Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děti - jak a kdy získat opravdové přátelé?

Od: krkovicka* odpovědí: 23 změna:
Hezky den přeji.Trochu mám obavy o mou holku(8).Jak je to dnes kdy to dítě nepustím samotný ven aby si následně našlo přátelé?Když v okolí vidím,a to ještě jednou za čas,skupinku dětí tak to jsou 13 a výše.Pokuřuji a řvou.Jak si tedy může najít osmileté dítě kamarády?Pamatuji si sebe kdy jsem běžně chodila sama ven od svých sedmi a to jsem ještě táhla za sebou dvouletou sestru.Je tomu dnes taky někde.Je rozdíl na vesnici a ve velkoměstě?Kamarády má jen ve škole ale mimo školu se s nimi nestyka.Je jedináček takže jí nemá kdo uvést do společnosti.Nezůstane mi tady na ocet?Kdy přibližně by mohla projevit zájem o společnost?Děkuji za poznatky.Víc by mi pomohly zkušenosti rodičů s přibližně starými dětmi.
doplněno 22.02.13 00:08: Dnes i zítra.Tedy včera a dnes ;) jsem tedy jí poslala samotnou do školy.Mobilem jsem jí probudila a stejně mi to nedalo a čekala jsem před školou jak se jí ráno samotný půjde.Dnes jí vyšlu znovu.Chce to po malých krůčkách trénovat i u mě.Přeci už je to mladá slečna.Ale ze školy jí ještě samotnou nepustím.Přeci to ráno je jistější.Řidiči jsou opatrnější a jde s davem.Odpoledne je to všechno jinak...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

´Cpi´ ji do zájmů - oddílů, kroužků - nejlíp si kamarády najde mezi ´sobě´ podobnými, v osmi letech má nejvyšší čas...

;)

doplněno 13.02.13 14:55:

Martinaa: ;) Někdy su rychlík... *smich*

martinaa*
hodnocení

0x

Krkovičko, sice děti ještě nemám,ale starám se o ně:) Máš nějaké kamarádky, co mají také děti? Nevěřím, že v okolí není jediná s podobně starým děckem, ke které můžeš skočit na návštěvu.

A čas na socializaci ve skupinách je právě teď:) Pokud to situace dovoluje, bylo by dobré přihlášit dceru do nějakého zájmového kroužku či sportu, kde se kamarádi hledají nejlíp. Ve škole to nechej na ní, musí se otrkat a uvést se sama.

doplněno 13.02.13 13:55:

Mowla*placni* Píšu pomalu, no:D

krkovicka*
hodnocení

Ano dvě.Ale z nedostatku času je návštěva jednou za 14dní.Neznam nikoho kdo vysedava každý den na kafi u kamaradek.Problém je i v tom že jsme v baraku 6rodin a nám se minulý rok v Červnu odstěhovali 11lety kluk a 4lety jeho brácha.To nebyl problém je pustit každý den na zahradu ať si spolu hrají,ale teď tady už jsou jen vdovy a 60a výše.Chodí 3rokem na vytvarku-děti od 5-12let ale zas to je jen tam.Mimo školu nebo krouzek jí nepustim a neznam jiný rodiče kteří by ty děti pustili sami ven třeba ať si jdou zabobovat na kopec.
martinaa*

Jsi z města nebo z vesnice? Já tedy vidím i na vesnici (práce, přítel), i ve městě (domov) skupinky menších dětí, těch 8-10 let, jak jdou spolu na zmrzlinu, do parku na průlezky, na fotbal... máme tu i takovou partičku dětí, jejichž rodiče se vždy domluví a jeden či dva z nich jdou s tou partičkou do parku, kde je mají kapku pod dohledem.

Chápu tvoje obavy o dceru, ale když bude pořád doma.. vem si, kolik malých dětí z prvních tříd dojíždí samo do většího města, také to zvládají a nachází u toho v autobuse kamarády:) Co ji vzít právě bobovat, třeba se někým seznámí?

A co domy mládeže, nebo jak se tomu teď říká. Něco jako družina, ale je to mimo školu. Hrají tam různé hry atd. a o prázdninách často pořádají tábory. I ten tábor bych doporučila, je to zkušenost k nezaplacení.

martinaa*

Jojo, u nás pořádá Dům dětí a mládeže každoročně tábor na 12 dní pro děti 7-17 let. Oddíly jsou dělené podle věku i pohlaví, každý rok je nějaké téma (já pamatuji třeba Řecko-Řím, Star Trek, Harry Potter, Indiáni, Filmáč atd), den má nějakou náplň, co se váže k hlavnímu tématu. Takže každé dítě si najde to svoje, děti se nám často vracejí až do 17 let, kdy s slzou v oku odcházejí nebo se třeba stávají pomocnými vedoucími:)

A také tam jezdí nejen děti ze Znojma, ale třeba z Brna i Prahy, takže si pak člověk dopisuje s půlkou republiky:)

hodnocení

0x

Opravdoví přátelé - to je běh na dlouhou trať. Přítele nelze pořídit ze dne na den, děti se nejprve seznámí, jen tak spolu kamarádí, ale jak se postupně poznávají, to kamarádství se prohlubuje a upevňuje. Vidí, že mají hodně společného, že si v mnoha věcech rozumí. Já měla spoustu kamarádek, ale jen dvě opravdové přítelkyně, na které jsem se mohla se vším spolehnout. Jednu už ze základky, druhou z pedáku. A mám je dodnes. :)

Jak už psal rádce přede mnou, hodně přátelství vznikne v kroužcích. Setkají se tam děti, které mají stejnou zálibu /zpěv, kreslení, rytmiku a tanec aj./. Nebo jsou i různé zaměřené na turistiku pěší i cyklo, na sportovní aktivity.

Určitě si i dcera vybere. Jaké má koníčky, co ráda dělá? A podle toho ji přihlásit do nějakého kroužku. Uvidíte, že časem si svou dobrou přítelkyni najde. *mala* Jaga.

hodnocení

0x

Tohle je poměrně roztříštěné téma :)

Přátelé ze školy byl a vždycky bude základ. Ve většině případů to jsou celoživotní přátelství. Ovšem je třeba se s nimi stýkat i mimo školu, navštěvovat třeba společně kroužky, sport, atd..

Sport a kroužky jsou dalším velice dobrým zdrojem získávání přátel.

Samozřejmě že v nízkém věku je i moměrně malý věkový rozdíl vnímaný jinak, než později, takže přátelství 8 leté holky a 13 letých pubertáků nebude a ani nemůže fungovat.

Život už není takový, jako před dvaceti, třiceti lety. Dnes už na ulici nevídáme sedmileté děti s odřenými koleny, ušmudlaným, ale spokojeným obličejem a klíčem na krku. A víme taky proč. Dnes mladí lidé, ale nepochybně i jejich rodiče, žijí zkrátka jinak. Je to věc celé spoečnosti.

Být Vámi krkovočko, tak nemám strach. Holčina je ještě poměrně mladá, příjde čas, víc se ve škole otrká, otrkají se i kamarádky, začnou spolu chodit ven, začnou se navštěvovat, až vás to začne rozčilovat, že máte doma věčně nasáčkovanou bandu děcek :)

Podle mého názoru je pořád celkem velký rozdíl mezi životem lidí ve městech a na dědinách. Oba životní styly mají své klady i zápory... osobně bych si kvůli dětem spíš přál bydlet mimo město, ale vše je až moc individuální...

krkovicka*
hodnocení

Děkuji jsem ráda že mě aspoň trochu chápete.Přeci dnes je jiná doba než před 20ti lety.
Teda už jsem byla KROKOVIČKA,KRKOVICE ale KRKOVOČKA ještě ne*haha*

ladaadal*
hodnocení

0x

Nijak bych to nehrotil, náš kluk si našel kamarády až v páté třídě, když začal hrát florbal. A to i když chodil ven se spolužákama (na vesnici s dvoutřídkou). Sice se s nimi bavil, ale žádné velké kamarádství. Zkus pomalu sondovat, co by ji mohlo bavit, eventuelně zkusit víc věcí. Hodně kroužků a sportů teď dělaj, že si to může 2-3 měsíce vyzkoušet a až pak zaplatit nějaké poplatky. Pokud nejde třeba o keramiku, kde jim plácá hlínu, tam se asi platit musí. Až bude mít nějakého koníčka, určitě si najde i kamarády s podobnými zájmy.

hodnocení

0x

Krkovičko, na to doporučuji skauta. To je nejlepší organizace, kde se můžou děti skamarádit. Jinak jsi z Prahy, tak máš tady spoustu možností. V létě se tu přece pořádají na Letné různé akce, např. Bambiriáda, a na té si můžeš vybrat pro dceru tu nejlepší aktivitu. Chce to vydržet, a zkoušet - můj syn měl na vedoucí ve skautu trochu smůlu, měli dost učení (většinou jsou to vysokoškolácí), tak se tomu nevěnovali, ale třeba ve Strašnicích, kde bydlí kamarádka, je úžasný skaut, starší syn (kterému je teď 22) tam chodil už od 8 a přivedl tam svého mladšího bráchu, a teď jezdí na akce oba. Kamarádka má o víkendu klid pro sebe a zároveň klid, že je o dítě postaráno. Na Zbraslavi je naprosto supr skautský oddíl, jsou tam kluci i holky dohromady, mají velké psy, viděla jsem je odjíždět někam na výpravu, a úplně mi vyhrkly slzy, jak ti velcí se krásně starali o ty malé špunty.

Jinak já bych 8leté dítě rovněž ještě tady v Praze nepustila samotné ven.

krkovicka*
hodnocení

Skauti je dobrá volba.Sama jsem do nich chodila 5let a měli jsme tam sedmileté děti.Uvažuji že jí o prázdninách pošlu na dětský tábor.Jenže musím někoho ještě splašit aby tam nejela sama do neznáma.Ale nějaký lepší a věkově omezený třeba od 8-10let.
mowla*

..."aby tam nejela sama do neznáma"...

:-D Myslím, že ji trošku moc ´opečováváš´ - spousta dětí jede na tábor "samo do neznáma" - naopak - to ji ´donutí´ se seznamovat, neuzavřít se ´s těmi svými´, pokud se to nenaučí teď, tak kdy?

doplněno 13.02.13 15:50:

Sebod - já taky odbíhám - ke sporáku... :-D

martinaa*

Souhlasím, nám na tábory jezdí již sedmileté děti na 12 dní, a samy, ale už po cestě si najdou kamarády, se kterými budou v chatce/stanu. Za rok přijedou znovu, protoe už na táboře mají kupu kamarádů:)

sebod*

krkovičko. Proč bys jí měla někoho shánět? vVš co dětí jezdí samotných?Já mám vnučku ve věku Tvé dcery, ale to nakonec víš. A každou chvíli ji někam posíláme samotnou. V sedmi letech jela sama na tábor k moři. Přijela spokojená.Copak v životě bude vedle sebe pořád někoho mít?

doplněno 13.02.13 15:42:

mowla :D. Já neopisovala. Jen jsem měla odpověď dlouho rozepsanou, páč mezitím dělám spoustu jinch věcí *zed*

doplněno 13.02.13 15:44:

*zed*vVš je v překladu Víš *smich*

krkovicka*
hodnocení

Asi ano,asi je to ve mě.Když já vidím na každém rohu pedofila.
fidonets

A kdo v dnešní době ne?

krkovicka*
hodnocení

Děkuji.Já sama nevím kdy se toho pocitu zbavím.Nebo jak dlouho jí budu chodit za zadkem.Vždyť už teď po mě řve že chce chodit sama do školy a ze školy.Že ostatní už chodí.Školu máme pod kopcem.Takže stačí jít od baraku jedním chodnikem dolů-5min pěšky.Ale stejně...Fidonet(proč nepřihlášen?)

Nebojte se o ni tolik, jinak pak nastane chvíle, kdy bude muset být sama a nebude si umět poradit. Musí se "otrkat". Jistě, kdo ví, co to tu chodí za úchyláky atd., ale nejsou na každém rohu, to ne. Zkuste ji začít posílat samu do školy a kupte jí nějaký levnější mobil. Ať vždycky, když do školy dojde, napíše SMS nebo prozvoní. Pokud bude zavřená doma, tak se neotrká a tím víc bude hrozit, že se jí něco stane - nebude totiž vědět, co dělat.

sebod*

No, to Tvoji dceru docela lituji. Víš, že na ni tenhle strach i třeba nevědomky přenášíš. Nehledě na to, že některé věci jakoby člověk i nechtěně přivolával.

Jistěže většina rodičů , ba i prarodičů ;) má o tu svoji malou žoužel strach. Ale nelze to přehánět.

hahanaj*

Nechci křivdit- ale možná proto ,že ji tak stále všude vodíš - nemá kamarády .Dětem to přijde ,že je rozmazlená a pak s ní nekamarádí. Vidím to tady u nás . Maminka vodí holku do školy /když nemůže ona vede ji babička / holka chodí už do 3 třídy-má to 100m a děti jdou a posmívají se .Myslím, že je to přehnané.

hodnocení

0x

Na tábor jsem jela poprvé, když jsem šla do 3. třídy. Byl to tábor pro děti od 2. do 9. třídy. Neznala jsem nikoho! A tábor byl na 21 dní - plné 3 týdny. To víte, že jsem si taky občas zabulila večer pod peřinou /před holkami ne, smály by se/, mé sestře byly tehdy 3 roky a mně se po ní ukrutně stýskalo. Víc než po rodičích. Ale přežila jsem to a od té doby mě posílali na tábor každým rokem. Snášela jsem to rok od roku lépe a našla si plno kamarádek. Tehdy byl tábor na 3 neděle za 250 korun, tak se ani rodičům nedivím, že si ode mě chtěli odpočinout.

Klidně ji pošlete i samotnou, oddíly dnes mají tak 12 - 15 dětí, to by v tom byl *cert*, aby se neseznámila s ostatními děvčaty! Jaga.

iz*
hodnocení

0x

Krkovičko, sportovní kluby, zájmové kroužky a skaut nebo podobné dětské oddíly jsou dobrá volba.

Moje starší dcery chodily do skautu, nejmladší do Kondora (skupina oddílů se stejným zaměřením jako skaut, ale smíšené oddíly). Oddíl pořádal každý měsíc víkendovou výpravu a v létě vlastní tábor.

Před pár lety si koupili starší chalupu na Moravě, kam teď jezdívají. Tábory bývají v severních Čechách.

Oddílová činnost a vlastní tábor mají tu výhodu, že vedoucí i děti dobře znáte, víte, s kým se dcerka stýká, a tábor pro ni pak bude příjemné zakončení roční oddílové činnosti - bude tam všechny znát, navíc se seznámí s dětmi a vedoucími z dalších oddílů skupiny.

Vedoucí jsou dospělí, všichni skládají zkoušky, s Kondorem spolupracuje i několik profesorů z jednoho gymnázia.

doplněno 14.02.13 00:27:

Krkovičko, před chvilkou jsem Vám poslala zprávu, ale někam mi zmizela (chtěla jsem doplnit konkrétní informace).

Tak aspoň odkaz na konkrétní oddíl - TO Vpřed

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]