Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Líbí se vám jméno Bartoloměj?

Od: joeyyy odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, zda se vám líbí jméno Bartoloměj. Není až moc zastaralé či nezvyklé na dnešní dobu? Nebude nás dítě za takové jméno nenávidět? :) Zkráceně bychom mu říkali Bart, Bartík, ale přeci jen se prostě bude jmenovat Bartoloměj. Co vy na to?

Díky

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Moc se mi líbí.

Moje dcera také dala svým synům krásná stará jména,

jedno z nich se už téměř nepoužívá ...

majsterjoe*
16.02.15 12:29
hodnocení

0x

Za mě ANO

hodnocení

0x

zdravím:) mám ve svém okolí dva Bártíky:) takže na to jméno jsem zvyklá, ale když jsem se to dozvěděla poprvé, že se jeden syn bude jmenovat Bartoloměj,tak mě to málem položlo, představovala jsem si , jak bude ve škole trpět, když jsou dnešní děti schopné posmívat se za cokoliv. Teď jsem ale ráda, protože si je každý pamatuje a nikdo jim neříká Bartoloměji :) Dokonce tomu jednomu říkají ve škole Simpsone :D Takže- jméno je to hezké a není zastaralé :)

joudic*
hodnocení

0x

nelibi... jinak spis bude rad, ze se jmenuje stejne jako Bart ze Simpsnu, protoze ty budou omilat v tv jeste 100 let, takze z tohoto pohledu ok

lucie*
hodnocení

0x

Jasně,Barťas:) to je dobrý,přemýšleli jsme taky nad Bartolomějem,ale potom nás nadchly německé jména.

doplněno 16.02.15 14:23:

...no jasně,(jak radí níže a má pravdu)ono je to hezké jméno,ale opravdu hodně záleží na příjmení.My máme příjmení německé a krátké,proto jsme Batroloměje nevybrali.

paw*
Jj, nemecke jmena maji neco do sebe. Treba Sigmund nebo Adolf.
Peinenjmeno je treba Alzbetin. Pak by malemu rikali Bertine.

hodnocení

0x

záleží hodně na příjmení...

Bartoloměj Novák je ok - dlouhé a krátké... ale nechtěl bych se jmenovat Bartoloměj Nejezchleba...

ronyx*
hodnocení

0x

Jsem konzerva - takže nelíbí.

zztop*
hodnocení

0x

Jak ronyx taky nelíbí.

Jméno Bart je tak pro postavu animáku nebo pro psa. Pro dítě v dnešní době mi to příjde ujeté.

bbbb
hodnocení

0x

Můj had je Bartoloměj*smich* (zvíře).

hodnocení

0x

Máme známé a jejich klučina se jmenuje Richard Bartoloměj + příjmení. Slyší na obě jména. Říkají mu Ríšo, Ríšánku, Bártíku nebo Bárte, když zlobí. Proč ne? :)

eulalie*
hodnocení

0x

Bartoloměj je pěkné jméno. Určitě lepší než takový Kevin. Ještě bych ale porovnala křestní jméno s příjmením. Aby chlapec nebyl např. Bartoloměj Jeronýmský, to se pak špatně vyslovuje. Anebo Bartoloměj John taky vypadá divně. Takžte tak nějak, no.

lidus*
hodnocení

0x

Měla jsem dva strýce, Bartoloměje - říkalo se mu Bartoš a Augustýna- říkalo se mu Gustav. Každé jméno je hezké ale asi bych si ho nezvolila.

martinaa*
hodnocení

0x

Nelíbí. Všeobecně se mi nelíbí dnešní móda dávat co nejzvláštnější jména, aby to vypadalo in.

doplněno 17.02.15 14:23: Za a) jste se ptala na názor, ne?a za b) vyjádřením "v každé třídě máte minimálně dva Jany, tři Tomáše, tři Martiny a pět Davidů. Vsadím se, že Bartoloměj bude jen jeden" jste vlastně potvrdila mou reakci, dát zvláštní jméno, aby byl jedinečný.
joeyyy
hodnocení

Evidentně umíte číst myšlenky, že víte, že to jméno chceme dát proto, že je in dávat neobvyklá jména, že? A co třeba když je to naše rodové jméno? To vás nenapadlo? Nebo ho chci pojmenovat třeba po pradědečkovi? Nebo že jsem věřící?

Prostě se mi to jméno moc líbí a je mi úplně jedno, jestli je to in nebo ne. Alespoň je to jméno české - považuji za debilitu dávat českým dětem jeméno Charlotte a podobně. Bartoloměj je krásné české jméno a ano, je neobvyklé, proto se ptám lidí, aby nepřevažoval názor, že to jméno je ošklivé. A zase není tak neobvyklé, jako třeba Kordula.

Líbí se mi i tradiční jména, ale s manželem se v nich moc neshodneme a navíc - v každé třídě máte minimálně dva Jany, tři Tomáše, tři Martiny a pět Davidů. Vsadím se, že Bartoloměj bude jen jeden.

A Bart, Bartíček se mi prostě líbí moc.

Není to české jméno... Ani Tomáš, Jan, Martin nebo David. Nejsou to česká jména. Jsou to maximálně jména počeštěná, ale ne česká. Prosím. Na tohle jsem alergická. České jméno je Milan nebo Bořivoj.

paw*

Tak urcite. kazdy se do nejakeho jmena zamiluje. proto je v posledni dobe tolik samuelu a Tobiasu. Holt Samík a Tobík zni taky moc pekne. Alespon mamince.

Pekne na tom jmenu je, ze asi neexistuji zadne skarede tvary. Ikdyz detska krutost nezna hranic a neco se vymysli. Ve skolce a na 1. stupni si to mlady uzije, pak zacne nenavidet vas, proc jste ho tak pojmenovali a od 18 roku, po puberte, se s tim syn smiri.

Od Honzy mate Janka, Hanze,...Frantisek=Franc,...

liu*

Překvapuje mě, že píšete něco o debilitě, pokud uvažujete nad jménem takovým, co tu píšete, mě se osobně líbí cizí jména, ale jen proto, že to vaše mi přijde naprosto odpudivé, bych nikdy nenapsala, že je to debilita, ačkoliv si to myslím. Váš dotaz vypadá, že chcete slyšet jen kladné odpovědi a i když vidím, jak se lidi snaží odpovědět kladně, ačkoliv by "toto jméno svému dítěti nikdy nedali", tak se vám to nelíbí a navážíte se do jiných jmen. A cizí jména se mi líbí, protože se mi líbí a ne proto, abych byla in nebo cokoliv jiného.

lidus*

Bárt, to už mu mužete dát klidně jméno Spangeboob. Nezlobte se, vy jste vlastně chtěla slyšet jen pozitiva. Dcera dala první dceři méno Kateřina, nedala si ten archaismus vymluvit, nepomohlo ani to, že malé budou už v MŠ říkat Kačenka (to ji mohou říkat rovnou huso).

ronyx*

@lidus ale to takhle nemůžete brát;) Když se sousedům v 70. roce narodila dcera a pojmenovali ji Kateřina, tak taky všichni sousedi - důchodci říkali "No to se jí pomstili - budou jí říkat Káčo, Kačeno.." Ale že maminka i babička byly Antonie, to už nikomu divné nepřišlo. Prostě něco nese doba - babička byla Bedřiška (křtěná - nar 1910) a to se nad tím navztekala, proč jí nedali jen Bedřa. Její otec byl Benedikt. Jeden bývalý kolega z práce (narozený cca 1940) byl zase Herbert a k tomu německé příjmení. Nikdy jsem neslyšel, že by mu někdo řekl jménem. Když jsem na dílnu nastoupil (1980), ptal jsem se, jak se jmenuje. Chlapi na mne - Valdauf (přezdívka podle toho dirgenta). Prostě když má někdo netypický jméno, často se stává, že si ho lidé přejmenují, jak se jim to hodí - dobře vyslovuje. Z generace našich dědečků a babiček ještě pamatuju Františku (říkalo se jí Fanynka), Pepinu nebo Pepču (jak se jmenovala netuším, asi Josefina), prastrýc byl zase Dolfa (Adolf) a jeden známý prarodičů byl dokonce Celestýn (co si pamatuju, nikdo mu neřekl jinak než Celda). Znal jsem paní, co se jí rodiče taky pěkně "pomstili" - pojmenovali ji Venuše a ona byla vzhledově zcela podprůměrná.
Já taky třeba nechápu a nerozumím tomu, proč dneska musí všichni dávat jména tak výjímečná - odlišující se a budící pozornost, a už vůbec nechápu potřebu dávat jména zahraniční - převážně anglická. A docela se bavím při představě, až třeba takový Felix nebo Quintin vyleze někde z výkopu a představí se já sem Quintin (Felix) Skočdopole...:-D Proti tomu je Kateřina (Káča, Kačka, Kačena, Káťa, Katka) ještě super luxusní jméno.
Ale jak jsme psal výše - jsem konzerva. Když se mi v 86 měl narodit potomek, hledalo se jméno. Kdyby to byla holka, byla by to buď Lucie nebo Petra (ta jména se mi líbí). U kluka jsem nevěděl - nakonec jsme se shodli převzít jméno po mém otci - Jiří. V kombinaci s příjmením na 4 písmena si myslím, že jsme se nesekli - aspoň mladý si nikdy nestěžoval.

petrzach
hodnocení

0x

Fuj . Nelíbí.

bagar*
hodnocení

0x

Mě se líbí moc, vůbec by mi nevadilo, kdybych se tak jmenoval. Jednou tak pojmenuji syna *palec*

ladinpraha*
hodnocení

0x

Není ošklivé, ale podle mě už patří minulosti. A nenávidět tě bude pokaždé, když se bude zdlouhavě podepisovat.

eivlis*
hodnocení

0x

Me se to jmeno libi...Svym detem bych to asi nedala, ale jen proto, ze mam trosku jiny vkus,ale jinak ano, libi se mi... Kazde jmeno ma sve kouzlo a kazde jmeno jde oslovovat hezky, nebo i super modni jmeno jde hanit oslovenim.. Pokud bych se stretla ve skole meho syna, nebo ve skolce druheho se jmenem Bartolomej, tak by me to jmeno okamzite na sebe upozornilo a clovicek s timto jmenem by mi prisel orginalni:)Ted tady ctu od ladinpraha, ze pri podepisovani to bude mit horsi, tak to asi ano:)

hodnocení

0x

Je to na Vašem rozhodnutí.Říká se, že každé jméno je hezké, když se ´hezky vysloví. A taky jaké k tomu bude příjmení.

Mně se ale nelíbí. Četla jsem český román, kde nositeli toho jména říkali "Bárta" a já si pokaždé vybavila písničku Šumař Bárta. A říkat mu Bartoš - to zní jako příjmení.

Znám pána, který se jmenuje Bořivoj. Cožpak o to, Bořek mi nevadí, ale napsané či řečené Bořivoj - to se mi nelíbí vůbec.

Bárt by mi opravdu nevadil pro psa. Známí mají retrívra Barnabáše, říkají mu Bárny.

Nic mi po tom není, je to Vaše volba, ale je tolik hezkých jmen - Pavel, Karel, Petr, Jirka, Honzík, Libor, Vláďa či Láďa, Mirek, Vašek, Martin, Tomáš, Aleš, Vojta, a řada dalších, vybírala bych asi jinde. Jaga.

ronyx*

Koukám babčo, že seš taky pěkná konzerva;) No aspoň nejsem konzerva sám:-P
Není to tak dlouho, co jsme někde viděl statistiku všech jmen daných v roce 2014 podle abecedy - byly tam hodně zajímavé kombinace jmen. Ale teď to nemůžu najít, tak pro pobavení aspo/...:-D

Já moc nechápu, proč se říká, že lidi, kteří dávají taková zvláštní jména, je dávají jenom proto, aby byli in. Já bych třeba svému dítěti nedala jméno Tomáš, Karel nebo Petr, protože těch je za prvé veliká spousta, a za druhé považuji jméno (tak jako v dobách dřívějších a v pohádkách) za identitu a něco magického pro nositele. Právě proto bych vybírala podle významu a původu a také podle nositelů předchozích. Bartoloměj samotný se mi sice moc nelíbí (nemám moc ráda jména na -ej nebo -ěj), ale celkově vzato mi přijde lepší než třeba ten Vašek po stopadesáté.

Jinak osobně jsem hodně na jména židovská, kde se objevuje š (Jonáš, Jošiáš, Matyáš atd.) a taky se mi líbí jména andělů a vůbec biblická (Gabriel, Rafael, Baltazar atd.)

NAkonec je celkem vzato jedno, jak cize nebo česky - moderně nebo archaicky jméno zní. Důležité je, aby sedělo k příjmení - takže třeba Baltazar Vomáčka zní otřesně, ale Baltazar Baar už zní pěkně a zněle.

lucie*
hodnocení

0x

Někdo aspoň přizná,že je "konzerva".Nejlepší jsou odpovědi typu-líbí se mi,ale dětem bych ho nedala:-DTak to nezní moc přesvěčivě,že je to jméno hezké.

borax*
hodnocení

0x

Nelíbí. Bartů znám několik a jsou to psi...

kvetuse*
hodnocení

0x

Asi bych nemohla dát dítěti toto jméno, protože je přiliš složité i pro to dítě na výslovnost. Dále si myslím, že je to takové historické jméno a tam mi to taky sedí. Někde jsem četla, že se má maminka sama v duchu zeptat svého dítěte, jak by se chtělo jmenovat. Prý poté dostane intuitivní nápad či sen, jaké jméno by to mělo být.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]