Nejste přihlášen/a.
Nejde mi na rozum, jsme členem EU. a jakmile se někam za naše hranice rozjedeme, už přepočítáváme podle kurzu a ve finále šetříme a odříkáme si hodně věcí.Němec to u nás tak nedělá, ten se rozšoupne a nekouká na ceny. Copak hodnota práce čecha je menší než jiného státu?Němec-utratí 1000Kču nás.za pořádný oběd ani ho to nebolí a nevyčítá si velkou útratu.Poláci sice skuhrají, že mají o polovinu menší výplaty než češi, ale když jsem byla v Polské restauraci, tak jídlo je zase o 100% dražší než u nás, obědy a večeře. Pivo stojí v Polsku 65Kč.na naše.Drahota kam se člověk podívá! A paradox byl ten,že jsem přišla tam a narváno, nebylo si kam sednout a musela obejít 5 restaurací než jsem našla místo.Vypadalo to, jako by dávali všechno zadarmo. Já si tam dala jen za 8ZL.(56Kč)čaj a měla jsem pocit, že je pro mne jako češku drahej.Poláci,Němci si hodovali jako v pohádce a stoly se prohýbaly jídlem a dobrotama. Zajímá mne, když čech pracuje stejně jako jiní národy, tak proč ve světě je jako žebrák a oni si všichni dopřávají blahobytu? Jak tomu rozumět, němec je vzácnější VIP pracovník, tak má vyšší výplatu než čech, polák zase udělá pár kšeftů něco vyšmelinaří a má vyděláno.Jak dlouho češi budou v zahraničí se cítit bídně?Jo a pecka na závěr. Ve Venezií( Itálií)toaleta stojí 3euro(84Kč) a viděla, že většina čechů chodí občůrávat baráky než jít na WC.a jinejm národům ty 3eura nevadí a posmívají se čechům, jak moc šetří.Co s tím...?
doplněno 22.02.15 11:43:Jak je možné, že u nás v řeznictví je maso sice drahé, ale český majitel restaurace umí dát svým hostům ještě lidovou cenu za oběd od 65-80Kč.a v Polsku je v řeznictví a v marketech maso o polovinu levnější než u nás a přesto majitel polské restaurace nejde z cenou za oběd okolo 10Zl.(70Kč)a nasadí cenu, která začíná za 1.oběd 25Zl.(175Kč), když má tedy polský majitel levnější nákup za maso, tak proč ta vysoká cena za obyčejný oběd a navíc malinkatá porce...? Nějak mám pocit v Polsku za hodně peněz-málo muziky.
Nemyslím si, že by to bylo až tak hrozné. Nemůžeme se srovnávat s vyspělejšíma západníma státama, jako je Německo apod. V Polsku to zase narozdíl od nás moc jiné nebude. To ani ve Slovensku, Maďarsku..
Ale zkus si zajet někam na trošku dál na východ a najednou budeš na výši zase ty. Náhodou se nemáme zase tak špatně a já osobně si nestěžuju. Vem si, co velice člověk potřebuje k životu. Pokud jsi mladá, časem to pochopíš. Já do hospod, restaurací nechodím a ani mi to nic neříká, takže mi je jedno, jestli tam zaplatí za pivo 50 nebo 500 kč. A kdyby jsi byla Němec, tak na tom budeš pořád stejně jako ted..budeš koukat, jestli někdo nemá víc atak..
Záleží na tom, jak kdo to má v hlavě srovnané a na prioritách. Někdo má furt málo, ať má sebevíc. Takového člověka je mi docela líto..vlastně není..je to jeho boj. Já se spíš řídím tím, co člověk potřebuje, aby přežil. Pak jestli mu zbyde i něco navíc. Pokud ano, není vůbec co řešit. Myslím, že se máme dost luxusně..jídlo pohodlně nakoupíme, spát mám kde, odpočinout si, v teplé místnosti se střechou nad hlavou, židli i stůl mám, teplou sprchu, ledničku, která mi uchová některé potraviny čerstvé a pak další vymoženosti jako je mikrovlnka, rychlovarka..opravdu se máme tak špatně? No a i nějaké korunky navíc zbydou, takže můžu mít i nějakého koníčka, nějakou zálibu.. Což už je dost nadstandart a vážím si toho.
Zřejmě jste tu otázku nepochopila zcela správně. Nesrovnávejte nás se zaostalými národy, proti těm se samozřejmě máme výborně. Nejde ani tak o to, jestli se máme celkově dobře, nebo špatně, ale o to, proč se za stejnou práci nemáme stejně, jako ve stejně vyspělých zemích. Proč za tutéž práci i Češi dostanou za hranicemi podstatně vyšší plat než doma, což má logicky za následek masivní odchod (nejen) odbornímů z republiky (všichni bohužel zdrhnout nemůžeme).
Jak se chceš dívat nezaujatě na to, že se tady vše po revoluci rozkradlo?
Co se týká životní úrovně Západu a naší, tak je to proto, že dohánět je horší, než udržet krok. Proč musíme dohánět a proč jsme ten krok nedrželi, je zřejmé.
Co se týká dovolených, tak někdo vysolí za rodinnou dovolenou 50 000 a pak šetří na maličkostech, lakotí a škudlí a nedopřeje děckám ani zmrzlinu. Jiný, když vysolí za dovolenou 50 000, tak si ji chce užít a těch pár tisícovek navíc ještě obětuje. Je to jen o povaze a o prioritách.
doplněno 22.02.15 13:51: K doplnění otázky: prodejní cena je závislá na ochotě zákazníků ji zaplatit, ne na nákladech.
Jenže Čech nepracuje stejně jako jiné národy. Tedy pracuje, ale jeho výrobky a služby nejsou pro ostatní národy tak zajímavé jako výrobky Němců a Američanů. Tedy statisticky, jsou výjimky. Není to o tom, kolik pracuješ, ale kolik ze své práce prodáš.
A k tomu řeznictví - polský hostinský utrží víc na porci, ale jeho náklady mají jinou strukturu - míň zaplati za vstupní potraviny, víc za nájmy, energie a platy. A taky je to možná proto, že v Polsku je prostě míň hospod, tak se udrží i s vyššíma cenama, kdežto u nás si hospodu otevírá kde kdo a myslí, že zbohatne na menu za 70 korun.
Jsem Čech, a pokud někam vyjedu, nemám snahu nic přepočítávat. Zajímavé je, to že si pro srovnání vyberete zrovna Německo - jeden z nejvyspělejších států světa. Přitom i v samotné EU jsou státy, které jsou na tom oproti ČR ještě hůře. Proč to takto je a proč je to v Polsku jinak, závisí na mnoha okolnostech. A ať už budeme fňukat jak chceme, fakt je ten, že Česká republika patří do těch několika desítek zemí, kde se obyvatelé mají jak prasata v žitě.
P.S. A nemyslete si, že někteří Němci také nepřepočítávají kurs. Když posílil švýcarský Frank, pocítilo Švýcarsko odliv turistů mimo jiné i z Německa - prostě je to pro Němce drahé.
Pode mě úplně zcetnej dotaz. Jestli se evab cítíte v cizině jako chudinka, váš problém, já se tak necítím a jestli
si myslíte, že Němci nešetří, jste na velkém omylu, Němci jsou velice spořiví a hospodární, ne nadarmo se říká kdo šetří má za tři.
Hůře jsou na tom snad jen rumuni a bulhaři, ale ne napořád, protože nás rychle dohání. My jen pětadvacet let chudneme!
K čemu má být to srovnání minimální mzdy? Minimální mzdu nepobírá v podstatě nikdo a už vůbec to neříká nic o životní úrovni. Já bych spíše přidal pořekadlo o pálícím dobrém bydlu.
Co je realita? Vy nemáte vůbec představu, jaké jsou v Německu ceny. Nejde jenom o jídlo, kde je to plus mínus stejně (a ani to není tak úplně pravda), existuje mnoho dalších výdajů a mimo to vše, na co sáhla lidská (německá) ruka, stojí několikanásobek našich cen. Navíc se stále srovnává zcela logicky a správně hrubá mzda, ale struktura zdanění u nás je odlišná oproti Německu, nehledě k tomu, že když už srovnáváte, musíte vycházet z naší superhrubé mzdy. A opět se musím opakovat, proč srovnávat naši ekonomiku s Německou, která je jedna z nejsilnějších na světě? Je zcela jasné, že tady budeme muset sakra makat, abychom se k ní alespoň přiblížili. A jako první je potřeba přestat už konečně fňukat, ukazovat na ostatní a hlavně MAKAT! Pečení holubi nikdy do huby jen tak nelétali, bohužel mnoho lidí získalo pocit, že tomu tak bude a hledí jak tele na vrata.
Proboha, co to je za kydy? V PL je maso takřka stejně drahé, možná někdy o 5-8 procent levnější. Levnější jsou pouze kvalitní ryby, které stejně Češi nejedí.
Rozdíl je v tom, že v Česku chce 90 procent lidí v hospodě obří porce do stovky, i kdyby měli žrát rozemletý boudy. No, tak je dlabou, za kilo dobrý... Moje zkušenost z hospod v ČR - v 9 z 10 riskuju za 100,- pálení žáhy, bez ohledu na vzhled hospody nebo jiné varovné znaky. V PL - v 1 z 10 riskuju, že se nenajím dobře, přestože (nebo právě protože) v průměru 160,- za jídlo tam nechám. A ušetřím za rennie.
PS: Pokud v PL chcete jíst za pár šlupek, dávejte si pirohy. Snad ze sentimentu nebo proč nevím, ale jsou všude min 6 kousků za max 10 PLN. Oplatí se i polívky, za 5-10 PLN je toho většinou pořádnej škopek, že se skoro nedá sníst.
to nejhorší co je, je ten přepočet... a ještě horší je závyslost
němka vydělá 800€... to je 10x u kadeřnice, 400x 500gr chleba, 40x jídlo v restauraci nic zvláštního, bez pití kávy a polévky...
češka vydělá 10000Kč...to je 25x u kadeřnice, 330x1kg chleba, 155x vrestauraci s polévkou+ jídlem+ pitim+ kávou a panákem... a to můžu ještě dlouho pokračovat...
není všechno zlato co se třpití, já jsem poprvní v životě v německu potkala co je anafalbetismus a co znamená hladové děti, co chodí do polévkových kuchyň aby aspoň jednou za den dostaly něco k jídlu...
jedna světová analýza potvrdila že skromné a chudé lidi jsou nejšťastnější...
doplněno 02.03.15 11:38:už jsi jedla vědomně v německu řízek? za 2,00€ 1kg masa? myslíš že dostaneš kvalitu...smích
v čechách dostaneš za 90 Kč 100% kvalitní pizzu a v německu? stojí 240Kč a není k žrádlu...sorry
"...to nejhorší co je, je ten přepočet..."
To máte pravdu, i Vám dělá potíže .
"...v čechách dostaneš za 90 Kč 100% kvalitní pizzu a v německu? stojí 240Kč"
Když si to spočítáte, tak v Česku si průměrný dělník vydělá (podle Vašich údajů) na jednu picu přibližně za 1 a 1/4 hodiny, zatímco v Německu za 1/2 hodiny.
Průměrný plat v Německu je 3449 euro. Kde jste vzala těch 800 euro?
už jsem se dlouho tak nesmála jak teď, 3000€ kde a kdo? proč chodí lidi na socíalní úřad a dostanou podporu když pracují na plný úvazek? protože s tím výdělken nikdo nemůže žít a proč dali teprve teď zákon aspoň na zaručenou hodinu 8,50€? a i tady najdou podnikatele cestu aby to nemuseli platit, mám dojem že ráda čteš pohádky, já jsem tam bydlela a pracovala 45let, vím o co píšu a když my nevěříš google Ti pomůže,
Opravdu nesrovnavejte neco co se neda srovnavat,ty nesmysly ze je v Nemecku prumerny plat 3500€-to je jako cesky prumer ze?25000,ale kdo ho MA?Prodavacka v Aldi nebo Lidlu URCITE NE! 1 kousek dortiku u pekare stoji 1.80-2,00€,dan za vlastni byt stoji rocne 240€-,(v Cechach 2 1 zhruba 350,-za rok)a ze Nemci jsou (vetsina)setrni to je pravda-a hlavne ve Svabsku se rika-od bohateho se naucis setrit!A tam to plati tutovka.
Dovolte několik citací z výše uvedených příspěvků. Autoři jistě prominou. Děkuji.
- Ceny jsou plus minus stejne jen ty výplaty se lisi
- prodejní cena je závislá na ochotě zákazníků ji zaplatit, ne na nákladech
- na co sáhla lidská (německá) ruka, stojí několikanásobek našich cen.
- "...to nejhorší co je, je ten přepočet..."
- v Česku si průměrný dělník vydělá (podle Vašich údajů) na jednu picu přibližně za 1 a 1/4 hodiny, zatímco v Německu za 1/2 hodiny.
Kladu si otázku: Jsou v těch vyspělých zemích lidé výkonnější (rychleji jim létají při práci ruce) , chytřejší, vzdělanější, inteligentnější, mají zlatější ručičky a nebo jsou jen ve svůj prospěch chytřejší a všehoschopnější, zejména na úkor jiných?
Zdravím -miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.