Nejste přihlášen/a.
Potřebuju vědět, jaké je optimální množství mléka týdně. Nezajímají mě ale doktorské a časopisové rady, které se navíc nedají všechny splnit, a navzájem se popírají. Zajímají mě skutečná fakta.
Co se mě týče, dřív jsem pil mléko více, především v dospívání. Snad půl litru denně. Dnes piju asi litr týdně, a to vlastně stěží. Mléko ani nevyhledávám, a mám pocit, že se po něm tloustne. Na druhou stranu se ho do sebe snažím dostat co nejvíc, a to kvůli kostem.
Kolik mléka vypijete?
Je to nepříjemné, ale musím se přiznat, že ŽÁDNÉ. V dětství, ve 2 letech jsem onemocněla těžkou spálou a od té doby jsem nevzala mléko do pusy.
Nevadí mi ale žádný druh sýru /s vyjímkou kozích/, nevadí mi žádný jogurt, tvaroh, mléčný pudink, napiji se s chutí bílé kávy, kakaa, ovocného koktejlu. Jenom ta tekutina prostě nesmí být bílá!
Dokonce jsem slyšela názor, že mléko je určeno u savců jenom pro mláďata a že by ho dospělí lidé moc pít neměli. Tak nevím. Jaga.
Nyní 2-3 litry za týden, v létě, když bylo teplo, tak každý den 1 litr jako jídlo i nápoj při pochůzce /doručovatelka/, kdy nebylo možné nic sníst. Nic mě po něm není.
doplněno 17.12.14 17:38:V létě jsem pila jedině z lahve, ne krabicové, když jsem potkala auto z farmy, tak jsem si koupila i to z Němcovy farmy, to je myslím plnotučné.
doplněno 17.12.14 17:46:Četla jsem, že se to nemá přehánět, ale když já na to mléko mám strašnou chuť. Když jsem byla těhotná, tak jsem vypila denně dva litry mléka, a docela se mě i jeden zub zalil sklovinou, zubař se divil, že nebude vrtat.
Pila jsem i čerstvé kozí mléko, když soused choval kozy. Podmáslí, kyška, acido, kefír nemám problém, též mám ráda Zajíce /sojové/ . Na noc kakao.
doplněno 17.12.14 18:02:Zahleněná nejsem, mléko vynechávám pouze při nachlazení, nebo bolesti v krku /vykloktám solí, nebo šalvějí, nebo vynikající bylinkou agastache vrásčitou/, nebo kdyby přišla náhodou nějaká chřipka, angína. Ale tyto nemoce jsem už dlouho neměla.
Myslím, že každý jsme jiný. Někdo se na mléko jenom podívá a má z toho bolesti břicha.
Zatracovalo se máslo, sádlo, vejce. Nyní se už všechno vzalo na milost. Ty kuneroly jsem po revoluci, když byl velký boom značek ze západu, koupila jenom na zkoušku a víckrát ne. Vejce každý den a nic, žádný vysoký cholesterol. Tak nevím.
Každý výzkum tvrdí něco jiného. Furt se tvrdí, že mléko je zdravé nedávno jsem četl v časáku, že to není pravda, takže těžko říct. Naši mají malou farmu a dojí se denně cca 400 - 500 litrů mléka. Bohužel já piju jen z krabice (sice vím, že to je jen obarvená voda) ale surové mléko mě smrdí...jako úplně čerstvé, když je v chlaďáku, tak OK, ale jakmile je jeden den v lednici už bych se ho netknul, maximálně tak udělat kakao.
Toho krabicáku vypiju tak litr denně.
Manžel snídá každé ráno 1/2l teplého mléka, brrr to by mi bylo špatně celý den, pak si dá odpoledne kávu 1/2l půl na půl s mlékem a před spaním už jenom sklenici 2dcl s rumem a medem. Já jsem ochotná si jednou za týden dát teplé kakao, do kafe si mléko a cukr nedávám, večer si 2dcl mléka s rumem a medem dám tak 2x za týden a někdy se napiju hodně studeného mléka z ledničky aby mě nikdo neviděl, že ho piju přímo z lahve. Před ety jsem dělala v JZD a nic lepšího než mléko z fligery nebylo a nejlépe posbíraná smetana z vrchu.
Kravské mléko nepiju vůbec, maximálně v nějakých jiných potravinách. Dřív jsem pil kozí mléko - to je mnohem lepší.
U kravského mléka je problém, že zcela "vyluxuje" z organizmu železo. Důsledkem jsou potom problémy s krevním oběhem, krví, játry, padají vlasy, člověk je unavený, bílý - anemický, bez energie. Podle některých studií může dlouhodobý nedostatek železa způsobit i jiné nemoci, jako třeba cukrovku, leukemii, atd.
Vzato čistě logicky - je zcela nesmyslné, aby dospělý živočich pil mléko - a to ještě mléko zcela nepříbuzného druhu s pro člověka nevhodným složením.
Čistě mlíko piji jen vyjímečně. Mléko používám jen na výrobu kefíru, občas na puding a do bramborové kaše.
Mléko je trochu problematický nápoj hlavně kvůli obsahu laktózy, jeho spotřeba by měla být individuální. Každopádně na kosti jen mléko (ani jinej zdroj vápníku) nepomůže, stejně tak důležitá je fyzická aktivita, bez ní se totiž vápník nevstřebá a z těla se vyloučí.
Mléko piju jen kozí. Kravské nemůžu. Jogurty můžu jen některé. Nejlepší je pro mě zakysané mléko nebo podmáslí. Ještě řecké jogurty a bílé jsou zdravé, ty můžu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.