Nejste přihlášen/a.
Jak na Vás působí jména(které sice jsou v kalendáři)ale mají německý původ nebo evokují historické události.Adolf,Hermann,Herbert...Vadí Vám když je lidé dávají dětem?nebo je to jen otázka času a zase bude jejich "boom".
doplněno 21.05.15 12:08:...ještě bych doplnila,že jsou to jména našich dědečků,takže nejsou moc zastaralá a nejsou v kalendáři nová.Jen se teď neužívají a na výsluní jsou právě "Sebíci,Tadeášci,Jonáši,Eliáši..."Děda byl Adolf a mi se to jméno líbí,jen mě zajímá,jak to vidí jiní lidé.
Nevadí mi, že taková jména dávají jiní svým dětem. Byť se jim divím, nemám důvod tyto rodiče nějak nenávidět. To je věcí jejich dětí...
Nerozumím však důvodům, proč tito "moderní rodiče" chtějí Sebastiena místo Antonína, Je takových krásných českých jmen, ale ta moderní z jiných států jsou přeci tak exotická.. Pak mu říkají "Sebíku" a mně to připadne, že volají psa...
Jenovéfu bych asi dceři nedal,... byť je to krásné jméno, to přiznávám.
doplněno 22.05.15 11:10:Pomsta dětem od rodičů může být někdy i úsměvná - vzpomínám si na spolupráci s nějakou paní-slečnou Světla Hoření. V kolonkách to bylo uváděno nejprve příjmením - takže hoření světla bylo na denní komunikaci
A než mít Josefa Pepu, Františka Frantu, ... to raději Adolfa (nejprve mne napadne Born, pak teprve Hitler)... Jméno se musí s příjmením krásně sladit.
Takový podpis Anastázie Netrpělová, když si pak vezme ještě příjmení manžela a jen přidá "-Přecechtělová" - to je hrůza. Na to už nejsou ani kolonky ve formulářích
Podle databáze MV se jméno Adolf v Česku dávalo nejvíc mezi roky 1938 a 1943. Po roce 1945 počet prudce klesl, v 50. letech zase mírně narostl, ale pak už jen klesá. Cca do roku 1960 to byly desítky, v současnosti jednotky za rok (v roce 2014 to jméno dostaly 4 děti, v roce 2013 3, v roce 2011 nikdo).
Adolfa, Hermanna ani Herberta bych nedala dítěti. Mé děti mají taková normální běžná česká jména, velmi stará, no normální, vlastně se tak jmenovali i královští potomci. Nechtěla bych mít doma ani Tadeáše, ani Sebastiana, Jonáše či Eliáše. Neřídím se módní vlnou...
Eulálie ! Nedala bych taky. Hermann se kdysi pokoušel vloudit do mé přízně, je to už spousta let. Rozdíl byl v tom, že to bylo chlapcovo příjmení.
Hezky tančil ale jinak mě nenadchl. Skončilo to dřív, než mohl něco začít.
Ta nová móda je také kapánek ztřeštěná. Ale když se to někomu líbí.
Potkala jsem na trzích paní, bývalou kolegyni z práce. Neviděly jsme se řadu let. Táhla zničeně za ruce dva malé unudlané chlapečky. Když mě uviděla, ožila a hned se chlubila, že to jsou už její vnoučkové. Projevila jsem zájem, jak že se jmenují. Prý TADEÁŠ a TOBIÁŠ. Zeptala jsem se: A neplete se vám to?
Odpověděla: Plete a moc! Tak jsem pak přemýšlala, proč jim tak podobná jména dali. Kdyby měli Honzu a Petra, určitě by se jim to nepletlo. Jaga.
Volbou jména se mohou rodiče byť nechtěně tzv. pomstít dítěti. Dítě si ponese celý život a může mít z takové neuváženosti i problém, znáte děti. Nechápu módní vlny Sebastiánů, Tadeášů, Teodorů apod., pak jim stejně říkají nějakým patvarem. Považuji za komické, když v rodině je Sabrina, Max, René a Lojzíček, Dolfík atd.
Je řada krásných českých jmen i starších. U nás rodině tak alespoň je. Chce to trošku přemýšlet.
Osoboně bych raději volil spíš jména, které dítě pravděpodobně nebude nějak omezovat - JAK UŽ BYLO PSÁNO, třeba Dolfík.. Lojza atd.. Ale jinak třebo jméno Hermann není až tak "demoliční" Všechny jména mají něco do sebe ať už kdekoliv na světě.. A jména, které jsou společností zesměšňovány, jsou o to krásnější
Nojo, ale díky tomu, že se v poslední době svět tak "zmenšil", hodně se cestuje a taky přesídluje, dávají rodiče svým dětem jména, která jsou srozumitelná a vysovitelná všude. Takže taková stará česká jména (mimochodem i pěkná) Řehoř, Vavřinec, Zbyněk, Růžena, Jiřina, Doubravka, Rozárka, která nám pěkně i zní, mladí rodiče moc nedávají. Spíš tedy sáhnou po těch pro nás neobvyklejších, ale ve světě běžnějších.
V našem kalendáři se promítají naše dějiny,proto jsou tam německá jména,ruská atd.Něco jiného jsou jména,která se do kalendáře vložily "nedávno".Kalendář nám nabízí spoustu jmen,ale lidi nazývají krásnými českými,jen ty co jsou nejpoužívanější a nejvíc kolem nás.Co takový Pankrác,Bonifác,Kašpar, Zoe,Gustav,Servác,Silvestr...ale k otázce.Spíše mě zajímalo,jak tyhle jména (Adolf,Hermann,Herbert)působí na lidi.Zda panuje nějaký předsudek z historie nebo jestli vadí,že jsou německá....
Adolf, Hermann a podobně ve mně evokuje slizkého muže staršího věku s pleškou, prostě úchyla nebo zločince, všem se moc omlouvám. Je to dané naší polohou, když vidím slizké vypasené Rakušáky a Němce, co k nám často zavítají... holt některá jména nemusím. O Hitlerovi je zbytečné se zmiňovat, jméno Adolf s sebou prostě nese určitou zátěž.
Módu - ášů neřeším, snaha vyčnívat z davu je mnohdy úsměvná.
doplněno 22.05.15 16:01:Kolikokoli - mně se jména končící na -áš taky moc líbila, než se kolem začaly rojit desítka Tadeášů, Matyášů a Tobiášů. V horším případě Matthiasů a Tobiasů. Holt snaha být originální je někdy víc, než zdravý rozum.
Nevím, co je módá -ášů, ale jména končící na tohle miluju (i Jonáš, Jošiáš, Tadeáš atd.)... krásný. Prababička i její tchýně se jmenovala Hermína. V této variantě nic moc, ale Mína zní krásně <3. Pojmenovat dítě Adolf... to už můžu rovnou jeho sourozence pojmenovat Caligula a Kim Čong.
doplněno 22.05.15 14:07:A baví mě, když někdo řekne, že nejlepší jsou česká jména, že ty cizí jsou fuj, a potom vyjmenuje třeba 10 "hezkých českých" jmen, z nichž ale české je třeba jen jedno... a někdy ani to ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.