Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Keramika - hrnek

Od: mkl odpovědí: 15 změna:

Dá se pít z keramického hrnku který se nevyleje? Teoreticky že bych se nijak neglazoval.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

tak to asi by nebylo to pravé ořechové*stop*

mowla*
hodnocení

0x

Proč ne?

Akorát - pokud nepůjde o slinutou keramiku, bude střep nasákavý - v případě různých tekutin se ti budou ´míchat´ chutě a pokud půjde o tekutiny podléhající zkáze, půjde časem o dost nechutné napití...

doplněno 29.01.13 16:55:

Správnou hlínu - a teplotu vypalování...

askpcr.cz/...

mkl
hodnocení

Pokud vám tedy správně rozumím tak hrnky nemusím vylévat ale musím vybrat správnou hlínu?

askmenow*
hodnocení

0x

Možná existuje nějaká speciální hlína, ale obecné pravidlo říká, že nenaglazovaná věc nasákává vodu. Což je u hrnku dost nanic. I váza, která je vyglazovaná, ale špatně, propouští vodu, a to je tam třeba jen pár mm, kam glazura nezatekla. Navíc to bude do sebe chytat podle mě i chutě a vlastně to nepůjde dobře vymýt (a při pokusech to do sebe nasaje i saponát). Nepřijde mi to jako rozumný nápad.

Co vám ve vyglazovýní brání?

mlk
hodnocení

No moc se v tom nevyznám ale na ZŠ jsme měli bílou glazuru kterou jsme vylili celý hrnek a zbytek vylili ale teď na SŠ jsem to zkoušela sama a nedopadlo to moc dobře. Takže jsem si myslela že na ZŠ jsme měli jinou glazuru, kterou tady nemáme (a nekoupí nám ji) tak jsem to chtěla takto obejít (protože jsem viděja hrnky které vypadají nevylitě).

askmenow*

A průhlednou glazuru nemáte? (Než se vypálí, je také bílá.)

doplněno 29.01.13 17:00:

To pak vypadá např. takhle: krepickakeramika.cz/... a glazuru stačí dát pouze dovnitř a na přesah, kam dáváš při pití rty. Ale klidně můžeš hrnek namočit celý (i pokud byl před prvním výpalem dekorován např. engobami), jen musíš omýt tu část dna, na které stojí.

mkl
hodnocení

Průhlednou máme ale přijde mi že má jinou konzistenci než ta co jsme měli na základce. Mohu použít jakoukoliv glazuru na vylití? (a neměla bych ji víc naředit mě ta na ZŠ přišla řidčí něž ty co používám teď)

askmenow*

Jinou konzistenci klidně mít může, neexistuje jen jedna růhledná glazura, jsou různé. Takže jiná konzistence nemusí být žádná závada.

Glazuru vždy důkladně promíchej/protřepej, aby barva nebyla usazená na dně.

Glazury by rozhodně neměly být úplně řídké, neudělají pak jednolitý povrch. Pokud by se ti i přesto nějaká zdála až moc hustá, neřeď ji sama a zeptej se lektorky, měla by vědět, zda je to tak správně, čí nikoli (pravděpodobně je to ona, kdo glazury míchá).

Zda můžeš dovnitř použít jakoukoli glazuru je těžké říci, když nevím, co všechno máte. Jsou glazury, které obsahují látky, kvůli kterým nejsou vhodné na nádobí (prostě na nic, co přichází do styku s jídlem) a jsou jen na dekorativní předměty. Pokud máte i takové, pak tyto samozřejmě není vhodné používat. Dále ve většině dílen bývá u některých glazur omezení, že se mají používat jen na malé povrchy, protože jsou velmi drahé (typicky např. červená).

Jinak samozřejmě můžeš dovnitř použít i glazuru barevnou.

Nebezpečí ale je, že barva ti nevyjde jednotně, bude flekatá. Barevné glazury se navíc obvykle nemají nanášet natíráním (tenká vrstva), ale tupováním, tečkováním. To je dost pracné a jak říkám, efekt je i tak nejistý.

Pokud bys chtěla vnitřek hrnku hezky jednobarevný, můžeš ho také před prvním výpalem vybarvit barevnou engobou a potom použít glazuru průhlednou.

mlk
hodnocení

Moc vám děkuju za radu, přesně tohle jsem potřebovala vědět.

askmenow*

Není zač :)

Jinak myslím, že pokud je vaše lektorka aspoň trochu rozumná, na tyhle otázky by ti jistě odpověděla, tak se příště nestyď ptát. V něčem se zlepšovat vyžaduje informace.

hodnocení

0x

Nevylitý, neglazovaný střep bude totéž jako keramický červený květináč. Nasákne, štatně se vymyje, zůstanou odpudivé mapy.;)

hodnocení

0x

Bude to zdraví nebezpečné.

hodnocení

0x

Mám po mamince keramické hlavičky. Na nich je vidět, co je glazované a co ne

Keramika - hrnek
pt®

Ježkovy oči, babčo, takové věci já miluju. Prostě nádhera, krá, krá, krá, krásné... - pt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]