Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je tady někdo kdo obsluhuje CNC? Mám tedka možnost jít pracovat na CNC, zajímalo by mě, zda jste s touto prací spokojení. Je obtížné se to naučit obsluhovat? Jak je to kdyžtak s tou pojistkou odpovědnosti, asi bych ze začátku nad tým uvažoval, neví někdo na kolik taká pojistka vychází?
Díky za rady
CNC - to je poměrně široký pojem. Zkuste přiblížit o jaký stro se jedná - je to kovo, či dřevoobrácí? Fréza, vrtačka, nebo soustruh? Co to má za řídící systém? Budete to programovat sám, nebo jen spouštět programy vytvořené programátorem?
Takže stejně jako není CNC jako CNC tak jsou i dost markantní rozdíly v obtížnosti obsluhy. Mnohde mají u CNC třeba ,,úkáčko´´ který založí kus, zmáčkne zelený tlačítko, odebere kus ... Ovšem programovat třeba složitější tvary to už je jiná liga...
Pojistkou ,, na blbost´´ jistě nic nepokazíte. Pro práci na CNC to považuji za samozřejmost, jsou to drahé stroje a možností, co pokazit je mnoho. A opravy nejsou rozhodně levnou záležitostí ..
Tak od konce, srovnávač pojistek třeba zde.
A k tomu: Je obtížné se to naučit?
Dáváte o sobě i o stroji a technologii tak málo informací, že těžko říct. Já jsem obsluhoval CNC v podstatě za pár hodin. Ale jen jako sprostá manuální obsluha v podstatě jednoúčelového speciálu - soustruh na obrábění plastů. Programování je vyšší level, dodnes v tom plavu, protože mne nic nenutí se zdokonalovat. Až 90% programu za mne totiž zvládá SW, zbytek jsou dodělávky. Nejvyšší level je pro mne technologie - jak to udělat a proč to nefunguje, ač by mělo. A to mne živí teď - dělat při shodném vybavení víc než konkurence.
Pětiosky jsou na různé materiály -mým oborem jsou dřevoobráběcí CNC stroje. Pokud to nebudete programovat, je to v podstatě rutina - důležité je zejména udržovat striktní pořádek v nástrojích, protože největší průšvihy nastávají zejména při záměně nástrojů. Pak samozřejmě dodržovat údržbu - zejména mazat, čistit filtry atd.
Takže nemusíte mít obavy že byste to nezvládl, z mého hlediska je na těchto strojích podstatně zajímavější programování,
mým oborem jsou dřevoobráběcí CNC stroje
Co u vas vyrabite? Ja videl jen velkou frezu pouzivanou na profilovana dvirka z MDF pro kuchynske skrinky.
No, po letech truhlaření , kdy jsme na CNC (tří a čtyřosé stroje) dělali zejména atypy - banky, hotely, butiky schody, interiéry domů a bytů - jsem přešel na servis a programování. Takže servisuji, instaluji nové stroje a zaškoluji obsluhy. Má to výhodu nejednotvárné práce - řešíme od obrábění plastů, přes okna, dveře, schody, díly pro automotive, až po klasickou truhlařinu. I dvířka z MDF - to je vcelku jednoduché. Aktuálně mám ,,v moci ´´ tohoto pětiosáka
k vidění na WoodTec v Brně na výstavišti - včetně výroby toho pokrouceného okenního křídla. Pro znalce - ne, skutečně nelze vyrobit takhle zkroucené okno. Von totiž nikdo nevyrobí zkroucený Diterm Jde spíše o demonstraci technologických možností stroje...
Byl zde přispěvovatel, který měl problémy v práci a zároveň v rodině, též únava a psychické potíže. Pracoval u stroje CNC.
Byl unavený, protože pracoval v nepřetržitém provozu, 12ti hodinové směny.
Každý lékař Vám řekne, že noční práce se negativně podepíše na každém organismu. Noc je k odpočinku a regeneraci těla a takový noční zápřah je pro organismus zátěž, rozhodí se metabolismus atd..
Takže i toto si dejte na misku vah, až se budete rozhodovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.