Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hledání v archívu

Od: zizulle* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

chtěla bych zjístit něco o svých předcích. Znám jméno otce, dědy, pradědy a i prapradědy. Nikde je však nemůžu najít. Bla jsem na stránkách rodclan, xtree, myheritage, atd. ale stále nic. Neznáte někdo stránku, kde by jsem mohla své předky najít?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Nenajdete, když zadáte na intu příjmení atd! No nejspíše bude třeba hledat tam, kde se narodili, tedy budou v matrice té obce. Ale, matriky jsou na intu zveřejňovány jen do určité doby. Nelze hledat osoby žijící! Ani nepíšete odkud jsou a ptáte se, aspoň kraj! Nemusí být ovšem všechny zdigitalizované.
Takže hledejte archív, matriky kraje dle obce. Na Moravě jsou dva. Ale na intu rady najdete, jen hledat!

doplněno 04.03.15 09:40:

Vaše matriky jsou v Opavě, tam u obce je uvedeno (narození, sezdaní, úmrtí), který poslední rok je zveřejněn, nevím jak je děda starý, nemusí tam už být. Najděte si staršího předka, nebo to prostě projíždějte od nejstaršího záznamu a hledejte dle příjmení, č. domu ...

zizulle*
hodnocení

Dobrý den,

hledala jsem již zesnulého otce a dědu, děda se narodil ve Fryštátu- Moravskoslezský kraj. Chtěla jsem se podívat alespoň na archív orlové, kde se narodil otec, ale vyjel mi jen archív polaru (televize) atd.

iz*
hodnocení

0x

Online jsou jenom matriky, které neobsahují údaje o žijících osobách. Chcete-li do takové matriky nahlédnout, musíte si tam zajet osobně. Pokud prokážete příbuzenství s některou z osob v matrice, nechají Vás do ní nahlédnout a budete si moci udělat výpisy (někde snad i zkopírují určité části stránek).

doplněno 04.03.15 02:27:

Matriky s údaji Vašeho otce a dědečka mojou být i údaje osob, jež ještě žijí ...

zizulle*
hodnocení

T asi ne. Otec je už 14 let mrtvý a děda ještě více

Asi takhle - matriky se dělí na tzv. živé a mrtvé. Živá matrika je uložena na matričním úřadě, tzv. mrtvé matriky v oblastních archivech, ale dnes je jich mnoho přístupných na internetu. Na zápis můžete nahlédnout pokud uplynulo 100 let u narození, 75 od svatby a 30 od úmrtí. Pokud je to dříve musíte prokázat příbuznost jak píše Ivzes.V archivech končí matriky přobližně rokem 1900. Pokud chcete začít s tvorbou rodokmenu budete se muset naučit číst staré písmo - kurent, možná i základy němčiny a latiny (nevím, jak na Moravě, já pátrám v západních a jižních Čechách, momentálně se pohybuji někde kolem roku 1694). Z knížek o tvorbě rodokmenu mohu doporučit např. knihu B. Lednické, kde je vše dobře vysvětleno. Mrkněte se také na stránky www.genealogie.taby.cz ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]