Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
piji denně vodu z kohoutku, bydlím v paneláku. Slyšela jsem, že ve vodě je chlór a je lepší nechat vodu odstát třeba přes noc v otevřené flašce a až poté pít, že chlór vyprchá.
Co si o tom myslíte vy?
Díky
Napustím vodu a koukám jak chlor mizí k hladině, až je voda průhledná piju. Trvá to tak 20sec. Teď je ho tam nějak víc než před týdnem, to "nebyl vidět" vůbec... ale nezabil by mě i tak
To co způsobuje "neprůhlednost" vody jsou bublinky vzduchu (kyslíku), to co vidíte jakoby vyprchávat není chlor.
Ne , proč?
Cítíte chlor?
Voda z kohoutku je kvalitnější než voda kojenecká .
doplněno 17.09.15 11:16:
Doporučuje se to, ale záleží na Vás. Přijdete domů a máte žízeň, tak si natočíte, a za chvilku pijete.
Když se chcete po ránu zavodnit, udělala bych to, jak se píše, natočila večer do půllitru vodu a nechala stát na lince a ráno bude voda čistá, vyprchaná a v pokojové teplotě.
Já osobně to dělám tak, že dám večer vařit plnou konvici vody a ráno ji vypiju jak je, nebo ji i trochu přihřeju. Nebo dám pár kapek citronu. Je to o zvyku anebo o pohodlnosti.
Také je dobré mít nějakou vodu po ránu v zásobě, kdyby se stalo a voda netekla. Já vím, že to je velmi řídký případ, ale probudit se a nemít vodu na pití, uvaření snídaně, ani na vyčištění zubů je nemilé. Já osobně totiž nekupuji lahve s vodou, kvůli plastovým odpadům. Ale asi to změním nějaký balík vody domů do špajzu pořídím.
Ne, nebojím se, že by se bakterie pomnožily. Myslíte v konvici, nebo v té nouzové zásobě: V konvici je voda převařená a v uzavřených flaškách nebude kontaminovaná, je tam snad několik měsíců doba spotřeby. Nejím všechno strerilní a jsem schopná se napít dešťové vody v sudu a nic mi nebude. V přírodě sním kdejaký plevel ze země /listy smetanky, květy čekanky, šťovík/. Říká se, že když nenecháte dítě ve špinavém prostředí, držíte ho v ,,hygienicky čistém,, tak si nevytvoří obranné látky proti bakteriím. A já jsem jedla jako malá králičí bobky z králikárny.
Kromě toho, námořníci na moři měli vodu v soudkách kolik týdnů na plavbě. Jako děti jsme pili vodu z kýble z obecní studně a hrníčkem, který se namáčel do vody a pila celá rodina, tak zase nejsem až tak háklivá.
S tou odstátou /převařenou/ vodou to je pro dobrý pocit, mám pocit, že ta voda je lepší, chutnější. Samozřejmě to neaplikuji 365 dní v roce, když jsem na návštěvě, v nemocnici, nebo jsem nemocná apod.
Pokud má panelák dvě stoupačky - jednu pro WC a koupelnu a druhou pro kuchyň, je studená voda studnější ve stoupačce pro koupelnu a záchod, protože jí potrubím teče víc a nestojí jako v kuchyňské. Takže vodu pro pití je lepší brát z kohoutku do umyvadla. Jestliže je v domě jedna stoupačka (hlavní přívodní potrubí), tak je podobně v trubce k umyvadlu rodiny, která se hodně myje, sprchuje a splachuje záchod, čerstvější voda než ke dřezu (případně myčce a pračce v moderní kuchyni).
Ráno je v trubkách ustátá voda přes noc, přes den se voda v trubkách hýbe a obměňuje, nejčerstvější voda z trubek, která dlouho nestála je v době, kdy potrubím teklo nejvíce vody, kdy se nejvíc odebírala nejen v bytu, ale v celém domě nebo čtvrti.
Chlor je ve vodě pro desinfekci, jeho množstí vodárny přísně sledují a dodržují limity a po načerpání do sklenice nebo konvice rychle vyprchává. Zřejmě i v závislosti na teplotě, ale to už je otázka na nějakého fyzika, jestli vodu na pití nechat ochladit nebo ohřát, nebo jestli to nemá žádný vliv.
Souhlas s hostem, v paneláku, na sídlišti je odběr a obnova vody rychlý.
V zástavbě rodinných domků je odběr pomalejší. Voda leží v trubkách delší dobu a je možné, že pokud se tam objeví nějaké bakterie, tak mají čas na pomnožení.
Záleží na každém, jak se k tomu postaví. V rodinných domcích se doporučuje nechat po ránu vodu z vodovodního kohoutku nechat chvíli odtéci, aby se do kanalizace odtočila voda, která ležela dlouho v přívodní trubce k danému objektu.
V poslední době se objevuje na více místech naší republiky, jak v menších městech, tak na sídlištích, problémy se zásobováním domácností pitnou vodou. Takže i přes naše domácí opatření nemůžeme mnohdy kvalitu vody sami ovlivnit.
Každopádně važme si vody, chraňme vodní nádrže, vodní zdroje, celou přírodu, bohatství a krásu naší země.
To jenom na doplnění. Pohanka
Chlór se do vody přidává ve zdraví neškodném množství kvůli bakteriím. Dokud je voda v potrubí a chlor nemá kam uniknout, je voda nezávadná. Když ji napustíte do nádoby a necháte volně stát, chlór vyprchá a bakteriím (které se do vody určitě dostanou), při pokojové teplotě nic nebrání ve veselém množení. Takže kvalita odstáté voda je rozhodně horší.
Na zalévání se voda nechává odstát hlavně kvůli teplotě, ne kvůli chlóru.
Přidám se do diskuze,podle mě (co vím)je ten bílý zákal vzduch a né chlor.Třeba i tady se to píše vodarenska.cz/... Zmínil to tady asi jen jeden odpovídající.Jestli chcete mít jistotu,zamrazte si vodu ,potom rozmrazte a pijte...se to tak doporučovalo jako zdravější,ale nikdy jsem to nedělala.
Píše se tu...Voda z kohoutku...Není voda jako voda.Jsou vodárenská zařízení,která vodu chlorují více,než jiná.Jsou vodárny,které vodu nechlorují,ale ozonizují.Proto s vodou zacházejte tak,jak to vyhovuje vaší chuti.Pokud máte pocit,že je z ní chlor cítit,pak ji převařte,nebo nechte do druhého dne stát,U nás teče voda ze želivské vodárny.Je měkká a velice kvalitní.
Vychlazená je výborné chuti.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.