Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Písnička vs. skladba (hudba)

Od: ben® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, často je zde v otázce žádost o rozpoznání písničky, ale o písničku nejde. Tedy, pokud je správný můj názor, že písnička je zpívaná (má text), ale bez zpěvu je to skladba (nebo hudba). Musí mít písnička vždy text? Nebo si to (asi) mládež ulehčuje (neznalostí) a vše, co hraje, považuje za písničku? Děkuji Vám za případné reakce a třeba i osvětu. Zdravím!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

0x
Píseň, písnička případně popěvek, je jeden ze základních typů hudebního projevu. Základem je vokální projev opatřený textovou složkou. Písnička může být ryze vokální, nebo může mít nástrojový doprovod, může být zpívána jednotlivcem nebo více zpěváky (obvykle pak hovoříme o sboru). V lidové či slangové mluvě se pro pojem píseň/písnička zejména v soudobé populární hudbě vžilo také původní anglické slovo song. Taže tak. Mona
doplněno 19.10.15 12:12: Ono skladbou může být i píseň, ale opačně to nefunguje.
ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za hezkou definici, která by mohla být tou osvětou. Nyní už jen dostat to do praxe a naučit to lidi (když to nedělá zřejmě škola). Zdravím!

doplněno 19.10.15 12:50:

72mona3 - no, to jistě. Ale myslet si, že každý melodický zvuk je píseň, je poněkud nešťastné.

Já bych např. znělku v rádiu nebo intro ve hře za písničku neoznačil, ale někomu to nedělá problém.

72mona3*
Když ono se to takto zevšeobecňuje u všeho. Dříve se jednomu konkrétnímu typu bot říkalo botasky (firma Botas), pak se tak říkalo všem sportovním botám. A teď, když jdete do obchodu pro sportovní obuv, jsou to všechno tenisky. A pak se v tom vyznejte.
72mona3*
Také mám ráda, když se věci nazývají pravými jmény. Ale poučování se v dnešní době nenosí :( Mona

ria*
hodnocení

0x

Pěkný den, já bych určitě neřekla hudbě beze zpěvu písnička - když už, tak melodie, nebo skladba.. :)

ben®
hodnocení

Dobrý den, no, když je zde otázka na písničku, tak vždy očekávám zpěv, ale často se nedočkám.

Máte pravdu - může to být i melodie. Zdravím!

19.10.15 12:51
hodnocení

0x

ben®
hodnocení

Dobrý den, jo, trávu je někdy lepší kosit, než ji kouřit . Zdravím!

jofa*

Podle mne písnička (píseň) je vždy zpívaná. Pokud je bez zpěvu, je to instrumentální skladba, byť třeba známá zpívaná.

doplněno 19.10.15 15:51:

Takže nejen mládež si to ulehčuje.

doplněno 19.10.15 15:58:

Instrumentání skladbě, která nemá a neměla nikdy text, nemůže nikdo říct píseň. Jinak by se mělo říct, instrumentální skladba známé písně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]