Nejste přihlášen/a.
Hezké nedělní odpoledne. Mám takovou otázku. Jaké dobré sušenky a oplatky kupujete? Je dobré mít doma něco v zásobě, když má člověk chuť na něco sladkého a zrovna není doma nic upečeného. Ale v poslední době se mě stalo, že kvalita oblíbených sladkostí se změnila k horšímu. Spokojená jsem se švestkovým perníkem, Derby, dětskými piškotami, čokoládovou Dellisou, zklamaly mě tmavé věnečky od Opavie. Děkuji za tipy.
Jak už tu někdo uvedl MILA, mohu jen doporučit od stejného výrobce oplatky MÄTA (občas je mají v Makru, jinak jsou velmi málo k vidění). Jsou podobný jako Mila, ale mají lehce mátovou náplň. A potom ještě Kávěnky Arabica. Luxus.
Jestli chcete dobré sušenky nebo oplatky, zajeťte si do Německa nebo zkuste třeba JIP. V marketech u nás už se nic poživatelného skoro koupit nedá. Já osobně jsem za to českým výrobcům vděčný, alespoň se zdravěji stravuji.
Nevím jestli se dají u Vás sehnat,nebo jak máte daleko do Hořic, ale tyto výrobky jsou vynikající.
no protoze to je prakticky jediny oplatek, ktery jim, tak jsem se za ty leta naucil, jak to snist bez drobeni ...musi se obejmout rty a zlomit o spodni zuby Jinak v zivote mi chutnal nejvic jen jediny oplatek a byla to Vanda od Opavie ve stribrnem obalu, takovy dlouhy hranolek 2x2x20cm, citronova a macena v mlecne cokolade, po revoluci se prestala vyrabet, zasadni chyba
Také jsem přestala domů kupovat oplatky, je to děs. Ještě v nouzi koupím švestkový perník. Jinak peču doma ovesné placičky, ničím nezdobím a dávám méně cukru. Nesmí se zavřít do neprodyšného obalu neboť zvláční a u nás je rády křupavé. Nemohu posoudit, já sladké nerada.
Uško, děkuji, recept si píši. Normálně dělám ovesnou kaši se skořicí a medem. Ovesné vločky jsou i levné. Asi dobrá varianta, upéci jako na vánoce do krabice, plus linecké.
doplněno 01.03.15 21:29:Zítra je zkusím, dám vědět.
z pecenych veci mam nejradeji proste pernik na plechu + ta ohrivaci kupna bila poleva, v nouzi i ta namichana smes od vitany
doplněno 01.03.15 21:40:namichana smes testo na pernik
Pro ušku : Moc děkuji. Úplně jsem zapoměla napsat s jakým výsledkem se setkaly ovesné placičky. Již jsem je pekla dvakrát a opravdu, děkuji za recept, jsou rychlé a vynikající, méně cukru jsem dala také. Fajn je, že se nemusí válet a vykrajovat. Ovesné vločky dávám spíše ty jemně mleté. Pokračuji dvojitou dávkou, protože i pejsek je po nich divoký. Možná ještě budu zkoušet obměnu - se skořicí, kokosem, kousky čokolády apod.
Mně ve Španělsku (když tady ještě nebyly) děsně zachutnaly Oreo. Jejich cena mi nevadí, mám jich po dvou kouscích dost a tak mi vydrží. A ve Sparu (Albertu) mají velice věrnou napodobeninu, teď dokonce ve slevě za 18,- myslím, otevřu si jeden balíček a vydrží mi celý den.
Ale na babiččiny koláče nemá nic, zrovna tu jeden chroustám a pošušňávám si
Šmakinády - složení sušenek
Pokud se pořádně podíváte na složení všech sušenek, jsou vlastně skoro přes kopírák.
Glukózovo-fruktózový sirup místo cukru stojí zhruba polovinu. "Fruktóza je v naprosté většině průmyslově upravovaných potravin a její nadměrná konzumace může být příčinou obezity, zvýšené tvorby kyseliny močové, tedy vzniku dny, ale i rozvoje diabetu,"říká odbornice na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Ztužený (hydrogenovaný) rostlinný tuk je zdrojem škodlivých transnenasycených mastných kyselin (TFA). Výrobci ho používají proto, že je levný, snadno se s ním pracuje a narozdíl od másla, které nahrazuje, dlouho vydrží.
Tuková poleva místo čokolády – tedy ztužený rostlinný tuk, emulgátory místo kvalitního kakaa.
Lupina – mouka z vlčího bobu, která může být silným alergenem, ale protože těsto "zažlutí", mohou ji výrobci použít k vyvolání dojmu, že použili vejce.
Přeji dobrou chut .
Člověk by si řekl, že mu BeBe sušenky neuškodí, pochutná si na něčem sladkém a ještě udělá něco pro svoje zdraví. Jenže pozor na reklamy! A v potravinářství to platí obzvlášť.
Na obalu už není zvýrazněno, že BeBe sušenky obsahují přes 55 % pšeničné mouky, žecelozrnná složka tvoří jen něco přes 16 % a že je výrobce nedokáže připravit bez látky zlepšující mouku, která je obsažena také v krekrech Tuc).
Co obsahují BeBe sušenky?
Pšeničná mouka
Cukr
Celozrnná mouka
Ztužený rostlinný tuk
Rostlinný tuk
Pšeniční škrob
Kypřící látky (E 503 a E 500)
Emulgátory (E 472e)
Jedlou sůl
Aromata (vanilkové a máslové)
Vitamin E, vitamín B1 a hořčík)
Sušené odstředěné mléko
Regulátor kyselosti (kyselina citrónová)
Látka zlepšující mouku (E 221)
Na co si dát pozor?
E 221 – siřičitan sodný. Jde o konzervant, který pomáhá pečivu a pekárenským výrobkům bojovat proti plísni a kvaisnkám. U astmatiků vyvolává alergické reakce a ničí vitamín B1. Je to trochu paradox, protože BeBe sušenky se pyšní tím, že vitamín B1 obsahují. Právě kvůli tomuto éčku se BeBe sušenkám raději vyhněte.
E 472e – jde o ester mastných kyselin. Estery "e", které patří do skupiny emulgátorů, se využívají v pekárenském průmyslu pro zlepšování vlastností potravin. Problémem u esteru "e"je, že se zcela nevstřebá při látkové výměně.
E503 – uhličitan amonný. Používá se jako kypřící látka především v pečivu a sladkostech. Ve vyšších dávkách mohou způsobovat zvyšování kyselosti krve.
E500 – uhličitan sodný. Používá se jako kypřící látka především v pečivu a sladkostech. Uhličitany jsou považovány za bezpečné látky (není prokázán negativní vliv na zdraví).
Tady v ČR, co byla ochutnávka Orea v Globusu, tak strašně sladké a lepilo se na zuby. Asi jak píšete, věrná napodobenina.
Naufrago: oreo sušenky je jeden z největších hnusů co jsem za poslední dobu jedl, nejsou zrovna levné.
My máme rádi z Lídlu např. cookies s kousky čokolády. 8 koleček-150 gr kolem 20,- a s teplým mlékem úplná pohádka! :--))
Hlasuji také za MÍLU a dále za všechny lázeňské oplatky a trojhránky. Zajímavý a široký výběr sušenek mají také v tržnici v Praze Lipencích ve velkoobchodu RATIO. Dá se tam nakupovat i po jednotlivých kusech a i bez registrace (akorát vjezd do tržnice je 25 kč auto nebo 10 kč pěší - to Vám ale vrátí při nakupu v Ratiu nad 3000 kč.
Ztužený, hydrogenovaný rostlinný tuk obsažený ve všech sušenkách a oplatcích kromě toho že ucpává žíly a tepny také ničí beta buňky ve slinivce břišní, což způsobuje vznik cukrovky už i u dětí. Dobrou chuť a brzkou návštěvu vám přeje veškerý zdravotnický personál a taktéž děkuje i rozkétající farmaceutický průmysl.
U mě je to kapánek horší, jsem diabetik.Přesto si ani já nemusím úplně odříct mlsání. Bohužel, českým výrobcům sladkostí diabetici moc na srdci neleží. Ráda si kupují DIALKY od slovenské SEDITY, je to něco jako tatranky.
Úplně nejlepší jsou oříškové NAPOLITANKE, vyrábí je v Chorvatsku velice známá firma KRAŠ s dllouholetou tradicí. Kupuji si je v TESCU, občas padnu na akci, kdy jsou za 6,90 Kč, to si jich vezmu hned 10 kousků. Ony mi nějaký čas vydrží, nejím je nahusto.
Ty poslední velké, citrónové a kakaové, mi známí přivezli z Polska. Sice se mluví o závadných polských potravinách, ale ukažte mi české diaoplatky v takhle velikém balení. Prostě se na nás moc nemyslí a přitom nás je plno.
Za mně: vyzkoušejte ty NAPOLITANKE, i když dia výrobky nepotřebujete. Uvidíte, že se od nich neodtrhnete. Já si pokaždé říkám - dneska půl balíčku a půl zase zítra. A stejně to pokaždé doslova sežeru najednou! Jaga.
Mila, Siesta, Opávia polomáčené, Fidorka, Lotus karamelové, Kolonáda, Disco čokoládové, Fine (dál nevím jak), Zuzanky se sezamem, Maner, Esíčka, Twix, Lion, Milka Bueno, Milka chocowafer- podstatně lepší než Fidorka, Kolečka plněná čokoládovým krémem z PENNY. Jelikož jsme mlsná rodina, když příjde návštěva vytahuju z mrazáku odpalované věnečky, roládu Schvarcvald nebo citronovou (obojí je mrazené z Femili frost -dnes je to EISMAN) Eventuelně mívám zamrazené vlastní cukroví. Pro ty co mají blízko Globus doporučím jeho zákusky, čokoládový dort se šlehačkou za 300 je výborný (dcera ve šlehačce cítila ztužovač).
doplněno 02.03.15 17:26:Jaguš miluju nugátové a to jsem ani netušila, že jsou pro diabetiky.
Kromě zde jmenovaných, mám ráda Romance i když už to také není co bývalo, pamatuji, že dříve bývaly i kakaové s bílou
náplní a ta chutnala krásně smetanově.
Ztužený, hydrogenovaný rostlinný tuk obsažený ve všech sušenkách a oplatkáchch kromě toho, že ucpává žíly a tepny také ničí beta buňky ve slinivce břišní, což způsobuje vznik cukrovky už i u dětí. Dobrou chuť a brzkou návštěvu vám přeje(...)
je to tak !
To je pořád něco, hned rakovina, pak zase kornatění, cukrovka... Pink jíte vy vůbec něco s chutí? Odpoledne jsem ke kávě snědla dva trdelníky, jeden vanilkový a druhý skořicový, můj muž ho nechtěl jelikož ten co ho dělal měl ušmudlaný plášť a jistě by dostal žloutenku, salmonelu a možná i břišní tyfus. Zatím žiju a moc jsem si pochutnala, škoda jen, že je dělají pouze na nějakých akcích a že jeden stojí 50,-.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.