Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rádcové,
ráda chodím do jedné cukrárny, ale protože mám dost přísnou (zdravotní) dietu, a navíc se zuby nehty vyhbýbám určitým přísadám, dnes mě napadlo podívat se, z čeho vlastně moje oblíbené zákusky jsou. Narazila jsem právě na v předmětu uvedený "tmavý kapsl enzyma". Nenacházím odpověď na to, co to je. Ví to někdo z vás?
A krásný advent přeji
A co to je za "předmět"? Říkáte, že chodíte do cukrárny. To je jejich výrobek, nebo něco industriálního? Pokud by to vyráběli oni, tak bych se zeptala přímo prodavačky. Já to teda slyším poprvé.
Tak jsem pohledala a nazývají tak prostě to těsto. Tedy konkrétně vyříznutý čtverec z nějakého plátu upečeného těsta. Podle mne to nemá cop dělat se složením ale tvarem. Asi chtějí tomu řezu dát nezvyklý název, aby si kupující myslel, že má něco výjimečného a ne jenom obyčejný řez. Asi to řežou nějakým vyrážecím strojem (cvak-cvak-cvak) a od toho odvozeno "kapsl". Normálně kapsle. Fantazii se meze nakladou a když to vynáší, tak proč by toho nevyužili...
Děkuji mockrát Ladine. Já to nedokázala. Je to přesně on.
Suzymon, "v předmětu" - měla jsem na mysli řádek, který v mejlech bývá označen jako "předmět právy", zde mám na mysli název otázky. Je to jejich výrobek, řez Míša. Prodavačky se zeptám, až tam zase zajdu, což o to, ale složení mě napadlo prozkoumat na netu (teď), a protože nenacházím odpověď online, ptám se zde. Třeba nějaká zdatná cukrářka poradí...
Ano, právě jsem to dovysvětlila. Je to prostě typ-způsob toho vykrajování řezů. Vidíte, ani jsem nevěděla, že se opravdu jedná o řez Míša. Až teď jste odpověděla a já si to přečetla.
A dále jsem našla, že se prodává do cukráren tmavý a světlý "kapsl". je to prostě hotový plát upečeného těsta, které nakupují cukrárny ve velkoobchodech, aby se s tím nemuseli péci sami a pak to jenom krájejí a plní podle chuti. Prostě to je industriální polotovar.
Vidíte to, to jsem to online hledání vzdala moc rychle. Díky za osvětlení! Takže kus polotovaru, škoda. Tak ještě budu muset zjistit, co všechno cpou do toho polotovaru...
Suzy, složení řezu Míša samozřejmě znám, tam jsem právě našla onen tmavý kapsl enzyma - mám na mysli složení toho tmavého kapslu. Zajímá mě, co cpou do něj
Katalogové číslo: 37
Cena: viz ceník
Hmotnost a složení: 70 g, čokoládová poleva, tmavý kapsl enzyma, tvarohový krém
Už asi po páté se snažím poslat přímo foto toho Míša řezu, ale nevím proč to nejde. Ale můžete to snadno najít. Napište do vyhledávače "tmavý kapsl enzyma"a vyskočí Vám ten Míša řez. Jinak jsem našla stránky těch velkoobchodů, kteří do cukráren tyto pláty pod názvem "kapsl"prodávají. Jsou tmavé a světlé. "enzyma"bude spíše ještě přidáno tím cukrářem, který ty pláty upravuje do Míša řezů, aby to bylo asi pro kupujícího exotičtější.
To já pochopila, jenomže oni to neudávají. Našla jsem i punčový kapsl. No co to může být, mouka, cukr vejce, mléko, případně kakao. Snad do toho nic jiného necpou. Je to vlastně piškot. Češi prostě milují používání cizích slov...kakaový plát, nebo vanilkový piškot, to zní obyčejně. Ale tmavý Kapsl...to už je panečku něco jiného.
No, já se trochu bojím, ab to spíš nebyla "náhražka mouky, náhražka kakaa, náhražka mléka, náhražka vajec, 7 kilo prdopeč a palmový olej".
Ani si nemyslím, že by chtěli znít nějak světově, rozhodně tak tedy nepůsobí - asi se tak tomu prostě jejich hantýrkou říká. Ale to přesné složení "kapslu" je tedy záhada, na jiné stránce jsem našla "jemné pečivo ze šlehaných hmot". No jasně, no. Ale kolik a čeho, to ne
Teda to slovo "hmota" by mne teda odradilo. To může být jak říkáte. Také jsem nenašla konkrétní složení. Ale jelikož je to určeno pro cukrárny, které to zase přeprodávají svým klientům, tak to bude asi jedno i těm majitelům cukráren. Oni to asi nejedí, kupují to do kšeftu a zřejmě se jim to vyplatí, než si zařizovat svoji pekárnu a péci si vlastní těsta, když to mohou jednoduše objednat ve velkém a pak už jenom napeldat všelijaké náplně. Já jsem našla velkou spoustu industriálně předpečených cukrářských polotovarů. A to ještě bych nedala ruku do ohně za to, že i ty krémy co tam dává ta cukrárna jsou takové, jako kdybyste si je udělala sama. Nevyplatilo by se jim to. Nanadají tam všelijaká dochucovadla, barvičky a je to. Já jsem kdysi koupila na svátky v "lahůdkách" pomazánky na různé jednohubky a chlebíčky. Byla to lososová, hezky růžová, pak nějaká kaviárová, ta byla zase nahnědlá, pak avokádová světlezelená, a z nivy, ta byla lehce namodralá. Celá nadšená jsem to přinesla domů a - všechno jsem to vyhodila. Ono to bylo z našlehaného obarveného margarínu a všechno to mělo jednu chuť. Strašně nedobrou. Už jsem do toho obchodu nikdy nevkročila.
To je jasné, že domácí je nejlepší, o tom žádná Ale občas se člověku třeba nechce, resp. dělat celý plát míša řezu, když sním jen jeden... O to nic, prostě občas si zajdu do cukrárny asi jako každý. Nemám pocit, že by tahle byla nepoctivá - na chuť jsou jejich zákusky vynikající, takový laskonkový krém třeba už jsem dlouhé roky nejedla (než jsme právě na tuhle cukrárnu před pár měsíci přišli) - a na ten nám dala paní cukrářka recept, máslo+puding+cukr (a fakt že jo, byl stejný jako od nich
). Ale zajímal by mě i ten korpus zkrátka (tedy vlastně kapsl!).
S pomazánkami mám zkušenost dost podobnou jako vy, ty už bych taky nekoupila. Když už mám na nějakou chuť, koupím tvaroh a to, s čím to chci. Jistota úspěchu. Jen tedy koupit DOBRÝ tvaroh začíná být docela umění. Ale to už je na jinou debatu.
Díky, Suzymon, za pokec Mějte se báječně - a kdybych na to někdy kápla, z čeho ten zpropadený kapsl je, dám to sem.
Ahoj Pu, koukám, že to byl opravdu pokec jenom mezi námi dvěmi. A Ládin byl tak hodný a pomohl mi vložit fotku. Když jsme u těch krémů, tak mohla byste mi napsat ten recept na krém do větrníků? Mně totiž občas začne prohánět "mlsná" a představte si, že zrovna asi už týden mám chuť na větrníky. Jedno těsto už jsem stačila vyhodit slepicím. ne, že by se mi nepovedlo, ale koupila jsem opravdu celkem čtyři různé cukrářské pytlíky, protože nerada peru ten obyčejný látkový. jenomže když jsem dala těsto do toho silikonového, těsto vůbec nešlo vytlačit, protože se ten pytlík nedal vůbec stlačit a choval se jako z obyčejné tenké gumy. Jiný pytlík mi ve sváru praskl a těsto vylezlo ven, třetí pytlík měl příliš malou dírku toho zdobítka, ale jiný nástavec do něj nešlo nasadit a tak jsem skončila s kuchyní upatlanou těstem a nakonec se těsto zkazilo tím, jak jsem ho furt přendávala z pytlíku do pytlíku...
Ale já to nevzdám a až budu dělat nové těsto, prostě ho dám do toho látkového. Nechápu, proč se u nás nedá sehnat kvalitní cukrářský silikonový pytlík. Vidím to ve všech videích a v jiných zemích existují různé velikosti. Tady jsem hledala jako blázen, i na internetu a nenašla než jeden typ, který jsem koupila a který je stoprocentní šmejd. Jo, na obyčejný máslový krém to je v pohodě, ale na větrníkové těsto to opravdu nefunguje. Tak se také mějte svátečně a když to bude možné, písněte mi ten recept. Díky, Suzy.
Suzy, je to krém do laskonek , takže obyč máslový, ten asi nepotřebujete, ale stejně ho sem napíšu: 250 ml mléka, 125 g másla, 80 g cukru, 1 ks vanilkový pudink, dle chuti 1 ks vanilkový cukr. Postup: mléko+pudink = uvaříme hustý pudink, po trochách přidáváme do vyšlehaného másla s cukrem. Tak toť vše, recept na větrníkový krém bohužel neznám
, větrníky já nerada. Krásný den!
Koukala jsem na ženské, jak v Kaufu nakupovaly škroby. Šla jsem nakouknout, protože je sama nepoužívám a v regále byl: Rýžový, kukuřičný, zlatý klas, maizena a ještě asi 3 věci. Pudink, ikdyž je na bázi škrobu, bývá hodně voňavý.Teď jsem něco vyrábělo a vonělo to pudinkově. Nebylo to fajn. Máte někdo zkušenost s nějakým škrobem?
Babko, Maizena, nebo obyčejný bramborový škrob. S pudingy nemám dobré zkušenosti. A to ani ne s těmi dražšími. Je to navoněné uměle, všechno a ta vůně je pak opravdu nepříjemná. Vloni jsem někde našla recept na slepované cukroví jako linecké, jenom se do toho přidával malinový práškový puding. Cukroví bylo příjemně růžové a ta chuť malin byla zvláštní a taková neobvyklá. Byla jsem nadšená a asi za tři čtyři dny jsem to vyhodila. Ta chemie se v cukroví tím uležením nějak umocnila a bylo to přímo hnusné. Nedokážu tu chuť popsat, ale fakt to letělo slepicím. Celá krabice. Ten puding byl ten zasr.. dr. Oetker.
Suzy, to je zajímavé, co říkáte. Např. v tom máslovém krému jsem pudink vůbec nepoznala (já si ho totiž nedělala, dostala jsem vlastnoručně umíchaný krém spolu s laskonkami - tedy už slepenými
- od partnera k narozeninám). Je ale fakt, že jinak s pudinkem (tedy tou práškovou věcí) v něčem jiném než v pudinku (tedy tou věcí, co vypadá jak amaroun) nemám mnoho zkušeností. Co ale musím podotknout: Na pudink mám chuť tak jednou za půl roku, ale jen jednou v životě jsem si koupila Dr. Oetkera (jiný nebyl). Víckrát už tu chybu neudělám a od té doby mi žádné Oetkerovy výrobky nesmí přes práh - strašně chemický byl, přesně jak píšete. Tak nevím, jestli by jiný pudink (takový ten klasický český, nevím teď, jak se jmenuje) třeba nedopadl lépe. A závidím Vám, že můžete takhle házet slepičkám... Já se snažím nevyhazovat zhola nic, ale občas se přece jen stane, a to mě pak vždycky strašně štve. Aspoň hážeme, co jde, na kompost a kachnám do rybníka, ale ty slepice mít po ruce, bylo by to lepší
A ty vajíčka taky - no úplně teď zelenám závistí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.