Nejste přihlášen/a.
Co si myslíte o úrovni VŠ u nás v Česku? Otázka směřuje k soukormým VŠ, kvůli kterým má každý titul, a proto se dnes na vzdělání zas až tak nehledí.
Mě vždycky fascinují statistiky, které tvrdí, na kterém místě ve světě je naše vzdělání. A hned příští týden najdu článek, jak naši studenti něco vyhráli, jak jsou první ve světě. *sok A tak jsem už několikrát četla o základních, střední i vysokých školách.
A pak vidím americký film, kde student neumí číst, ale umí hrát fotbal. A na vysokou školu je přijat a vystuduje ji na stadionu. Hmhm, divné! Já si myslím, že jsme, jak to říci slušně, předposrání, zakomplexovaní, bez špetky sebevědomí. Nic není bílé nebo černé. Ani absolventi a vzdělání na škole.
Vysoká škola ve všech oborech je naprosto zbytečná. Většinou středoškoláci ví o mnoho víc, než vysokoškoláci, kteří mají jen "super" papír, který ani tak nefunguje.
Nejvíc je to samozřejmě zbytečné u chirurgů, lidí, co projektují mosty a budovy, vědců apod. To je vlastně banda hlupáků s titulem, úplně zbyteční. Na to stačí střední škola. A vůbec se hlupáci s vš titulem nerekrutují s hlupáků s maturitou.
To máte sice pravdu, ale já to myslel tak, že VŠ je zbytečně prodloužení, když se to vše dá zvládnout na střední + například ve strojírenství, když už tu mluvíte o důležitosti, je VŠ naprosto zbytečná. Ke všemu potřebujete praxi, a ta vaše chytrost na stavařinu je vám taky k ničemu, když nepřečtete ani výkres. Mám zkušenosti s lidma například s VŠB-O, kteří dělali projekty a totálně nic nevěděli, na co jim potom tedy je to studium.
Jde o to, že není škola jako škola. NĚKTERÉ škole dnes produkují absolventy úplně marné. Ale nelze to řkat plošně.
Ale no tak, podívejte se na učební osnovy škol. Na SŠ se učí totéž co na VŠ? Píšou diplomky (i když i o tom, kde brát ty tisííce témat, že, co řeší nového ...), kolik zkoušek, státnic?
Lubrikante, víte, že tohle tvrzení používají pouze lidé, kteří sami vzdělání nemají? Žádný vzdělaný člověk by takový nesmysl nevypustil z úst a ani by si to tajně nemyslel.
Přesně tak. Ale lubrikant napříkald ví i o historii mnohem více nežli všichni vystudovaní historici dohromady, přece
Tak chlubit se s ničím nechci, ale vím, o čem mluvím. Řeknu to tak, studoval jsem střední školu v oboru strojírenství, úspěšně dokončil maturitu. Dva roky jsem po maturitě sháněl práci v mém oboru, bohužel pro neprakticky použitelného jedince je to ztracený případ, tudíž mne nikde nevzali, protože jsem nic neuměl a přišlo mi zbytečné chodit sbírat nedopalky od cigaret, když mám maturitu. Tak jsem nastoupil na učební obor obráběč kovů, po tomto vystudování jsem měl okamžitou práci v Heavy Machinery group, mám ji doteď, vysokou školu jsem dochrápal před rokem, abych mohl být teda ten konstruktér s vyšším platem a vyššími vědomostmi. Jaktože o 7 let starší pán, který má jen vystudovaný 3-letý obor, je technolog a nemusí mít ani maturitu, která by po něm měla být požadována? Je takových víc tam u nás, kteří jsou jen skvěli v oboru a nemusí mít žádné vaše stupidní školy, taky lituji, že jsem ji studoval.
A teď vy anti-lubrikanti, myslíte si, že vystudovaný chirurg, který neumí držet skalpel v ruce, ale ví, jak by se měl držet, jaký ten nůž má úhel ostří a ví o něm z čeho je složený, může operovat člověka? A je to tak všude, ne jen "někde"... Chytrolíni
Lubrikante, nebuďte protiva! Nerozčilujte se! Vysoká škola není jen a pouze o vzdělání. Dobře víte, že výchova a prostředí formují člověka. Když se bude mladý člověk pohybovat v okruhu lidí, kteří rádi čtou, diskutují, mají rádi kuturu, rádi objevují "nové světy", takový člověk, aby nebyl za trdlo, tak se také začne zajímat, vzdělávat. Celé prostředí ho tlačí nahoru. Všiměte si, jak třeba v tramvaji, ihned poznáte učně, středoškoláky a vysokoškoláky. Jak vypadají, jak a o čem hovoří, jakým způsobem diskutují. Vím, že všude jsou blbci, ale je dobře vědět, že ten vzdělaný blbec umí něco, o čem okolí ani neví.
To, že se vysokoškolák chová "vyspěleji", než nějaký učeň, má taky na svědomí věk, žejo
I ten kdo nemá ani učňák může být "inteligentější", než vysokoškolák, i když mluví jak pánbůh.. Abych pravdu řekl, na vysoké škole jsem potkal mnoho blbců s ještě blbějším uvažováním, než kdekoli jinde..
Myslím, že úroveň našeho školství není až tak zlá, od ZŠ vyhrávají naši žáci vědomostní soutěže-evropské olympiády, studenti VŠ se podílejí na projektech které jsou často novými patenty, ( prospěch VUT v Brně bylo za období leden 2012 – září 2014 uděleno 62 českých patentů, 4 evropské patenty, 1 americký patent, 1 japonský patent, 1 euroasijský patent.
ZDROJ: survival.rrajm.cz/...
Mohla bych vyhledat úspěšnost dalších brněnských VŠ, úspěšnost SŠ. VUT mě napadlo jako první jelikož je o něm velmi často slyšet právě ve spojení se světovým úspěchem. Úroveň našeho školství, naše vzdělanost a všeobecný přehled byl a myslím, že i stále je na velmi dobré úrovni. Zkuste jen spočítat kolik našich odborníků pracuje v zahraničí, kolik máme výborných lékařů co ve světě znají jejich jména.
Soukromé VŠ to je jiná kapitola i tam jsou velmi nadaní studenti ale řekla bych, že víc je těch co mají na to si vzdělání koupit, bohužel je to už od středních škol a skoro bych řekla i základních (soukromá, víceletá gymnázia, ZŠ pro prominentní děti) Myslím si ale, že i tak nejsme národ "blbců", nemyslím si, že v Americe jsou chytřejší i když se nás o tom snaží přesvědčovat.
Někdy si říkám, že internet je v podstatě velký žrout našich vědomostí, dřív jme museli číst knihy a psát zápisy a tak nám ty závity na mozek přibívaly, dnes se nikdo moc nenamáhá, všechno si vygugluje a prd si pamatuje, no a nebo se ani nenamáhá něco guglovat a rovnou zadá otázku na "poraďte". Dobrou noc a sladké sny. L
doplněno 20.05.15 20:48:Jmlc byl jste rychlejší, právě jsem to dočetla, toto zde funguje od 89, nabídek je plný internet.
Nemám vysokou školu - sice jsem se dostal po úspěšných zkouškách, ale neměl jsem možnosti finanční, takže jsem šel do práce.
Pracoval jsem od vojny (po střední škole) ve 4 firmách. Poznal jsem vždy hodně lidí - spolupracovníků. Tým pracovníků byl někdy 7, někdy 20 lidí,... případně se v rámci firmy stěhovalo z odd. do odd.
Většina kolegů měla vysokou školu.
Dobrá polovina těchto lidí neměla žádnou logiku. Logické myšlení jim prostě nebylo dáno - dokázali se jen naučit nějaké texty, které však nedokázali aplikovat v praxi. Jejich znalosti ze školy se možná daly použít v jednom konkrétním oboru, ale v tom oboru oni nepracovali. Naopak - jejich znalosti v ostatních oblastech byly velmi omezené.
Zaučení vysokoškoláka bylo za trest. Někdy bylo až záhadou, jak 3 měsíce praxe tomu člověku opravdu nic ze znalostí nedalo...
Netvrdím, že vysokoškolák = hlupák. Dobrá polovina lidí s VŠ, které jsem potkal, tuto VŠ prostě odchodilo... titul jim na IQ nepřidal. A většinou platilo, že čím větší hlupák, tím více se oháněl titulem...
doplněno 20.05.15 19:41:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.