Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Objekt vedle Měsíce?

Od: martinv* odpovědí: 22 změna:

Zdravím, dnes večer jsem viděl poblíž Měsíce vlevo od něj planetu (nebo hvězdu, ale ta to asi nebude) a byla hodně jasná. Tipoval bych to na Mars, ale možná se mýlím. Docela by mě to zajímalo, díky za odpověď.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

03.02.15 22:09
hodnocení

0x

Jupiter

Objekt vedle Měsíce?

hodnocení

0x

Ernie má pravdu. Mars je momentálně pod obzorem, navíc jej velmi jednoduše poznáte podle načervenalé barvy.

Opravil bych to tak, že pravdu má vesmír :)

junkers*
hodnocení

0x

Je to Venuše v konjunkci s Měsícem.

Junkersi, já nejsem astronom, ale tady je online aktuální noční obloha... První obrázek je pohled ze Země, chyť a otáčej. Ten dolní je pohled na celou soustavu zvenčí

hvezdarnazebrak.cz/...

Ernie, to je beeezva odkaz. Děkuji. *pusa*

figurek*
hodnocení

0x

já se obvykle dívám sem

astro.wendys.cz/...

Byl to Jupiter. A oponoval bych jednomu příspěvku tady nahoře. Venuše se nikdy nemůže dostat do konjunkce s Měsícem v úplňku. To prostě nejde.

junkers*

V sobotu 21. 2. v 1 hodinu bude Měsíc v konjunkci s Venuší (Měsíc 1,3° severně). Nicméně teď asi konjuktoval fakt s tím Jupiterem. No, co. Venuše nebo Jupiter, vždyť je to fuk.

Pokud je to fuk, pak celé tohle vlákno postrádá smysl.

papucok*
hodnocení

0x

Toto je dobrý program a je v češtině a zdarma:

stellarium.org/... :)

hodnocení

0x

Navečer, nad východním obzorem je veliká hvězda. Co to je? Ví to někdo? ;) Nějaký pán vehementně tvrdil, že je to Večernice. Pípla jsem, že Venuše, ale prý ne a ne!

Venuše, Večernice nebo Jitřenka je totéž. Nicméně podle mapy byl včera k večeru nad východním obzorem opět náš známý Jupiter.

Jitřenka se všeobecně přisuzuje Venuši, ale střídá se s Merkurem, na obloza tedˇ ovšem dominuje Jupiter.

Babko, na tom odkaze té noční oblohy můžeš na mapách sledovat aktuální čas nebo jej změnit spolu s datumem a vyjde ti, co právě svítí na obloze (nebo svítilo/bude svítit-v době zadaného data).

Ernie, připadám si, že se v té mapě motám jak čmelák v jeteli. Až si uvařím kafe, obrním se trpělivostí a budu klikat :) Děkuji

ria*
hodnocení

0x

Tablety mi příjdou jako velká zbytečnost, ale mám tam skvělou aplikaci právě na hledání hvězd, planet, družic... :) stačí jen hledat tabletem po obloze a automaticky mi to ukazuje, kam koukám. a byl to krásný Jupiter :)..

doplněno 03.01.17 17:27:

Já mám SkyViewFree :) + ještě pár dalších, ale tenhle se mi zdá nejlepší..

wwwvv

prosim muzes zverejnit nazev aplikace kterou pouzivas--dekuji

Nevím co používá Ria, ale já používám Google Sky Map.

xy

Já používám triedr :) kouknu a když vidím měsíčky kolem, jde o Jupiter :)

hodnocení

0x

Dnes, před půlnocí má být vidět veliký roj meteoritů. Meteority budou, ale nejspíše je přes mraky a sníh neuvidíme.:(

vilik*
Tak to abych si vzal pod kulicha helmu...
xy

Roj meteorů když už :) meteorit je až to, co dopadne na zem. Jsou to Kvadrantidy ( pojmenované podle dnes již zaniklého souhvězdí Zední kvadrant :)

ovšem přes mraky z toho nebudeme mít nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]