Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na CNC

Od: kaprinos odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

je tady někdo kdo obsluhuje CNC? Mám tedka možnost jít pracovat na CNC, zajímalo by mě, zda jste s touto prací spokojení. Je obtížné se to naučit obsluhovat? Jak je to kdyžtak s tou pojistkou odpovědnosti, asi bych ze začátku nad tým uvažoval, neví někdo na kolik taká pojistka vychází?

Díky za rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

CNC - to je poměrně široký pojem. Zkuste přiblížit o jaký stro se jedná - je to kovo, či dřevoobrácí? Fréza, vrtačka, nebo soustruh? Co to má za řídící systém? Budete to programovat sám, nebo jen spouštět programy vytvořené programátorem?

Takže stejně jako není CNC jako CNC tak jsou i dost markantní rozdíly v obtížnosti obsluhy. Mnohde mají u CNC třeba ,,úkáčko´´ který založí kus, zmáčkne zelený tlačítko, odebere kus ... Ovšem programovat třeba složitější tvary to už je jiná liga...

Pojistkou ,, na blbost´´ jistě nic nepokazíte. Pro práci na CNC to považuji za samozřejmost, jsou to drahé stroje a možností, co pokazit je mnoho. A opravy nejsou rozhodně levnou záležitostí ..

hodnocení

0x

Tak od konce, srovnávač pojistek třeba zde.

A k tomu: Je obtížné se to naučit?

Dáváte o sobě i o stroji a technologii tak málo informací, že těžko říct. Já jsem obsluhoval CNC v podstatě za pár hodin. Ale jen jako sprostá manuální obsluha v podstatě jednoúčelového speciálu - soustruh na obrábění plastů. Programování je vyšší level, dodnes v tom plavu, protože mne nic nenutí se zdokonalovat. Až 90% programu za mne totiž zvládá SW, zbytek jsou dodělávky. Nejvyšší level je pro mne technologie - jak to udělat a proč to nefunguje, ač by mělo. A to mne živí teď - dělat při shodném vybavení víc než konkurence.

kaprinos
hodnocení

Bude se jednat o 5 ti ose obrabeci centrum. Programovat bych to zřejmě nemel ale pouze najizdet programy. Na tom stroji se dela několik druhů vyrobku které se dělají furt dokola da se říct.

Pětiosky jsou na různé materiály -mým oborem jsou dřevoobráběcí CNC stroje. Pokud to nebudete programovat, je to v podstatě rutina - důležité je zejména udržovat striktní pořádek v nástrojích, protože největší průšvihy nastávají zejména při záměně nástrojů. Pak samozřejmě dodržovat údržbu - zejména mazat, čistit filtry atd.

Takže nemusíte mít obavy že byste to nezvládl, z mého hlediska je na těchto strojích podstatně zajímavější programování,

ctenar*

mým oborem jsou dřevoobráběcí CNC stroje
Co u vas vyrabite? Ja videl jen velkou frezu pouzivanou na profilovana dvirka z MDF pro kuchynske skrinky.

No, po letech truhlaření , kdy jsme na CNC (tří a čtyřosé stroje) dělali zejména atypy - banky, hotely, butiky schody, interiéry domů a bytů - jsem přešel na servis a programování. Takže servisuji, instaluji nové stroje a zaškoluji obsluhy. Má to výhodu nejednotvárné práce - řešíme od obrábění plastů, přes okna, dveře, schody, díly pro automotive, až po klasickou truhlařinu. I dvířka z MDF - to je vcelku jednoduché. Aktuálně mám ,,v moci ´´ tohoto pětiosáka

k vidění na WoodTec v Brně na výstavišti - včetně výroby toho pokrouceného okenního křídla. Pro znalce - ne, skutečně nelze vyrobit takhle zkroucené okno. Von totiž nikdo nevyrobí zkroucený Diterm *smich* Jde spíše o demonstraci technologických možností stroje...

pohanka*
hodnocení

0x

Byl zde přispěvovatel, který měl problémy v práci a zároveň v rodině, též únava a psychické potíže. Pracoval u stroje CNC.

Byl unavený, protože pracoval v nepřetržitém provozu, 12ti hodinové směny.

Každý lékař Vám řekne, že noční práce se negativně podepíše na každém organismu. Noc je k odpočinku a regeneraci těla a takový noční zápřah je pro organismus zátěž, rozhodí se metabolismus atd..

Takže i toto si dejte na misku vah, až se budete rozhodovat.

kaprinos
hodnocení

Tak v tomto směru by to problém neměl být. Jelikož pracují se tam 8h směny, pouze vyjímečně přesčasy a je to 2 směnný provoz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cnc programování
Otázky na téma cnc programovanie
Otázky na téma programovani cnc

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]