Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expirace potravin

Od: virna odpovědí: 15 změna:

Jak moc se má expirace potravin dodržovat? Nějak mě to zřejmě ovlivňuje. Např.mám červenou neloupanou čočku z ciziny se zárukou do 15.1.2015 a myslím,že tomu nic není a tak jsem z toho uvařila polévku ale pak se mi nějak zdálo,že je mi po ní zle? Asi psychosomatismus. Jak záruku potravin dodržujete vy?

doplněno 21.02.15 22:57:

Jak tady mnozí odpovídáte,že tím,že tam ta doba spotřeby byla už na hraně,tak mi po ní asi nebylo dobře proto,že jsem to věděla.Čočku jsem si dovezla z Itálie z dovolené v r.2012 a nedělám ji často,ale jejikož je výborná kvalita - červený malý druh,tak jsem měla pochybnosti.Děkuji všem za odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Pečlivě se dívám,zda zboží není prošlé lhůtou.Pokud je,vyhazuji jej.Nechci sebe ani rodinu krmit starými potravinami.Jídlo je pro nás na prvním místě,ovlivnuje naše zdravía my přece chceme být zdraví,ne? ;)

majsterjoe*
hodnocení

0x
Vsadím se že na cocce není záruka do 15.1.ale minimální trvanlivost. No a u takových věci jako luštěniny, konzervy, těstoviny můžete zboží konzumovat i po roce. Na etiketě to nepoznáte. Poznáte to až to otevřete
Vyhazovat potraviny jen kvůli údajů na etiketě je docela vyhazování peně
Jo a ty jogurty a pod. tam je to z výrobního s zákonného hlediska uváděno s rezervou

ohneta*
hodnocení

0x

Pokud v ní nejsou broučci, tak ji nic není. Uvádí se datum minimální trvanlivosti, takže i po jeho uplynutí nemusí být potravině zhola nic. Pokud je na výrobku uvedeno Spotřebujte do ... , po uplynutí už potravina závadná být může. Ale někdy se mi podaří nechat projít jogurt, ale nikdy mi nic z něj nebylo. Vaše nevolnost byla spíše způsobena vědomím, že čočce už vypršelo DMT.

hodnocení

0x

V českém systému se používají dvě možnosti:

Spotřebujte do: po tomto datu může být již výrobek nebezpečný a nesmí se prodávat.

Minimální trvanlivost do: Výrobce zaručuje, že před tímto datem bude výrobek v pořádku. Po tomto datu se může v některých kusech objevit nějaký problém. Výrobky s prošlou minimální trvanlivostí se smí prodávat odděleně od těch normálních.

Co se týče čočky, předpokládám, že to byla suchá čočka, ta vydrží klidně roky, pokud se vám do ní nepustí nějací červotoči nebo zrnokazi. Blbě vám bylo, protože jste si to vsugerovala nebo prostě proto, že to byla čočka a ne každému sedí.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Na vojně jsme se dostali k výměně zásob. Šlo o KDéčka. To byly potravinové konzervy, sušenky a žvýkačky z roku 1953. I v roce 1981 se dalo všechno konzumovat. Sušky byly trochu mimo, ale když nebyly konzervy s Vepřovým, hovězím masem a luncheonem meatem rezavé, tak měly normální bezvadnou chuť. To byly časy hojnosti, když jsme to vlastně tenkrát zdefraudovali.

A to si představte, že v Sovětském Svazu soudruzi výzkumníci ...

... teda vlastně ještě v Rusku, když na Sibiři vyhrabali toho slavného zmrzlého mamuta, když jim na zpáteční cestě dočel proviant ...

... tak toho 10 000 let starého mamuta sežrali.

alileta*
18.02.15 22:33

*haha**haha**haha*

expirace
hodnocení

0x

Problém není v expiraci, ale v tom, že nám sem pošlou veškerý ksindl. Prostě co doma nechtěj vyhodit, to čecháček sežere.

humbucker*

Ahoj. Expi, oni ti západní výrobci, tzv. českých výrobků, je pro český trh přímo vyrábějí v jiné slabší, horší kvalitě. Když se prý stejné zboží koupí v němcích, je úplně jiné. Už to je divné.

hm*
hodnocení

0x

Bylo ti nedobře, protože sis to v podstatě tak přála.

Z těch minimálních trvanlivostí a "spotřebujte do" si moc hlavu nedělám. Když to není zkažené (už od pohledu, plesnivé, smradlavé, nedobré apod.), tak tomu nic není. Snad si nemyslíš, že když něco má trvalivost třeba 3 týdny, že se to úderem půlnoci po třech týdnech najednou stane nepoživatelným. Plno potravin se dá normálně zkonzumovat i po několikanásobném překročení "záruky". Jakou tuhle určenou dobu má třeba rohlík? A co mu stane po měsíci? Nebo dvou? Když normálně uschnul, nic, jen je tvrdý.

hodnocení

0x

Na každé potravině musí být podle zákona vyznačena doba trvanlivosti. Ale pro spotřebitele je to směrodatné pouze u čerstvých potravin. Oni přece nemohou na suchou čočku, nebo hrách napsat, že ji můžete jíst klidně až za deset let, pokud v ní nenajdete červíky. Zrovna tak to je i s konzervama, jak tady už někteří podotýkali.Já jsem si přivezla také z ciziny konzervy. Mimo jiné i s tuňákem. Uložila jsem si je do sklepa a deset let jsem na ně nepřišla. Prostě toho tam mám plno a tyhle jsem nějak neviděla. Letos na Vánoce jsem je našla. A jak jsem si pochutnala a nejenom já. A dokonce si libovali, že tak dobrého tuňáka ještě nejedli. Kdybych jim ale vytroubila, že jsem je měla ve sklepě deset let, tak by to buďto nejedli, nebo by mi druhý den volali, jak jim bylo zle. No a pak můžete doma udělat konzervu špatně a sníte ji za tři měsíce a odvezou Vás do nemocnice s otravou. Takže z té čočky Vám určitě zle nebylo. Takže já rozhodně nevyhazuji luštěniny a jiné potraviny bez rozmyslu, protože to bych toho musela vyhodit hodně, jelikož mám náturu syslovskou po svém dědečku kulakovi a musím mít stále úctyhodné zásoby.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tak třeba taková mouka, ta má 3 měsíce. Pak se po otevření pytlíku, může na povrhu té mouky objevit pavučinka a brouček. Moje paní a pak i moje sousedka, si tu mouku sype do velkých 4 litrových sklenic, s plastovým uzávěrem a má jistotu, že jí do tý mouky nic odnikud nepřiletí. Tak že, takovéhle věci do skla. To se doporučuje.

Humbuckere, ať paní dá sypké potraviny přes noc na mrazák. Mraz vydezinfikuje a zbaví všeho živého :-D

hodnocení

0x

Luštěnin bych se nebála. Mléčné výrobky - jogurty a tvaroh dle toho, jak chutnají.

Jinak si pamatuji jednu svou brigádu kdysi v Delvitě v masně.. když mi každý den skončila směna, musela jsem sundat všechny zafoliované balíčky s nabaleným masem ve vaničkách, vybalit je a zabalit znovu s novými etiketami.. mňam.

doplněno 19.02.15 19:07: No, nemusela, ale v té době jsem peníze z brigády potřebovala. Ale byl to jeden z důvodů, proč netrvala dlouho. Nicméně za dobu mého působení jsem vyhodila spoustu věcí, které ještě chtěli dát na krám a já to odmítla.
majsterjoe*
19.02.15 13:19

*nemusela

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]