je potřeba si uvědomit říct, že zdaleka ne všichni třou bídu s nouzí, ačkoliv se na druhou stranu netopí v bohatství; někteří jsou třeba nezaměstnaní, ale jiní zase ne. Ono to není tak černobílé, jak to tady někteří pisatelé malují. Můj názor je ten, že pokud je člověk zdravý, vždy může rozumně uživit sebe a rodinu.
Ahoj babko. To hráškové "něco", bylo hráškové "pyré", neboli hrášková kaše, ale to by neznělo tak vznešeně. Náhodou jsem koukala také, ale až na ten konec, protože jsem zrovna dokoukala detektivku na jedničce. Už jsem viděla dvakrát konec a zrovna tenhle pořad není z těch nejhorších. Zatím. Ale jelikož vždy chytnu jen ten konec, tak ani nevím, jestli je tam také vidět, jak to ti kuchaři připravují. Já už vidím jenom ty ochutnávky. Jinak na všechny pořady o jídle nekoukám, kromě "prostřeno".
Ale tam to není o jídle, anobržto o lidském charakteru. A jak jsem stará, a životem zběhlá, tak mne ti lidé dokáží uvést v úžas každý den.
Jinak zalátat ponožky umím, prodloužit kalhoty také. Ty bačkory bych také zvládla určitě a ponožky jsem látala nedávno. To když jsem měla to zlomené koleno a nemohla se hýbat. Musela jsem si vymyslet nějakou práci, abych se tady neunudila k smrti.
Vařím a peču hodně ráda. Ale k tomu, na co se ptáš, bych řekla toto. Když jsem byla hodně malá, sotva jsem se naučila číst, tak byla moje nejoblíbenější knížka kuchařka od M.D. Rettigové. A to jsem vůbec netušila, jak vypadá "špargl na máslíčku", nebo taková "štika sardelemi prostrkaná", nebo "šneci s vejmrdou", nebo "telecí řízky se smržemi" a přesto jsem si ty všechny podivné dobnroty podle jejího vyprávění dokázala představit. A nejenom to. Já jsem v té knížce dokázala "ležet" i dlouhé hodiny. A malebně popisovaná příprava těch laskomin se mi odvíjela před očima, až jsem se úplně najedla a přitom jsem ze žádných z jejích jídel nikdy neokusila.
Tak jestli to není obdobný fenomén i dnes. Myslím tím to, že převážná většina z lidí si nemůže dovolit kupovat křepelky, nebo čerstvou štiku, a přesto sledují pořady o vaření. Třeba u toho zrovna jedí obyčejný chleba se škvarkama a kyselou okurkou a vůbec jim to nevadí.
přidám jeden recept.
Rozinkové povidla.
Vezmi čvrt libry pěkných velkých rozinek, umej ve studené vodě a čistě je otří. Pak z nich všecky pecičky vyber a drobně je pokrájej, dej k nim drobně pokrájenou kůru z půl citronu, dej na rendlíček, nalej na ně několik lžic rakouského vína a přidej cukru, aby líbezné chuti nabyly. Pak dej trochu skořice a trochu hřebíčku; nech trochu povařit, pak vychladnout. Taková povidla se můžou v čas nouze místo zavařeného rybízu potřebovat.
To bych chtěla chudáka Rettigovou vidět dneska, jak by vybírala semínka z rozinek a jak by tyto povidla, při dnešní ceně rozinek, použila v případě nouze o obyčejný rybíz.
Vřele souhlasím s Jetrem. Mám pocit, že kdybych sečetla náklady na suroviny třeba Babiše, který je takový jakože lidový nebo někoho z těch, kdo se tváří jako levně-rychle, a srovnala s náklady Pohlreicha, vyšel by lépe Pohlreich. Méně pracné, méně bylinek a koření, zpracování je postavené na vyniknutí chuti základní suroviny. Možná, že by finančně obstál i před Láďou Hruškou. O kvalitě a chutí není třeba srovnání. Prostřeno, to je opravdu smutný příběh. Kdybych mohla, otočila bych kameru i na sledování chování u stolu. Používání příborů, prostírání, sklenice, používání ubrousků. Kdo se přihlásí do takového pořadu, měl by umět vařit i jíst. Fakt, smutný příběh od začátku až do konce.
Ano babko,souhlasím,prostřeno mě vážně někdy zvedne z židle,ikdyž koukám málo kdy.Mimo jiné mě (coby úplného"všežravce" ) neskutečně udivuje vybíravost soutěžících.
Neví někdo proč mám v textu ty velké mezery? Vařit umím,ale tomuhle nerozumím
...když jsem to psala,nebyly tam...
Neví někdo proč mám v textu ty velké mezery?
Zadne velke mezery nevidim. Jestli mate na mysli velkou vzdalenost mezi nekterymi radky, tak ta je tam proto, ze se text musi oblevat kolem vetsich emotikonu (smajliku) na radku.
Mám na mysli velké mezery mezi slovy,nikoli mezi řádky a já je vidím,no to jsem z toho blázen... pouze u mojí poslední odpovědi pro babku...
velké mezery mezi slovy,nikoli mezi řádky
Uz vidim, co myslite. To je tim, slovo úplného"všežravce" (vsimnete si, ze v nem nemate mezeru) se nevejde na predchozi radek a proto se mezi slova toho predchoziho radku vlozi pridavne mezery, aby byl cely radek od jednoho okraje k druhemu. Malo nebo kratka slova = vice viditelne mezery mezi nimi.
Take kolem slova "souhlasim" nemate mezry, takze se cele babko,souhlasím,prostřeno bere jako jedno slovo. To same židle,ikdyž atd. Za akupunkci vzdy pri psani udelat mezeru!
Mezery vznikají při zarovnání textu "do bloku". Pokud nepíšete za interpunkčními znaménky mezery,
slijí se Vám slova do jednoho, jež se "přeleje" do dalšího řádku.
Zdejší editor (ale dělá to i Word a další programy) pak doplní mezery.
Chcete-li text zarovnat vlevo, klikněte na konci každého řádku ENTER (vznikne nový odstavec).
Dnes už se ponožky nelátají ,ani klubající se palečky . Maminky určitě nenastavujou kalhoty . Dnes se žije jinak ... A vařit si křepelky a podobná jídla ...to si na ně raděj lidi dojdou do restaurace ... Myslím, že na tom tak špatně nejsme - nečetla jsem reakce nade mnou- jen píši svůj názor a co vidím ve svém okolí.
Na televizi se nedívám, tak nemohu soudit...
možná jsem jen nepochopila otázku
Ty rádoby zábavné pořady o vaření,moc často nesleduji. Křepelky jsem chovala pouze jednu sezonu, vejce nám nechutnala a z přátel si každý vzal jen jednou z recese, pečená křepelka nic moc, vlastně málo masa, hodně práce (škubání, kuchání). A kdybych tehdy dobré rádce poslechla, nechovala bych je vůbec. Mám ráda "obyčejná" jídla ale hezky naservírovaná, nesnáším bramborovou kaši plesklou na talíř, nesnáším jíst z hlubokého talíře lžící. Vyjímku jíst lžící mám v rodině jen já a i tak se snažím jíst příborem. Je mi bližší vaření s Babicou než-li vaření s Italem v kuchyni.
Ponožky jsem nikdy neštupovala ale u nás prostě oblečení s dírkou jede na chalupu, tam se donosí i ponožka každá jiná.
Až tak špatně na tom patrně nejsme, soudím podle toho, kolik starého pečiva vozím od rodiny a přátel slepicím.
Vidíte, Babko, a já nesleduji žádný z těch kulinářských programů...spíše látám ty ponožky, pletu, šiju, to mě baví více, než čučet na někoho, jak vaří. Navíc podle receptů, které mě vůbec neoslovují. Ale když se tak podívám okolo sebe, tak asi jsou lidi, co rádi jedí i ty křepelky, a navíc na to i mají.
Hahanaj a Eulalie, ano máte pravdu. Má otázka byla ve dvou rovinách. Jak je vlastně možné, že chudí lidé, kteří mají problémy s financemi (a taky s časem), se základním uživením rodiny, dovedou sledovat televizní kuchaře s jejich sofistikovanými recepty. Svět je plný nepochopitelných protikladů. Vím, ale stejně mě to vždycky překvapí. Tak jako v r.1997, kdy byly záplavy, kdy lidem nezůstalo kolikrát vůbec nic a stát se hroutil, jak nemůže pomoci. Pak přišla vedra a přišlo také nějaké mistrovství v hokeji. A v tom horku namrazili led, aby mohli blázni s hokejkama lítat za gumovým nesmyslem.
Vím, je to moc velký úkrok stranou, ale je to diskuze, tak proč ne?! Prosím, nenadávejte mi, mám to tak, cítím to tak. Příjde mi, občas, jako veliký nonsens několik paradoxů. Hladoví lidé koukají na špičkové kuchaře. No, tak to mě vomejvejte.
A ta druhá rovina, ta je o samotných kulinářských pořadech.
Kapku to moje povídání působí zmateně, chápu a omlouvám se.
Kolikokoli, kolik toho prcmáslí? Jedno vejce a kolik toho podmáslí? Lžíci? Dvě? Tolik jako vajíčka?
Z pořadů o vaření sleduji jenom Masterchefa - toho amerického. Některá jídla stojí opravdu za to - a i když není v tv ukázán celý postup, na webu Masterchefa jsou ty recepty většinou přepsané celé. Přitom to nejsou jen nějaká extrasložitá jídla, drahá a u nás nesehnatelná. Mám z té soutěže nejraději dva recepty, které dělám často:
1) Smažená kuřecí prsa v podmáslí - Osolit a opepřit kuřecí prsa. Smíchat vajíčko s podmáslím. Do mouky přidat kajenský pepř, pepř a sůl. Kuře namočit do vajíčka s podmáslím a potom do mouky. Smažit v rozpáleném oleji cca 2 minuty z každé strany (já to dělám na pánvičce s trochou oleje - asi jako normální řízky když se dělají). A potom dát do rozehřáté trouby na cca 6-8 minut. Řeknu vám, to podmáslí a pepř/sůl v mouce udělají divy. Přitom taková malá změna. Soutěžící tohle jídlo dělala ve finále a vyhrála s ním.
2) Kuře Abedo - cca 1/2 hrnku octa, stejný díl sójové omáčky, 2 hrnky vody, česnek (na plátky), bobkový list, celý pepř - to všechno dát do většího hrnce a přidat kuře (já takhle dělám jen kuřecí stehna nebo čtvrtky) - přidat sójovou omáčku nebo vodu, když je potřeba. Dát vařit na vysoký plamen, a když to začne vřít, tak ztlumit (na střední plamen) a vařit cca půl hodiny (než kuře změkne). Kuře vyndat. Smíchat solamyl s trochou vody a zamíchat ho do omáčky (aby zhoustla, kuře pak můžeme zase vrátit). V MC to dělali s jasmínovou rýží, já dělám s normální (recept od Gordona Ramsayho, který v Masterchefovi dělá porotce - 1,5 hrnku vody na 1 hrnek rýže. Dát rýži do kastrolu, přidat sůl a kardamon, teprve potom přidávat (po hrnkách - ne přímo pod proudem vody) vodu. Nemíchat. Dát vařit na vysoký plamen (NEMÍCHAT). Až začne voda vřít, tak snížit teplotu a nechat pod pokličkou cca 8 minut (vychází to tak). Pak vypnout plotýnku. Vyndat kardamon a lžící zamíchat rýži od spoda nahoru (bude krásně nadýchaná).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.