Nejste přihlášen/a.
napadlo vás někdy že by lidstvo žilo bez peněz,myslím tím že by nikdy nebyli vynalezený peníze já myslím že by to mohlo fungovat
V malých skupinách by to fungovalo. A funguje to v africe, kde jsou některé společnosti odříznuté od civilizace. Ta vesnice je si schopna každého jednotlivce ohlídat a není tam zájem parazitovat na někom jiném. Je to pro ně cizí. Dnes se však parazitování využívá, takže v současné době je to neproveditelné.
Vyšlo by to nastejno, jen by se používal jiný směnný prostředek, možná ještě horší. Viz film Vyměřený čas.
tak mě třeba napadlo já něco vyrobým a jiný člověk vyrobý zase uplně něco jiného a výrobek si pak vyměníme tím nemyslím že já vyrobým třeba nábytek a jiný člověk auto ale já byrobým židli ty vyrobýš stůl a věc se jen vyměním píšu to strašně zjednodušeně ale chci vám naznačit jak to myslím jak by to mohlo fungovat bez peněz
Ne. Lidé by rychle přišli na to, jak zdlouhavá, zkreslená a nepraktická záležitost je výměnný obchod a zavedli by nějakou směnnou jednotku.
4 ria: Nezapomínejte, že opěrným bodem pro barter jsou peníze. Jen tak lze určit, kolik tun uhlí vyměníme za X tun něčeho jiného. Vycházím z toho, že barter se většinou týká nerostného bohatství.
doplněno 08.03.15 13:03:Měl jsem na mysli určení směnné hodnoty zboží. Vyjádřeno poněkud zjednodušeně - pokud mám přebytečné kilo práškového cukru, jehož cena v prodejně činí 15 kč a kolega dvě kila mouky á 7, 50 Kč, dohodnete se snadno. Vyhcázíme tedy z ceny zboží v penězích.
To je právě ten barter- jenže výroba stolu a židlí budou jinak cenově nákladné, myslíte, že bude výrobce stolů rád měnit za židle do nekonečna, když má mnohem vyšší náklady? ..
Myslím, že život bez peněz, nebo jiného typu placení by mohl existovat jen v případě, kdyby si každý mohl vše obstarat a vytvořit sám a nepotřeboval nikoho jiného.. ..
Nene, barterová výměna může být ohledně cokoliv za cokoliv - jde jen o to, že není použito peněz..
Jinak, pane kolego, parazitovat by šlo velice jednoduše, i bez peněz. Postačí využít přechodné nebo trvalé poziční výhody, například časové či jiné nouze prodávajícího a nabídnout mu výměnou méně, nebo naopak od něj požadovat více. Samozřejmě vím, oč vám jde, ale zapomeňte na to. Peníze jsou jen barevné papírky. Pokud mermomocí hledáte zlo, spíše se ohlížejte po rukou, jenž peníze drží.
No, kdyby se teď zrušily peníze, tak to by byl teda bordel. Protože lidé jsou už navyklí na to, že pracovat musí když potřebujou peníze. Kdyby se peníze nevynalezly, pak by to možná nějak fungovalo. Ale dá se to postupně omezovat, pomocí různých kupónů atd. Hodně dobře promyšlený systém a šlo by to, to bych se vsadil.
Jenže dneska je to vše už o penězích, takže nevím, jak by se tohle udělalo.
Například:
TO, co by si člověk odpracoval, dostal by za to nějakou "cenu", kterou by předložil a pomocí té věci si obstará to, co potřebuje k životu. Ale fakt nevím, jak bych si koupil třeba auto.
Tak nebudou peníze, a co bude? Ale to už tady bylo, první společnosti ale byly malé, spíše rodiny, pak nastala směna a už to jelo. Ostatně sežeňte si pár lidí a zkuste to. Ale, jak budete platit daně? Jinak je to utopie, ale možná, kdyby byla jaderná válka a co se dá poničeno, muselo by se začít znovu. A co freegani?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.