Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezohlednost kuřáků

Od: hada odpovědí: 31 změna:

Vždyť vám to říkám, pokud se kuřák dobrovolně rozhodne poškozovat si kouřením zdraví, ať hulí, ale jinde a ne v činžáku, kde nebydlí sám. Nemá právo ničit zdraví nekuřákům, které ohrožuje škodlivým pasivním kouřením, které svým chováním jim vnucuje. I z WC, jak píšete se tento smrad šíří šachtou do bytů nekuřáků. Pamatujete se na Pascalův zákon, který se učí ve fyzice už na ZŠ? Tak zní:Tlak v kapalinách a plynech se šíří všemi směry! Takže,ať si hulí, ale mimo dosah nekuřáků. Kuřákova svoboda končí tam, kde začíná svoboda nekuřáka a to je možnáná v případě kuřáka i 50 m okruh.Doufám, že pochybovači již pochopili tento příspěvek.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karelb*
hodnocení

0x

A otázka zní? Nebo jste si chtěl/chtěla je vylít srdce?

hada
hodnocení

Byla to moje odpověď na otázku z rubriky Spor se sousedy o kouření na balkoně. Omylem má odpověď byla odeslána do této rubriky. A k dalšímu pisateli v této rubrice, pokud si myslí, že může hulit doma, tak pak tento smrad větrá oknem a dveřmi, v bytě má zápach, jak v začouzené hospodě.A opět tento smrad pouští oknem a dveřmi do bytu nekuřáků.Nechtěla bych být jeho sousedem, ani členem rodiny! A také dalšímu pisatelli v této rubrice, nemáte právo mi tykat, protože se neznáme a já jako žena, jsem vám tykání nenabídla.Je vidět, že kuřáci nemají ani slušné chování.

jokeer*
Stačí se podívat jak se do každého navážíte, všem hned dojde, že s vámi velevážená paní by nechtěl bydlet nikdo! Jděte si hatovat a dožadovat se svých práv někam jinam!

ohneta*
hodnocení

0x

A na co se ptáš? Než odpovíš, tak si jdu na balkon zapálit.

doplněno 20.08.15 16:53:

A pokud majitel kouří ve svém bytě, nic s tím nenaděláš. Je to jeho byt a ostatní mu do toho nemají co mluvit.

doplněno 20.08.15 17:52:

Tak pardon vážená ženo, že jsem se ti dovolil tyknout. Ale aspoň se do nikoho nenavážím jak ty, takže to slušné vychování chybí nejspíš i nekuřákům. Ostatně, jak si dovoluješ soudit někoho, koho vůbec neznáš?

hodnocení

0x

Na 100% s vámi souhlasím, ale váš příspěvek by měl spadat spíše do volně diskuze. ne? Jinak nechápu, co vlastně chcete poradit! :-D

hada
hodnocení

ALE NEMÁ PRÁVO OBTĚŽOVAT, pokud kouří doma pak větrá oknem a dveřmi je to to samé.

jokeer*
hodnocení

0x
Tady tazatel spíše pokládá otázky než rozdává poučení. Nicméně chápu Vaše rozhořčení, bezohledných lidí tu běhá spousta i mě by smrad v bytě dokázal naštvat, řešení je větrat nebo si najít dům, kde Vy budete svým pánem. Stěžovat si nejspíše nemá moc cenu, s tím, že se kouř šíří šachtou nikde moc neuspějete :(

Strávil jsem hezkých pár hodin ucpáváním děr za bytovým jádrem, abych ve "svém" bytě nemusel čuchat smrad táhnoucí zespodu. Účinnost? Tak 50:50. Nakonec se ta tlupa dole z toho bytu bez elektřiny odstěhovala... Teď už je dům družstevní, družstvo je poněkud lepší partner pro jednání než SŽDC. Tak jsem zvědav, jestli někdo tuhle záležitost dotáhne do konce: Majitel objektu by měl zajistit, aby pach ze spodních pater nepronikal. U nás se zjistilo, že za trubkama vzduchotechniky prostě není beton a tak jsou byty v jedné stoupačce prostě spojené (tedy projde nejen kouř, ale i myši aj.), což odporuje požárním předpisům. Ovšem bez vybourání jádra se tam nikdo nedostane... Logicky by tedy majitel objektu měl provést opravu a uvedení do původního stavu (na vlastní náklady). Asi to přednesu na schůzi představenstva a předsedu vynesou nohama napřed . A nebo vyletím já s futrama okolo krku.*nevi*

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jen věcná připomínka :

- proč se všem tak líbí rčení, či citát o tom, že " svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého" - platí to snad vzájemně ! - a používat to jako metlu jen jedním směrem (v tomto případě ke kuřákům) mi připadá nesmyslné a docela mne to popouzí ! (a irituje)

- mohl by mi někdo vysvětlit, jak je toto rčení vlastně míněno? - pokud mi tedy prominete, že je můj příspěvek zase "mimo mísu"? - autora citátu si asi mohu vygooglovat, ale smyslu nerozumím !

doplněno 20.08.15 17:28:

autora jsem našla : citaty.net/...

doplněno 20.08.15 19:03:

- mona -

děkuju za odpověď, taky to tak chápu - ale pak toto tvrzení vlastně nemá smysl !

72mona3*

@culdabulda - já to chápu tak, že absolutní svoboda neexistuje. Protože ať děláme cokoliv, má to vliv na okolí. Ten citát je neskutečně moudrý. "a používat to jako metlu jen jedním směrem (v tomto případě ke kuřákům) mi připadá nesmyslné a docela mne to popouzí ! (a irituje)" - naprostý souhlas. Mona

culdabulda mi čte myšlenky. Naprostý souhlas. Já jsem odnaučená kuřačka, nekouřím 6 let, ale když si přečtu názory některých nekuřáků, tak mám chuť si zapálit.

slim001
hodnocení

0x

Bydlím v baráku se zahradou. Doma nekouřím, ani na zahradě, nenapadne mě to. Kouřím cca párkrát do týdne slimky ke kávě a ještě takové co mají ten minimum nikotínu, ale to jedno. Kouřím ve městě, když jdu na nákup v jedné kávárně, kde se hulí venku, mají na všech stolech popelníky-zatím. A skoro pokaždé se najde někdo , komu to vadí a to mají kolem xxxx dalších kaváren, kde se nehulí, a i se zahrádkou...Tady ta je jedna z těch hodné málo co zbylo s možností zapálení si, teda ve městě kde nakupuji. Takže za mně , bych teoreticky a plošně mohla prohlásit , že nekuřáci jsou z mého pohledu netolerantní a to tam kde se kouřit smí a mají o hodně víc prostoru kolem v jiných kavárnách a že jich je dost po cestě a kolem , než já dojdu do té kuřácké a míst v nich taky, to vím a vidím jak jdu.

Vidím, že je to volná debata, tak jsem přidala pohled i z druhé strany.

banan*
hodnocení

0x
Ja kourim a dela mi dobre hulit vam nekurakum pod nos :P mam z toho vylozene radost :)
culdabulda1*

banan -

- tak v tom s Vámi souhlasím, protože nekuřáci ze sebe dělají neskutečné chudinky a vymiňují si veškerá práva jenom pro sebe.

20.08.15 19:09
hodnocení

0x
Bezohlednost kuřáků
jokeer*
Kuřáci, poctiví platiči daní :D

klera*
hodnocení

0x

Zase ten věčný spor kuřáků a nekuřáků :-D Já patřím do té druhé skupiny, tak jim budu nejspíš trochu nadržovat...ale! Přijde mi absurdní po nekuřácích chtít, aby kuřáky neomezovali *nevi* My jsme tady ti, kteří musí něco trpět, tak bysme si měli určovat podmínky...Nechci se nikoho dotknout, ale přijde mi to jako uřvané dítě v restauraci- všem okolo (kromě dalších uřvaných dětí) to vadí, dítěti to ale dělá dobře...je omezování, chtít po něm, aby zmlklo nebo se šlo vyřvat ven? *smich*

hodnocení

0x

Zdar kuřáci! Jen zírám. Jak si tu notujete. Zhodnotil bych některé názory *bzum*, ale nechci přilívat olej do ohně.

Místo toho se pokusím vysvětlit, jak chápu ono rčení já. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého - já, jako nekuřák nemám právo vám zakazovat kouřit. Je to vaše svobodné rozhodnutí, ale vy, jako kuřáci nemáte co znečišťovat vzduch, který dýchám. Právo dýchat čistý vzduch je moje svoboda. Jinými slovy, doma si kuřte, jak se vám chce. Pokud jste schopni zajistit, aby to od vás netáhlo. V hospodě si klidně kuřte taky, pokud budu chtít jít na pivo, přežiju to. Nebo tam taky nemusím jít.

Komu to pořád nedochází: Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim. A můžete si dosadit, co zrovna vám vadí. Vadí vám třeba hlasitá hudba od sousedů? Ale soused má právo poslouchat hlasitou hudbu ne? Tak proč mu to zakazujete?! Že vám to vadí a soused toho tedy má nechat?! Aha! A neděláte ze sebe trochu chudáky?

culdabulda1*

amper-

- já bych smysluplnost tohoto rčení ocenila jedině ještě tak na Sibiři, ale při dnešní hustotě obyvatel ve světě se "bubliny" jednotlivců natolik překrývají že o žádné "svobodě jednoho" nemůže být ani řeči.

A člověk je zvíře dravé a bezohledné, takže si jakoukoliv zmínku o svobodě vykládá jenom jako svoje právo zabít a zotročit ostatní ! Proto je potřeba na lidi bič - stejně, jako si nekouření, či ticho u sousedů můžete vymoci jedině zákazy a restrikcemi. Nikdo nepřestane kouřit jenom proto, že to chudáčkům nekuřákům vadí ! - zajímavé je, že jim nevadí cpát se buřty a náhražkami v kaufících ! - nebo ty jsou snad zdravé?

:) začínám chápat, proč je náš právní systém tak složitý. Začalo to desaterem, ale přišel jeden kverulant a začal vymýšlet proč to nejde. Tak se k tomu začly přidávat další a další větičky.

Každý má právo jíst, pít a kouřit co chce, ale nesmí tím obtěžovat druhé. Zkuste nutit muslimovi vepřové nebo vegetariánovi maso. Když toho včas nenecháte, v lepším případě s váma vytřou podlahu...

Takže nechte moje buřty v klidu, do úst vám je necpu...

culdabulda1*

- amper -

- dobře, ale řekněte mi, jak to udělat - pokud žiju ve městě a v paneláku, nebo i třeba v rodinném domku v husté zástavbě - aby moje kouření, o kterém si myslím, že je mojí osobní svobodnou volbou - neobtěžovalo všude kolem jsoucí nekuřáky?

Zajímá mne čistě technické řešení, protože podle zde prezentovaných nekuřáckých názorů nemohu kouřit ani ve svém bytě ! - což je snad "zhůvěřilost", ne? - vlastně bych nemohla používat ani záchod (ani kuchyň) , protože smrad může stoupačkou proniknout do bytů nade mnou... - kde je tedy svoboda toho druhého ...? - pořád se jedná jenom o svobodu "jednoho" , nemůžu si pomoct !

doplněno 20.08.15 22:13:

2masoni -

toleranci vyžaduje každej, ale myslím, že právě tato schopnost, nebo vlastnost člověku bohužel chybí - koukněte do světa - každej chce jen to svoje ... to by svět takhle nevypadal !

doplněno 20.08.15 22:17:

- ani ti "pánbíčkáři" nejsou tolerantní - ti jsou snad nejhorší - a nejen křesťani.

Ale to je přece na vás zařídit to tak abyste neobtěžovala své okolí. Kupte si třeba desetihektarový pozemek a někde uprostřed by to šlo...
doplněno 20.08.15 22:07: Ale můžete ve svém bytě kouřit. Jen by bylo vhodné to zařídit tak, abyste zápachem neobtěžovala sousedy. Co to je vlastní byt? Stěny máte společné.
Pokud souseda budete obtěžovat zápachem a jeho bude bavit vám ve tři hodiny v noci mlátit do dveří, budete jeho zálibu tolerovat? Každého baví něco jiného! A toleranci vy vyžadujete. Nebo ne?
klera*

Zkuste střechu.

culdabulda1: Technické řešení? Upřímně? Obtížné. Taky máme sousedy - kuřáky a soužití vyžaduje trpělivost. Hlavně z naší strany, neb jak správně píšete: Jen kvůli tomu, že nám to vadí, oni kouřit nepřestanou. Hodně nám pomohlo nové centrální odsávání, zajišťuje v bytech permanentní podtlak (běží pořád) takže vysává vzduch z bytů kuřáků i nekuřáků. Přisávání vzduchu pak jde buď přes vstupní dveře nebo okny (cestou nejmenšího odporu), nejhorší tedy je, pokud si někdo v zimě zapálí na chodbě. To je na vraždu, nehledě na to, že to odporuje i požárním předpisům. Na stoupačce kuřáky naštěstí aktuálně nemáme, jen sousedky přítel si občas zapálí na WC. Smrdí to, je to hnusný, ale vzduchotechnika to za chvíli vytáhne. Kouření na balóně je taky nepříjemný, kdyby měl člověk křišťálovou kouli, tak by zavřel dřív, než to vlítne do bytu.

Nejhorší ovšem je, když bydlí nekuřák nad kuřákem a ten si hulí doma ve svém, nevětraném. Kouř se protlačí všude.

hodnocení

0x

...kouření je humus,jednou provždy*blee*...

72mona3*
hodnocení

0x

Jsem nekuřák. Kuřáci mi nevadí, pokud mi nedýmají přímo do obličeje. Nechápu vůbec tyhle spory. Ale je to právě o tom vnímání ostatních a toleranci. Když někdo něco dělá na truc ostatním, jen aby prostě ukázal, jaký je machr (já říkám sobec) a má svá práva, tak se sakra rozčílím. Ale jestli si jde sousedka po pracovním dni bafnout na balkon, tak jí popřeju hezký večer. Bydlím ve městě, kde je poměrně velká fabrika a nemám nejmenší pochybnost, že i přes drahé filtry dýchám pěkné svinstvo, takže zabývat se jednotlivými kuřáky ...*bzum* Nestojí mi to za to. Mona

doplněno 20.08.15 22:29:

*hi*

culdabulda1*
20.08.15 22:24

mono - *palec*

hodnocení

0x

Jen tak pro zajímavost by mně zajímalo kolik z vás nekuřáků vlastní auto a tím pádem mně nutí polykat jedy a smrady proti mojí vůli?!?!?!?

klera*

Já si nejezdim autem jen tak pro zábavu...

A vy chodíte všude pěšky? :)
Nejíte rohlíky, který pekař přivezl AUTEM?

Zajímavé, jak málo se liší jednání některých dospělých od jednání malých dětí. Naše holky jsou v tom mistři (změnit téma).

Abych odpověděl na otázku ve stejném stylu: Nevlastním auto, jedno je napsané na manželku a druhé na firmu (jsem zaměstnanec). Nějak se živit musím a nějak se do práce musím dostat.

Jinak je to samozřejmě pravda. Automobilismus je problém a nejezdím jen kvůli práci. A Lujsi, oni zpravidla kuřáci auty nejezdí, zatímco nekuřáci ano?!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]