Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč už není sci-fi, ale jenom -fi?

Od: bruno* odpovědí: 16 změna:

Většinou poslední filmy z žánru sci-fi nerespektují pojem, že jde o fikci vědeckou. Proč nám neustále podhazují hovadiny, které s vědou nemají nic společného. Chápu, že autoři mají jistou "licenci", ale neměli by své filmy označovat jako sci-fi. Vypadá to, že občas chybí základní fyzikální znalosti, jako třeba "vesmírné stíhačky" mají křídla a létají stejně jako v atmosféře. A tak, příkladů by byly stovky. Nejvíc mě štve, že takto blbnou děti.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, to je velmi dobrý postřeh. Bohužel, jednoznačnou odpověď neznám. Snad jen, že jde o to, aby to bylo akční, napínavé a hodně sledované. Ovšem, asi stejně trpí např. znalec indiánů (jejich zvyků, chování či oblečení), když vidí film Vinnetou. Nebo kriminalista trpí při sledování detektivního seriálu či zdravotník, když vidí seriál z nemocničního prostředí. Zkrátka, nejde o přesnou realitu, tak to berme, jakože je to barevné a hýbe se to. Zdravím!

bruno*
hodnocení

Bene, máte pravdu, jenže mě ty nesmysly ve filmech pokaždé nadzvednou, ale co už s tím? Tak jako nesmysly z každodenního života mě už neiritují, budu si muset zvyknout i na toto, i když je to degradace sci-fi. Pokusím se to přejít úsměvem se známkou despektu.

nox®
hodnocení

0x

Zase tak černě bych to neviděl, co třeba filmy jako Gravitace, Interstellar, Marťan... snad by toho bylo i víc, ale je pravda, že ty "fantasy" sci-fi nejspíš přitáhnou větší masu diváků.

bruno*
hodnocení

nox: naštěstí opravdové sci-fi filmy ještě jsou, ale už čím dál míň. Je fakt, že se z filmu stal průmysl a často jde jenom o prachy, prachy, prachy.

Gravitace - Sandra ma pod skafandrem natelnik a kalhotky misto poradnych vesmirnych pampersek; Cloony se drzi vsi silou spagatu a za nohu ho asi drzi nejaka neviditelna vesmirna chobotnice ci kyhoslaka, ktera ho to stale tahne pryc, i kdyz ve vsech ostatnich scenach letaji po odrazech jak pinpongove micky; Sandra zkusene manevruje vesmirem pomoci hasicaku; umi ovladat cinsky modul,...

Interstellar - Zemedelec, ktery se kdysi jednou zritil je po nahodnem setkani a kratke konverzaci vybran, aby vedl zrejme jednu z nejdulezitejsich mysi pro preziti lidstva... :)

Martan - astronauti behaji jak po Zemi, nehlede na tretinove gravitacni zrychleni; niciva boure, na jakou na Zemi jen tak nenarazis v atmosfere s pulprocentni hustotou a tlakem oproti Zemske...

-

A presto se na to hezky diva. Proc? Protoze je to pohadka, ne realita.

A to ani nechtejte vedet, ze se jako Sci-Fi oznacuje i Flash Gordon, kde letaji vesmirem pomoci operenych kridel.

k2
hodnocení

0x

Otazkou je, zda takto oznacuji filmy sami autori, nebo nasledne az ruzne "filmove servery", distributori ci kritici. Nejake oficialni materialy k filmum moc nesleduji, ale pokud muzu soudit podle traileru, tak tam se autori nijak zanrove "neskatulkuji".

honda*
hodnocení

0x

Možná už spíš frčí fantazi-tam se na křídla nekouká.Já byl odkojen na Lemovi-pravěk?Většinou vše vysvětloval.A,co fireflay-tedyF.tam křídla nemají-snad.Zato otočné trysky-jako Hornet.

72mona3*
hodnocení

0x
Mě ve filmech poslední doby vytáčí hodně věcí. Nereálné výbuchy aut... nekonečné rvačky, kdy po první ráně by protivník skončil KO, ale ono ne, mlátí se ještě 10 minut a vše je prokládáno akrobacií popírající fyzikální zákony...pavouci kvičí jako prase... A některé mě vytočí u jen svým názvem (Abraham Linkoln, lovec upírů *zeď* nebo tak nějak). Co Sunshine? Ten je jaký? Mě se líbil. Mona

hodnocení

0x

Já si myslím, že každá doba měla své sci-fi. V kině sedávaly služtičky se slzami promočenými kapesníčky, u filmu, jak chudá dívka ke štěstí přišla, jak milionářovi zakázali jeho chudou, nevzdělanou lásku, ale on onemocněl a ona mu zachránila život a nakonec se vzali a žili až do smrti. V další době, Čtyři z tanku a pes, Příběh opravdovoého člověka. Doba se zklidnila a nastoupila Angelika, Velký flám atd. Colombo, Mentalista. Každá doba měla své sci-fi. Jen se tomu říkalo jinak. ;) Každý máme rádi něco jiného. Já třeba Startreky, Hvězdné brány, Avatáry, Stroje času, miluji. *hi*

babkazov:

je zde řeč o sci-fi, že se blíží jen k -fi a nemá žádné vědecké jádro, plést jsem chudé dívky vdané za milionáře, čtyři z tanku nebo příběh opravdeového člověka je poněkud mimo mísu, nehledě na to, že např. příběh opravdového člověka byl film dle skutečnosti a třeba můj otec se z hlavním hrdinou potkal osobně.

jasně každý má rád něco jiného, ale milovníka sci-fi třeba zrovna Startrek musí zvedat ze židle.

nox®

Sci-fi mám rád, nejsem sice nějaký žánrový a technický expert, abych mohl polemizovat nad tím co je ještě Sci-fi a co už jen -fi, ale proč zrovna Star Trek? Je potřeba brát v úvahu, ve které době seriál a filmy vznikaly a kdy se odehrává, ale spousta věcí a termínů je tam nějakým způsobem popsaná a vysvětlená, i když dost povrchně, některé fyzikální zákony dodržuje.

Hlavně Star Trek (TOS) není vedecké scifi, ale sociální scifi - např. ŽENA a ještě ČERNÁ, která zastává tak důležité místo, jako Uhura. RUS jako jedna z hlavních KLADNÝCH postav, to samé s JAPONCEM. Tyhle všechny věci byly velké scifi v USA za Studené války, po 2. sv. válce. Také první TV polibek (celostátní) mezi černoškou a bělochem. Atd. atd. Ono se to jenom maskuje jako vědecko fantastický seriál.

bruno*
hodnocení

Když jsem se nad tím zamyslel, každý film je -fi, s výjimkou těch dokumentárních. Ale ani tam jsem si někdy nebyl jistý :-D

bruno*
hodnocení

babkazov: No právě, dřív tomu nedávali nálepku sci-. Jako kluka mě uchvátily verneovky a ty mě později přivedly ke sci-fi. Autoři zlatého věku tohoto žánru psali úplně jinak, dnes jsou klasiky: Lem, Bradbury, Strugačtí, Clarke a desítky dalších. Dne si zasluhují používat označení sci-fi jen několik málo scenáristů filmů, několik britských, nebo amerických.

Tož tak, zlatý věk je v nenávratnu :(

Bruno, zlatý věk je v nenávratnu nějak podivně pryč. *sok* Historka, stará asi 20 minut: Už jsem byla probuzená, když se v bytě nade mnou ozvalo prapodivné bouchnutí, žuchnutí. Fakt divné! Než jsem se umyla, slyšela jsem podivné zvuky, jako když sténá medvěd. Mezi tím se probudil vnouček, 7 let, který si pustil Déčko. Na chodbě veliké bouchání kovových předmětů. Vykouknu ze dveří a oknem v mezipatře vidím rychlou, blikající sanitku a souseda na křesle přendávají saniťáci na lehátko. Kyslíková maska, kontakty nalepené na prsou. Zavolala jsem vnoučka k oknu, ať se jde podívat, jak se zachraňuje život. Přiběhnul, kouknul a seřval mě, že neví, jak to dopadlo s Bebarem (slon v kreslené pohádce), protože on ví, jak se zachraňuje život, protože takhle odvezla sanita holku ze školy s otřesem mozku. *sok* Divné, že? Život kontra obrazovka. *plac*

bruno*
hodnocení

No jo, reálný život se s fikcemi srovnávat nedá. Fikce je od toho, aby člověka pobavila, zrychlila mu srdeční tep, povzbudila obrazotvornost a jánevímcoještě. Tak se někdy od obrazovky těžko odpoutává. Není to nic divného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]