Nejste přihlášen/a.
Mzda je cena za práci a jako taková má být výsledkem rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou. Úředně stanovená minimální mzda je stejný ekonomický nesmysl jako úředně stanovená minimální cena - jako kdyby někdo nařídil ševcům, že boty nesmí nikdy prodávat levněji než za 10 000 Kč, bez ohledu na konkurenci, poptávku, náklady, cokoliv. Někteří ševci by takové nařízení uvítali, ale většina by prodala ty boty raději levněji, než vůbec. S cenou za práci (mzdou) je to obdobné.
doplněno 27.03.15 14:15:Pokud některá málo ohodnocená práce nebude stačit na základní živobytí, tak ji nikdo nebude vykonávat (nebo si k ní přibere vedlejšák).
Kromě toho, co je to částka na základní živobytí? Jiná bude u mě, jiná u tebe, jiná u dvacetiletého Pražáka, jiná u jihomoravské důchodkyně.
jethro:
nesmysl to nebude do té doby, dokud i ta nejjméně ohodnocená práce nebude stačit na základní živobytí, tak jak to je ve vyspělých zemích
Nedá se "obejít přes dohodu".
Je-li dohoda uzavřena na nižší úvazek, je to podobné,
jako při práci s pracovní smlouvou na zkrácený úvazek.
Z DPČ se od odměny 2.500 Kč odvádí zdravotní i sociální pojištění, z DPP od 10.000 Kč. Zaměstnanec si v případě nižších odměn a v případě, že za něj neodvádí zdravotní pojištění někdo další, musí sám hradit zdravotní pojištění (1.242 Kč měsíčně). Není-li odváděno sociální pojištění, nezapočítává se takto odpracovaná doba do odpracovaných let z hlediska nároku na důchod i na podporu v nezaměstnanosti. Dohody, z nichž se neodvádí sociální pojištění, jsou podle mne pro zaměstnance nevýhodné.
Minimální mzda je nástroj který by nejradši drtivá většina českých podnikatelů zrušila aby mohli lidem platit ještě míň peněz za už tak dost podhodnocenou práci. Ve srovnání s ostatními státy EU.
Zajímalo by mně kdy stát začne plnit to k čemu se zavázal při vstupu do EU a to je to že se budou dorovnávat nejenom ceny výrobků, služeb a dalších věcí ale že se budou dorovnávat i mzdy a důchody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.