Nejste přihlášen/a.
Většinou poslední filmy z žánru sci-fi nerespektují pojem, že jde o fikci vědeckou. Proč nám neustále podhazují hovadiny, které s vědou nemají nic společného. Chápu, že autoři mají jistou "licenci", ale neměli by své filmy označovat jako sci-fi. Vypadá to, že občas chybí základní fyzikální znalosti, jako třeba "vesmírné stíhačky" mají křídla a létají stejně jako v atmosféře. A tak, příkladů by byly stovky. Nejvíc mě štve, že takto blbnou děti.
Dobrý den, to je velmi dobrý postřeh. Bohužel, jednoznačnou odpověď neznám. Snad jen, že jde o to, aby to bylo akční, napínavé a hodně sledované. Ovšem, asi stejně trpí např. znalec indiánů (jejich zvyků, chování či oblečení), když vidí film Vinnetou. Nebo kriminalista trpí při sledování detektivního seriálu či zdravotník, když vidí seriál z nemocničního prostředí. Zkrátka, nejde o přesnou realitu, tak to berme, jakože je to barevné a hýbe se to. Zdravím!
Zase tak černě bych to neviděl, co třeba filmy jako Gravitace, Interstellar, Marťan... snad by toho bylo i víc, ale je pravda, že ty "fantasy" sci-fi nejspíš přitáhnou větší masu diváků.
nox: naštěstí opravdové sci-fi filmy ještě jsou, ale už čím dál míň. Je fakt, že se z filmu stal průmysl a často jde jenom o prachy, prachy, prachy.
Gravitace - Sandra ma pod skafandrem natelnik a kalhotky misto poradnych vesmirnych pampersek; Cloony se drzi vsi silou spagatu a za nohu ho asi drzi nejaka neviditelna vesmirna chobotnice ci kyhoslaka, ktera ho to stale tahne pryc, i kdyz ve vsech ostatnich scenach letaji po odrazech jak pinpongove micky; Sandra zkusene manevruje vesmirem pomoci hasicaku; umi ovladat cinsky modul,...
Interstellar - Zemedelec, ktery se kdysi jednou zritil je po nahodnem setkani a kratke konverzaci vybran, aby vedl zrejme jednu z nejdulezitejsich mysi pro preziti lidstva...
Martan - astronauti behaji jak po Zemi, nehlede na tretinove gravitacni zrychleni; niciva boure, na jakou na Zemi jen tak nenarazis v atmosfere s pulprocentni hustotou a tlakem oproti Zemske...
-
A presto se na to hezky diva. Proc? Protoze je to pohadka, ne realita.
A to ani nechtejte vedet, ze se jako Sci-Fi oznacuje i Flash Gordon, kde letaji vesmirem pomoci operenych kridel.
Já si myslím, že každá doba měla své sci-fi. V kině sedávaly služtičky se slzami promočenými kapesníčky, u filmu, jak chudá dívka ke štěstí přišla, jak milionářovi zakázali jeho chudou, nevzdělanou lásku, ale on onemocněl a ona mu zachránila život a nakonec se vzali a žili až do smrti. V další době, Čtyři z tanku a pes, Příběh opravdovoého člověka. Doba se zklidnila a nastoupila Angelika, Velký flám atd. Colombo, Mentalista. Každá doba měla své sci-fi. Jen se tomu říkalo jinak. Každý máme rádi něco jiného. Já třeba Startreky, Hvězdné brány, Avatáry, Stroje času, miluji.
babkazov:
je zde řeč o sci-fi, že se blíží jen k -fi a nemá žádné vědecké jádro, plést jsem chudé dívky vdané za milionáře, čtyři z tanku nebo příběh opravdeového člověka je poněkud mimo mísu, nehledě na to, že např. příběh opravdového člověka byl film dle skutečnosti a třeba můj otec se z hlavním hrdinou potkal osobně.
jasně každý má rád něco jiného, ale milovníka sci-fi třeba zrovna Startrek musí zvedat ze židle.
Sci-fi mám rád, nejsem sice nějaký žánrový a technický expert, abych mohl polemizovat nad tím co je ještě Sci-fi a co už jen -fi, ale proč zrovna Star Trek? Je potřeba brát v úvahu, ve které době seriál a filmy vznikaly a kdy se odehrává, ale spousta věcí a termínů je tam nějakým způsobem popsaná a vysvětlená, i když dost povrchně, některé fyzikální zákony dodržuje.
Hlavně Star Trek (TOS) není vedecké scifi, ale sociální scifi - např. ŽENA a ještě ČERNÁ, která zastává tak důležité místo, jako Uhura. RUS jako jedna z hlavních KLADNÝCH postav, to samé s JAPONCEM. Tyhle všechny věci byly velké scifi v USA za Studené války, po 2. sv. válce. Také první TV polibek (celostátní) mezi černoškou a bělochem. Atd. atd. Ono se to jenom maskuje jako vědecko fantastický seriál.
Když jsem se nad tím zamyslel, každý film je -fi, s výjimkou těch dokumentárních. Ale ani tam jsem si někdy nebyl jistý
babkazov: No právě, dřív tomu nedávali nálepku sci-. Jako kluka mě uchvátily verneovky a ty mě později přivedly ke sci-fi. Autoři zlatého věku tohoto žánru psali úplně jinak, dnes jsou klasiky: Lem, Bradbury, Strugačtí, Clarke a desítky dalších. Dne si zasluhují používat označení sci-fi jen několik málo scenáristů filmů, několik britských, nebo amerických.
Tož tak, zlatý věk je v nenávratnu
Bruno, zlatý věk je v nenávratnu nějak podivně pryč. Historka, stará asi 20 minut: Už jsem byla probuzená, když se v bytě nade mnou ozvalo prapodivné bouchnutí, žuchnutí. Fakt divné! Než jsem se umyla, slyšela jsem podivné zvuky, jako když sténá medvěd. Mezi tím se probudil vnouček, 7 let, který si pustil Déčko. Na chodbě veliké bouchání kovových předmětů. Vykouknu ze dveří a oknem v mezipatře vidím rychlou, blikající sanitku a souseda na křesle přendávají saniťáci na lehátko. Kyslíková maska, kontakty nalepené na prsou. Zavolala jsem vnoučka k oknu, ať se jde podívat, jak se zachraňuje život. Přiběhnul, kouknul a seřval mě, že neví, jak to dopadlo s Bebarem (slon v kreslené pohádce), protože on ví, jak se zachraňuje život, protože takhle odvezla sanita holku ze školy s otřesem mozku.
Divné, že? Život kontra obrazovka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.