Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svatba, kdo se má oslovit dřív?

Od: humbucker* odpovědí: 4 změna:

Ahoj. Je svatba, začíná obřad a obřadník oslovuje ty dva mladé. Prý to má být správně tak, že se nejdřív zeptá ženicha zda si vezme zde přítomnou slečnu nevěstu? Pak se zeptá tý nevěsty, zda i ona si chce vzít tam přítomného ženicha.Ona prý může, dokonce 3x říci, že ne. Tak to, bez toho 3x ne, měl můj syn v sobotu a dopadlo to dobře. Proč to píšu? Protože teď v seriálu Vyprávěj to měli obráceně. Nejdřív se ptali nevěsty a pak ženicha. Nějak to takhle, opačně, často dělají ve filmech. Jak jste to měli Vy a co na to tak nějak říkáte? Samozřejmě pište. Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eivlis*
hodnocení

0x

V Cesku je zvykem oslovit u oltare jako prvniho chlapa a az potom zenu a tak mi to prijde v poradku.:)Pokud by byla se svym "ano"zena oslovena prvni a muz az po ni rekl "ne", tak mi to prijde potupnejsi nez naopak..:)

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

My jsme měli nejdříve oslovení ženicha a pak nevěsty. Taky jsem se nad tím dnes ve Vyprávěj pozastavila ;)

hodnocení

0x

Účastnila jsem se mnoha svateb a pokaždé se ptali jako prvního ženicha:

Táži se Vás, pane ženichu, zda si...:)

Připadá mi to kapánek diskriminační, kdyby ženich odvětil, že NE, nevěsta by už ztratila šanci se také vyjádřit.:-DNo, ale, kdyby se ptali první nevěsty, ocitl by se v trapné situaci ženich. Takže ono je to fifty fifty.

Jen mohu říct, že jsem NIKDY nezažila, že by některý ze zúčastněných pronesl rozhodné NE! Jaga.

/Občas to přišlo, to ano, ale až o několik let později!/

ctenar*
hodnocení

0x

Ptají se jako prvního ženicha. Řekl bych, že je to pozůstatek z dob minulých, kdy se nevěsta "přivdávala" do ženichovy rodiny a ten za ní přejímal zodpovědnost od jejích rodičů. Neboli to byl hlavně on, na kom záleželo nejvíce, jestli ji chce nebo ne. Proč se ptali i jí, to nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]